Czas na zabawę! 10 prostych przepisów na drinki bezalkoholowe i z procentem

Czytaj
15.01.2020

Czas na zabawę! 10 prostych przepisów na drinki bezalkoholowe i z procentem

Ciężko wyobrazić sobie imprezę sylwestrową, czy jakąkolwiek inną, bez kolorowych drinków. Najlepsze są te wykonywane przez zawodowego barmana, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byś sam zabawił się w mistrza shakera. Wybrane przez nas koktajle nie wymagają ani specjalnych umiejętności, ani wyszukanych składników. A zatem – do dzieła!

 

Organizując w swoim domu spotkania towarzyskie, starannie się do nich przygotowujesz – układasz menu, wybierasz ulubioną muzykę, dekoracje, czy motyw przewodni imprezy. Jeśli do tej pory po macoszemu traktowałeś kwestię napojów, polecamy to czym prędzej zmienić. Zamiast podawać jedynie szampana, wino lub wódkę, postaw na wybrane przez nas kolorowe koktajle, które sprawdzają się podczas wszystkich prywatek – zarówno tych w kameralnym, jak i trochę większym gronie.

 

Koktajle z historią

Dzisiaj alkoholowe napoje mieszane, czyli tak zwane drinki lub koktajle, wydają się być oczywistą pozycją w barowym menu. Jak możesz się domyślać, nie zawsze tak było. Historia alkoholowych mikstur sięga początków XIX wieku, kiedy to zaczęto serwować napoje przypominające znane obecnie poncze. Co ciekawe, podawano je głównie o poranku, w celu zapewnienia energii na pozostałą część dnia.

Pierwszy koktajl, budzący skojarzenia z tymi znanymi współcześnie, pojawił się w 1890 roku w Nowym Orleanie. Sazerac, bo o nim mowa, był mieszanką koniaku z absyntem i bardzo szybko zyskał liczne rzesze fanów, stając się najpopularniejszym drinkiem swoich czasów. Serwowano go nie tylko w domach, ale i coraz częściej otwieranych barach i bistro.

Pochodzenie samego słowa „koktajl” nie jest niestety do końca znane. Istnieje wiele teorii na ten temat, a jedną z najciekawszych jest historia amerykańskiej właścicielki tawerny, która podczas wojen rewolucyjnych przyozdabiała podawane przez siebie napoje niczym innym, jak… kogucim piórem (z angielskiego: „cock”, czyli kogut i „tail” – ogon).

 

Co zamiast klasycznej wódki z sokiem?

Decydując się na przygotowanie popularnych drinków, musisz wyposażyć się w przynajmniej kilka najpopularniejszych alkoholi i likierów. Nie obędzie się także bez owocowych i warzywnych soków. Co najważniejsze, koktajle mają zachwycać nie tylko smakiem, ale i wyglądem, dlatego tak ważny jest sposób ich podania. Estetyczne, oryginalne przybranie jest ważne, jednak najważniejszy jest wybór szkła. W zależności od drinka, powinieneś wybrać inny rodzaj kieliszka czy szklanki.

 

Najpopularniejsze drinki i koktajle z alkoholem

 

Aperol Spritz

Najpopularniejszy włoski drink, którego początków należy szukać już w latach ’50 XX wieku. Inspiracją do jego powstania była popularna w Wenecji mieszanka wody gazowej i białego wina. Koktajl podawany zwykle jako tak zwane „aperitivo”, czyli napój rozpoczynający posiłek. Ze względu na lekko goryczkowy, ziołowy smak, świetnie sprawdzi się zwłaszcza w upalne dni.

Składniki:

– 75 ml prosecco

– 75 ml Aperolu

– 25 ml gazowanej wody mineralnej

– plaster czerwonej pomarańczy

Sposób przygotowania:

Do dużego kieliszka (najlepiej przeznaczonego do białego wina) włóż sporą porcję lodu, a następnie zalej go prosecco, Aperolem i mocno gazowaną wodą mineralną. Dla dekoracji dołóż do kieliszka plaster czerwonej pomarańczy.

 

Cosmopolitan

Wyjątkowo prosty w przygotowaniu i po prostu kultowy – to właśnie Cosmopolitanem raczyły się w nowojorskich klubach bohaterki popularnego serialu „Seks w wielkim mieście”. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji go spróbować, najwyższy czas na nadrobienie zaległości!

