Kawa w restauracjach jest o wiele lepsza niż domowa ze względu na ciśnienie ekspresów oraz ich dodatkowe funkcje. Każde urządzenie tego typu posiada dyszę, która służy do ubijania mleka za pomocą gorącej pary. To właśnie w ten sposób uzyskuje się delikatną i gęstą pianę niezbędną do stworzenia prawdziwego cappuccino. Ekspresy domowe są o wiele prostsze i z reguły nie dają takich możliwości. Ostatecznie jednak w pienieniu mleka chodzi o dostarczenie mu odpowiednio dużych ilości tlenu w wystarczająco krótkim czasie. Istnieją więc procesy zastępcze, dzięki którym można uzyskać podobne efekty. Spieniacz to urządzenie podobne do niewielkiego miksera. Jego szybko wibrująca końcówka błyskawicznie natleni mleko i pozwoli uzyskać pianę niezbędną do latte czy cappuccino.
Elektryczny przyrząd do włoskiej kawy
Spieniacz do mleka jest tak niepozorny, że aż ciężko uwierzyć w jego działanie. Ten sprzęt mieści się w jednej ręce. Aby z niego skorzystać, należy nalać tłuste mleko do niewielkiego garnka. Następnie końcówkę o kształcie zaokrąglonej sprężyny trzeba włożyć do cieczy (jednak niezbyt głęboko). Po uruchomieniu końcówka zacznie szybko drgać, dzięki czemu wywoła zaburzenia w mleku. Po chwili ubijania uzyskamy gęstą pianę, która świetnie posłuży do przyrządzenia tradycyjnej, włoskiej kawy. Urządzenie działa na baterie, więc nie potrzebuje stałego podłączenia do sieci elektrycznej.