Wakacyjne śniadanie dla ukochanej osoby

Czytaj
31.07.2020

Wakacyjne śniadanie dla ukochanej osoby

Wakacyjne poranki aż proszą się o to, aby przygotować romantyczne śniadanie dla ukochanej osoby. Jak je podać? Najlepiej wprost do łóżka, na eleganckiej zastawie i praktycznej tacy. Gwarantujemy, że Twoja druga połówka doceni ten gest i w niedługim czasie odwdzięczy Ci się tym samym.

Taca do łóżka Cantina

 

W jaki sposób zaserwować śniadanie dla ukochanej?

W przypadku śniadania podawanego do łóżka liczy się nie tylko to, co podajesz, ale również w jaki sposób to robisz. W końcu chcesz, aby śniadanie dla ukochanej było naprawdę wyjątkowe i pozwoliło jej się poczuć niczym królowa. Z tego względu postaraj się wybrać elegancką zastawę, która podkreśli wagę chwili.

Wiele osób uważa, iż pyszne śniadanie podane do łóżka powinno być różnorodne, dlatego poza talerzem na danie główne z pewnością przyda Ci się jeszcze kieliszek na jajko, koszyk na pieczywo, miseczka na owoce oraz pasujące do wszystkiego sztućce.

W odpowiedni sposób należy również zaserwować napoje. W tym wypadku niezbędna będzie filiżanka na kawę, mlecznik, a także cukiernica lub pojemnik na miód. Nie zapominaj również o serwetkach i akcentach dekoracyjnych – w tej roli idealnie sprawdzą się świeże kwiaty.

Taca Kyoto
Taca Kyoto

 

Plastikowa, drewniana czy metalowa – na jakiej tacy podać pyszne śniadanie?

Aby zaserwować pyszne śniadanie do łóżka, niezbędna będzie specjalna taca, na której zmieszczą się wszystkie przygotowane przez Ciebie specjały. Bardzo ważnym jest, aby była odpowiednio duża, stabilna i posiadała wbudowane uchwyty. Warto wybrać model ze składanymi nóżkami oraz wysokimi rantami, dzięki czemu nie będziecie musieli się martwić o plamy na pościeli.

Na rynku dostępne są przeróżne modele tac, na których możesz zaserwować śniadanie dla ukochanej osoby. Najpopularniejsze są te wykonane z drewna sosnowego lub bambusowego – są bardzo wytrzymałe oraz łatwe do  czyszczenia. Jeśli szukasz czegoś bardziej eleganckiego i trwałego, sięgnij po tace metalowe. Z kolei bardziej budżetową opcją będzie lekka taca wykonana z plastiku.

Taca Alessio
Taca Alessio

 

Co na śniadanie do łóżka? Eleganckie jajka po benedyktyńsku!

Na pytanie „co na śniadanie do łóżka zaserwować, gdy chcemy zaimponować ukochanej osobie?”  wiele osób bez zastanowienia odpowiada „jajka po benedyktyńsku”. Przygotowanie tego eleganckiego dania wymaga nieco wprawy, jednak zdecydowanie warto włożyć w nie odrobinę wysiłku, gdyż efekt jest niesamowity.

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 250 g zielonych szparagów
  • 2 grube kromki chleba na zakwasie
  • Masło do smarowania
  • Szczypiorek do posypania
  • 1 łyżka octu
  • Sos holenderski
  • 2 żółtka
  • 60 g masła
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól, biały pieprz

 

Wykonanie:

Przygotowanie śniadania rozpocznij od zrobienia sosu holenderskiego. W niedużym garnuszku rozpuść masło, a powstałą pianę zdejmij przy pomocy łyżeczki. Żółtka ubij z sokiem z cytryny w szklanej lub metalowej miseczce, a następnie umieść je nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijaj energicznie trzepaczką, dodając do nich stopniowo sklarowane masło. Mieszaj do momentu powstania puszystej, gęstej masy, uważając, aby sos nie ściął się zbyt mocno. Dopraw solą i białym pieprzem.

W międzyczasie przygotuj jajka w koszulkach. W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i octu. Jajko wbij do miseczki, a następnie ostrożnie przelej je do gotującej się wody, tak aby białko otuliło żółtko. Gotuj jajko na bardzo małym ogniu przez 2,5 minuty, a następnie przełóż je na papier przy pomocy łyżki cedzakowej. Powtórz te czynności z drugim jajkiem.

Pieczywo posmaruj masłem z obu stron, a następnie obsmaż je do momentu uzyskania złocistego koloru. Na tej samej patelni podsmaż także szparagi, tak aby lekko zmiękły, ale wciąż pozostały chrupiące.

Na pieczywo wyłóż porcję szparagów, a na nich ułóż jajko w koszulce. Całość przykryj przygotowanym wcześniej sosem holenderskim. Oprósz solą, pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem i natychmiast podawaj.

Red śniadanie do łóżka

 

Przepis na dobre śniadanie w wersji fit

Śniadanie to najważniejszy posiłek, który daje nam energię do działania przez cały dzień. Dlatego zadbaj o to, aby na waszych talerzach pojawiły się lekkie i jednocześnie zdrowe smakołyki. Oto przepis na dobre śniadanie, którym możecie się zajadać nawet na diecie.

