Przejdź do sklepu brw.pl

Jak układać wędliny na półmisku?

Czytaj
29.03.2021

Jak układać wędliny na półmisku?

Święta, małe przyjęcie rodzinne, wystawny bankiet. Z takich okazji na stołach zawsze króluje zimna płyta. Wśród sałatek, koreczków i innych przekąsek nie może zabraknąć półmiska z wędlinami. Jak ułożyć wędliny na półmisku, by wyglądały pięknie, a gościom ciekła ślinka już na sam ich widok? Oto kilka naszych sprawdzonych sposobów.

 Układanie wędlin

Półmisek wędlin – czy to konieczność na polskich przyjęciach?

Wędliny na polskich stołach królują już od dawien dawna. Kiedyś były smakołykiem dostępnym dla niewielu, dziś praktycznie nie wyobrażamy sobie bez nich zwykłej, codziennej kanapki. Wędliny pochodzące z naszego regionu znacznie różnią się chociażby od swoich “kuzynek” z krajów śródziemnomorskich. Tam najbardziej popularne są kiełbasy i wędliny dojrzewające.

Nad Wisłą częściej spotkamy przepyszne wędzonki. Wynika to oczywiście z położenia geograficznego. Polskie powietrze jest znacznie bardziej wilgotne i suszenie nie jest najlepszym rozwiązaniem na zakonserwowanie wyrobów mięsnych. W tej roli znacznie lepiej sprawdza się dym wędzarniczy. Jedno jest pewne. Niezależnie od metody przyrządzania wędlin podstawą jest dobre mięso. Bez niego nie powstanie żadna szynka ani kiełbasa.

Półmisek wędlin stał się nieodłączną częścią przyjęć i imprez, w których bierzemy udział. Ostatnio również często widujemy go w towarzystwie aromatycznych serów i owoców winogronowych. Czy to na imprezach konieczność? Zapewne nie, jednak warto wykorzystywać lokalne dobro, zwłaszcza jeśli goście jedzą mięso i chętnie skosztują dobrze przyprawionych i pachnących mięsnych kawałków. Na szczęście półmisek wędlin nie musi być już przystawką, czy też przekąską podaną w sposób mało estetyczny i kiczowaty. Możemy układać wędlinę na wiele różnych i naprawdę eleganckich sposobów. Sprawdź, jak to zrobić.

Deska do krojenia

DESKA DO KROJENIA

 

Układanie wędlin na półmisku — grunt to dobrze wybrać

Piękne układanie wędlin na półmisku poniekąd zaczyna się już w sklepie. Aby wyroby mięsne dobrze się prezentowały na talerzu, muszą być zrobione z najwyższej jakości mięsa. Wybierając wędlinę, zwróć uwagę na to, by plastry wędlin były pozbawione żyłek, chrząstek i niepotrzebnych kawałków tłuszczu. Nie wyglądają one estetycznie, a co gorsza, nie smakują najlepiej. Jakość wędlin jest najlepsze najczęściej wtedy, gdy kupujesz je od sprawdzonych, lokalnych dostawców. Ponieważ cenowo nie mogą oni konkurować z popularnymi marketami, robią to jakością. Zazwyczaj przewyższa ona marketową jakość wędlin wielokrotnie.

Oczywiście należy również zwrócić uwagę na świeżość mięsa. Nie ma nic gorszego od podania wędlin wątpliwej jakości. Na zakupy wybierz się najlepiej w dniu, w którym urządzasz przyjęcie. Jeśli nie masz takiej możliwości, wybieraj wędliny w kawałku, a nie te pokrojone w plasterki. W ten sposób będzie dużo łatwiej utrzymać świeżość kupionych wyrobów. Półmisek wędlin uda Ci się ułożyć ładniej również wtedy, gdy dysponujesz nieco grubszymi kawałkami mięsa niż tymi, które wychodzą spod przemysłowej krajalnicy.

