Szybki sposób na cappuccino

Kawa w restauracjach jest o wiele lepsza niż domowa ze względu na ciśnienie ekspresów oraz ich dodatkowe funkcje. Każde urządzenie tego typu posiada dyszę, która służy do ubijania mleka za pomocą gorącej pary. To właśnie w ten sposób uzyskuje się delikatną i gęstą pianę niezbędną do stworzenia prawdziwego cappuccino. Ekspresy domowe są o wiele prostsze i z reguły nie dają takich możliwości. Ostatecznie jednak w pienieniu mleka chodzi o dostarczenie mu odpowiednio dużych ilości tlenu w wystarczająco krótkim czasie. Istnieją więc procesy zastępcze, dzięki którym można uzyskać podobne efekty. Spieniacz to urządzenie podobne do niewielkiego miksera. Jego szybko wibrująca końcówka błyskawicznie natleni mleko i pozwoli uzyskać pianę niezbędną do latte czy cappuccino.


Elektryczny przyrząd do włoskiej kawy

Spieniacz do mleka jest tak niepozorny, że aż ciężko uwierzyć w jego działanie. Ten sprzęt mieści się w jednej ręce. Aby z niego skorzystać, należy nalać tłuste mleko do niewielkiego garnka. Następnie końcówkę o kształcie zaokrąglonej sprężyny trzeba włożyć do cieczy (jednak niezbyt głęboko). Po uruchomieniu końcówka zacznie szybko drgać, dzięki czemu wywoła zaburzenia w mleku. Po chwili ubijania uzyskamy gęstą pianę, która świetnie posłuży do przyrządzenia tradycyjnej, włoskiej kawy. Urządzenie działa na baterie, więc nie potrzebuje stałego podłączenia do sieci elektrycznej.

Wymiary
Waga 0.08 kg
Do pobrania