W krainie przypraw – do jakich potraw i po co je dodawać do dań?

Czytaj
5.06.2020

W krainie przypraw – do jakich potraw i po co je dodawać do dań?

Dla początkującego kucharza świat przypraw może być nieco tajemniczy i niezrozumiały. W jaki sposób powinno się je łączyć, aby poprawiały smak potraw? Które z nich pasują do konkretnych dań i rodzajów mięsa? Na te i wiele innych pytań znajdziesz odpowiedź w naszym krótkim przewodniku po przyprawach.

W krainie przypraw - do jakich potraw i po co je dodawać do dań?

 

Przyprawy odgrywają w kuchni ogromną rolę. To właśnie dzięki nim proste składniki nabierają smaku i charakteru. Jeśli będziesz je umiejętnie wykorzystywać, możesz być pewnym, że nie grozi Ci kuchenna nuda. Zanim jednak zaczniesz kuchenne eksperymenty, warto uzbroić się w wiedzę. Co najlepiej komponuje się z kaczką? Jakimi ziołami babcie podkreślały smak bigosu, a jakie przyprawy do rosołu nadadzą mu wyjątkowy aromat? Oto praktyczna ściąga, dzięki której będziesz gotować niczym mistrzowie patelni.

 

Jakie przyprawy do bigosu wybrać?

Dania przygotowane na bazie długo duszonej kapusty i mięsa pojawia się w kuchniach różnych państw. Jednak tradycyjny, polski bigos zdecydowanie wyróżnia się na ich tle. Ta szlachecka i odświętna potrawa charakteryzuje się wyjątkowym i głębokim aromatem, który uzyskuje się dzięki długiemu gotowaniu. Składniki oraz to jakie przyprawy do bigosu się doda, w znacznej mierze zależy od rodzinnej tradycji. Obowiązkowym składnikiem jest kapusta (kiszona lub słodka) oraz mięso – najlepiej kilka rodzajów o różnym stopniu tłustości.

A jakie przyprawy do bigosu dodać, aby uzyskać tradycyjny, głęboki smak? Do gotowania kapusty warto dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna kminku. Przyprawy te nie tylko poprawiają smak potrawy, ale również pozytywnie wpływają na metabolizm i zapobiegają wielu problemom żołądkowym. Do bigosu warto dodać również świeże zioła, takie jak tymianek lub majeranek, które wprowadzą do niego świeże i bardziej orzeźwiające nuty. Nie zapomnij także o jałowcu – staropolskiej przyprawie o wyjątkowym aromacie, która ułatwia trawienie tłustych potraw. Aby bigos zyskał wyjątkowy, głęboki smak, dodaj do niego nieco czerwonego wina oraz powidła lub wędzone śliwki.

Pojemnik na przyprawy
Pojemnik na przyprawy

 

Fasolka po bretońsku – przyprawy, które warto dodać

Wbrew obiegowej opinii, fasolka po bretońsku nie jest daniem pochodzącym z francuskiej Bretanii. Jej rodowód wskazuje nam raczej Wielką Brytanię, gdzie możemy skosztować kilku bardzo podobnych potraw. Bez względu na to, skąd czerpaliśmy inspirację, jedno jest pewne: przygotowana w ten sposób fasola jest wyjątkowo sycąca i prosta do zrobienia.

Jak powinna smakować prawdziwa fasolka po bretońsku? Przyprawy muszą idealnie łączyć się w niej razem z gęstym sosem pomidorowym, aromatycznym mięsem i kremową fasolą. Koniecznie sięgnij po majeranek, który wspiera układ trawienny i ma działanie przeciwbólowe. Z tego samego względu do potrawy warto dodać kminek, zabezpieczający nas przez przed przykrymi konsekwencjami zjedzenia zbyt dużej ilości ciężkostrawnych potraw takich jak fasolka po bretońsku. Przyprawy, które dodatkowo podkreślą smak fasoli to sproszkowane ziele angielskie, ostra pryka oraz oregano.

Młynki do soli i pieprzu Husla
Młynki do soli i pieprzu Husla

 

Jakie przyprawy do rosołu wybrać, aby smakował jak babciny?

Rosół to jeden z tych przepisów, który powinien znać każdy kucharz. Esencjonalny bulion możesz serwować samodzielnie lub wykorzystać do przygotowania innych potraw. Niestety, bardzo często zdarza się, że mimo szczerych chęci, zupa wychodzi pozbawiona smaku. Jak temu zaradzić? Wybierz dobrej jakości drób i dodaj do niego np. kawałek wołowiny oraz sporą ilość warzyw. Całość gotuj długo na niewielkim ogniu, aby wydobyć wszystkie smaki.