Składniki:

– 60 ml pomarańczowej lub żurawinowej wódki

– 15 ml likieru pomarańczowego

– 40 ml soku żurawinowego

– 10 ml soku z limonki

– skórka z cytryny lub limonki

Sposób przygotowania:

Do shakera wrzuć kilka kostek lodu i wszystkie wyżej wymienione składniki. Energicznie potrząsaj, aż do momentu, gdy płyn stanie się zimny. Przelej drinka do schłodzonego wcześniej kieliszka koktajlowego i przystrój go skórką z limonki lub cytryny.

Kieliszki do wódki i nalewek

 

Mojito

Słodko-kwaśny koktajl o kubańskim pochodzeniu. Za jego pierwowzór uważa się napój spożywany przez XVI-wiecznego angielskiego korsarza, kapitana Drake’a. Marynarz zwykł pijać tafię, czyli alkohol pozyskiwany z trzciny cukrowej z dodatkiem mięty i soku z cytryny.

Składniki:

– 60 ml białego rumu

– 50 ml wody gazowanej

– pół limonki

– 15 ml syropu cukrowego lub 2 łyżeczki cukru trzcinowego

– 3 gałązki mięty

– plasterek cytryny

Sposób przygotowania:

W wysokiej szklance typu highball umieść pokrojoną w półksiężyce limonkę i cukier lub syrop. Wszystko rozgnieć tłuczkiem barmańskim, by wycisnąć sok. W dłoniach ugnieć miętę i dodaj ją do szklanki, następnie dosyp do niej kruszony lód. Zalej miksturę rumem i wodą gazowaną. Do dekoracji użyj plasterka cytryny lub limonki, zawieszając go na krawędzi szklanki.

Kieliszki do martini

 

Martini

Do dzisiaj nie ma pewności, jak powstał ten kultowy drink. Niektórzy twierdzą, że jego autorem był nowojorski barman o nazwisku Martini, który około 1915 roku miał po raz pierwszy stworzyć w klubie Knickerbocker ten słynny koktajl. Inni uważają natomiast, że drink powstał dzięki koncernowi Martini and Rossi, który produkował wermut Martini. Bez względu na genezę, napój od lat jest uwielbiany na całym świecie, i to nie tylko przez agentów Jej Królewskiej Mości!

Składniki:

– 60 ml ginu

– 10 ml wytrawnego wermutu

– zielone oliwki lub skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

W shakerze umieść kostki lodu i wszystkie płynne składniki, po czym dokładnie je wymieszaj. Zawartość przelej przez sitko do kieliszka do martini. Koktajl ozdób oliwkami nabitymi na wykałaczkę lub skórką z cytryny, uprzednio wyciskając do drinka jej sok.

 

Jabłecznik

Rozgrzewający i słodki – idealny dla wszystkich wielbicieli korzennych, zimowych klimatów. Nazwa nie jest przypadkowa – drink smakuje jak domowa szarlotka!

Składniki:

– 60 ml Malibu

– kieliszek wódki (opcjonalnie)

– 180 ml soku jabłkowego

– kilka sztuk goździków

– szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Jabłecznik można podać zarówno na zimno, jak i ciepło. W pierwszej wersji wystarczy wlać do wysokiej szklanki Malibu i sok jabłkowy. Jeśli preferujesz bardziej wyraziste smaki, drink możesz wzmocnić, dodając kieliszek wódki. Na koniec dodaj goździki i cynamon. Podając Jabłecznik na ciepło, podgrzej uprzednio przygotowany sok z goździkami. Następnie dodaj do niego alkohol i przyprósz cynamonem.

Komplet szklanek z dzbankiem Day by Day

 

Jak zrobić drinki bezalkoholowe?

Nie wszyscy Twoi goście mogą lub lubią alkohol? Świetnym rozwiązaniem będzie przygotowanie bezalkoholowych koktajli, które świetnie urozmaicą menu wszystkich abstynentów. Odpowiednio przyrządzone i podane, będą ozdobą każdego stołu. Jeśli jeszcze nie wiesz, jak przyrządzić mojito bez alkoholu i inne pozbawione procentów odpowiedniki znanych i lubianych koktajli, kontynuuj naszą lekturę!

 

Bezalkoholowa Krwawa Mary

Koktajl, który sprawdzi się nie tylko podczas halloweenowej imprezy. Sok pomidorowy to cenne źródło likopenu, seler dostarczy dodatkowej porcji witamin, a ostre tabasco podkręci tempo Twojego metabolizmu. Drink jest zatem nie tylko smaczny, ale i wyjątkowo zdrowy!

