Przejdź do sklepu brw.pl

Jak przechowywać żywność?

Czytaj
7.03.2021

Jak przechowywać żywność?

Z pewnością nie raz zdarzyło Ci się kupić na zapas nieco wędlin lub warzyw, które później przez bardzo długi czas czekały w lodówce na wykorzystanie, by finalnie… trafić do kosza. Jak uniknąć marnowania jedzenia i pieniędzy? W jaki sposób przedłużyć świeżość większości produktów spożywczych? Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przechowywanie żywności!

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jak przechowywać warzywa i owoce – w lodówce czy w temperaturze pokojowej,
  • jak prawidłowo układać produkty spożywcze w lodówce,
  • w jaki sposób przechowywać chleb, by na dłużej zachował świeżość;
  • na czym polega pakowanie próżniowe żywności,
  • jak pakować próżniowo żywność w domu.

Pytanie, jak przechowywać żywność, by nadawała się do jedzenia przez długi czas, nurtowało ludzi już od bardzo dawna. Jednym z pierwszych rozwiązań tego problemu stały się przeróżne kiszonki czy produkty wędzone. Nieco później powstały lodówka i zamrażarka.

Dziś, w dobie praktycznie nieograniczonego dostępu do sklepów, naszą bolączką jest robienie zbyt dużej ilości zakupów, a w konsekwencji marnowanie jedzenia. Na szczęście, stosując się do odpowiednich zasad przechowywania produktów spożywczych oraz korzystając z niewielkiej pomocy nowoczesnych urządzeń, możemy maksymalnie wydłużyć ich świeżość, a co za tym idzie – również termin przydatności do spożycia. Dzięki temu już nigdy nie będziesz musiał wyrzucać jedzenia.

 

Warzywa i owoce, czyli jak przechowywać żywność w lodówce

Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce to wcale nie taka oczywista sprawa. Często żyjemy w przekonaniu, że warzywa i owoce dłużej zachowają swoją świeżość i wartości odżywcze, jeśli będziemy trzymać je w chłodzie. Nic bardziej mylnego! W wielu przypadkach przechowywanie produktów w lodówce — zwłaszcza warzyw i owoców — może przynieść więcej szkody niż pożytku.

I tak w lodówce — zupełnie niepotrzebnie — najczęściej lądują świeże ogórki i pomidory, a to spory błąd. Zimno chłodziarki zabija ich smak oraz aromat. Dodatkowo w takich warunkach warzywa te znacznie szybciej tracą świeżość i zaczynają się psuć.

Zimna nie lubią także:

  • cebule,
  • dynie,
  • bakłażany,
  • cukinie,
  • ziemniaki.

Znacznie lepiej znoszą temperatury pokojowe, a ułożone w ładnych, wiklinowych lub metalowych koszykach mogą stanowić dodatkową ozdobę Twojej kuchni.

Zupełnie odwrotnie zachowują się owoce sezonowe. Maliny, borówki, truskawki i winogrona powinny trafić do lodówki jak najszybciej po przyniesieniu ich ze sklepu, lasu, działki lub domowego ogródka. Zachowują wówczas pełnię smaku i apetyczny wygląd. Nie powinno się ich przechowywać dłużej niż 48 godzin, ale z pewnością znikają o wiele szybciej.

Dobrym pomysłem jest również przechowywanie w lodówce produktów takich jak:

  • sałata,
  • brokuły,
  • papryka,
  • rzodkiewka.

Dzięki temu dłużej zachowają świeżość i co najważniejsze, pełnię wartości odżywczych. Pamiętaj tylko o wyjęciu ich z foliowych opakowań, gdyż w ten sposób może gromadzić się na nich wilgoć.

Chlebak Scandic
Chlebak Scandic

 

Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce to nie chowanie jej “tam, gdzie jest miejsce”

W przypadku nabiału lub surowego mięsa nie musisz zastanawiać się, czy włożyć je do lodówki, czy też nie – odpowiedź zawsze jest twierdząca. Kluczowy jest jednak wybór odpowiedniego miejsca w chłodziarce.

Nie bez powodu producenci umieszczają obrazki na półkach i drzwiach urządzeń. Jest to dla nas mała podpowiedź, jak przechowywać żywność w lodówce, by pozostała jak najdłużej świeża i przede wszystkim bezpieczna dla naszego zdrowia.

Przechowywanie żywności w lodówce rozpocznij od podziału produktów na te, które wymagają najniższej i nieco wyższej temperatury.

  • Najbardziej narażonymi na zepsucie są ryby i surowe mięso. Ułóż je na dolnej półce lodówki, tuż nad szufladami na warzywa i owoce, gdzie temperatura jest najniższa.
  • Środkową i górną półkę zarezerwuj dla nabiału, wędlin, gotowych posiłków oraz produktów, na których producent wskazał, że po otwarciu powinny być przechowywane w lodówce.
  • Jajka, sosy, napoczęte dżemy i inne przetwory nie wymagają aż tak niskiej temperatury, dlatego mogą znaleźć swoje miejsce na drzwiach chłodziarki.

Pamiętaj, że przechowywanie żywności w lodówce to nie tylko prawidłowe ułożenie produktów. Warto pomyśleć o szczelnie zamykanych pojemnikach, szczególnie dla żywności o intensywnym zapachu.

Jeśli ich nie posiadasz, owiń żywność pergaminem bądź folią spożywczą. Zwróć również uwagę na utrzymanie odpowiedniej temperatury w lodówce. Nie otwieraj jej bez potrzeby ani nie wstawiaj do niej gorących produktów — nie dość, że oszczędzisz prąd, to nie będziesz niepotrzebnie podnosić temperatury pozostałych produktów.

