Przejdź do sklepu brw.pl

Szybkie finger food: przepisy na ciepło, na zimno, na imprezę

Czytaj
19.10.2020

Szybkie finger food: przepisy na ciepło, na zimno, na imprezę

Dobre jedzenie to klucz do udanego przyjęcia. Wystarczy zaserwować kilka niewielkich, różnorodnych przekąsek, aby każdy z gości mógł znaleźć coś dla siebie. Jak przygotować tego typu bufet? To prostsze niż myślisz! Dziś dzielimy się naszymi sprawdzonymi przepisami na niewielkie, a co najważniejsze – szybkie i łatwe w przygotowaniu przystawki.

Z naszego artykułu dowiesz się:

  • czym jest finger food i dlaczego ich przygotowanie to świetny pomysł na imprezy i domówki?
  • W jaki sposób podawać przekąski finger food?
  • Jakie przepisy na zimne i ciepłe przekąski doskonale sprawdzą się na imprezach?
  • Jak skomponować idealne menu na przyjęcie?
  • Jak przygotować łatwe i efektowne przekąski na przyjęcie?

finger food

 

Szykuje się rodzinne spotkanie lub goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą? Zawsze warto zaserwować im coś pysznego, dzięki czemu jeszcze milej spędzicie czas. Zamiast jednego dania, możesz podać kilka małych przekąsek w stylu finger food. Co to jest i jak przygotować efektowne i proste przekąski, które zachwycą Twoich gości, a Tobie pozwolą cieszyć się przyjęciem bez konieczności serwowania ciepłych posiłków z kuchni?

Czym jest finger food?

Pojęcie „finger food” zyskało ogromną popularność w latach 80. XX wieku. To właśnie w tamtym czasie zapanowała moda na serowanie niewielkich przekąsek, wystarczających dosłownie na jeden-dwa kęsy. Ich popularność utrzymała się po dziś dzień, czyniąc je nieodzownym elementem domówek, eleganckich przyjęć, a nawet wesel. Pyszne przekąski typu finger food traktowane są dzisiaj jako przekąski typowo imprezowe, które jesteśmy w stanie zjeść na stojąco, podczas tańca, czasem zupełnie „przy okazji”.

Jak wskazuje nazwa, do zjedzenia tego typu posiłku nie powinno się używać sztućców ani talerzy. Z tego względu finger foods powinny być niewielkie i bardzo poręczne, tak aby nie stwarzały ryzyka zabrudzenia ubrań lub rąk.

Ważny jest także niewielki rozmiar. Taka przekąska powinna mieć niezobowiązujący charakter i zachęcać do skosztowania bez namysłu nad jej wielkością, czy kalorycznością. Finger food idealnie sprawdzają się jako przekąski do wina. To świetna alternatywa dla deski serów czy wędlin. Na podobnej zasadzie funkcjonują popularne hiszpańskie tapas, czyli niewielkie przekąski nadziewane na wykałaczki.

Jeśli szukacie pomysłów na to, jak przygotować genialne w smaku finger foods na takie okazje, jak urodziny, parapetówka, czy Sylwester itd., ten artykuł z pewnością okaże się pomocny. Nie tylko kanapki na jeden kęs – wybierz swoją ulubioną przekąskę!

TACA DO SERWOWANIA i kieliszek Anser do białego wina – smukła czarka pozwala dłużej delektować się bukietem trunku.

Jak podawać przystawki finger food?

Serwując niewielkie przekąski na przyjęciach warto zadbać o ich odpowiednią prezentację. Już sam widok stołu, powinien zachęcać do jedzenia. To doskonała okazja, abyś mógł zabłysnąć zdolnościami dekoracyjnymi. Wystarczy nieco świeżych ziół, np. listki bazylii czy mięty, lub jadalne kwiaty, aby przekąski finger food stały się jeszcze bardziej apetyczne. Niezależnie od tego, czy na talerzu pojawią się koreczki, roladki, krakersy z odpowiednimi dodatkami, czy po prostu dobrze pomyślane kanapki – powinno się chcieć jeść je oczami.

