Płyta indukcyjna: jakie garnki będą najlepsze?

Czytaj
30.11.2019

Płyta indukcyjna: jakie garnki będą najlepsze?

Wiele osób uważa, że płyta indukcyjna to wydatek znacznie wykraczający poza ich możliwości finansowe. Tym bardziej że trzeba jeszcze nabyć współpracujące z nią naczynia. Jakie garnki na indukcję wybrać? Którym ich cechom warto przyjrzeć się bliżej?

Zestaw garnków

 

Urządzanie kuchni to nie tylko decydowanie o wybarwieniu kuchennych szafek czy konfiguracji poszczególnych modułów. Priorytetem jest dobór właściwych urządzeń AGD, ponieważ to właśnie one przesądzają o sprawności i wygodzie pracy w kuchni.  Czy płyta indukcyjna zyskująca coraz większą popularność wśród kuchennych sprzętów rzeczywiście jest tak funkcjonalna, jak twierdzą jej użytkownicy? Sprawdźmy.

 

Zalety korzystania z płyt indukcyjnych

Płyta indukcyjna wyróżnia się nowoczesnym, eleganckim wyglądem, ale to jej wysokie walory użytkowe sprawiły, że zaczęła wypierać tradycyjne gazowe kuchenki. O jakich cechach jest mowa?

  • Wygoda użytkowania

Płyta indukcyjna wyposażona jest w kilka pól grzewczych o zróżnicowanej wielkości, dzięki czemu przyrządzisz na niej zarówno zupę, jak i skomplikowane, wykwintne danie.

Dostępne są płyty dające możliwość łączenia pól grzewczych. Taka duża strefa indukcyjna pozwoli Ci na gotowanie w jednym sporych rozmiarów garnku lub w kilku mniejszych.

  • Energooszczędność

Energia elektryczna wykorzystywana jest tyko do podgrzania znajdującego się na płycie naczynia, nie zaś całej jej powierzchni.

  • Bezpieczeństwo

Nie ma tutaj zagrożenia związanego z zatruciem gazem. Dodatkowo szybkie tempo nagrzewania i stygnięcia płyty zmniejsza ryzyko przypadkowego poparzenia niemalże do minimum.

  • Ekspresowe tempo gotowania

Technologia indukcji umożliwia szybsze przygotowywanie potraw niż ma to miejsce np. w przypadku tradycyjnych kuchenek gazowych.

  • Łatwość utrzymania w czystości

Płyta indukcyjna pozbawiona jest trudnych do wyczyszczenia zakamarków.  Zabrudzenia z jej powierzchni usuniesz bez szorowania.

  • Duże możliwości aranżacyjne

Płytę możesz zainstalować niemal na równi z blatem roboczym, przez co Twoja kuchnia zyska spójny i harmonijny wygląd.

Płyta indukcyjna pozwala na zaaranżowanie przestrzeni nad nią przy użyciu szafek z linii Traffic 87th Smooth Street

 

Chcesz wiedzieć, w jaki sposób można połączyć estetykę i użyteczność w kuchennej aranżacji? Podpowiedzi znajdziesz w artykule: „10 cech nowoczesnej i funkcjonalnej kuchni”.

 

Na czym polega gotowanie indukcyjne?

To, co widzisz to szklana płyta o idealnie gładkiej powierzchni. Przed twoim wzrokiem ukryte są zwoje miedzianego drutu uformowane na kształt spirali.

Pochodząca z nich energia elektryczna pod wpływem działania pola magnetycznego zamienia się w energię cieplną, która ogrzewa ustawione na płycie naczynie.

 

Płyta indukcyjna – jakie garnki będą na niej działać?

Taka konstrukcja płyty wymusza konieczność korzystania ze specjalnych garnków do indukcji. Muszą mieć one dno wykonane z metali ferromagnetycznych (posiadających silne właściwości magnetyczne). W przeciwnym wypadku płyta nie będzie ich wykrywać.

Na rynku dostępnych jest wiele naczyń wyprodukowanych ze stali. Skąd wiadomo, które z nich sprawdzą się jako garnki na indukcję?

 

Oznaczenia, czyli jakie garnki na indukcję będą się nadawać?

Producenci dbają o to, by kupujący mieli jasność co produktów, które wrzucają do swojego koszyka. Posługują się w tym celu specjalnymi oznaczeniami.

Garnki na płytę indukcyjną opatrzone są ikonką przypominającą spiralę (cewka indukcyjna).

