Przejdź do sklepu brw.pl

Pomysł na letni obiad z Black Red White

Czytaj
10.07.2023

Pomysł na letni obiad z Black Red White

Lato to czas sezonowych warzyw i owoców, z których w kilka chwil wyczarujesz proste i smakowite dania. Młode ziemniaki z koperkiem popijane kefirem, drożdżowe racuchy a może aromatyczna zupa krem? Przedstawiamy najlepsze pomysły na lekki obiad w letnim wydaniu!

Pomysł na letni obiad? Jedz smacznie i zdrowo!

W upalny dzień mało kto ma ochotę na spędzanie długich godzin w kuchni. Nic dziwnego – kiedy z nieba leje się żar, doglądanie bulgoczących na kuchence potraw to ostatnie, o czym myślimy. Z tego samego powodu najczęściej odstawiamy na bok klasyczne dania obiadowe, takie jak rosół, gulasz czy kotlet schabowy. I bardzo dobrze! Tłuste, ciężkostrawne posiłki obciążają organizm, pozbawiając nas energii.

Aby zyskać siłę i chęć do działania, warto zmodyfikować rodzinne menu i wprowadzić do niego smaki lata. Wakacyjne miesiące to najlepszy czas na kuchnię lekką, prostą, sezonową. Na dania, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa, koją nerwy i smakują jak niebo.

Szukasz pomysłu na lekki, pożywny i szybki obiad – do przygotowania po pracy lub w przerwie od pozostałych obowiązków domowych? Świetnie się składa! Mamy dla Ciebie kilka różnych przepisów na pyszne, kolorowe dania dla całej rodziny.

Przepisy na letnie obiady, które skradną Twoje serce!

Latem chętnie sięgamy po obiady na słodko, kremowe zupy, grillowane warzywa czy delikatne mięso. Sezonowym potrawom trudno się oprzeć – może daleko im do widowiskowych dań, ale za to ich smak wynagradza wszystko.

Knedle z truskawkami

Knedle to proste i szybkie w przygotowaniu kluski, nadziewane owocami i gotowane w wodzie do miękkości. Warto zaserwować je choć raz tego lata – podane ze śmietaną wymieszaną z cukrem lub z bułką tartą zasmakują małym i dużym łasuchom!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki
  • jajko
  • 750 g truskawek
  • sól
  • cukier
  • śmietana 18%

Niezbędne akcesoria kuchenne:

  • noże do obierania i do krojenia
  • deska do krojenia
  • 5-litrowy garnek
  • praska do ziemniaków
  • łyżka cedzakowa

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie odparowujemy, studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Dodajemy mąkę, szczyptę soli i cukru oraz jajko. Składniki mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto, formujemy wałek. Nożem odcinamy niewielkie kawałki ciasta, z każdego formujemy krążek i nakładamy truskawkę. Zlepiamy brzegi ciasta i dłońmi nadajemy mu kształt kulki. Knedle wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy przez około 5 minut. Podajemy z gęstą śmietaną i cukrem (możemy zamienić ją na bułkę tartą podsmażoną na maśle). Smacznego!

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Klasyka gatunku! Kto lubi dania obiadowe na słodko, ten z pewnością nie oprze się chrupiącym racuchom. Puszyste ciasto nadziane jabłkami i okryte kołderką z cukru pudru – oto pomysł na obiad jak u babci.

Składniki na rozczyn:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • sól
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • 2 jabłka
  • olej roślinny do smażenia
  • cukier puder do posypania

Niezbędne akcesoria kuchenne:

  • kubek
  • miska
  • łyżka
  • mikser ręczny
  • nóż do krojenia
  • deska do krojenia
  • łopatka kuchenna
  • patelnia z nieprzywierającą powłoką

Przygotowanie:

Do kubka wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży, resztę ciepłego mleka, jajko i cukier wanilinowy. Składniki mieszamy powoli łyżką do połączenia. Ciasto wyrabiamy łyżką lub mikserem przez około 10 minut. Zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Mieszamy i ponownie odstawiamy na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta. Placuszki smażymy z obu stron do zrumienienia. Usmażone racuchy odsączamy z tłuszczu za pomocą ręczników papierowych. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Makaron z suszonymi pomidorami i kurczakiem

Pyszny, sycący i aromatyczny obiad do przygotowania w pół godziny. Wypróbuj ten przepis, a z pewnością będziesz do niego wracać.