Pamiętaj, że przekąski nie mogą być za bardzo stłoczone na talerzach. Przygotowania do imprezy warto zatem zacząć od zaopatrzenia się w kilka dużych desek do serwowania. Idealnie sprawdzą się deski drewniane, na których możesz ułożyć sery w towarzystwie oliwek i niewielkich pomidorków albo mini kanapeczki. Dobrym pomysłem będzie także użycie obrotowego talerza do serwowania pizzy, tak aby goście mogli go dowolnie obracać w poszukiwaniu apetycznych kąsków.

Przydatne będą również spore półmiski oraz piętrowe patery, na których poukładasz różnorodne przekąski lub ich warianty (mięsne i wegetariańskie). Zarezerwuj również kilka niewielkich miseczek na sosy i dipy. Tych kilka naczyń pozwoli Ci zaaranżować wspaniały bufet na każde przyjęcie. Uzupełnieniem powinny być niewielkie talerzyki dla każdego z gości oraz serwetki stołowe do wytarcia rąk i ust. Dzięki temu przyjęcie nie utraci swojego eleganckiego charakteru, a goście będą mieć zapewniony pełny komfort.

Miska Tao

MISKA TAO

 

Jak skomponować idealne finger food menu?

Komponując jadłospis na przyjęcie, należy pamiętać, że gusta Twoich gości mogą być skrajnie odmienne. Mając to na uwadze, powinieneś zadbać, aby finger food menu było możliwie jak najbardziej różnorodne.

Coś dla siebie powinni znaleźć zarówno zdeklarowani mięsożercy, wegetarianie jak i miłośnicy deserów. W zależności od liczby gości warto przygotować przynajmniej kilka lub nawet kilkanaście rodzajów przekąsek, tak aby każdy mógł wybrać sobie parę dań. Unikaj potraw, które mogą łatwo się kruszyć lub zawierają lejący, cieknący sos. W końcu nie chcesz, aby Twoi goście musieli ukradkiem tuszować plamy na ubraniach.

Jedzenie nie powinno być także kłopotliwe w nakładaniu. Zadbaj więc o to, aby przekąski miały jak najbardziej zwartą formę lub podaj gościom odpowiednie sztućce. Z tego samego powodu przekąski nie powinny być zbyt duże. Najlepiej, aby każda z nich stanowiła pojedynczy kęs i nie wymagała krojenia.

Szukasz inspiracji na finger food na imprezę? Oto kilka naszych sprawdzonych przepisów na proste przekąski, które zachwycą Twoich gości.

Przekąski na imprezę – poduszki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to najlepszy przyjaciel każdego, kto szykuje przekąski na przyjęcia. Z jego pomocą można przygotować różnorodne przystawki, które znikają z talerzy w ekspresowym tempie. Tym razem postanowiliśmy nadziać je farszem przypominającym nieco słynną, włoską caponatę. Jeśli zostanie Ci nieco nadzienia, możesz wykorzystać je jako dip do chipsów, a także sos do makaronu lub sałatki.

 

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • 10 czarnych oliwek
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • Oliwa z oliwek
  • Garść listków bazylii i oregano
  • Sól, pieprz

 

Wykonanie:

Bakłażana, cukinię oraz paprykę pokrój w niedużą kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Następnie kolejno podsmażaj warzywa na niedużej ilości oleju. Wszystkie powinny zmięknąć i lekko się zarumienić. Na samym końcu wymieszaj je ze sobą, dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, przecier pomidorowy, kapary oraz pokrojone na ćwiartki oliwki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmażaj przez kilka minut. Na samym końcu dodaj posiekane zioła. Odstaw do przestygnięcia.

Ciasto francuskie podziel na prostokąty o wymiarach 3cm x 7cm. Na środku każdego z nich ułóż niedużą porcję farszu warzywnego. Tak przygotowane ciasto piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Przed podaniem udekoruj przekąski świeżymi ziołami.

Patera na przekąski Tao Bambus

PATERA NA PRZEKĄSKI TAO BAMBUS

 

Bliny – czyli rosyjskie przekąski finger food

Przekąski finger food doskonale sprawdzą się nawet na bardzo eleganckich przyjęciach. Aby je zrobić, warto sięgnąć po najwyższej jakości produkty. Bliny z tego przepisu proponujemy zaserwować z kawiorem, jednak równie ciekawym dodatkiem do nich będzie marynowany łosoś, opiekana polędwica wołowa (możesz użyć również smażonej piersi kurczaka), podsmażane borowiki lub cieniutkie plasterki trufli.

