Deska do krojenia: jaka jest najlepsza?

Czytaj
18.03.2020

Deska do krojenia: jaka jest najlepsza?

Jaką deskę do krojenia najlepiej wybrać? Tradycyjną drewnianą czy nowoczesną z kamienia? Musisz wiedzieć, że różne deski mają tak zalety, jak i wady. Zatem jakie cechy powinna mieć idealna deska do krojenia? Przygotowaliśmy dla Ciebie zestawienie plusów i minusów każdej z nich!

Deska do krojenia drewniana – ukłon w stronę tradycji

Bez wątpienia najbardziej popularne są deski do krojenia wykonane z drewna. Są wygodne w użytkowaniu, trwałe i łatwo dostępne. Do tego ich nowoczesny design sprawia, że pięknie się prezentują. Naturalny materiał sprawia także, że drewniane deski do krojenia wykazują właściwości do zasklepiania drobnych nacięć oraz posiadają właściwości bakteriobójcze, jednak musisz pamiętać o ich odpowiedniej pielęgnacji. Ponadto, w przeciwieństwie do desek szklanych czy kamiennych, nie tępią noży.

Mango – deska do krojenia i serwowania

 

Porada Mistrza Black: Jak pielęgnować drewniane deski do krojenia? Po każdym użyciu, zwłaszcza jeżeli używasz jej do przygotowywania mokrych produktów np. mięsa – deskę umyj pod bieżącą wodą (nigdy w zmywarce) i dokładnie wytrzyj do sucha ściereczką. Inaczej drewno będzie wchłaniać wodę, co w połączeniu z resztkami jedzenia staje się pożywką dla bakterii. Warto również co jakiś czas dezynfekować swoją drewnianą deskę do krojenia. Robi się to za pomocą soli – posyp nią wierzch deski i pozostaw na noc. Sól likwiduje zapachy, nieco rozjaśnia i osusza drewno. 

Wiele zależy też od tego, z jakiego drewna deska została wykonana. Najczęściej robi się je z dębu, akacji, jesionu, gruszy, cisu lub buka. Pamiętaj jednak, że im twardsza deska, tym lepsza. Te ostatnie powinny być wykonane z hebanu lub kokosa.  Drewniane deski do krojenia idealnie nadają się jako podkładka pod nagrzane garnki lub pod wyjmowaną z piekarnika blachę oraz do krojenia pieczywa. Mięso i ryby lepiej krój na deskach z innego materiału.

Jedną z wad drewnianych desek do krojenia jest ich tendencja do wchłaniania wody i zapachów oraz odbarwiania się (pamiętaj, aby przed pierwszym użyciem zaimpregnować deskę np. za pomocą oleju jadalnego).

Drewniane deski do krojenia dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach. Mogą być grube i duże lub małe i poręczne. Do wyboru masz również te o owalnym kształcie, prostokątne, okrągłe lub fantazyjnie wycięte. Niektóre modele wyposażone są w ostrzałkę do noży, która znajduje się wewnątrz uchwytu lub pokrywkę – to najlepszy sposób na przechowywanie pieczywa, ciast i innych deserów. 

 

Deska do krojenia bambusowa – to warto o niej wiedzieć

Często mylona jest z deską drewnianą. Musisz jednak pamiętać, że deski bambusowe wykonane są  z mocno sprasowanej trawy, która ułożona jest w poprzek, dzięki czemu podczas jej produkcji nie używa się klejów. Deski do krojenia wykonane z bambusa, są twardsze nawet od desek z drewna bukowego. Nie nasiąkają wodą, nie musisz ich więc impregnować przed pierwszy użyciem i szybką wysychają. Nie myj jej nigdy w zmywarce – kontakt z większą ilością wody może osłabić strukturę bambusa. 

Deska do serwowania Tao Bambus 

 

Bambusowa deska do krojenia jest również przyjazna dla środowiska – zbiory bambusa mogą być powtarzane znacznie częściej niż zbiory drewna. 

