Przejdź do sklepu brw.pl

Modny akcent! Małe AGD w modnych kolorach

Czytaj
19.08.2020

Modny akcent! Małe AGD w modnych kolorach

Małe AGD, takie jak blender lub czajnik, muszą znaleźć się w każdej kuchni. Ale czy wiedziałeś, że sprzęty te, poza swą pierwotną funkcją, mogą pełnić także rolę dekoracji? Kolorowy toster lub mikser może stać się ciekawym dodatkiem, który podkreśli wyjątkowy charakter wnętrza.

blender do smoothie
Blender do smoothie

 

Nie od dziś wiadomo, że sprzęty znajdujące się w naszych domach powinny być nie tylko funkcjonale, ale również estetyczne. Nic więc dziwnego, że projektanci nadają im coraz to nowsze kształty oraz barwy. W ostatnim czasie zapanowała moda na kolorowe małe AGD, które dzięki eleganckiemu designowi nie musi być chowane w szafkach, stając się prawdziwą ozdobą każdej kuchni. Które z nich muszą obowiązkowo znaleźć się w Twoim domu i co można zrobić z ich użyciem?

 

Barwne akcenty w kuchni – kolorowy toster i inne AGD

Czasy, gdy lodówki lub miksery dostępne były w jednym, a najwyżej dwóch odcieniach, już dawno odeszły w niepamięć. We współczesnych kuchniach rządzą odważne i intensywne kolory. Widzimy je na ścianach i meblach, a od niedawna także na sprzętach AGD. Ten nowy trend wnętrzarski daje Ci ogrom możliwości aranżacyjnych, dzięki  którym Twoja kuchnia stanie się jeszcze piękniejsza.

Jeszcze do niedawna kolorowe bywały jedynie duże sprzęty AGD, takie jak lodówki lub kuchenki. Ostatnio jednak w sklepach coraz częściej pojawiają się małe sprzęty kuchenne w przeróżnych odcieniach. Zauważono bowiem, że pozornie niewidoczne dodatki, takie jak czajnik elektryczny, kolorowy blender lub krajalnica, mogą stać się ozdobą każdego blatu, podkreślając unikalny charakter wnętrza.

blender próżniowy
Blender próżniowy

 

Jak wkomponować kolorowe AGD w wystrój kuchni?

Decydując się na zakup kolorowych sprzętów kuchennych, warto robić to z głową. Aby uniknąć chaosu aranżacyjnego, postaraj się dokładnie przemyśleć zakupy i ułożyć w głowie plan na połączenie barw.

Kupując kolorowy czajnik oraz inne tego typu sprzęty, powinieneś roztropnie dobierać barwy, aby uniknąć wrażenia chaosu. Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie wybranie jednego koloru AGD i konsekwentne trzymanie się go. Ciekawym rozwiązaniem będzie również zmieszanie ze sobą kilku odcieni tej samej barwy.

Wybierając czajnik elektryczny, kolorowy blender lub inny sprzęt kuchenny, koniecznie weź pod uwagę odcienie, jakie już wprowadziłeś do kuchni. W tym wypadku możesz wybrać jedną z dwóch opcji: powielić w sprzętach AGD odcienie ścian, mebli i podłóg lub też zdecydować się na kontrastujące z nimi barwy. Chociaż monochromatyczne aranżacje mają swój urok, druga z tych opcji daje Ci zdecydowanie więcej możliwości aranżacyjnych.

toster elektryczny
Toster elektryczny

 

Modny toster – kolorowy zawrót głowy

Jeśli o poranku masz ochotę na coś ciekawszego niż nudną kromkę z serem, kolorowy toster będzie dla Ciebie idealną inwestycją. Dzięki niemu w kilka chwil przygotujesz smaczne przekąski dla całej rodziny.

Wybierając toster kolorowy, warto zwrócić uwagę na kilka praktycznych aspektów, takich jak możliwość regulacji stopnia wypieczenia oraz maksymalna ilość kromek, jaką może opiekać jednocześnie. Bardzo istotnym jest, aby pieczywo można było włożyć i wyjąć z tostera bez obawy o poparzenie.

Jeśli w Twojej kuchni znajdzie się kolorowy toster, warto przygotować  z jego użyciem równie barwne przekąski. Doskonałą propozycją na rodzinne śniadania będą np. tosty z awokado.

Śniadaniowe tosty z guacamole i salsą kukurydzianą

 

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego

Guacamole:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 papryczka chilli
  • Sok z połowy limonki
  • Garść listków kolendry
  • Sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 100 g kukurydzy z puszki
  • Pół łyżeczki wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka masła
  • 50g fety

 

Wykonanie:

Pieczywo opiecz w tosterze, tak aby było chrupiące i lekko zarumienione.

Obierz awokado, przełóż je do miseczki, a następnie rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj do nich drobno posiekaną cebulę, sok z limonki, pokrojoną w małą kostkę papryczkę chilli, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, posiekaną natkę kolendry oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Dopraw solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj.

W międzyczasie na patelni rozpuść łyżkę masła. Kiedy tłuszcz będzie gorący, dodaj na patelnię odsączoną kukurydzę i podsmażaj przez kilkanaście minut do momentu aż ziarenka dosyć mocno się zarumienią. Na samym końcu dopraw kukurydzę ostrą i wędzoną papryką.

Na każdym z tostów wyłóż sporą porcję guacamole, a na nim łyżkę podpieczonej kukurydzy. Tosty posyp rozgniecioną fetą oraz dodatkową porcją kolendry.

