Pucharek do lodów i nie tylko – elegancja na deser

Jeśli nie wyobrażasz sobie posiłku bez deseru, zapewne masz w głowie setki przepisów na słodkie przekąski. Z pewnością są przepyszne, ale rezultat zależy również od prezentacji dania. O ile ciasta możesz podać na zwykłym talerzyku, o tyle kremowe lub warstwowe słodkości najlepiej wyeksponuje pucharek deserowy.

Dlaczego to naczynie jest dobrym wyborem dla łasucha? Powodów jest wiele. Pucharek z solidnego szkła i zakończony zaokrąglonym rantem zmniejsza ryzyko skaleczenia, zatem możesz go używać także podczas imprez dla dzieci. Pękata czarka uwidoczni każdy element deseru – puszysty krem, pożywne biszkopty, chrupiącą kruszonkę, świeże owoce, soczysty mus... W odróżnieniu od zwykłej szklanki, pucharek osadzony jest na krótkiej szerokiej stopce. Dzięki temu możesz trzymać naczynie za nóżkę, nie ogrzewając jednocześnie zawartości.

Sięgnij po szklany pucharek zwłaszcza wtedy, gdy przygotowujesz deser warstwowy, np. coś własnego pomysłu lub kultowe tiramisu. Śmiało możesz podać w nim również inne słodkości – lody, galaretkę z owocami, melbę, zabajone, panna cottę. W wyjątkowych okazjach możesz wykorzystać pucharki do dekoracji stołu – wystarczy wlać do środka wodę i włożyć do środka mały bukiecik z róż.

Wymiary
Średnica 11 cm
Szerokość 11 cm
Waga 0.37 kg
Do pobrania