Czajnik elektryczny i zestaw pojemników Husla
Czajnik elektryczny i zestaw trzech pojemników Husla

 

Jak przechowywać jedzenie z głową? Pieczywo to podstawa!

Co jest podstawą idealnej kanapki? Oczywiście świeży, pachnący chleb i ulubione dodatki. Kiedy już wiesz, jak przechowywać żywność w chłodnym miejscu, czas, by dowiedzieć się, jak obchodzić się z pieczywem, aby jak najdłużej zachowało świeżość i nadawało się na coś więcej niż tylko bułkę tartą.

Każdy, kto zastanawia się jak przechowywać jedzenie, aby uniknąć jego marnowania, powinien zaopatrzyć się w solidny chlebak, gdyż to właśnie on chroni pieczywo przed nadmiernym wysuszeniem. Pamiętaj, by nie przechowywać chleba w reklamówkach lub plastikowych opakowaniach. Zamiast tego wybieraj woreczki z naturalnych tkanin takich jak bawełna lub len. Dzięki temu wilgoć z bochenka zostanie odprowadzona na zewnątrz i chleb nie spleśnieje.

Przy wyborze pieczywa zwróć uwagę na jakość produktów. Dobry chleb, wypiekany na prawdziwym zakwasie, może leżeć w chlebaku nawet kilka dni, a nadal pozostanie świeży i smaczny. Chleb wypiekany na drożdżach lub pieczony w supermarketach z głęboko mrożonych półproduktów bardzo szybko stanie się twardy jak skała i będzie nadawał się tylko do kosza.

Jeśli chcesz przez długi czas cieszyć się smakiem świeżego pieczywa, przeczytaj nasz poradnik „Jaki chlebak wybrać?”.

Pojemnik Kyoto
Pojemnik Kyoto

 

Pakowanie próżniowe żywności sposobem na przedłużenie trwałości

Jedzenie pakowane próżniowo to żadna nowość w naszych domach. Już od wielu lat widzieliśmy takie produkty na sklepowych półkach. Nic dziwnego, ponieważ ta metoda przechowywania znacznie wydłuża świeżość żywności, nie zmieniając przy tym jej smaku, wyglądu i przede wszystkim wartości odżywczych.

Pakowanie próżniowe żywności polega na usunięciu powietrza z opakowania, które następnie zostaje szczelnie zamknięte. Dzięki takiemu zabiegowi zapobiegamy nadmiernemu wysychaniu bądź pochłanianiu wilgoci przez produkty,  rozwojowi pleśni, a co za tym idzie, skutecznie przedłużamy ich trwałość. Ta metoda idealnie sprawdza się przy przechowywaniu wszelkiego rodzaju wędlin i mięs. Stosując ją, możesz również samodzielnie poporcjować wędliny, tak by nic się nie zmarnowało.

Jedzenie pakowane próżniowo to nie tylko mięsa – w ten sposób możesz przedłużyć świeżość niemal każdego produktu spożywczego. Pakowanie to doskonały pomysł na przechowywanie sezonowych warzyw i owoców. Zwłaszcza gdy chcesz je poporcjować i schować do zamrażarki. Kasze, mąki i inne produkty sypkie też bardzo lubią próżnię. W ten sposób zabezpieczysz je przed różnego rodzaju domowymi pasożytami oraz wilgocią.

 

Pakowanie próżniowe żywności w domu — to proste!

Znając zalety hermetycznego przechowywania produktów, rodzi się pytanie, jak pakować próżniowo żywność w domu i czy to w ogóle możliwe? Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane ani drogie rozwiązanie. Producenci sprzętów prześcigają się w coraz to nowszych, wygodniejszych i tańszych rozwiązaniach, pośród których każdy znajdzie coś dla siebie.

Pierwszą odpowiedzią na to, jak pakować próżniowo, są zgrzewarki próżniowe. Te specjalne urządzenia, najpierw zgrzewają folię, tworząc woreczek, a następnie odsysają z niego powietrze. Jest to jedna z droższych opcji na rynku, bo ceny mogą się wahać od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych. Jednak przeliczając koszty produktów, które w ten sposób nie trafią do kosza, staje się to bardzo opłacalnym rozwiązaniem.

Tańszą opcją na pakowanie próżniowe żywności w domu są wszelkiego rodzaju pojemniki ze specjalną pokrywką i ręczną pompką w zestawie. W tym wypadku należy umieścić produkt w pojemniku, a następnie ręcznie odessać znajdujące się w nim powietrze. Na wieczku takich pojemników często znajdziemy praktyczne datowniki, pozwalające zapamiętać, kiedy zapakowano dany produkt.

Bardzo praktycznym rozwiązaniem są również uniwersalne pokrywki z pompką, które można dopasować do już posiadanych pojemników.

Wiesz już, jak przechowywać żywność, by przedłużyć termin przydatności do spożycia zakupionych produktów. Wbrew pozorom nie jest to trudne czy czasochłonne, a pozwala oszczędzić tak jedzenie, jak i pieniądze. Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce oraz w temperaturze pokojowej, pakowanie świeżych produktów w odpowiednie pojemniki to Twój klucz do sukcesu. Stosując się do kilku powyższych zasad, możesz mieć pewność, że Twoje produkty spożywcze zachowają pełnię smaku oraz wartości odżywczych na naprawdę długi czas, a Ty już nigdy nie będziesz marnować żywności. Wypróbuj nasze sposoby i przekonaj się sam!