Przejdź do sklepu brw.pl

Czym czyścić blat kuchenny i w jaki sposób to robić?

Czytaj
3.03.2023

Czym czyścić blat kuchenny i w jaki sposób to robić?

Blat kuchenny to najważniejszy element strefy roboczej jest miejscem przygotowywania posiłków a ponadto ozdobą kuchni. Ze względu na stały kontakt z żywnością musi być nie tylko zadbany, ale również wolny od zanieczyszczeń powodujących namnażanie się bakterii. Jak i czym czyścić blaty kuchenne, by nie uszkodzić ich powierzchni i sprawić, by zawsze lśniły czystością? Jak dobrać odpowiedni środek do rodzaju blatu i dlaczego ma to istotne znaczenie? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się wszystkiego o pielęgnacji blatów kuchennych.

Czym czyścić blat kuchenny i jak to robić?

Blat kuchenny – co musisz wiedzieć o jego pielęgnacji?

Czysty i zadbany kuchenny blat to podstawa estetycznej i przyjaznej domownikom kuchni. Warto poświęcić czas na odpowiednią pielęgnację strefy roboczej nie tylko z uwagi na jej wygląd, ale również dla zachowania odpowiedniej higieny, a co za tym idzie – bezpieczeństwa podczas przygotowywania posiłków.

Jak prawidłowo pielęgnować ten element wyposażenia? Na początek miej na uwadze, że inne środki posłużą Ci do czyszczenia powierzchni blatu i jego dezynfekcji, a inne do pielęgnacji, dzięki której blat będzie cieszył domowników nienagannym wyglądem. Pamiętaj, że konieczne jest używanie zarówno preparatów zwalczających bakterie (jak np. detergenty), jak i tych, które zapewnią blatom ładny połysk oraz zabezpieczą ich powierzchnię przed uszkodzeniem.

Do czyszczenia kuchni starasz się nie używać chemii ani agresywnych środków czyszczących? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby czyścić blat domowymi specyfikami sporządzonymi na bazie naturalnych składników. Większość produktów, które doskonale poradzą sobie z najczęstszymi zabrudzeniami, znajdziesz w kuchennych szafkach – należą do nich m.in. soda oczyszczona czy ocet.

W przypadku pielęgnacji i czyszczenia blatów istotne znaczenie ma rodzaj wybranego preparatu. Należy pamiętać, aby sięgać wyłącznie po środki przystosowane do materiału, z jakiego wykonany jest blat. Inne płyny lub spraye będą bowiem odpowiednie dla blatów drewnianych, inne dla laminowanych lub granitowych, etc.

Uwagę poświęć także akcesoriom używanym do czyszczenia powierzchni kuchennych. Blaty wykonane z materiałów, które łatwo zarysować i uszkodzić, najlepiej pielęgnować za pomocą miękkich gąbek i ściereczek.

Czym czyścić blat kuchenny?

Czym czyścić blat kuchenny, by skutecznie usunąć plamy, ale nie odbarwić i nie porysować powierzchni? Wszystko zależy od tego, z czego wykonany jest Twój blat. Znając właściwości materiałów wykorzystanych do produkcji blatu, z łatwością dobierzesz odpowiedni środek.

Blat laminowany

To nic innego jak blat wykonany z płyty wiórowej i pokryty warstwą laminatu. Jest to chętnie wybierana opcja, głównie ze względu na walory estetyczne oraz atrakcyjną cenę. Blat laminowany jest również łatwy do utrzymania w czystości oraz niepodatny na odbarwienia. Kuchenne blaty wykonane z płyty laminowanej swoją trwałość zawdzięczają specjalnej technice ich powlekania. Dzięki utwardzonej wierzchniej warstwie są odporne zarówno na uszkodzenia mechaniczne, jak i na działanie wysokich temperatur.

Blaty laminowane zazwyczaj nie wymagają stosowania szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych, nie są też tak delikatne jak blaty wykonane z innych surowców. Do ich pielęgnacji można używać zarówno uniwersalnych detergentów, jak i płynu do mycia naczyń. W przypadku tego rodzaju powierzchni bez obaw możesz sięgać po domowe specyfiki sporządzone na bazie wody i octu lub wody i sody oczyszczonej.