Półmisek wędlin – przygotowanie przed krojeniem

Przed włożeniem wędlin do lodówki wyjmij je z foliowych torebek i owiń w papier bądź pergamin. Dzięki temu dłużej pozostaną świeże i nie obeschną w lodówce.

Kupno wędlin w kawałku ma jeszcze jedną zaletę. Z łatwością dostosujesz grubość plasterków do swoich potrzeb. Krojeniem szynek i kiełbas zajmij się najpóźniej jak to możliwe.

Niech ułożone na półmiskach przysmaki czekają na gości w lodówce, a na stole pojawią się na kilka minut przed ich przybyciem. Wówczas Twoje wędliny będą przyciągały nie tylko znakomitym wyglądem, ale przede wszystkim aromatem i smakiem. Półmisek wędlin to świetny sposób nie tylko na zakąskę, ale również na drobną przystawkę. Jest w użytku przez cały czas trwania przyjęcia. Dodatkowo nie wymaga dużej ilości naszej pracy – w zasadzie istnieją same plusy jego podawania.

 

Jak układać wędliny na półmisku? Wykorzystaj kształty i kolory

Jeśli organizujesz przyjęcie, na pewno chcesz, aby Twój stół prezentował się jak najlepiej. Półmisek wędlin ma w tym pomóc. Jak układać wędliny na półmisku, żeby wyglądały atrakcyjnie? Wykorzystaj ich naturalny wygląd. Nawet tradycyjne ułożenie różnego rodzaju mięs w rządkach może się ciekawie prezentować, gdy ułożysz obok siebie jasną polędwicę i ciemniejszą wędzoną szynkę na przemian.

Możesz również ułożyć plasterki dookoła półmiska. Zacznij od największych plasterków po zewnętrznej stronie naczynia. Kierując się coraz bardziej do wewnątrz, wybieraj mniejsze plasterki, by w środku zakończyć małymi krążkami pokrojonej kiełbasy. W tym wypadku także zwróć uwagę na kolor wędlin, układając na przemian te o różnej strukturze i kolorze. W ten sposób stworzysz finezyjną rozetę złożoną z przepysznych wędlin, które będzie można zacząć jeść oczami. Półmisek wędlin nie powinien być nudny – wręcz przeciwnie.

Nóż szefa kuchni

Nóż szefa kuchni

 

Półmisek wędlin i nie tylko

Jeśli uważasz, że Twój półmisek na wędliny wygląda nieciekawie, spróbuj urozmaicić go nie tylko wędlinami, ale również kolorowymi warzywami. Układając mięsa w tradycyjne rządki, przeplataj je plasterkami pomidora bądź ogórka. Dołóż kilka listków sałaty i natkę pietruszki. Podkręci to nie tylko kolor na talerzu, ale także będzie stanowić dodatkową porcję witamin.

Możesz też wejść na wyższy poziom sztuki dekoracji kulinarnej, wycinając z warzyw finezyjne kształty. Sztuka ta nazywa się carvingiem. Wbrew pozorom wcale nie jest to trudne zadanie. Potrzebujesz tylko małego, ostrego nożyka.

Zacznij od zabawy z dość twardymi warzywami, takimi jak rzodkiewki i ogórki. Kilka ruchów nożykiem i stworzysz nietuzinkowe, kolorowe ozdoby w kształcie kwiatków.

Jeżeli jednak obawiasz się, że twoje umiejętności są niewystarczające, a w Twojej lodówce znajdują się wędliny bardzo podobne do siebie kształtem i kolorem, do przyozdobienia półmiska wykorzystaj sery. Znakomicie łączą się z wszelkiego rodzaju wędlinami nie tylko pod względem estetycznym, ale także smakowym.

Na półmisku poukładaj wędlinę a pomiędzy nią połóż zwinięty w ruloniki ser żółty lub pokrojony w małe trójkąty ser pleśniowy. Całość przyozdób pokrojonymi w plasterki oliwkami, co nada półmiskowi śródziemnomorski wygląd.