Tego typu deski dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach. Niektóre posiadają również wygodne uchwyty, a inne przeznaczone są do serwowania przekąsek.

 

Deska do krojenia plastikowa – wady i zalety

Zaraz po deskach drewnianych, najczęściej kupowane są te wykonane z tworzywa sztucznego. O ich popularności na pewno zadecydował fakt, że są dość tanie i łatwo dostępne, do tego są lekkie i występują w różnych wariantach kolorystycznych. 

 

Wbrew pozorom wykonane są z bardzo higienicznego materiału, który nie sprzyja namnażaniu się bakterii. Są również odporne na szorowanie i silne detergenty. Niektóre można myć w zmywarkach. Ważne jest również to, że plastikowe deski do krojenia nie tępią noży i można do nich używać również noży ceramicznych. 

Jedną z największych wad plastikowych desek do krojenia jest fakt, że po pewnym czasie użytkowania nie prezentują się zbyt estetycznie. Ponadto, o ile z początku tworzywo sztuczne nie chłonie zapachów, w miarę użytkowania i pojawiających się zarysowań, zaczynają wchłaniać intensywne zapachy. Plastik łatwo się również zabarwia. 

 

Deska do krojenia kamienna – marmurowa i granitowa

Deski wykonane z kamienia to gorący wnętrzarski hit ostatnich lat. Dostępna są w ciemniejszych lub jaśniejszych odcieniach.  Możesz na nich przygotowywać posiłki oraz w elegancki sposób serwować np. przekąski podczas wieczornego spotkania ze znajomymi. 

Ten typ materiału jest bardzo higieniczny – odporny na bakterie i pleśń. Deski wykonane z kamienia bardzo łatwo utrzymuje się w czystości. Nie chłoną wody i zapachów. Dużą zaletą jest również ich odporność na odbarwianie i zarysowania. Musisz jednak pamiętać, że kamień jest dość ciężkim materiałem, co może być uciążliwe podczas przenoszenia deski. Ponadto – tępi noże. Podczas krojenia twardych produktów, nóż może się ślizgać po desce. 

 

Ceramiczna deska do krojenia

Deski kuchenne wykonane z ceramiki na pewno zachwycą Cię niebanalnymi wzorami. Dzięki jakości wykonania, staną się ozdobą każdej kuchni. Ceramiczna deska do krojenia nie chłonie wilgoci i zapachów. Ponadto jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości. Spokojnie możesz myć ją w zmywarce i stosować detergenty. Jest jednak dość ciężka i może się potłuc. Śliski materiał wymaga ostrożności w czasie krojenia i podobnie, jak deski szklane i te wykonane z kamienia – może tępić noże.

 

Deska do krojenia szklana

Szklane deski do krojenia zyskały na popularności dopiero w ostatnich latach. Ich ogromną zaletą jest przede wszystkim odporność na bakterie oraz fakt, że nie chłoną wilgoci. Łatwo ją utrzymać w czystości i spokojnie można myć w zmywarce – szklana powierzchnia odporna jest bowiem na działanie nawet najsilniejszych detergentów. Ponadto szkło nie chłonie zapachów, dlatego deska szklana jest idealna do krojenia cebuli, mięs oraz ryb.

 

Szklane deski do krojenia oprócz funkcji praktycznej, pełnią również funkcje estetyczną. Dzięki dostępności rozmaitych wzorów i kolorów, są świetną kuchenną dekoracją. 

Warto jednak podkreślić, że twardy materiał będzie tępić noże, zwłaszcza noże ceramiczne podczas pracy w kuchni, mogą ulec stłuczeniu i wyszczerbieniu. Śliski materiał będzie wymagał od Ciebie także ostrożności podczas pracy.

Jeśli wiesz już, jaką deskę do krojenia chcesz kupić – zapraszamy na zakupy w BRW!

Nasz serwis używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close