Składniki:

– 300 ml soku pomidorowego

– 50 ml soku z cytryny

– łyżeczka sosu Worcestershire

– kilka kropli Tabasco

– szczypta soli i pieprzu

– łodyga selera naciowego

Sposób przygotowania:

Sok pomidorowy wymieszaj z sokiem z cytryny i sosem Worcestershire. Napój dopraw do smaku Tabasco, solą i pieprzem. Przelej do wysokiej szklanki, dodaj kilka kostek lodu i seler naciowy do dekoracji.

 

Mojito virgin bez alkoholu

Bezalkoholowa wersja kultowego napoju, która smakiem przypomina tradycyjną lemoniadę. Świetnie sprawdzi się na wszystkich letnich przyjęciach, zarówno tych dla dorosłych, jak i dzieci.

Składniki:

– mineralna woda gazowana i Sprite (w dowolnej proporcji)

– pół limonki

– 2 łyżeczki cukru trzcinowego

– 3 gałązki mięty

– plasterek cytryny

Sposób przygotowania:

Do szklanki wrzuć limonkę i cukier trzcinowy, po czym ugnieć je przy użyciu tłuczka barmańskiego. Dodaj zgniecioną w dłoniach miętę i kruszony lód. Uzupełnij szklankę wodą mineralną i Spritem. Do dekoracji wykorzystaj plaster cytryny.

 

Blue Lagoon bez alkoholu

Będzie prawdziwą gwiazdą na wszystkich Twoich prywatkach. Nie tylko świetnie smakuje, ale i wyjątkowo wygląda. Niebieski kolor przyciągnie spojrzenia wszystkich Twoich gości!

Składniki:

– 80 ml bezalkoholowego Blue Curaçao

– 160 ml soku z grejpfruta

– 120 ml soku z ananasa

– 2 plastry limonki

Sposób przygotowania:

Wystarczy, że wymieszasz wszystkie płynne składniki w shakerze, a następnie przelejesz je do ozdobnego kieliszka do Margarity. Brzeg kieliszka udekoruj plastrami limonki. I gotowe!

 

Bezalkoholowa Pina Colada

Kolejny klasyk, który nawet w wersji bez procentów, będzie przywodził na myśl smak gorących tropików.

Składniki:

– 40 ml soku ananasowego

– 40 ml syropu kokosowego

– plaster ananasa

Sposób przygotowania:

Płynne składniki wymieszaj intensywnie w shakerze w taki sposób, by wytworzyć delikatną piankę. Wysoką szklankę napełnij do połowy kruszonym lodem i zalej bezalkoholowym koktajlem. Brzeg szkła udekoruj trójkątem wyciętym z plastra ananasa.

 

Poncz z zielonej herbaty i limonki

Podany w eleganckiej, szklanej boli, bez wątpienia zachwyci wszystkich Twoich gości. Sprawdzi się doskonale nie tylko na letnich, ale i zimowych przyjęciach.

Szklanki Sensei Passion Krosno

 

Składniki:

– 6 saszetek zielonej herbaty

– 1,5 l wody

– cytryna

– 5 limonek

– 5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Zaparz, a następnie wystudź herbatę. Dodaj sok wyciśnięty z jednej cytryny, pokrojone w plastry limonki i cukier. Odstaw na co najmniej godzinę, aby wszystkie smaki się przegryzły. Przed podaniem dodaj sporą porcję lodu, by dostatecznie schłodzić napój.

 

Jak podawać drinki na przyjęciu?

Wiesz już, jak przygotować najpopularniejsze drinki, zarówno w wersji bez, jak i z alkoholem. Poza wyżej wymienionymi składnikami, powinieneś mieć pod ręką shaker, dostateczną ilość lodu, właściwy rodzaj szkła i różne rodzaje ozdób do koktajli. Lód sprawdzi się najlepiej w kostkach lub w wersji kruszonej. Jeśli nie posiadasz specjalnego rozdrabniacza, wystarczy, że wykorzystasz do tego blender lub najzwyklejszy wałek kuchenny, którym zmiażdżysz uprzednio zawinięty w czystą ściereczkę lód.

Koktajle, w zależności od rodzaju, będą się dobrze prezentować w różnym rodzaju szkła. Jeśli zechcesz je dodatkowo przyozdobić, wystarczy, że oszronisz brzegi kieliszków. W jaki sposób? Zamocz brzegi szklanek w soku z cytryny, a następnie zanurz je w białym lub brązowym cukrze. Świetnym dodatkiem będą kolorowe parasolki, papierowe lub stalowe słomki i plasterki owoców.

Koktajle nie mają już przed Tobą żadnych tajemnic. Zanim zaprosisz jednak gości, zajrzyj do naszego wcześniejszego artykułu i przeczytaj, jak nakryć stół na przyjęcie!

Nasz serwis używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close