Przejdź do sklepu brw.pl

Jakie formy do pieczenia w piekarniku warto mieć w swoim domu? Sprawdź, co wybrać!

Czytaj
20.06.2025

Jakie formy do pieczenia w piekarniku warto mieć w swoim domu? Sprawdź, co wybrać!

Szarlotki, tarty, drożdżówki, chleby, pasztety i zapiekanki to tylko kilka apetycznych propozycji do przygotowania w piekarniku. Niezależnie od tego, czy podobne przysmaki przyrządzasz na co dzień czy jedynie od święta, w Twojej kuchni nie może zabraknąć odpowiednich form do pieczenia. Jakie rodzaje blaszek i naczyń do piekarnika warto mieć pod ręką? Podpowiadamy!

Blacha: uniwersalne must have do domowych wypieków

Blacha do pieczenia to absolutna podstawa każdej kuchni, zarówno tej początkującej, jak i mistrzowskiej. Wprawieni cukiernicy wykorzystują ją najczęściej do wypiekania ciasteczek, herbatników, makaroników i bez. Akcesorium przydaje się do pieczenia biszkoptów – wraz z regulowanym rantem tworzy niezawodny zestaw dla amatorów domowych tortów. Uniwersalna blaszka to wszechstronne narzędzie, które w razie potrzeby posłuży również do przygotowania dań wytrawnych: frytek, pieczonych warzyw, zapiekanek.

Oprócz płaskich podkładek, odpowiednich do ciastek i bezików, w sprzedaży dostępne są blaszki z niewysokim rantem. Dzięki zabezpieczonym brzegom sprawdzają się jako formy do niskich wypieków, takich jak brownie. W kuchni warto mieć przynajmniej dwa egzemplarze w różnych rozmiarach – skorzystasz z nich, piekąc większą liczbę ciasteczek naraz. Pamiętaj, aby przed użyciem wyłożyć metalową blachę papierem do pieczenia.

Czytaj także: „Przydatne akcesoria do pieczenia – sprawdź, co będzie Ci potrzebne!”.

Nie tylko do ciast, czyli formy do tart, muffinek i zapiekanek

Pieczenie dla rodziny i przyjaciół sprawia Ci ogromną przyjemność? Jeśli lubisz kulinarne eksperymenty, a na co dzień testujesz sporo nowych przepisów, swoją kolekcję akcesoriów kuchennych uzupełnij o formy do pieczenia tart, tartaletek, muffinek, babeczek i zapiekanek. Wyczarujesz z nimi nie tylko wspaniałe słodkości, ale i dania główne, których nie powstydziliby się prawdziwi mistrzowie kuchni!

Klasyczne formy na tartę to naczynia o okrągłym kształcie i karbowanych brzegach. Doskonale współpracują z ciastem kruchym i półkruchym, dlatego nadają się do przygotowywania wszelkiego rodzaju tart na słodko lub słono oraz quiche – francuskich placków wypełnionych śmietanowo-jajecznym nadzieniem. Ten sam kształt, choć nieco mniejsze rozmiary, wyróżniają formy do tartaletek, czyli malutkich tart podawanych najczęściej na deser.

Wskazówka od Black Red White: formy z wyjmowanym dnem ułatwiają serwowanie kruchych wypieków!

Formy do pieczenia muffinek i babeczek mogą mieć postać oddzielnych foremek, ale najczęściej jest to blaszka z wgłębieniami, w których umieszcza się papierowe papilotki. Warto zaopatrzyć się w formę na 12 muffinek – większość dostępnych przepisów pozwala upiec 12 lub 24 sztuki.

Należysz do fanów zapiekanek makaronowych? My również! To dania proste w przygotowaniu, a przy tym bardzo efektowne. Jednogarnkowe propozycje najlepiej zapiekać w naczyniach żaroodpornych do lasagne, które świetnie prezentują się na stole. Tego rodzaju formy posiadają uchwyty ułatwiające wyciąganie potrawy z piekarnika.

Na słodko i wytrawnie – forma keksowa jako niezbędny element w wyposażeniu kuchni

Forma keksowa, znana również jako keksówka, to jedno z najbardziej uniwersalnych naczyń do pieczenia. Zdecydowanie warto mieć ją pod ręką! Choć kojarzy się przede wszystkim z ciastem typu keks – w Małopolsce zwanym cwibakiem – jej zastosowanie jest znacznie szersze. Upieczesz w niej aromatyczny chlebek bananowy, klasyczny pasztet warzywny lub mięsny, a nawet zapiekankę w wersji „na szybko”. Prostokątnej formy użyjesz również do pieczenia chleba tostowego czy żytniego.

Keksówki są dostępne w różnych rozmiarach. Standardowe wymiary to 30 cm × 12 cm, jednak bez trudu znajdziesz większe i mniejsze foremki. Wybór odpowiedniej formy zależy głównie od ilości składników i charakteru wypieku. Wydłużony kształt blaszki sprawia, że ciasto równomiernie się piecze, a gotowy wypiek nie tylko dobrze wygląda, ale też łatwo się kroi i przechowuje – można go zawinąć w pergamin, folię spożywczą lub umieścić w pojemniku.

Jakie formy do pieczenia wybrać?

