Jaki chlebak wybrać?

Czytaj
23.09.2020

Jaki chlebak wybrać?

Czy pytanie, jaki chlebak kupić, powinno spędzać Ci sen z powiek? Z pewnością nie – w końcu to tylko jeden z wielu przedmiotów, jaki powinien znaleźć się w każdej kuchni. Mimo to jego wybór warto dobrze przemyśleć, ponieważ zdobi on wnętrze i podkreśla jego styl. Jaki chlebak  będzie najlepszy do Twojej kuchni?

 

Dawniej chlebak był po prostu pojemnikiem na pieczywo. Nie przykładano wagi do jego wyglądu, liczyła się głównie praktyczność i… cena. Stąd dużą popularnością cieszyły się chlebaki plastikowe, które dziś wypierane są przez pojemniki z metalu, ceramiki czy drewna. Nowoczesny chlebak to często designerski przedmiot, który bez wstydu można postawić nawet w najbardziej ekskluzywnej kuchni.

Nie można przy tym zapominać o podstawowej funkcji chlebaka – to w końcu dzięki temu pojemnikowi możesz dłużej rozkoszować się chrupkim, pachnącym chlebem czy świeżymi bułeczkami. Podajemy zatem kilka wskazówek, dzięki którym będziesz wiedzieć, jaki chlebak wybrać do swojej kuchni.

 

Jaki chlebak najlepszy dla singla, jaki dla pary, a jaki dla kilkuosobowej rodziny?

Pierwszą rzeczą, jaką należy wziąć pod uwagę, są wymiary chlebaka. Chleb jadasz prawie codziennie, więc pojemnik powinien być ustawiony w łatwo dostępnym miejscu – najlepiej blisko lodówki i noży, aby można było szybko i wygodnie przygotować kanapki do pracy czy szkoły. Przed zakupem oceń, ile miejsca na blacie możesz poświęcić, aby chlebak nie przeszkadzał w przygotowywaniu potraw.

Kwestia tego, jaki chlebak kupić, powinna zależeć również od liczby domowników. Jeśli jesteś singlem, wystarczy Ci mały chlebak o długości niewiele ponad 20 centymetrów. Natomiast jeśli potrzebujesz pojemnika, który pomieści cały bochenek chleba i kilka bułek, wówczas przyda Ci się chlebak o długości ok. 30 centymetrów. Większe chlebaki, przekraczające 40 centymetrów długości, sprawdzą się u kilkuosobowej rodziny i w dużej kuchni.

 

Funkcjonalność jest ważna, czyli przechowuj pieczywo jak Ci wygodnie!

Chlebaki różnią się nie tylko wymiarami i designem, ale również funkcjonalnością, np. sposobem otwierania. Jaki chlebak wybrać: z pokrywą uchylaną z przodu czy otwierany od góry? Te pierwsze pozwalają szybko zajrzeć do środka, jednak mogą przyczyniać się do wysypywania okruchów na blat. Z kolei te, w których otwór znajduje się w górnej części pojemnika, zatrzymują okruchy wewnątrz, jednak trzeba się nad nimi pochylić albo przysunąć do siebie, aby sprawdzić stan pieczywa.

Chlebaki nowoczesne często wyposażone są w pokrywę, która jednocześnie może pełnić funkcję deski do krojenia. Dzięki takiemu udogodnieniu szybciej pokroisz chleb i zaoszczędzisz miejsce na blacie. Ponadto deskę możesz wykorzystać do serwowania kanapek podczas oglądania telewizji. Warto również zwrócić uwagę, czy pokrywa ma rączkę, która ułatwi jej otwieranie i będzie zapobiegać palcowaniu pojemnika.

Jaki chlebak wybrać w zależności od stylu kuchni?

Pojemnik na pieczywo zawsze znajduje się na blacie w widocznym miejscu, dlatego warto dołożyć starań, aby pasował do całego wystroju kuchni i podkreślał go. Jednocześnie należy wziąć pod uwagę pozostałe wyposażenie na blacie – czajnik, toster, kuchenne pojemniki  i organizery.

Jaki chlebak kupić? Jeśli wnętrze urządzone jest zgodnie z prostą i naturalną estetyką skandynawską, to warto rozejrzeć się za pojemnikiem w stonowanym kolorze (biały, beż, szary) z dodatkiem drewna lub bambusa. Chlebak może być usadowiony na wąskich nóżkach, ponieważ jest to charakterystyczny element tego stylu.

Jeśli w Twojej kuchni króluje minimalizm, weź pod uwagę nowoczesny chlebak bez napisów czy drewna. Najlepszy będzie pojemnik z satynowej lub błyszczącej stali, który będzie współgrał z nowoczesnym wyposażeniem ze stali nierdzewnej. Chlebak może mieć prosty lub przeciwnie – mocno futurystyczny kształt, ważne jednak, aby był pozbawiony ozdobników.

