Przejdź do sklepu brw.pl

3 przepisy na szybkie ciasto wielkanocne z Black Red White!

Czytaj
14.03.2023

3 przepisy na szybkie ciasto wielkanocne z Black Red White!

Jakie ciasto najlepiej upiec na Wielkanoc? Mamy dla Ciebie 3 łatwe i sprawdzone przepisy na wielkanocne ciasta – drożdżowe, babkę oraz mazurek. Smacznego!

Wielkanocna aranżacja stołu

Szybkie ciasta wielkanocne – przygotuj się na święta!

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Podobnie jak w przypadku Bożego Narodzenia, Wielkanoc jest czasem, który spędzamy przede wszystkim z rodziną, bliższą i dalszą. Jest okazją do spotkań w większym gronie, długich rozmów i oczywiście wspólnych posiłków, które są nieodłącznym elementem świąt.

Czym nakarmić gości i domowników na Wielkanoc? Przepisów na wielkanocne potrawy jest bez liku. My skupimy się na ciastach.

W dalszej części artykułu czekają na Ciebie proste przepisy na tradycyjne ciasta wielkanocne, takie jak:

  • mazurek z białą czekoladą,
  • babka,
  • ciasto drożdżowe z bakaliami.

Ciasta wielkanocne – przepisy, które pokochają Twoi domownicy

Kolorowa aranżacja stołu na Wielkanoc
 

Jakie wypieki wielkanocne postawić na świątecznym stole, żeby nie spędzić w kuchni zbyt dużo czasu i zadowolić bliskich? Poniżej prezentujemy trzy przepisy na pyszne ciasta, które sprawią, że tegoroczne święta wielkanocne będą wyjątkowo smaczne!

Pamiętaj tylko, że dla kulinarnych laików tajemnicą udanych wypieków jest ścisłe trzymanie się przepisu. Na eksperymenty pozwól sobie dopiero wtedy, gdy staniesz się bardziej doświadczonym kucharzem.

Powodzenia!

MAZUREK WIELKANOCNY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI

  • 25 g cukru pudru,
  • 175 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 200 masła,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 1 żółtko,
  • 350 ml mleka,
  • 1 łyżka śmietanki kremówki,
  • 180 g białej czekolady,
  • garść bakalii,
  • 180 g konfitury malinowej.

PRZYGOTOWANIE

Najpierw zajmij się ciastem. Do miski włóż cukier puder, śmietanę, mąkę, żółtko i 100 g masła. Ugnieć wszystko dokładnie, niech przybierze kształt kuli, którą owiniesz folią i umieścisz w lodówce na godzinę.

Jak przygotować krem? 175 ml mleka oraz 100 g masła podgrzej w garnku. Kolejne 175 ml mleka wlej do szklanki, wsyp budyń i 3 łyżki cukru, dokładnie wymieszaj. Kiedy mleko w garnku będzie gorące, a masło się rozpuści, dodaj 100 g białej czekolady. Mieszaj, dopóki całość się nie zagotuje. Potem wlej do środka zawartość szklanki i mieszaj do zagotowania się. Przykryj garnek folią spożywczą, poczekaj, aż krem ostygnie.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na grubość mniej więcej 4 mm. Wytnij wybrany kształt, a z resztek uformuj wałek i otocz nim brzegi ciasta. Ułożone na papierze do pieczenia, odstaw do lodówki na pół godziny. Następnie nakłuj ciasto widelcem i piecz w temperaturze 180 stopni przez kwadrans. Potem ostudź. Posmaruj spód upieczonego ciasta konfiturą malinową i nałóż na nią krem.

Twoim ostatnim zadaniem jest polewa. Do rondla włóż 80 g białej czekolady i łyżkę śmietanki. Podgrzewaj, mieszając. Wylej gotową polewę na krem budyniowy, całość posyp bakaliami.

Gotowe!

BABKA WIELKANOCNA

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 5 jajek,
  • 250 g masła,
  • 20 g cukru z wanilią,
  • 220 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 320 g mąki,
  • sok z 1 dużej cytryny,
  • skórka z 2 cytryn,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady.

Dodatkowo:

  • 5 łyżek wody,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • kilka migdałów.