Pamiętaj, by po zakończonym myciu zawsze wytrzeć blat do sucha – w przeciwnym razie może napęcznieć w miejscach, w których nie został odpowiednio zabezpieczony. W przypadku trudnych do usunięcia plam zastosuj mleczko czyszczące, miej jednak na uwadze, że należy pozbyć się z blatu resztek detergentu.

Blat drewniany

Jest wyjątkowo dekoracyjny i stanowi wspaniałą ozdobę kuchni. Blat tego rodzaju może być bezpiecznie stosowany w kuchni jedynie po wcześniejszym zakonserwowaniu. Powód? Drewno zabezpieczone odpowiednimi środkami będzie odporne na wchłanianie wody oraz zabrudzeń. Zaimpregnowany blat drewniany należy przecierać wilgotną ściereczką lub miękką gąbką nasączoną odrobiną wody oraz delikatnego detergentu. Za każdym razem po oczyszczeniu powierzchni należy wytrzeć ją do sucha.

Blat kamienny

Opcją, która niezmiennie cieszy się dużą popularnością, są blaty wykonane z kamienia: marmuru, granitu lub konglomeratu. Ich dużą zaletą jest efektowny wygląd, który znaczne podnosi walory wizualne kuchennych wnętrz.

Marmurowe blaty to z pewnością inwestycja na długie lata, należy jednak pamiętać, że podobnie jak powierzchnie drewniane, wymagają impregnacji, czyli odpowiedniego zabezpieczenia powierzchni przed wnikaniem wody i zanieczyszczeń. Impregnacja nie zaszkodzi również blatom granitowym, które (mimo ich większego stopnia twardości oraz nienasiąkliwości) dobrze jest zabezpieczyć ze względu na łatwiejszą pielęgnację.

Blaty granitowe i marmurowe w żadnym wypadku nie mogą być czyszczone za pomocą środków z wybielaczami oraz kwasów. W przeciwnym razie ich powierzchnie mogą ulec odbarwieniu lub zmatowieniu. Unikać należy również preparatów zawierających w składzie oleje silikonowe (np. płynów do mycia szyb), które są przyczyną powstawania nieestetycznych i trudnych do usunięcia smug.

Do mycia blatów kamiennych należy stosować specjalne środki przeznaczone właśnie do tego rodzaju blatów lub czystą wodę z niewielką ilością płynu do mycia naczyń.

Jak czyścić blat kuchenny?

Zastanawiasz się, jak dbać o przestrzeń roboczą, by na długo zachowała swój pierwotny wygląd? Oto kilka wskazówek, dzięki którym Twój blat będzie zdobił kuchnię przez długi czas.

  • Wszystkie mokre plamy usuwaj od razu, a po zakończonym czyszczeniu wycieraj blat do sucha.
  • Tłuste plamy oraz zabrudzenia resztkami jedzenia, w szczególności barwiącego, staraj się usuwać od razu po ich pojawieniu się.
  • Do mycia i pielęgnacji blatu stosuj środki czystości przeznaczone do konkretnego rodzaju materiału oraz używaj miękkich ściereczek i gąbek. Unikaj gąbek z warstwą szorującą, wszelkiego rodzaju druciaków i twardych szczotek.
  • Pamiętaj, by nie kłaść na blacie gorących naczyń – do tego celu stosuj podkładki.
  • Nie krój składników bezpośrednio na blacie – zawsze używaj desek do krojenia.

Piękny, zawsze czysty i błyszczący blat kuchenny to w aranżacji kuchni element nie mniej ważny niż stylowe fronty szafek czy niezawodny sprzęt AGD. Blat spełniający wszystkie Twoje wymagania, a przy okazji łatwy w pielęgnacji, to nie tylko idealne dopełnienie wystroju kuchni, ale również praktyczne rozwiązanie na lata. Poznaj blaty kuchenne z oferty Black Red White i ciesz się estetyczną oraz wytrzymałą zabudową kuchenną.

Jak wybrać blat kuchenny do zadań specjalnych? Podpowiadamy!