Blender – niezastąpiony w każdej kuchni

Blender jest niezastąpionym sprzętem w każdej kuchni. Kupując go, koniecznie zwróć uwagę na liczbę obrotów na minutę wykonywaną przez ostrza – im większa, tym lepiej. Warto również upewnić się, że wszystkie jego elementy zostały wykonane z bezpiecznych i wytrzymałych materiałów, które są łatwe w czyszczeniu. Dobrze jest wybrać model posiadający dodatkowe akcesoria (np. bidon lub nasadkę do ubijania białek), dzięki czemu stanie się on jeszcze bardziej funkcjonalny.

Niewielki blender, podobnie jak kolorowy czajnik lub toster, możesz stale trzymać na blacie, zamieniając je w praktyczną dekorację. Możesz przygotowywać w nim zdrowe koktajle, orzeźwiające smoothie, kruszony lód lub aksamitnie kremową zupę.

 

Zupa krem z cukinii

 

Składniki:

  • 4 średniej wielkości cukinie
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Grzanki do podania
  • Garść liści mięty

 

Wykonanie:

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie podsmaż na niej posiekaną w piórka cebulę. Gdy będzie miękka i lekko zarumieniona, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj jeszcze 30 sekund, a następnie wrzuć do garnka pokrojoną w kostkę  cukinię oraz ziemniaki. Smaż przez 5 minut na niewielkim ogniu.

Po tym czasie zalej całość bulionem warzywnym i gotuj zupę przez 30 minut. Zanim zdejmiesz garnek z ognia, upewnij się, że ziemniaki są miękkie. Im będą mniejsze, tym szybciej się ugotują. Poczekaj aż zupa lekko przestygnie.

Przelej zupę do blendera. Dodaj do niej śmietanę oraz miętę, a następnie zmiksuj na gładki krem. Podawaj natychmiast udekorowaną kleksem śmietany i listkami mięty. Dobrym dodatkiem do zupy będą również chrupiące tosty.

Mikser planetarny
Mikser planetarny

 

Kolorowy mikser – niezastąpiony w każdej kuchni

Jeśli lubisz piec, kolorowy mikser planetarny stanie się Twoim najlepszym kuchennym przyjacielem. Zielona czy czerwona obudowa pięknie się prezentuje, dzięki czemu możesz z dumą ustawić go na blacie. W ten sposób unikniesz męczącego wyciągania wszystkich elementów z szuflad i będziesz mógł natychmiast zabrać się za pichcenie.

Pamiętaj, aby wybierając kolorowy mikser nie kierować się jedynie wyglądem. Tego typu sprzęt powinien mieć dużą moc, aby móc poradzić sobie z wyrobieniem każdego rodzaju ciasta. Dobrze też aby posiadał co najmniej kilka trybów pracy oraz wymienne końcówki, w tym hak do wyrabiania ciasta oraz rózgę do ubijania piany. Ta ostatnia szczególnie przyda Ci się, do zrobienia słynnej Pavlowej w letnim wydaniu.

 

Egzotyczna beza Pavlowa

 

Składniki:

Beza:

  • Białka z 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Do dekoracji:

  • 300 ml śmietanki 36%
  • Ulubione owoce tropikalne – pomarańcze, ananasy, mango, kiwi, karambola, pithaja, granat itp.

 

Wykonanie:

Białka ubij na sztywną pianę, a następnie zacznij stopniowo dodawać do nich cukier. Nie przerywaj miksowania aż otrzymasz gęstą i lekko lśniącą pianę.  Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ponownie wymieszaj – tym razem na wolnych obrotach.

Tak przygotowaną masę przełóż na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Postaraj się uformować dosyć wysoki kopczyk o średnicy około 20 cm. Piecz przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, a następnie przez 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale pozostaw bezę w środku, aby ostygła przy otwartych drzwiczkach.

Schłodzoną śmietanę ubij w mikserze na sztywno. Wyłóż ją na wierzch wystudzonej bezy. Całość udekoruj ulubionymi owocami egzotycznymi.

Kolorowy czajnik elektryczny
Kolorowy czajnik elektryczny

 

Kolorowy czajnik elektryczny – mody i stylowy gadżet

Czajnik jest jednym z najczęściej używanych sprzętów w każdej kuchni. Warto więc zadbać, aby był nie tylko wytrzymały, ale również pięknie prezentował się na kuchennym blacie. Klasyczny model o ponadczasowym kształcie doskonale sprawdzi się w tradycyjnych wnętrzach.

Jeśli szukasz czegoś bardziej nowoczesnego, wybierz kolorowy czajnik elektryczny o przeźroczystych ściankach i podświetlanym dnie, dzięki czemu każde podgrzanie wody zamieni się w spektakl. Warto sięgnąć po model posiadając filtr wychwytujący zanieczyszczenia oraz regulację temperatury. W ten sposób zyskasz pewność, że Twoja herbata lub kawa za każdym razem wyjdzie idealna.

 

Kawa po wietnamsku

 

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy
  • 2-3 łyżki mleka skondensowanego (w zależności od preferencji)
  • Kostki lodu

 

Wykonanie:

Do wysokiej szklanki wlej mleko skondensowane. Ułóż na niej specjalny, wietnamski zaparzacz wypełniony lekko ubitą kawą. Zalej wrzątkiem i poczekaj aż kawa się zaparzy.

Do napoju możesz dodać kostki lodu lub bitą śmietanę.

Jeśli nie posiadasz odpowiedniego zaparzacza, kawę możesz przygotować w ekspresie lub po prostu zalewając ją wrzątkiem. W trym drugim przypadku pamiętaj o jej przefiltrowaniu, aby fusy nie wpadły do szklanki.

Zobacz także nasz poradnik: Jak dobrać AGD do kuchni.