PRZYGOTOWANIE

W garnku roztop 250 g masła. Oddziel żółtka od białek i włóż do osobnych misek. Do żółtek dodaj cukier zwykły oraz cukier z wanilią, zmiksuj. Białka ubij ze szczyptą soli.

Sparz 2 cytryny i poczekaj, aż wystygną. Skórkę zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Wyciśnij sok z jednej z nich i wlej do masy jajecznej. Wsyp mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wlej płynne masło. Następnie wrzuć skórkę cytrynową i zmiksuj wszystko. Na koniec przełóż do środka ubite białka i ostrożnie wymieszaj.

1/4 ciasta włóż do kolejnej miski. Wlej tam roztopioną, ale nie gorącą, czekoladę, dodaj kakao, wymieszaj.

Jasne ciasto przełóż do formy, na nie nałóż czekoladowe ciasto. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 45 minut.

Zmieszanym z wodą cukrem pudrem, czyli lukrem, polej ostygnięte ciasto i ozdób migdałami.

Smacznego!

CIASTO DROŻDŻOWE Z BAKALIAMI

SKŁADNIKI

  • 50 dag mąki,
  • 15 dag cukru,
  • 4 dag drożdży,
  • 15 dag masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka oraz 1 białko,
  • mała paczka cukru waniliowego,
  • 5 dag suszonych moreli,
  • 5 dag rodzynek,
  • 10 dag migdałów,
  • 5 dag daktyli,
  • 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • whisky, rum lub koniak do namoczenia rodzynek, moreli i daktyli,
  • płatki migdałowe do dekoracji,
  • 1 żółtko do posmarowania ciasta.

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj pół szklanki mleka z drożdżami, 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru. Przykryj ściereczką i poczekaj, aż drożdże wyrosną.

Namocz morele, daktyle i rodzynki w wybranym alkoholu.

Rozpuść masło w rondelku i ostudź.

Sparz migdały, obierz je ze skórki i pokrój na drobniejsze części. Alternatywą dla całych migdałów będą płatki migdałowe lub migdały w słupkach.

Ubij cukier waniliowy oraz niewykorzystany zwykły cukier razem z jajkami i jednym białkiem. Wsyp do miski przesianą mąkę ze szczyptą soli. Dodaj wyrośnięty zaczyn i ubite jajka z cukrem. Stopniowo dolewając resztę mleka, ugnieć ciasto. Pod koniec wlej roztopione masło. Po uzyskaniu gładkiej masy dorzuć migdały, skórkę pomarańczową, odsączone z alkoholu bakalie. Ugnieć, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi objętość, przełóż je do tortownicy. Posmaruj z wierzchu roztrzepanym żółtkiem, posyp płatkami migdałowymi. Niech postoi pod przykryciem, żeby bardziej wyrosło. Nagrzej piekarnik do 175 stopni i piecz ciasto przez 50 minut.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, ostudź je i proszę bardzo – masz gotowy pyszny deser do postawienia na wielkanocnym stole!

Ciasta wielkanocne przygotuj z Black Red White!

Stonowana aranżacja stołu wielkanocnego
 

W ofercie BRW znajduje się wiele produktów, które pomogą Ci nie tylko przygotować, ale i podać w pięknym stylu babki wielkanocne, mazurki i inne ciasta, które pojawiają się w domach na Wielkanoc. Oto niektóre z nich!

CIASTA WIELKANOCNE – PRZYGOTOWANIE

Forma do tarty

FORMA DO TARTY

Forma do babki z tuleją

FORMA DO BABKI Z TULEJĄ

Przesiewacz do mąki

PRZESIEWACZ DO MĄKI

Keksówka Noble

KEKSÓWKA NOBLE

CIASTA WIELKANOCNE – SERWOWANIE

Patera Krosno

PATERA Z KLOSZEM KROSNO

Talerz deserowy Galaxy

TALERZ DESEROWY GALAXY

Talerz deserowy Norde Avenue

TALERZ DESEROWY NORDE AVENUE

Serwetnik Zając

SERWETNIK ZAJĄC

Po więcej inspiracji zapraszamy do sklepu internetowego Black Red White!