 

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 g mąki pszennej
  • 250 g mąki gryczanej
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

Do podania:

  • Kawior
  • Kwaśna śmietana
  • Koperek

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuść w 150 ml ciepłego mleka razem z cukrem oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj i odstaw zaczyn do wyrośnięcia na co najmniej 15 minut.

Do dużej miski przesiej przez sitko oba rodzaje mąki. Dodaj roztopione masło, żółtko, pozostałe mleko, sól oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Dokładnie wymieszaj, tak aby powstała gładka i gęsta masa. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Przy pomocy łyżki wykładaj porcje ciasta, formując nieduże placuszki. Smaż z obu stron na złocisty kolor.

Podawaj natychmiast z dodatkiem śmietany, kawioru i dekoracją z koperku.

 

Szybkie finger food – przekąski z ogórka

Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili? Nie musisz serwować im paluszków ani chipsów. Udowodnimy Ci, że proste i smaczne przekąski możesz zrobić dosłownie w kilka chwil. Co więcej, będą nie tylko oryginalne, ale także bardzo zdrowe i wykwintne. Aby przygotować te szybkie finger food z ogórka, będziesz potrzebować zaledwie kilku składników. Jeśli akurat nie masz łososia, możesz zastąpić go innym rodzajem wędzonej ryby, szynką, serem (wykorzystując np. kulki serowe) lub warzywami – świetnie sprawdzą się suszone pomidory lub świeże pomidorki koktajlowe!

 

Składniki:

  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • 200 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 2 łyżki chrzanu
  • Garść koperku
  • Sól, pieprz
  • 100 g wędzonego łososia

 

Wykonanie:

W miseczce wymieszaj serek, chrzan oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, a następnie przełóż do rękawa cukierniczego.

Ogórka pokrój na niezbyt cienkie plastry o grubości około 1-1,5 cm. Na środek każdego z nich wyciśnij porcję serka chrzanowego. Udekoruj niedużą ilością wędzonego łososia oraz gałązką koperku. Ogórkowe kąski możesz również oprószyć ulubionymi przyprawami.

 

Przekąski na ciepło – mini burgery dla smakoszy

Planując menu na przyjęcie, warto zadbać o to, aby pojawiły się w nim także przekąski na ciepło. Doskonałą propozycją będą niewielkie burgery, które wystarczą gościom na kilka kęsów. Ich smak możesz zmieniać wedle własnych upodobań, urozmaicając je różnymi składnikami, a jeśli masz ochotę przetestować bardziej nieoczywiste połączenia, wypróbuj nasz przepis na burgery z szałwią i gorgonzolą.

 

Składniki:

  • 10 mini bułeczek
  • Oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g mielonej wołowiny dobrej jakości
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 szalotka
  • 10 listków szałwii
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 garści roszponki
  • 300 g gorgonzoli (możesz zastąpić ją także innym serem)

 

Wykonanie:

Do miski wrzuć mięso, sos worcestershire, musztardę, drobno posiekaną szałwię, pietruszkę oraz pokrojoną w bardzo drobną kostkę szalotkę. Dopraw całość solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Podziel masę na 10 porcji i uformuj niewielkie kotleciki.

Na patelni rozgrzej niedużą ilość oliwy z oliwek. Smaż mięso około 2 minut z każdej stronu, aby dobrze się zarumieniło, ale wewnątrz pozostało soczyste. Na wierzchu każdego z kotlecików ułóż pokruszoną gorgonzolę i podgrzewaj jeszcze przez kilkadziesiąt sekund, aby się rozpuściła.

Bułeczki przekrój na pół, a następnie zgrilluj je szybko na suchej patelni, tak aby stały się chrupiące i złociste. Natrzyj je dokładnie ząbkiem czosnku oraz skrop oliwą z oliwek.

Złóż burgery, dodając do każdego z nich porcję roszponki i wbijając w nie wykałaczkę, aby były bardziej stabilne. Tak przygotowane szybkie przystawki można podawać również na zimno.

