Przejdź do sklepu brw.pl

Przepis na kakao jesienią z Black Red White

Czytaj
9.10.2023

Przepis na kakao jesienią z Black Red White

Jesień zwykle nie rozpieszcza, jeśli chodzi o pogodę. Im bliżej zimy, tym chłodniej, wietrzniej, bardziej deszczowo. O tej porze roku największym powodzeniem cieszą się rozgrzewające napoje takie jak na przykład gorące kakao. Poznaj trzy sprawdzone przepisy na pyszne kakao!

Cukiernica Claudette - aranżacja

CUKIERNICA CLAUDETTE

Przepis na udany, jesienny wieczór? Kakao!

W naszym artykule:

  • podpowiemy, w jaki sposób umilić sobie jesienny wieczór,
  • wskażemy zalety kakao,
  • wyjaśnimy, jak zrobić kakao – zdradzimy wyjątkowe przepisy na przygotowanie go,
  • pokażemy wybrane produkty od Black Red White, które pozwolą Ci zaserwować kakao w ładnej oprawie.

Kiedy zrywa się zimny wiatr, a słońce chowa się za horyzontem, najlepiej zaszyć się w domowym zaciszu. Warto rozpalić kominek lub kozę i rozsiąść się w wygodnym uszaku. Do pełni szczęścia brakuje tylko miękkiej poduszki, ciepłego koca, ciekawej książki oraz kubka wypełnionego aromatycznym kakao. Przyda Ci się także stolik kawowy lub ława, na których postawisz kubek i ewentualnie talerzyk ze słodkimi przekąskami.

Ławy Aroz obejrzysz na filmie dostępnym na kanale BRW w serwisie YouTube:

 

Dlaczego warto ugotować kakao, czyli zalety nasion kakaowca

Dobrodziejstwa płynące z regularnego picia kakao są bezcenne. Napój zawiera między innymi przeciwutleniacze wzmacniające odporność. Znajdują się w nim witaminy A, C i E oraz minerały takie jak wapń, żelazo, fosfor i magnez. Kakao zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca czy nowotwory. Co więcej, jego składniki korzystnie wpływają na układ nerwowy, dodają energii, poprawiają humor.

Domowe kakao – przepisy w nowoczesnym wydaniu

Kubek Conserve Moi Luminarc

KUBEK CONSERVE MOI LUMINARC

Oto trzy przepisy na smakowite kakao – tradycyjne, orientalne oraz wegańskie.

Kakao klasyczne – dla tradycjonalistów

Składniki (dla 2 osób):

  • 4 łyżki kakao w proszku,
  • 2 szklanki mleka krowiego,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka waniliowego cukru.

Przygotowanie:

Podgrzej mleko w rondelku i rozpuść w nim cukier. Następnie odlej część mleka do szklanki, wsyp do niej kakao, wymieszaj całość i wlej do rondelka. Podgrzewaj dalej, mieszając, aż do zagotowania.

Gotowe! Proste, prawda?

Kakao gotowane z przyprawami – smak Orientu

Składniki (dla 2 osób):

  • 30 g sproszkowanego kakao,
  • 2 kostki czekolady (sprawdzi się np. mleczna czekolada),
  • 500 ml mleka,
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%,
  • łyżka miodu,
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu,
  • szczypta chilli.

Przygotowanie:

Zagotuj w garnku mleko z miodem i kakao, cały czas mieszając. Dzięki temu kakao nie będzie przywierać do ścianek naczynia i dobrze się rozpuści. Po zagotowaniu się napoju wsyp do niego cynamon oraz chilli. Całość gotuj przez około minutę.

Śmietanę zmiksuj na najwyższych obrotach tak, aby zmieniła się w sztywną pianę. Czekoladę zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach.

Przelej gotowe kakao do filiżanek, udekoruj bitą śmietaną, a z wierzchu posyp czekoladowymi wiórkami. Smacznego!

Kakao wegańskie – smaczne i zdrowe

Składniki (dla 2 osób):

  • 4 łyżki kakao w proszku,
  • 500 ml mleka pochodzenia roślinnego (polecamy mleko migdałowe),
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki syropu daktylowego.