 

Jak ułożyć wędliny na półmisku z niespodzianką w środku

Bardzo popularnym sposobem na to, jak ułożyć wędliny na półmisku, jest zwinięcie ich w ciasne ruloniki bądź złożenie w kieszonki. Ułożenie wędlin w taki sposób na pewno wpłynie na ich atrakcyjność, ale musisz pamiętać, że w tym przypadku nie każda wędlina będzie odpowiednia.

Małe plasterki salami lub polędwiczki nie utrzymają się zwinięte w rulon i cała Twoja praca pójdzie na marne. Wybieraj większe wędliny takie jak szynki. Pokrojone w cieniutkie plasterki z łatwością utrzymają nadany im kształt, tworząc apetyczny stosik.

Doskonałym pomysłem na podanie wędlin złożonych w kształt rulonika będzie zawinięcie w szynkę kawałków warzyw. Znakomicie sprawdzi się tu papryka pokrojona w słupki bądź szparagi. Te drugie wykorzystuj tylko w sezonie. Wtedy są nie tylko najtańsze, ale przede wszystkim najsmaczniejsze. Pamiętaj, by pozbyć się zdrewniałej części i ich nie rozgotować. Ugotowane al dente zachowają chrupkość i kolor, dzięki czemu będą wspaniale prezentować się na talerzu.

Aby nieco zróżnicować smak wędlin, możesz przygotować przeróżne farsze i stworzyć z ich wykorzystaniem roladki z szynki. Tutaj ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Naszym zdaniem do nadziania roladek najlepiej sprawdza się krem twarożkowy z chrzanem lub pasta jajeczna. Jeśli zawiniesz takie nadzienie z kawałkiem papryki, stworzysz prostą i wyjątkowo smaczną przekąskę, którą pokochają Twoi goście.

zestaw noży fiskars essential

ZESTAW NOŻY FISKARS ESSENTIAL

 

Porusz swoją wyobraźnię — dekoracyjne układanie wędlin na półmisku

A może marzy Ci się półmisek wędlin rodem z wykwintnego przyjęcia w restauracji? Wbrew pozorom nie jest to pomysł, który musi pozostać tylko w sferze Twojej wyobraźni. Dekoracyjne układanie wędlin na półmisku wcale nie jest takie trudne. Wystarczy trochę chęci i dobry plan, a Twój półmisek będzie stanowił dodatkową dekorację stołu.

Jednym z bardzo efektownych, a zarazem bardzo prostych w przygotowaniu, sposobów na ułożenie wędliny jest stworzenie różyczek z salami. Brzmi skomplikowanie? Wcale takie nie jest!

Przygotuj kieliszek do wina i plasterki salami. Następnie układaj je dookoła brzegu kieliszka, tak aby jedna połówka wędliny była wewnątrz, a druga – na zewnątrz kieliszka. Zobaczysz, że w środku powoli formują się płatki róży. Powtarzaj czynność do momentu, aż uzyskasz pożądany efekt. I gotowe! Pamiętaj, że poza wędlinami możesz postawić również na aromatyczny ser, oliwki, winogrona, czy orzechy włoskie.

Jeżeli wiesz, że przy Twoim stole zasiądą również dzieci, możesz zaserwować przekąski specjalnie z myślą o nich. W tym wypadku potrzebujesz nieco grubiej pokrojonej wędliny zwiniętej w stożek oraz kilku warzyw, a to wszystko po to, by stworzyć smakowitą „myszkę”.

Na listku sałaty ułóż zwiniętą w stożek wędlinę. Z przekrojonych na pół plasterków rzodkiewki zrób uszka. Nosek i oczka to kawałek oliwki lub kukurydzy. “Myszkę” przykryj serowym kubraczkiem. Teraz masz pewność, że dzieci zjedzą wszystko ze smakiem, a rodzice będą Ci wdzięczni za przemycenie kilku warzyw.

 

Przygotowując stół na wizytę gości, nie zapomnij o efektownej dekoracji stołu. Jak to zrobić? Przeczytaj nasz poradnik „5 pomysłów na oryginalną dekorację stołu”.