Przejdź do sklepu brw.pl

Zasady savoir-vivre przy stole: porady od Black Red White

Czytaj
18.08.2023

Zasady savoir-vivre przy stole: porady od Black Red White

Jak dobrze znasz zasady zachowania przy stole? Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości, a jesteś w trakcie planowania dużego przyjęcia u siebie w domu lub wybierasz się na takie, koniecznie zapoznaj się z jadalnianym savoir-vivre!

SALATERKA BRUNCH

Savoir-vivre przy stole, czyli z etykietą za pan brat!

W naszym artykule:

  • wyjaśnimy, dlaczego warto wiedzieć, jak zachować się podczas posiłku,
  • wymienimy najważniejsze zasady savoir-vivre przy stole,
  • pokażemy dodatki z oferty Black Red White, które pomogą Ci stworzyć efektowną aranżację stołu.

Czym jest savoir-vivre? To pojęcie, którego nazwa jest zaczerpnięta z języka francuskiego, a w dosłownym tłumaczeniu oznacza „znajomość życia”. W Polce powiedzielibyśmy po prostu „dobre maniery”.

Znajomość zasad dobrego wychowania – szacunek to podstawa

Savoir-vivre nie ogranicza się do reguł dotyczących spożywania posiłku. Odnosi się do najróżniejszych sytuacji, które wymagają wejścia w interakcję z ludźmi. Jego podstawowym założeniem jest okazanie szacunku innym.

W dzisiejszym artykule zajmiemy się dobrymi manierami przy stole. Jak sprawić, by osoby jedzące razem obiad lub kolację czuły się komfortowo? Sprawdź!

Zasady dobrego zachowania przy stole

Komplet obiadowy Verona Rosa - aranżacja

KOMPLET OBIADOWY VERONA ROSA

Poniżej czeka na Ciebie zbiór zasad savoir-vivre, dzięki którym wspólne biesiadowanie będzie czystą przyjemnością!

Ułożenie sztućców i korzystanie z nich

Sztućce są niezbędne do spożywania posiłków, zatem dobrze jest orientować się, jak ich używać. Kiedy obok talerza leży więcej sztućców niż trzy sztuki, nie zawsze wiadomo, który do czego służy. Kolejność jest prosta – zaczynaj od zewnętrznych. Widelce leżą po lewej stronie. Najbliżej talerza znajdziesz ten do głównego dania, dalej do ryb, a na końcu do sałatki. To samo dotyczy noży, które kładzie się po prawej stronie i używa tylko do krojenia twardych mięs. Wyjątkiem jest nóż do ryb. Bywają sytuacje, kiedy sztućce układa się niestandardowo, ale wtedy również należy zacząć od zewnętrznych.

Sztućców należy używać tak, żeby nie uderzały mocno o siebie ani o naczynia. Wysoki dźwięk, jaki wtedy wydają, jest nieprzyjemny dla ucha. Jedzenie nabieraj w małych ilościach i powoli przeżuwaj. To pozwoli uniknąć zadławienia i ułatwi prowadzenie rozmowy. Aby utrzymać prostą postawę przy stole, nie nachylaj się do widelca. Unoś go do ust. Pamiętaj też, że potrawy ze wspólnych naczyń, takich jak na przykład półmiski czy salaterki, trzeba nakładać widelcami bądź łyżkami, które są do tego przeznaczone. Nie nabieraj wspólnego jedzenia własnymi sztućcami. Po skończonym posiłku połóż sztućce na talerzu, równolegle do siebie, na wzór wskazówek zegara pokazujących godzinę piątą.

Czy przeżuwanie jedzenia może być eleganckie?

Jak najbardziej, ale pod kilkoma warunkami. Po pierwsze nie otwieraj ust podczas przeżuwania, ponieważ wygląda to – delikatnie mówiąc – nieestetycznie. Co gorsza, istnieje ryzyko, że część jedzenia wypadnie przy tym z buzi. Po drugie zasady dobrego wychowania zakazują mówić z pełnymi ustami. Chyba nie chcesz opluć osoby siedzącej naprzeciwko Ciebie? Po trzecie staraj się nie mlaskać, ani nie siorbać.

Łokcie ze stołu!

