5 pysznych i łatwych dań z dyni

Czytaj
22.09.2020

5 pysznych i łatwych dań z dyni

Jednym z symboli jesieni jest dynia. Dlaczego warto się w niej rozsmakować? To warzywo o pięknym kolorze jest bogate w wiele witamin i minerałów, które pomogą Ci nabrać odporności i energii na chłodniejsze miesiące. Oto kilka prostych przepisów na dania z dynią w roli głównej.

 

Jaką dynię kupić?

Kupując dynię, należy zwrócić uwagę na kilka ważnych rzeczy. Po pierwsze, zawsze warto wybrać się po nią na lokalny targ albo (jeśli masz taką możliwość) do okolicznego rolnika. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że kupujesz produkt najlepszej jakości. Pamiętaj, że im bardziej pomarańczowa dynia, tym więcej zawiera beta-karotenu. Szukaj także tych z jędrną skórką, gdyż ta świadczy o świeżości warzywa. Czy wiesz, że z botanicznej perspektywy dynia jest owocem, a określanie jej jako warzywo jest stricte zwyczajowe?

Istnieje wiele odmian dyni – zarówno jadalnych, jak i ozdobnych. Do wyboru masz m.in. intensywnie pomarańczową hokkaido z jadalną skórką, butternut do zup i sosów czy makaronową, której włóknista struktura przypomina spaghetti. Ogromną zaletą dyni jest możliwość jej długiego przechowywania. Wystarczy jedynie wybrać dla niej chłodne miejsce i od czasu do czasu upewniać się, że nic się z nią nie dzieje. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się pysznymi potrawami z dyni nawet po sezonie.

Żeby prawidłowo wydrążyć dynię, należy odciąć jej górną część, mniej więcej na wysokości 1/4. Nożykiem wytnij twardszą część, a łyżką wyjmij miękki środek. Nie pozbywaj się pestek, możesz je bowiem ususzyć i wykorzystywać do sałatek lub jako przekąskę.

 

1.      Zupa-krem, czyli najpopularniejsze danie z dyni

Myśląc o pysznych potrawach z dyni, nie można pominąć kremowej zupy. Jest ona niezwykle prosta do przygotowania i może mieć wiele wariacji, w zależności od Twoich preferencji. Do przygotowania jej podstawowej wersji potrzebne Ci będą:

  • 1 mała dynia hokkaido,
  • 2-3 ziemniaki,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 ½ szklanki bulionu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 szklanka mleka,
  • przyprawy (według Twojego uznania).

Wszystkie warzywa oraz cebulę dokładnie umyj, obierz i pokrój w kostkę. Następnie wrzuć je do garnka, zalej bulionem i zagotuj, aż staną się miękkie. Gdy będą już gotowe, zmiksuj je, używając blendera. W trakcie ich miksowania dodawaj imbir, przyprawy i mleko.

Jeśli masz wątpliwości co do tego, jaki blender najlepiej będzie nadawał się do miksowania warzyw, zajrzyj do naszego artykułu pt. „Jaki blender wybrać, by nie żałować?”, gdzie znajdziesz porady na temat wyboru tego urządzenia.

Tuż przed podaniem warto jeszcze raz podgrzać całość. Możesz udekorować zupę natką pietruszki, bazylii, płatkami migdałów lub śmietanką. Twoje danie z dyni jest gotowe do podania!

Pasteryzowanie przetworów w garnku w wodą to skuteczna metoda na zachowanie ich trwałości
Garnek Nero

 

2.      Pierogi – nietypowa potrawa z dyni

Zdecydowanie mniej klasycznym pomysłem na danie z dyni będą pierogi. Są one nieco trudniejsze do przygotowania, a ich przygotowanie zajmie Ci więcej czasu. Jednak efekt zdecydowanie będzie warty wysiłku. Do ich zrobienia przygotuj typowe składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • ½ szklanki wody,
  • szczyptę soli.

Natomiast do zrobienia farszu potrzebne będzie:

  • 200g upieczonej dyni hokkaido,
  • 1 cebula,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka oliwy.

Na początek przygotuj farsz. Posiekaj i podsmaż na oliwie cebulę. Powinna zrobić się szklista. Następnie upieczoną dynię zmiksuj i dodaj do niej cebulę i wszystkie przyprawy. Teraz możesz zająć się ciastem. Wymieszaj wszystkie składniki, rozwałkuj ciasto i wytnij w nim kółka. Nałóż farsz, szczelnie zlep brzegi i wrzuć pierogi do wrzącej wody na ok. 2-3 min. do ich wypłynięcia. Dyniowe pierogi z pewnością będą prezentować się znakomicie na jesiennej zastawie. Możesz podawać je z dodatkiem prawdziwego masła i ziół.