Szukając najlepszych form do pieczenia ciast, weź pod uwagę swoje potrzeby i nawyki kulinarne. Początkującym amatorom wypieków wystarczy kilka podstawowych modeli: okrągła tortownica, prostokątna lub kwadratowa forma, klasyczna blacha do pieczenia. Z takim zestawem bez problemu wykonasz większość ciast i ciasteczek, w tym biszkopty, szarlotki, serniki, przekładańce.

Pieczesz regularnie? Wobec tego rozszerz swój arsenał o formę do tarty, silikonowe foremki na muffiny, formę do babki, naczynie do zapiekania, brytfannę, blaszkę do pizzy. Zwróć uwagę na standard wykonania naczyń. Wysokiej jakości formy będą służyć Ci przez długie lata. Warto spojrzeć przychylnym okiem na produkty z grubej stali nierdzewnej, żaroodpornego szkła, żeliwa, kamionki.

Silikonowe formy, aluminiowe blaszki, szklane formy czy ceramiczne naczynia?

Zastanawiasz się, jakie materiały najlepiej sprawdzają się w kuchni? Co jest trwalsze i wygodniejsze w użytkowaniu – silikon, aluminium, szkło, a może ceramika? Tak naprawdę każde tworzywo ma swoje plusy i minusy. Wybór uzależnij więc od tego, czego oczekujesz od danej foremki.

Silikonowe formy są lekkie, elastyczne, nie wymagają natłuszczania. Pieczone w nich ciasto nie przywiera, łatwo odchodzi od ścianek – to idealna opcja do babeczek, muffinek i ciast ucieranych. Wady? Mocno nagrzany silikon może wydzielać specyficzny zapach, który nie każdemu odpowiada.

Aluminiowe blaszki nagrzewają się błyskawicznie i świetnie przewodzą ciepło, w dodatku są dość ekonomicznym rozwiązaniem. Należy jednak pamiętać, że aluminium wchodzi w reakcję chemiczną z kwasami. Piekąc ciasto z dodatkiem owoców, dno i boki formy wykładaj papierem do pieczenia.

Szklane formy prezentują się elegancko, długo trzymają ciepło, nie rdzewieją, nie odkształcają się, są trwałe, ekologiczne, przyjazne dla zdrowia i środowiska. Szkło nadaje się tak do słodkich, jak i do słonych wypieków.

Formy ceramiczne są bardzo estetyczne – to piękna ozdoba kuchni i stołu. Trzeba jednak obchodzić się z nimi ostrożnie, bo są dość ciężkie i podatne na uszkodzenia.

Jak dobrać rozmiary form do ciast?

Ilość składników potrzebnych do upieczenia ciasta obliczana jest najczęściej na liczbę porcji. Rozmiar blaszki powinien współgrać z objętością wypieku, w przeciwnym razie ten albo się nie dopiecze, albo wyschnie. Wybierając nie do końca dopasowaną formę, musisz więc kontrolować czas pieczenia i w razie potrzeby wydłużyć go lub skrócić.

W domowej kuchni przyda Ci się kilka form w standardowych rozmiarach: tortownica o średnicy 24–26 cm, prostokątna blaszka 20 × 30 cm oraz keksówka o długości 25–30 cm.

Wskazówka od Black Red White: jeśli nie posiadasz formy o rozmiarach wskazanych w przepisie, możesz skorzystać z przelicznika foremek – internetowe kalkulatory pomagają precyzyjnie wyliczyć ilość składników potrzebnych na daną blaszkę.

Przechowywanie i organizacja – gdzie trzymać i jak dbać o formy?

Formy do pieczenia przechowuj pionowo lub jedna w drugiej, segregując je według kształtu. Jeśli Twoja kolekcja dodatków do pieczenia nie jest duża, najprawdopodobniej pomieścisz je w szufladzie pod piekarnikiem. Wieloelementowe zestawy warto przechowywać w głębokich szufladach z przegródkami lub w pojemnych szafkach narożnych. Formy, po które sięgasz rzadziej, mogą trafić do najwyższych szafek.

Pamiętajmy, że nie wszystkie formy nadają się do mycia w zmywarce! Produkty z powłoką nieprzywierającą najlepiej myć ręcznie, używając do czyszczenia delikatnych gąbek, które nie rysują ochronnej warstwy. Odpowiednia pielęgnacja wydłuża żywotność form i sprawia, że nie tracą swoich właściwości: nie przywierają, równomiernie się nagrzewają i nie odkształcają – wyjaśnia ekspert Black Red White. 

Dobrze wyposażona kuchnia to kuchnia gotowa na wszystko!

Skompletuj swój wymarzony zestaw form do pieczenia, dzięki którym przygotujesz szybki obiad, urodzinowy tort czy pieczywo na cały tydzień. W odpowiednio wyposażonej kuchni możesz do woli eksperymentować, piec słodkie i wytrawne dania, i przede wszystkim cieszyć się domowymi wypiekami, które smakują najlepiej.

Zajrzyj do sklepu internetowego Black Red White, gdzie czeka na Ciebie bogaty wybór naczyń do pieczenia. Zapraszamy na zakupy!

Jak oceniasz ten tekst?

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Przykro nam, że ten post nie był dla Ciebie przydatny!

Powiedz nam, jak możemy ulepszyć ten wpis?