Przejdź do sklepu brw.pl

Lekkie przekąski na koniec lata – sprawdzone przepisy

Czytaj
30.08.2020

Lekkie przekąski na koniec lata – sprawdzone przepisy

Latem mało kto ma ochotę spędzać długie godziny w kuchni. Nie oznacza to, że musisz rezygnować ze smacznych i sycących posiłków. Oto sprawdzone przepisy na lekkie potrawy, których przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka chwil. Wszystko po to, abyś mógł jak najdłużej cieszyć się letnią aurą.

 

Organizując letnie przyjęcie w ogrodzie zadbaj o to, aby na stole pojawiły się sałatki i lekkie przekąski. Przepisy te z pewnością przypadną do gustu Twoim bliskim, a Ty nie poświęcisz całego dnia na ich zrobienie. Postaraj się wykorzystać świeże, sezonowe składniki, dzięki czemu serwowane przez Ciebie potrawy będą smakować jeszcze lepiej. Dziś mamy dla Ciebie garść pomysłów na smaczne i szybkie dania na lato, które idealne sprawdzą się w gorące dni.

Salaterka Brunch
Salaterka Brunch

 

Przekąski na lato z cukinią w roli głównej

Jednym z najpopularniejszych, letnich warzyw jest niskokaloryczna cukinia. W większości składa się z wody, dlatego też nikogo nie powinno dziwić, że tak chętnie przygotowujemy z niej orzeźwiające przekąski na lato. Idealnie sprawdza się jako składnik dań głównych, dietetycznych sałatek, przetworów, a nawet deserów.

Jeśli kolekcjonujesz przepisy na lekkie przekąski, z pewnością przypadną Ci do gustu nasze mini pizze, w których klasyczne ciasto drożdżowe zastąpiliśmy plastrami cukinii. Przygotowane w tej wersji idealnie sprawdzą się w roli ciekawej przystawki na rodzinnych spotkaniach. Gwarantujemy, że błyskawicznie znikną z talerzy.

Mini pizze z cukinii

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 200 ml sosu pomidorowego
  • Łyżeczka ziół prowansalskich
  • Duża szczypta soli
  • 3 pieczarki
  • 5 plastrów szynki
  • 100 g kukurydzy
  • 150 g sera żółtego

Wykonanie:

Cukinię pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Oprósz je solą i odstaw na pół godziny, aby odsączyć nadmiar wody. Po tym czasie dokładnie osusz cukinię przy pomocy papierowego ręcznika.

Na każdy z plastrów cukinii wyłóż 2 łyżeczki sosu pomidorowego z dodatkiem ziół prowansalskich. Następnie dodaj ulubione składniki, np. pokrojone w plasterki pieczarki, szynkę oraz kukurydzę. Możesz również puścić wodze fantazji, tworząc własne kompozycje smakowe. Całość posyp serem starym na tarce o grubych oczkach.

Mini pizzę z cukinii przełóż na blaszkę wyłożoną papierem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut – w tym czasie ser powinien się całkowicie rozpuścić i lekko zezłocić, a cukinia zmięknąć. Taką przekąskę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Komplet obiadowy Wabi Sabi
Komplet obiadowy Wabi Sabi Saphire

 

Przepisy na lekkie przekąski – czas na faszerowane warzywa

Kiedy lato dobiega końca, mało kto ma ochotę spędzać czas przy kuchence. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą przepisy na lekkie przekąski, które można szybko przygotować w piekarniku. Czas spędzony w kuchni ograniczysz do minimum, a mimo tego będziesz cieszyć się smakiem wyjątkowych dań.

Chcąc w pełni wykorzystać sezonowe składniki, warto przygotować faszerowane warzywa. W tej roli doskonale sprawdzą się chociażby cukinie, bakłażany, cebule, kalarepy lub papryki. Smak nadzienia możesz modyfikować wedle własnych upodobań, dzięki czemu masz pewność, że to danie szybko Ci się nie znudzi.

Faszerowane bakłażany

Składniki:

  • 3 nieduże bakłażany
  • ¾ szklanki kuskusu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki harrisy w proszku
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 5 suszonych moreli
  • Garść natki pietruszki
  • Garść liści mięty
  • Łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Bakłażany przekrój wzdłuż i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Piecz przez 15-20 minut, aby miąższ zmiękł. Po tym czasie przy pomocy łyżki wyjmij z nich część miąższu, tworząc łódeczki z miejscem na farsz.