Chlebak Stanley
Chlebak Stanley

 

Do kuchni tradycyjnej lub w stylu prowansalskim będzie pasował chlebak o zaokrąglonych bokach, otwierany do góry, wyposażony w pokrywę z rączką. Pojemnik może być ozdobiony prostym napisem („Bread” lub „Chleb”) lub grafiką przedstawiającą np. lawendę, kwiaty, serce, motyla. Chlebak nie powinien stanowić krzykliwego akcentu, szukaj modelu o subtelnej kolorystyce.

Chlebak Shabby
Chlebak Shabby

 

Zastanawiasz się, jaki chlebak kupić do nowoczesnej, ale przytulnej kuchni? Sięgnij po pojemnik drewniany lub bambusowy – jego kolor naturalnie ociepli wystrój. Weź też pod uwagę zaokrąglone chlebaki z dobrej jakości tworzywa sztucznego, ceramiki lub metalu. Jaki kolor wybrać? Biały lub beżowy rozjaśni ciemny blat, z kolei ciemny (np. czarny lub granatowy) doda aranżacji nieco charakteru.

 

Jaki chlebak najlepszy będzie do kuchni w stylu industrialnym lub loftowym? Dobrym wyborem będzie pojemnik metalowy – w kolorze czarnym lub stali nierdzewnej. Jeśli chcesz nieco ocieplić wnętrze, możesz zdecydować się na czarny chlebak z bambusową lub drewnianą pokrywą.

Chlebak Countryside
Chlebak Countryside

 

Jaki chlebak kupić: metalowy, ceramiczny czy drewniany?

Materiał, z jakiego wykonano chlebak, ma nie mniejsze znaczenie niż jego wygląd. Do wyboru masz chlebaki z tworzywa sztucznego (plastik, melamina), ceramiki, drewna, bambusa i stali. Każdy z nich ma swoje wady i zalety. Jaki będzie najlepszy?

Chlebaki z tworzywa sztucznego są lekkie, nietłukące i łatwe do umycia (nie zaszkodzą im woda i detergenty), a na ich korzyść przemawia również czynnik ekonomiczny. Choć nie jest to regułą, w parze z niską ceną idzie niska jakość wykonania czy niezbyt wyszukany design.

Chlebaki nowoczesne często są wykonane z metalu. Kuszą niewygórowaną ceną, lekkością i wytrzymałością, a także stylowym wyglądem. Niestety, metal jest wrażliwy na korozję i mycie detergentami, dlatego lepiej szukać pojemników wykonanych ze stali nierdzewnej. Pamiętaj też, że chlebak metalowy nie powinien stać w pobliżu kuchenki czy okna, ponieważ jego wnętrze szybko się nagrzeje, co negatywnie wpłynie na jakość pieczywa.

 

Jaki chlebak najlepszy będzie dla Ciebie, jeśli zależy Ci na naturalnym materiale i dłuższej świeżości pieczywa? Rozważ pojemnik drewniany – przechowywany w nim chleb nie wyschnie zbyt szybko, ponieważ drewno pozwala utrzymać optymalną temperaturę i wilgotność. Niestety, chlebak może odkształcać się lub przebarwiać. Niełatwo też utrzymać go w czystości, gdyż drewno można myć wyłącznie na sucho lub wilgotną ściereczką.

Alternatywą dla chlebaków drewnianych są bambusowe – kosztują więcej, jednak za wyższą cenę zyskasz nowoczesny design, wytrzymałość i świeże pieczywo na dłużej (bambus chroni przed wilgocią i zmianami temperatury). Jednocześnie pojemniki z bambusa są łatwiejsze do umycia, ponieważ nie odkształcają się pod wpływem wody i nie niszczą od detergentów.

Jaki chlebak wybrać do klasycznej kuchni, jeśli chcesz dłużej cieszyć się puszystym miąższem i chrupiącą skórką na pieczywie? Możesz zastanowić się nad chlebakiem ceramicznym. To dość kosztowna inwestycja, jednak ceramika dobrze chroni pieczywo przed wysychaniem czy wilgocią. Chlebaki ceramiczne nie chłoną zapachów, można je myć pod bieżącą wodą i detergentami, są odporne na rdzę. Z drugiej strony, są mało wytrzymałe na uderzenia – może się więc zdarzyć, że podczas mycia chlebak wyszczerbi się lub stłucze.

Oprócz chlebaka potrzebujesz jeszcze czajnika, tostera, miksera i innych sprzętów kuchennych? Zobacz, jak skompletować nowoczesne wyposażenie kuchni: „Modny akcent! Małe AGD w modnych kolorach”.

Nasz serwis używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close