Przygotowanie:

Podgrzej mleko w rondelku. Do gorącego mleka wsyp kakao oraz cynamon. Mieszaj, dopóki całość się nie zagotuje. Na końcu dodaj syrop daktylowy.

I już, kakao jest gotowe do picia!

Z czym podawać kakao?

Zdecydowałeś się na mniej słodki wariant kakao? Na stole postaw cukiernicę. Jeśli planujesz poczęstować napojem domowego łasucha uwielbiającego słodycze, pewnie będzie chciał dosłodzić napój cukrem. Pamiętaj przy tym o zdrowszych alternatywach dla białego cukru. Należy do nich między innymi cukier trzcinowy i cukier brzozowy, czyli ksylitol.

Zwolennicy egzotycznych przypraw ucieszą się z możliwości dodania kardamonu i wanilii. Kakao z cynamonem również jest przepyszne. Te wonne przyprawy nadadzą mu wyjątkowy, wyrazisty smak. Delektowanie się aromatycznym napojem wzbogaconym o takie przyprawy pozwoli poznać smaki Madagaskaru, Sri Lanki czy Tahiti.

Dobrym pomysłem będzie także poczęstowanie gości kruchymi ciasteczkami. Dzieci zaś będą zachwycone piankami. W ich towarzystwie kakao jeszcze lepiej smakuje!

Czytaj również: „Pomysł na Halloween z Black Red White”.

Przyrządź kakao z Black Red White

Komplet kawowy Carre Pasabahce

KOMPLET KAWOWY CARRE PASABAHCE

W czym zaserwować kakao? Podawaj je w kubku, filiżance lub szklance. Ważne, żeby naczynie było wyposażone w uchwyt. Będzie Ci wygodniej pić i unikniesz ewentualnego oparzenia się gorącym płynem. Zobacz, jakie naczynia z asortymentu BRW przydadzą się w czasie częstowania gości lub domowników rozgrzewającym kakao!

Czajnik Amelia

CZAJNIK AMELIA

Zależy Ci na bardziej eleganckiej oprawie? Zamiast przelać kakao bezpośrednio do kubków, użyj efektownego czajniczka. Porcelanowy czajnik Amelia o pojemności 1100 ml będzie strzałem w dziesiątkę. Ponadczasowa biel oraz tradycyjny kształt sprawiają, że pasuje do wielu stylów aranżacyjnych, zwłaszcza klasycznego i nowoczesnego.

Kubek Jack

KUBEK JACK

Z jakiego naczynia najlepiej wypić kakao? Oczywiście z kubka! Zazwyczaj ma większą pojemność niż filiżanka, więc zmieści się w nim znacznie więcej tego pysznego napoju. Co powiesz na kubek Jack wykonany z grubego, transparentnego szkła o ciekawej, jakby pofałdowanej powierzchni? Wlejesz do niego aż 330 ml płynu, a wygodne ucho w kolorze czekolady ułatwi korzystanie z naczynia. Co więcej, niestraszna mu ani zmywarka, ani mikrofalówka!

Filiżanka Misty Forest

FILIŻANKA MISTY FOREST

Uwielbiasz kakao, ale masz słabość do filiżanek? Proponujemy Ci filiżankę Misty Forest o pojemności dużego kubka. 400 ml aromatycznego kakao powinno zadowolić każdego fana tego napoju! Filiżankę zrobiono z porcelany. Złota stopka dodaje jej wizualnej lekkości. Uroczo wygięte ucho w tym samym odcieniu jest tak wyprofilowane, że trzymanie naczynia jest komfortowe i bezpieczne. Wizytówką filiżanki jest piękny deseń przedstawiający mglisty, jesienny las iglasty.

Szklanka Bursztyn

SZKLANKA BURSZTYN

Szklankę Bursztyn o pojemności 340 ml wykonano z wyjątkowo wytrzymałego szkła borosilikatowego. Na pewno nie zniszczy się podczas mycia w zmywarce czy podgrzewania w mikrofalówce. Kolejną zaletą szklanki jest efektowny bursztynowy kolor. Do wyboru masz jeszcze modele o barwie atramentowego granatu i szałwiowej zieleni. Wszystkie trzy wspaniale wyglądają obok siebie, tworząc przyjemną dla oka, jesienną aranżację stołu.

Po więcej inspiracji zapraszamy do sklepu internetowego Black Red White!