Kuskus przesyp do miski. Dodaj do niego 2 łyżki oliwy, a następnie zalej go wrzątkiem, tak aby ziarenka przykryła półcentymetrowa warstwa płynu. Miskę okryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut, aby kasza wchłonęła płyn.

W międzyczasie podsmaż mięso na dużej patelni. Kiedy się zarumieni, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a gdy zmięknie także przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec smażenia dodaj do mięsa pokrojone w paseczki suszone morele, harrisę oraz przecier pomidorowy. Zdejmij z patelni i odstaw do przestygnięcia.

W dużej misce wymieszaj kuskus, mięso oraz zioła posiekane razem z miąższem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a następnie wypełnij bakłażany sporą ilością nadzienia. Przełóż na talerze i natychmiast podawaj.

Komplet obiadowy Shell Black
Komplet obiadowy Shell Black

 

Szybkie dania na koniec lata – pokochaj chłodniki

W ostatnie dni lata na Twoim stole nie może zabraknąć chłodników, które idealnie orzeźwią i nasycą. Te szybkie dania na lato z pewnością przypadną do gustu wszystkim kuchennym leniuszkom. Ich przygotowanie zwykle ogranicza się do zmiksowania wszystkich składników lub wymieszania ich ze sobą.

Ten rodzaj zup to fantastyczne pole do eksperymentów kulinarnych. Jeśli lubisz treściwe zupy, przygotuj chłodnik z jogurtu, kefiru lub maślanki. Rozwiązaniem dla miłośników nieoczywistych połączeń będzie chłodnik zrobiony na bazie zakwasu z buraków lub kwasu z ogórków kiszonych. Z kolei łasuchom bez wątpienia zasmakują chłodniki owocowe. A co z fanami kuchni międzynarodowej? Dla nich mamy talerz orzeźwiającego, hiszpańskiego gazpacho.

Hiszpańskie gazpacho

Składniki:

  • 800 g pomidorów malinowych
  • 1 czerwona papryka
  • 3 nieduże ogórki gruntowe
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Pół czerwonej cebuli
  • 2 kromki pieczywa na zakwasie
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • Sól, świeżo mielony pieprz
  • Świeża bazylia do dekoracji

Wykonanie:

Pomidory i ogórki obierz ze skórki, a następnie pokrój je w dużą kostkę. Usuń gniazdo nasienne z papryki i ją także pokrój w kostkę.

Warzywa przełóż do blendera kielichowego razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Całość dokładnie zmiksuj na gładką masę. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta, dolej do niej nieco zimnej wody. Zupę schłodź w lodówce przez kilka godzin. Gazpacho podawaj na zimno, udekorowane listkami bazylii.

mikser planetarny
Mikser planetarny

 

Lekkie przekąski – przepisy na orzeźwiające sałatki

Sałatki to wręcz niezastąpione, szybkie przekąski na lato. Aby były jeszcze bardziej orzeźwiające, dodaj do nich ogórka lub arbuza. Jeśli zaś chcesz zamienić sałatkę w sycące danie, dodaj do nich makaron lub kaszę. W takiej wersji sprawdzą się nie tylko jako przystawka, ale także jako lekkie danie główne. Co bardzo ważne, sałatkę możesz przygotować ze sporym wyprzedzeniem, tak aby czekała w lodówce na moment, kiedy będzie mogła stać się gwiazdą przyjęcia w ogrodzie.

Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki
  • 200 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotuj al dente, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i odstaw do przestudzenia.

Pierś z kurczaka oraz obranego ogórka pokrój w kostkę o podobnym rozmiarze. Kukurydzę odcedź z zalewy.

Czosnek rozgnieć przy pomocy noża na gładką pastę, a następnie dokładnie wymieszaj go z majonezem i jogurtem.

Do miski wrzuć makaron, mięso kurczaka, kukurydzę i ogórka. Dodaj sos czosnkowy, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Sałatkę odstaw do lodówki na kilka godzin, tak aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły.

Jeśli po takiej uczcie najdzie Cię ochota na deser, koniecznie podaj lody domowej roboty. Aby mieć pewność, że będą smakować tak jak te z najlepszej lodziarni, przeczytaj nasz poradnik „Jak zrobić domowe lody”, w którym znajdziesz przepisy i cenne wskazówki.