Komplet obiadowy Galactic Blue
Komplet obiadowy Galactic Blue

 

3.      Prosty przepis na ciasto z dyni

Nawet po sytym obiedzie zawsze znajdzie się jeszcze trochę miejsca na deser. Do jego stworzenia również można wykorzystać nasze jesienne warzywo. Możliwości jest wiele – od kruchych ciasteczek, przez babeczki po dyniowy sernik a nawet tiramisu! Do wykonania jednego z łatwiejszych ciast potrzebne Ci będą:

  • 2 szklanki startego miąższu dyni,
  • 2 ½ szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • ½ szklanki oleju,
  • 23 szklanki cukru,
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 4 łyżki rodzynek.

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Ubij jajka z cukrem i powoli dodaj do nich olej, a następnie miąższ dyni. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i bakalie. Połącz wszystkie składniki i przełóż do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika na ok. 40-45 min. Jeśli po wbiciu patyczka w ciasto pozostaje on suchy, Twój przysmak jest gotowy! Wystarczy tylko ułożyć go na efektownej, dekoracyjnej paterze i udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Patera Tao
Patera Tao

 

4.      Chipsy i frytki – proste przepisy z dyni

Oprócz przystawek, dań głównych czy deserów dynia nadaje się również na zdrową i smaczną przekąskę. Zamiast przy wieczornym seansie filmowym podjadać niezdrowe chipsy czy frytki, możesz samodzielnie wykonać ich pyszne i całkowicie naturalne zamienniki. Taka potrawa z dyni pomoże Ci zachować zdrowie i idealną sylwetkę! Ponadto, ich przygotowanie jest banalnie proste. Oto składniki, których będziesz potrzebować do zrobienia dyniowych chipsów:

  • dynia (ilość zależy od Ciebie),
  • mieszanka ulubionych przypraw, np. tymianek, majeranek, bazylia czy zioła prowansalskie
  • sól,
  • oliwa z oliwek.

Umytą dynię pokrój w cienkie plasterki. Możesz do tego wykorzystać np. szatkownicę lub odpowiednie ostrza tarki. W przypadku dyni Hokkaido nie musisz pozbywać się skórki, ponieważ podczas suszenia zmięknie. Rozłóż plastry na blaszce do pieczenia, skrop oliwą i posyp przyprawami. Całość włóż do piekarnika i piecz przez ok. 15 min. w temperaturze 180 stopni.

Równie proste i szybkie w przygotowaniu będą dyniowe frytki. Do ich zrobienia będziesz potrzebować tych samych składników. Możesz też ewentualnie wybrać inne ulubione przyprawy, np. oregano, paprykę wędzoną czy zioła prowansalskie. Dynię pokrój w paski przypominające kształtem frytki.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wymieszaj kawałki dyni z oliwą i przyprawami, rozłóż na blaszce i piecz przez ok. 30-35 min. do ich zarumienienia. Możesz serwować je np. z sosem jogurtowo-czosnkowym. Takie potrawy z dyni na pewno będą smakować wszystkim domownikom.

 

5.      Dynia w płynie, czyli jesienne smoothie

Do dań z dyni można zaliczyć również napoje. Świeży sok czy koktajl to fantastyczny pomysł na przetworzenie tego warzywa. Na pewno będzie to bardziej wartościowy wybór niż sztucznie zabarwiona kawa „dyniowa” czy herbata smakowa. Przygotowanie dyniowego smoothie nie jest skomplikowane. Wystarczy przygotować następujące składniki:

  • 200 g purée z dyni,
  • ½ banana,
  • ½ szklanki soku z pomarańczy lub jabłek,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 szklanka mleka kokosowego.

Wszystko trzeba dokładnie zmiksować na gładką masę, a potem przelać do kubka czy szklanki. Możesz dla lepszego efektu udekorować smoothie na wierzchu bitą śmietaną, cynamonem lub innymi jesiennymi przysmakami.

 

Proste przepisy z dyni pozwolą Ci wyczarować z niej różnorodne, pyszne i bogate w witaminy potrawy. Przy tak szerokich możliwościach to jesienne warzywo z pewnością nie zdąży Ci się znudzić. Dania główne, desery, przystawki, przekąski i napoje to tylko kilka przykładów smakowitości. Daj się wkręcić w dyniowy zawrót głowy!