 

Składniki:

Zielony koktajl:

  • 2 garści szpinaku
  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • 6 listków mięty
  • Kawałek imbiru – ok. 2 cm

Sałatka owocowa:

  • 1 pomarańcza
  • 100 g truskawek
  • 100 g arbuza
  • 1 kiwi
  • Pół małego melona
  • Garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Garść listków mięty

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na koktajl zmiksuj w blenderze na gładką masę. Gdyby był zbyt gęsty, dodaj do niego nieco wody lub ulubionego soku. Jeśli chcesz przygotować go w bardziej orzeźwiającej wersji, koniecznie dodaj do szklanki kilka kostek lodu.

Wszystkie owoce pokrój w kostkę o podobnej wielkości. Orzechy upraż na suchej patelni, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj jogurt, miód oraz drobno posiekane listki mięty. Do sosu dodaj owoce, a całość dokładnie wymieszaj i natychmiast podawaj.

Pojemnik na miód
Pojemnik na miód

 

Pomysł na pyszne śniadanie bez mięsa

Produktami, które najczęściej figurują w śniadaniowych jadłospisach są jajka, sery i bekon. A co z weganami, którzy całkowicie wykluczają z jadłospisu produkty odzwierzęce? Mamy dla nich pomysł na pyszne śniadanie wprost z Bliskiego Wschodu. Smakowite i bardzo sycące!

 

Składniki:

  • 2 chlebki pita
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • 1 kalarepa

Hummus pietruszkowy:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki pasty tahini
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • Pół łyżeczki ostrej papryki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • Mały pęczek pietruszki

 

Wykonanie:

Do misy robota kuchennego wrzuć  wszystkie składniki potrzebne do przygotowania hummusu. Dodaj do niego także 50 ml zimnej wody, aby ułatwić uzyskanie odpowiedniej konsystencji. Całość  miksuj do momentu, aż powstanie gładka, jednolita pasta pozbawiona jakichkolwiek grudek. W razie konieczności do hummusu możesz dodać więcej oliwy, dzięki czemu będzie on gładszy i bardziej kremowy.

Chlebki pita zgrilluj na suchej patelni. Warzywa pokrój w słupki lub półplasterki. Gotowy hummus przełóż do dużej miski. Skrop go dodatkową porcją oliwy z oliwek, a także oprósz ostrą papryką. Podawaj z chlebkami pita i świeżymi warzywami.

Zaparzacz do kawy Avant Garde
Zaparzacz do kawy Avant Garde

 

Puszyste placuszki z ricottą, czyli przepis na pyszne śniadanie

Jeśli o poranku masz nieco więcej czasu, wykorzystaj go, aby przetestować nasz przepis na pyszne śniadanie. Te aromatyczne placuszki podbiją serce każdego łasucha, dlatego warto przygotować nieco większą porcję. Podaj je ze świeżymi, sezonowymi owocami, a stworzysz kulinarne arcydzieło.

 

Składniki:

  • 250 g ricotty
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Maliny lub inne ulubione owoce

 

Wykonanie:

Pracę rozpocznij od dokładnego rozdzielenia białek i żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, z kolei żółtka zmiksuj na gładką masę razem z ricottą, solą, mlekiem, cukrem i skórką cytrynową. Do masy dodaj także przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Ponownie wymieszaj, uważając, aby nie powstały grudki.

Stopniowo zacznij dodawać po łyżce piany z białek. Całość mieszaj bardzo delikatnie, aby piana nie opadła, a masa wciąż była puszysta.

Na rozgrzaną patelnię wykładaj nieduże porcje ciasta na placuszki. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Racuszki podawaj na ciepło razem z ulubionymi owocami. Możesz również oprószyć je cukrem pudrem lub polać płynnym miodem.

Zestaw obiadowy Forever
Zestaw obiadowy Forever

 

Pomysł na dobre śniadanie – szakszuka dla dwojga

Oto pomysł na dobre śniadanie, który w ostatnim czasie podbił serca internautów. Jajka gotowane w aromatycznym sosie paprykowo-pomidorowym powinny na stałe wejść do Twojego kulinarnego repertuaru.

 

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • Łyżeczka ostrej papryki
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Pół łyżeczki kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • Świeża kolendra lub pietruszka
  • Sól, pieprz

 

Wykonanie:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli i zmięknie, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, oba rodzaje papryki oraz kumin. Po 30 sekundach dodaj na patelnię pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. W tym czasie sos powinien zgęstnieć, a warzywa rozpaść się.

Przy pomocy łyżki wykonaj w sosie 4 wgłębienia. Ostrożnie wbij do nich jajka, a następnie gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 5 minut – czas gotowania zależy od tego, jakie jajka lubisz. Przed podaniem oprósz szakszukę listkami kolendry lub pietruszki. Serwuj wprost z patelni  lub po przełożeniu do miseczek razem ze świeżym pieczywem.

Jeśli zamiast śniadania, wolisz przygotować romantyczną kolację, sprawdź nasz przepis na niezapomnianą kolację przy świecach.

Nasz serwis używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close