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
  • podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pomidorów suszonych (odsączonych z zalewy)
  • 250 g śmietany 30% (w wersji light śmietanę można zamienić na jogurt grecki)
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Niezbędne akcesoria kuchenne:

  • duża patelnia
  • garnek
  • nóż do krojenia
  • deska do krojenia

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy. Filety z piersi kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na oliwie. Do kurczaka dodajemy drobno posiekane pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Całość smażymy jeszcze 2 minuty. Dolewamy śmietanę lub jogurt i dusimy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos łączymy z makaronem i chwilę podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

W szybkim i wygodnym przygotowywaniu posiłków pomoże Ci zestaw noży ze stali nierdzewnej. Praktyczny blok magnetyczny ułatwi przechowywanie akcesoriów, a wyprofilowane uchwyty pokryte antypoślizgową powłoką zapewnią komfort i bezpieczeństwo krojenia.

Lekkie grillowane warzywa

Aby cieszyć się aromatycznymi warzywami, nie musisz rozpalać tradycyjnego grilla. Wystarczy dobrej jakości patelnia grillowa. Warzywa grillowane to lekkie i smaczne danie, idealne na upalny dzień. Podawaj je z makaronem tagliatelle, czosnkową bagietką lub opiekanymi młodymi ziemniaczkami. Smacznego!

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz do smaku

Niezbędne akcesoria kuchenne:

  • nóż do krojenia
  • deska do krojenia
  • patelnia grillowa lub grill elektryczny

Przygotowanie:

Warzywa myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na duże kawałki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Warzywa umieszczamy w misce, dodajemy do nich zioła prowansalskie, czosnek, sól i pieprz do smaku oraz trzy łyżki oleju. Składniki dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy na rozgrzaną patelnię grillową i opiekamy do zrumienienia.

Solniczka i pieprzniczka James
Solniczka i pieprzniczka James to praktyczne akcesorium i ozdoba letniego stołu

Piknikowe tortille z młodą kapustą

Jeśli lato, to i młoda kapusta! W wersji na surowo smakuje równie dobrze, jak tradycyjnie duszona. Szybkie w przygotowaniu tortille z nadzieniem z młodej kapusty to świetna alternatywa dla obiadu na ciepło. Zajadaj się nimi w domu lub na letnim pikniku.

Składniki:

  • opakowanie tortilli (6 sztuk)
  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek zielony
  • marchewka
  • 5 rzodkiewek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu

Niezbędne akcesoria kuchenne:

  • nóż do krojenia
  • deska do krojenia
  • tarka do warzyw
  • szklanka lub kubek

Przygotowanie:

Kapustę drobno szatkujemy i solimy, odstawiamy na chwilę, aby zmiękła, po czym odciskamy z nadmiaru soku. Ogórka kroimy w paseczki, pomidory i rzodkiewki w półplasterki, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jogurtu naturalnego dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na środek każdego placka nakładamy nadzienie i polewamy odrobiną sosu. Na koniec zwijamy tortille, formując wrapy.

Czytaj także: „Piknik na trawie – przygotuj go z Black Red White!”

Deska do krojenia Kyoto aranżacja
Bambusowa deska do krojenia Kyoto ułatwi siekanie składników letnich potraw

 

Proste letnie obiady przygotujesz z Black Red White!

Lato to zdecydowanie najlepszy czas dla entuzjastów dobrego jedzenia. Bogactwo świeżych produktów i wyjątkowe smaki sprawiają, że nawet proste potrawy stają się ucztą dla podniebienia. W ofercie Black Red White znajdziesz niezbędne akcesoria kuchenne, które ułatwią Ci przygotowanie letnich obiadów – szybko, sprawnie i z precyzją godną prawdziwego szefa kuchni. A jeśli własnoręcznie przyrządzone posiłki lubisz jadać poza domem, zaopatrz się w odpowiednie pojemniki na żywność oraz butelki na wodę, dzięki którym zadbasz o odpowiednie nawodnienie podczas upałów.

Funkcjonalne wyposażenie kuchni znajdziesz w sklepie internetowym Black Red White. Zapraszamy!