A jakie przyprawy do rosołu nadają się najlepiej? W tym wypadku wiele zależy od rodzinnych tradycji, jednak w większości przepisów powtarza się spora ilość aromatycznego pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy. Do wywaru warto dodać tak zwany bukiet garnir, czyli pęczek ziół, w którym powinna znaleźć się natka pietruszki, liście selera oraz lubczyk. Zwłaszcza ten ostatni powinien zwrócić Twoją uwagę, gdyż zgodnie z ludowymi wierzeniami, ma on magiczną moc – leczy wiele chorób oraz działa jak naturalny afrodyzjak. Nie zapominaj także o przypalonej cebuli, która nada rosołowi piękny, złocisty kolor i głęboki smak. Podobny efekt uzyskasz dodając do rosołu pomidora, marchew lub niewielkiego buraka.

Kuchnia Junona Line
Kuchnia Junona Line

 

Jakie przyprawy do leczo będą najlepsze?

Jeśli w Twojej lodówce znajduje się cukinia, jest to doskonała okazja, aby zaserwować rodzinie aromatyczne leczo. Polska wersja tej potrawy różni się nieco od tej, która pod tą samą nazwą funkcjonuje na Węgrzech. Nie zmienia to jednak faktu, iż w obu przypadkach zjesz pyszne danie.

Jakie przyprawy do leczo nadają się najlepiej? Warto wybrać te, które podkreślą węgierski charakter potrawy, wydobywając jednocześnie smak pozostałych składników. Koniecznie użyj sporej ilości papryki w proszku, w tym także tej wędzonej, która nada potrawie lekko dymny aromat. Jeśli lubisz pikantne dania, sięgnij także po chili. Zastanawiając się na tym, jakie przyprawy do leczo dodać, nie możesz zapomnieć o ziołach. W tym wypadku idealnie pasować będzie cząber, oregano, bazylia i kozieradka.

 

Kuchnia na wymiar Senso Kitchen Traffic - 84th Board Street.
Kuchnia na wymiar Senso Kitchen Traffic – 84th Board Street.

 

Jakie przyprawy do indyka, a jakie przyprawy do kurczaka?

Drób jest jednym z najpopularniejszych rodzajów mięsa w naszym kraju. Bardzo często gości na naszych talerzach i nie ma się co dziwić, gdyż jest nie tylko smaczny, ale również wyjątkowo zdrowo. Ze względu na niewielką zawartość tłuszczu, poleca się go osobom, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Aby przygotowane przez Ciebie potrawy nie były nudne, warto wiedzieć jakie przyprawy do kurczaka sprawdzą się najlepiej.

Szykując dania z drobiu, możesz dosłownie żonglować przyprawami, dzięki czemu możesz odbyć podróż dookoła świata. Jakie przyprawy do indyka i kurczaka wykorzystuje się w kuchni polskiej? Najczęściej są to tradycyjne zioła, takie jak lubczyk, rozmaryn, tymianek lub estragon. Dodatkowo, bardzo często doprawia się go także czosnkiem i papryką. Jednak nie warto poprzestawać tylko na tym. Pamiętaj, że drób doskonale łączy się z aromatami cytrusów, dlatego warto doprawić go chociażby skórką cytryny. W mniej tradycyjnej wersji możesz wykorzystać pomarańcze, grejpfruty, limonki lub mandarynki.

Warto również dowiedzieć się, jakie przyprawy do indyka oraz innych dań z drobiu wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej, gdyż to właśnie z tamtego regionu pochodzą jedne z najsmaczniejszych potraw, wykorzystujących ten rodzaj mięsa. W tym wypadku sięgnij po pastę curry, kolendrę, imbir lub trawę cytrynową. Z kolei do potraw meksykańskich użyj ciemnego kakao, kuminu, anyżu oraz cynamonu.

Kuchnia Semi Line
Kuchnia Semi Line

 

Jakie przyprawy do kaczki podkreślą jej smak?

Jeśli lubisz mięso kaczki, z pewnością intuicja podpowiada Ci, jakie przyprawy do kaczki nadają się najlepiej. Jeżeli jednak przygotowujesz ten rodzaj mięsa po raz pierwszy, musisz pamiętać, że ten rodzaj mięsa różni cię od innych gatunków drobiu. Z tego względu powinieneś ją doprawiać w odmienny sposób.