Chcesz sprawdzić, czy posiadany przez Ciebie komplet sprawdzi się na płycie? Przyłóż magnes do dna każdego z garnków. Jeżeli nie „przyczepi się” do niego, będzie to oznaczać, że czeka Cię zakup nowych naczyń kuchennych.

 

Kluczowe parametry, czyli na jakie garnki do płyty indukcyjnej warto postawić?

Indukcja nie jest nowym wynalazkiem. Producenci mieli sporo czasu na wzbogacenie swojej oferty o naczynia współpracujące z tą technologią. Na jakie cechy warto zwrócić uwagę podczas ich zakupu?

  • Średnica dna

Średnica dna ma szczególne znaczenie w przypadku urządzeń z wydzielonym polami grzewczymi. Przy wyborze garnków na płytę indukcyjną o takiej budowie kieruj się zaleceniami producenta.

Jeśli ustawisz na niej naczynie o innej średnicy niż ta przez niego wskazana, może zdarzyć się, że indukcja będzie działać nieprawidłowo lub wcale.

Płyty indukcyjne wyposażone w sensory równomiernie rozłożone na całej ich powierzchni są o tyle praktyczniejsze, że nie trzeba martwić się ani wielkością, ani umiejscowieniem naczynia.

  • Kształt i grubość dna

Niektóre płyty reagują tylko w sytuacji, gdy naczynie ciasno przylega do ich powierzchni. Dlatego najlepsze garnki do indukcji mają płaskie, solidnie wykonane dno. Naczynia, o choćby lekko wypukłym spodzie, nawet jeśli będą działać na płycie, mogą narazić Cię na niepotrzebną utratę energii. Natomiast te z cienkim dnem są mało wytrzymałe, szybko ulegają odkształceniu. Grube dno w garnkach na indukcję dodatkowo gwarantuje równomierne rozprowadzanie oraz lepsze magazynowanie ciepła.

Dużym zainteresowaniem cieszy się komplet 4 garnków Brava Gerlach z 3-warstwowym dnem wzbogaconym o aluminiowy dysk. Naczynia te nadają się do gotowania na różnych typach kuchenek, z indukcją włącznie.

Komplet 4 garnków Brava Gerlach

 

  • Uchwyty i pokrywka

Garnki na indukcję muszą mieć stabilnie umocowane, nienagrzewające się uchwyty. Mogą być one pokryte specjalnym tworzywem, tak jak ma to miejsce w przypadku garnka Luca.

Wygodne w użytkowaniu są duże rączki o ergonomicznym kształcie gwarantujące pewny chwyt. W takie uchwyty wyposażony jest np. garnek Gerlach Simple.

Pokrywka powinna być wykonana z żaroodpornego, transparentnego szkła umożliwiającego podglądanie potrawy w czasie gotowania.

Praktycznym rozwiązaniem jest odpowietrznik, podobnie jak metalowy rant dookoła pokrywki zapewniający lepsze dopasowanie wieka do kształtu naczynia. W garnku Gerlach Granitex wykonany jest z silikonu, przez co całość jest bardziej szczelna.

 

Jakie garnki do płyty indukcyjnej można dostać?

Dostępne na rynku garnki indukcyjne różnią się między sobą nie tylko budową, ale także materiałem wykonania.

Rodzaj wykorzystanego tworzywa determinuje właściwości naczynia, dlatego warto pochylić się przez chwilę również nad tą kwestią.

Jakie materiały stosuje się do produkcji garnków na płytę indukcyjną?

  • Stal nierdzewna

Garnki ze stali nierdzewnej są wytrzymałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne i korozję. Jeśli stal jest wysokogatunkowa, garnek będzie nadawał się do użytku w zmywarce oraz piekarniku.

Garnki First Gerlach

 

  • Aluminium

Naczynia wyprodukowane z aluminium są lżejsze niż te ze stali, ale za to bardziej podatne na uszkodzenia. Aluminiowe garnki indukcyjne na ogół są pokryte powłoką np. ceramiczną, teflonową lub imitującą kamień.

Taka warstwa chroni żywność przed bezpośrednim kontaktem z aluminium. Może zwiększać odporność na zarysowania lub nadawać naczyniu nieprzywierające właściwości.

Garnek z pokrywką Stone Lamart

 

  • Emalia

Garnki emaliowane towarzyszą nam od pokoleń. Mają ciekawy design, gdyż emalię można zabarwić na dowolny kolor. Dzięki niej powierzchnia naczyń jest gładka, lśniącą, odporna na korozję. Trzeba jednak obchodzić się z nimi ostrożnie, by uniknąć odprysków.

Jakie garnki wybierzesz? Decyzja należy wyłącznie do Ciebie.