Dlaczego nie powinno się trzymać łokci na stole, ale kilka centymetrów wyżej? Z kilku powodów. Ułatwia to utrzymanie wyprostowanej postawy, gdy wkładasz jedzenie do ust. Ponadto kiedy opierasz łokcie na stole, przesuwasz obrus, więc łatwo o przewrócenie szklanki z napojem. Dopilnuj także, by łokcie znajdowały się blisko ciała. Dzięki temu nie potrącisz kogoś, kto siedzi obok.

Czego nie odmawiać, na co nie namawiać?

Gospodarz zachęca do spróbowania potrawy? Nie odmawiaj, chyba że masz ważny powód – jesteś uczulony na konkretny składnik lub nie jesz czegoś ze względów ideologicznych. Jeżeli nie lubisz serwowanego dania, nałóż sobie symboliczną porcję. Odmowa będzie niegrzeczna.

Sam jesteś gospodarzem? Nie uszczęśliwiaj gości na siłę, usilnie namawiając ich na dokładkę. Wystarczy raz zapytać, czy mają na nią ochotę.

Głęboki talerz i szklanka

Istnieją nawet reguły rządzące korzystaniem z głębokiego talerza oraz… szklanki.

W przypadku głębokiego talerza wypełnionego zupą, powinieneś jeść ją dopóty, dopóki jest to możliwe bez konieczności przechylania talerza, zwłaszcza na oficjalnych spotkaniach. Wśród najbliższych możesz sobie pozwolić na obejście zakazu, ale pamiętaj, by przechylać talerz w stronę od siebie, uważając, żeby nie oblać obrusa.

Co do szklanki, wiele osób nie wie, że przed napiciem się należy wytrzeć usta. Tym samym unikniesz zostawienia na brzegu szklanki resztek posiłku.

Co zrobić z serwetką?

Serwetka to szczegół, ale przecież diabeł tkwi w szczegółach. Jak jej używać? W restauracji rozłóż ją na kolanach po złożeniu zamówienia. Odchodząc od stołu, zostaw ją na krześle. W domu zaczekaj, aż gospodarz rozłoży własną.

Wymienione zasady nie dotyczą papierowych serwetek. Jedyne co łączy tekstylne serwetki z papierowymi, to przeznaczenie – i jedne, i drugie służą do wycierania rąk oraz kącików ust.

Zasady dotyczące rozpoczęcia posiłku oraz zakończenia go

Nie rozpoczynaj jedzenia pierwszy. Zanim zaczniesz jeść, zaczekaj, aż wszyscy przy stole będą mieli pełne talerze, a gospodarz zasygnalizuje, że to właściwa pora. W trakcie posiłku staraj się posilać w podobnym tempie co inni. Spokojne, uważne konsumowanie ułatwia rozmowę, dobrze wpływa na trawienie i zapobiega ewentualnemu zadławieniu się. Nie odchodź od stołu, dopóki reszta współbiesiadników nie skończy jeść.

Czytaj również: „Przyjęcie dla dziewczynki – urządź je z Black Red White!”.

Savoir-vivre przy stole obowiązuje również gospodarzy!

Dobre maniery obowiązują nie tylko gości, lecz także gospodarzy. Jednak to na gospodarzach spoczywa dodatkowy obowiązek, jakim jest odpowiednie nakrycie stołu. Zobacz, jakie produkty z oferty BRW pomogą Ci wyczarować piękną oprawę stołu!

Herbal, Claire, Alva - aranżacja
 

Na zdjęciu widzisz komplet obiadowy Herbal składający się z 18 elementów. Wykonano go z porcelany. Jego wizytówką jest uroczy biało-niebieski deseń. Obok talerza stoi szklanka Alva, dostępna w komplecie z trzema innymi szklankami. Jest na tyle uniwersalna, że odnajdzie się w niejednej stylistyce – nowoczesnej, loftowej czy skandynawskiej. Grube szkło sprawia, że nie tak łatwo ją zbić. Naczyniom towarzyszą sztućce Claire ze stali.

Komplet obiadowy Wabi Sabi Sapphire
 

Co powiesz na komplet obiadowy Wabi Sabi Sapphire z porcelitu? Masz do dyspozycji 18 elementów: 6 talerzy obiadowych, 6 talerzy deserowych oraz 6 misek. Wyróżniają się minimalistycznym designem, ich jedyną ozdobą jest przyciągający wzrok szafirowy odcień.

Po więcej inspiracji zapraszamy do sklepu internetowego Black Red White!