Jakie przyprawy do kaczki sprawdzą się najlepiej? W tym wypadku możesz sięgnąć bo wyraziste i bardziej aromatyczne dodatki – bez obawy o to, że przyćmisz smak mięsa. Doskonałym wyborem będzie gałka muszkatołowa, cynamon oraz goździki. Staropolskie przepisy zalecają łączenie kaczki z majerankiem oraz cząbrem z kolei w wydaniu orientalnym idealną parą dla kaczki będzie anyż, cynamon lub sos hoisin. Warto pamiętać, że idealnym dodatkiem do tego rodzaju mięsa są owoce – jego smak świetnie podkreślą jabłka, śliwki, wiśnie oraz pomarańcze.

Dozownik do oliwy i octu
Dozownik do oliwy i octu

 

Jakie przyprawy do gulaszu sprawdzą się najlepiej?

Gulasz jest jedną z ulubionych potraw Polaków, dlatego warto wiedzieć, w jaki sposób go przygotować, aby podkreślić smak wszystkich składników. W jakie przyprawy do gulaszu powinna być zaopatrzona Twoja kuchnia? Na czele tej listy z pewnością znajduje się papryka, w tym także ta najbardziej aromatyczna – wędzona. Dodatkowo, warto zaopatrzyć się w cząber, jałowiec, tymianek, oregano oraz majeranek. Aby urozmaicić nieco smak potrawy, możesz dodać do niej również odrobinę imbiru, czosnku niedźwiedziego lub sosu worcestershire.

Jeśli zastanawiasz się jakie przyprawy do gulaszu sprawdzą się najlepiej, pamiętaj, że w tej roli możesz wykorzystać również alkohol. Irlandzki gulasz zrobisz z dodatkiem ciemnego piwa z kolei do tradycyjnej wołowiny po burgundzku użyj wytrawnego, czerwonego wina.

Solniczka i pieprzniczka Tao bambus
Solniczka i pieprzniczka Tao bambus

 

Jakie przyprawy do flaków i podrobów?

Przygotowanie smacznych flaków to prawdziwa sztuka. Być może właśnie z tego powodu tak wiele osób twierdzi, że nie przepada za tą potrawą? Jeśli chcesz odczarować to danie, musisz wiedzieć, jakie przyprawy do flaków pasują najlepiej. Podstawą jest majeranek, który idealnie podkreśli smak różnego rodzaju podrobów. Flaki powinny być także pikantne, dlatego warto sięgnąć po ostrą paprykę oraz imbir. Dla lepszego efektu dodaj również niedużą ilość gałki muszkatołowej oraz sproszkowane ziele angielskie. Tak doprawione flaki możesz podać nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

 

Jakie przyprawy do królika podkreślą jego smak?

Królik rzadko gości na naszych stołach. To duży błąd, gdyż ten rodzaj mięsa jest bardzo smaczny i zdrowy. Co więcej, nie zawiera dużo tłuszczu, dlatego bez obaw mogą jeść go nawet osoby na diecie. Należy jednak pamiętać, że jest to delikatne mięso, dlatego w czasie gotowania musisz wiedzieć, jakie przyprawy do królika podkreślą jego smak, a które mogą go zupełnie stłamsić.

Doskonałym dodatkiem do takiego mięsa jest delikatne, białe wino lub cydr. Jeśli przygotowujesz pasztet z królika, warto sięgnąć po imbir, jałowiec, gałkę muszkatołową oraz goździki, które idealnie podkreślą smak tego szlachetnego mięsa. Jakie przyprawy do królika warto mieć jeszcze w kuchni? Przygotowując ten rodzaj mięsa warto sięgnąć po różnego rodzaju zioła. Ciekawe efekty otrzymasz, doprawiając go estragonem, lubczykiem, szałwią lub rozmarynem. Aby uzyskać delikatniejszy smak, sięgnij po biały pieprz oraz czosnek niedźwiedzi. Smak królika bardzo dobrze podkreślą również gorczyca i suszone owoce.

Wiedząc, jakie przyprawy pasują do poszczególnych potraw i mięs, możesz śmiało rozpocząć zabawę w kuchni. Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji, sprawdź nasz poradnik, w którym znajdziesz wyjątkowe pomysły na kolację przy świecach i nie tylko.

Nasz serwis używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close