Jeśli Ty i Twoi goście należycie do fanów meksykańskiej kuchni, możesz pokusić się o przygotowanie kotlecików z czerwonej fasoli. Z powodzeniem zastąpisz nimi tradycyjne mięsne burgery. Pamiętaj, by obsmażyć „kotlety” na głębokim oleju, koniecznie użyj też meksykańskich przypraw! Mini burgery w tej wersji znakomicie smakują z sałatą i suszonymi pomidorami.

 

Faszerowane pieczarki – doskonały pomysł na wegańskie finger food

A co z osobami, które nie jedzą mięsa ani innych produktów odzwierzęcych a do tego nie przepadają za przekąskami w cieście? Warto przygotować dla nich wegańskie finger food w kilku wariantach. Jednym z nich mogą być aromatyczne, zapiekane pieczarki wypełnione farszem na bazie tofu. Gwarantujemy, że taka przekąska błyskawicznie zniknie z półmisków.

 

Składniki:

  • 20 pieczarek o dużych kapeluszach
  • 130 g tofu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g orzechów laskowych
  • Pół łyżeczki wędzonej papryki
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Pół pęczka natki pietruszki

 

Wykonanie:

Z każdej pieczarki delikatnie usuń nóżkę. Kapelusze oprósz solą i odstaw na bok.

Nóżki grzybów, cebulę oraz czosnek posiekaj bardzo drobno, a następnie podsmaż je na niedużej ilości oleju, tak aby mocno się zarumieniły. W międzyczasie rozkrusz tofu przy pomocy widelca i dodaj go do podsmażonych grzybów z cebulą. Dodaj posiekane orzechy oraz przyprawy i smaż przez 2-3 minuty. Na samym końcu dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.

Przy pomocy łyżki napełnij kapelusze pieczarek sporą ilością farszu. Przełóż na blaszkę i piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj na ciepło, posypane dodatkową porcją natki pietruszki.

Wskazówka: w opcji wegetariańskiej zamiast tofu wybierz ser feta.

Figurka dekoracyjna Ananas

Figurka dekoracyjna Ananas i PATERA DEKORACYJNA ANANAS

 

Owocowe szaszłyki, czyli finger food dla dzieci

Dla wielu osób posiłek bez deseru jest niepełny, dlatego warto zadbać o to, aby w Twoim przekąskowym bufecie pojawiło się przynajmniej kilka słodkich propozycji. Dobrym pomysłem będzie serwowanie ciast pokrojonych na niewielkie kawałki. Możesz także przygotować owocowe koreczki szaszłyki, podawane z lekkim sosem karmelowym. Będzie to idealny finger food dla dzieci – chociaż jesteśmy pewni, ze skuszą się na nie także dorośli.

 

Składniki:

  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1 melon
  • 2 kiwi
  • Maliny
  • Ciemne winogrona
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Listki mięty
  • Patyczki do szaszłyków

 

Sos karmelowy:

  • 4 łyżki cukru
  • 8 łyżek śmietanki 36%
  • 2 łyżki masła
  • 90 ml wody

 

Wykonanie:

Chcąc przygotować finger food dla dzieci, rozpocznij prace od zrobienia sosu karmelowego, w którym maluchy będą mogły maczać szaszłyki. Wsyp cukier na suchą patelnię, a następnie zacznij go podgrzewać do momentu aż się rozpuści i nabierze głębokiego, złocistego koloru. Pamiętaj, aby nie mieszać karmelu łyżką, ponieważ powstaną w nim grudki.

Do roztopionego cukru dodaj wodę, masło oraz kremówkę. Całość wciąż podgrzewaj i energicznie wymieszaj przy pomocy trzepaczki, tak aby powstała jednolita i gęsta masa.

Jabłko, melona, banana i kiwi pokrój na kawałki o zbliżonej wielkości. Jabłka i banana skrop sokiem z cytryny, aby zapobiec ich ciemnieniu. Następnie nabijaj naprzemiennie owoce na patyczki do szaszłyków. Podawaj natychmiast z porcją sosu karmelowego w niewielkiej miseczce.

Szykując przyjęcie, warto zadbać również o coś do picia. Szukasz pomysłów na pyszne napoje? Oto 10 prostych przepisów na drinki bezalkoholowe i z procentem.