Oryginalne przetwory z jesiennych owoców i warzyw

Czytaj
19.10.2018

Oryginalne przetwory z jesiennych owoców i warzyw

Jesień to tradycyjnie czas przetworów. Od lat o tej porze roku w kuchniach naszych babć i mam królowały aromaty marynat, powideł, konfitur. I chociaż konfitura od babci to najpyszniejszy smak dzieciństwa, to trendy kulinarne z latami się zmieniają, pojawiają się wpływy ze świata i moda na Slow Food. Zatem może warto poeksperymentować z przetworami? I spróbować czegoś całkiem nowego?

Keczup w nowej odsłonie

Klasyczny keczup pomidorowy znają wszyscy. Jego smak jest wręcz nierozerwalny ze smakiem frytek lub hot doga. My jednak chcielibyśmy przedstawić jego inne oblicza. Po pierwsze możemy go przygotowywać zarówno z warzyw, jak i z owoców, na ostro lub na słodko. Pyszne i sprawdzone są keczupy z cukinii, dyni, papryki, a nawet ze śliwek. W przypadku każdego z nich owoce lub warzywa dusimy do miękkości, dodając wcześniej trochę cebuli, ewentualnie pomidorów i przyprawiając według własnego pomysłu. Uduszone warzywa przecieramy przez sitko i wekujemy w słoikach.

Black Red White, słoik z pokrywką Orpa 450ml

Chutney, czyli fantazja w kuchni

Chutney – gęsty sos z owoców lub warzyw – można robić praktycznie ze wszystkiego. To pole dla naszej fantazji kulinarnej, ponieważ niezależnie od tego, jakie składniki do niego wybierzemy, chutney się uda. Wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach. Chutney nie obędzie się bez octu, który dodaje charakterystycznego smaku, ale też konserwuje sos. Możemy użyć octu winnego, aby uzyskać delikatniejszy smak, albo spirytusowego, jednak wtedy należy uważać, aby nie dodać go za dużo. Chutney najlepiej smakuje w wersji ostrej i korzennej. Przyprawy takie jak goździki, kolendra, kmin rzymski, ziarna pieprzu ucieramy lub tłuczemy w moździerzu. Do chutneya dodajemy też cukier do smaku. Jeśli chcemy, aby był przyprawiony bardziej na słodko, możemy również dodać rodzynki lub żurawinę.

Kiszonki na zdrowie

Kiszonki to podobno jeden z najzdrowszych sposobów konserwowania warzyw i naturalny probiotyk. Moda na nie przybyła do nas ze Wschodu, gdzie kisi się prawie wszystkie warzywa, a także owoce i grzyby. W domu możemy przygotować np.: kiszone ogórki, kapustę, buraki, kalafiory, marchew, białą rzodkiew, cebulę, czosnek, paprykę, cytryny. Umieszczamy je w słoiku z gumową uszczelką, zalewamy wodą z solą, dodajemy przyprawy do smaku i zostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni, nie domykając pokrywki. Po tym czasie zamykamy je szczelnie i odstawiamy w chłodne miejsce.

Black Red White, słoik z pokrywką 500ml
Black Red White, słoiczek na przetwory Gruszka 200ml

Pesto – smak lata zimą

Pesto kojarzymy przede wszystkim z pełną słońca kuchnią włoską. Tradycyjne pesto alla genovese przygotowuje się z bazylii. Ale można je przygotować również ze szpinaku, rukoli, mięty, natki pietruszki lub kolendry, a nawet pokrzywy. Liście blenduje się z podprażonymi orzechami, oliwą, solą, sokiem z cytryny i ewentualnie twardym serem typu parmezan lub grana padano. Jeśli używamy blendera ręcznego, warto przykryć naczynie praktyczną osłonką np. pokrywką do blendowania, która zapobiegnie rozpryskiwaniu masy podczas blendowania. Gotowe pesto zamykamy w czystym słoiczku, zalewamy cienką warstwą oliwy i przechowujemy w lodówce nawet 8-10 dni.

Syropy z owoców zamiast syropów z apteki

Nasze przetwory oprócz walorów smakowych mogą też mieć walory zdrowotne. W jesienno-zimowym okresie przeziębień, zamiast faszerować dzieci chemicznymi syropami, lepiej podawać im profilaktycznie i wspomagająco domowe syropy z malin, aronii, dzikiej róży, czarnego bzu. Są pełne witamin, w tym niezbędnej przy przeziębieniu witaminy C. A ich przygotowanie jest wyjątkowo łatwe. Wystarczy gotować owoce z cukrem i wodą przez 15-20 minut, przetrzeć przez sito i przelać do butelek, np. takich z ceramicznym kapslem. Dzięki temu nasza spiżarnia wzbogaci się o kolejny domowy, zdrowy przysmak.

Black Red White, butelka Swing, butelka Fiaschetta

Nasz serwis używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close