Przejdź do sklepu brw.pl

Domowa spiżarnia. Jak ją urządzić?

Czytaj
11.03.2021

Domowa spiżarnia. Jak ją urządzić?

Przygotuj się do sezonu na przetwory! Nawet w najmniejszym mieszkaniu możesz wygospodarować miejsce, w którym powstanie zaplecze do przechowywania żywności. Jak urządzić spiżarnię w domu, aby jedzenie nie psuło się i nie pojawił się zapach stęchlizny? Oto inspiracje i wskazówki.

Domowa spiżarnia to chyba jedno z najbardziej funkcjonalnych pomieszczeń. Dawniej była stałym widokiem w polskich domach. Teraz, po wielu latach nieobecności, ponownie wraca do łask. Z łatwością pomieścisz tam wszystkie przetwory i pozostałe artykuły spożywcze przyniesione ze sklepu.

Niektórym to praktyczne pomieszczenie może kojarzyć się z rustykalną kuchnią babci. Twoja domowa spiżarnia wcale nie musi nawiązywać do tego wspomnienia.

Jak urządzić spiżarnię w nowoczesny sposób? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek.

Domowe przetwory to coś więcej niż wyjątkowy smak!

Otaczający nas świat staje się znacznie  bardziej sztuczny i niestety tyczy się to także spożywanej przez nas żywności. Coraz częściej znajdujemy w niej sztuczne barwniki, konserwanty oraz inne substancje poprawiające smak, zapach i konsystencję.

Nic więc dziwnego, że wiele osób zdecydowało się powiedzieć „stop”, zwracając się w stronę tego, co naturalne. Aby zmienić tryb życia, nie potrzeba wielkich rewolucji. Można zastosować metodę małych kroków, wprowadzając w życie drobne zmiany, takie jak chociażby samodzielna produkcja sosów, dżemów i innych przetworów.

Zanim jednak wpadniesz w przetworowy szał, przygotuj miejsce, w którym będziesz przechowywać słoiki i butelki z domowymi przysmakami. Zaaranżuj małą, ale sprytną przestrzeń – domową spiżarnię.

Jak urządzić spiżarnię w kuchni?

Wbrew obiegowej opinii domowa spiżarnia jest pomieszczeniem, które można stworzyć nawet w niedużym domu. Przy odrobinie wyobraźni i sprytu niemal w każdym mieszkaniu znajdziesz wnękę, którą przemienisz w składzik na przetwory i inne sprzęty kuchenne. W tej roli doskonale sprawdzi się chociażby rzadko używana szafa, miejsce pod schodami lub wolna przestrzeń w kącie przedpokoju.

Co oczywiste, idealnym i najbardziej praktycznym rozwiązaniem będzie spiżarnia w kuchni – ukryta na przykład za przesuwnymi drzwiami imitującymi ścianę. Urządzanie spiżarni w tym miejscu wymagać będzie doboru odpowiednich mebli.

W nowoczesnej przestrzeni sprawdzą się półki typu cargo. Taki typ wyposażenia jest wytrzymały i bardzo łatwy w czyszczeniu, do tego ułatwi Ci dostęp do wszystkich artykułów spożywczych.

Alternatywą do półek typu cargo są szafki zamontowane na różnych wysokościach. Będziesz mieć wszystkie produkty w zasięgu swojego wzroku.

Jak urządzić spiżarnię w kuchni, żeby użytkowanie jej było wygodne?

Meble do przechowywania to oczywistość. To jednak nie wszystko! Nie zapomnij także o odpowiednim oświetleniu. Podstawą będzie światło główne oraz oświetlenie dodatkowe.

Bardzo ważny jest także kolor żarówek. Ciekawostką jest, że zimne, niebieskie odcienie sprawiają, że żywność wydaje się zepsuta!

Regały możesz także dodatkowo podświetlić taśmami LED. Zdecydowanie ułatwią Ci poszukiwania ulubionych przetworów. Jeżeli pozwoli Ci na to przestrzeń, w spiżarni możesz ustawić również lodówkę i zamrażarkę.

Jak blisko siebie muszą być kuchnia i spiżarnia?

Nie przejmuj się jednak, jeśli nie uda Ci zlokalizować spiżarni obok kuchni. Najczęściej znajdują się tam produkty, których nie używasz na co dzień, więc ewentualne przejście do przeciwległej części domu nie powinno być zbyt uciążliwe.

Spiżarnię możesz urządzić również pod schodami, w piwnicy oraz w garażu. W przypadku tej ostatniej plusem jest to, że nie będziesz musiał nosić części zakupów do kuchni, tylko od razu wypakujesz je na półki.

A jak urządzić spiżarnię w piwnicy? Najlepiej, by znajdowała się ona od strony północnej lub północno-wschodniej. Tutaj z pewnością najłatwiej będzie o odpowiedni mikroklimat.

O czym należy pamiętać, urządzając spiżarnię w domu? Wielkość i temperatura

Urządzanie spiżarni w domu uda się tylko wtedy, gdy będziesz pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze, optymalna wielkość spiżarni domowej to 2-3 m kwadratowe. Musi to również być miejsce:

  • chłodne,
  • przewiewne,
  • pozbawione wilgoci.

Aby uzyskać możliwe najniższą temperaturę, zrezygnuj z instalowania w niej grzejników oraz postaraj się oddalić ją od innych źródeł ciepła.

Temperatura w domowej spiżarni nie powinna przekraczać 16 stopni Celsjusza. Najlepiej byłoby, gdyby utrzymywała się w granicach 10-15 stopni. Istotna jest także wilgotność, która powinna wynosić od 55% do 65%.

Najlepszym wyborem będzie przestrzeń pozbawiona okna, przez które mogłoby wpadać światło słoneczne, powodując wahania temperatury. Jeśli jednak to niemożliwe, zamontuj roletę, która ograniczy dostęp bezpośredniego światła.

Czystość i wentylacja

Warto zwrócić szczególną uwagę na kwestie związane z czystością i eliminowaniem szans na pojawienie się pleśni na ścianie. Już na etapie projektowania zadbaj o to, aby zarówno ściany, jak i podłogi spiżarni były łatwe do czyszczenia.

Postaw na zmywalne farby (dobrym pomysłem są farby lateksowe) i płytki ceramiczne, gres a nawet kamień, którym nie straszny będzie pęknięty słoiczek z dżemem lub rozerwane opakowanie mąki.

Jeżeli zależy Ci na zaoszczędzeniu przestrzeni, spiżarnia może być zamykana drzwiami harmonijkowymi lub przesuwnymi. Takie rozwiązanie pozwala również na wygodną komunikację.

Zwróć jednak uwagę na to, by drzwi były szczelne. Nie powinno się doprowadzić do zbytniego nagrzania pomieszczenia.

Na koniec jeden z najważniejszych aspektów, o którym należy pamiętać podczas urządzania spiżarni w domu, czyli o wentylacji. Aby nie pojawiła się nadmierna wilgoć, możesz np. umieścić nawiewnik oraz kanał wentylacji.

Może zainteresuje Cię również nasz wpis: Jak walczyć z pleśnią w domu i jej zapobiegać?

Jak wybrać odpowiednie meble do spiżarni?

Kolejnym ważnym elementem, jaki musisz wziąć pod uwagę, urządzając tego typu pomieszczenie, są meble do spiżarni. Muszą one być funkcjonalne, solidnie wykonane, łatwe w czyszczeniu oraz estetyczne.

Istotne jest, aby wybrane przez Ciebie półki do spiżarni  wytrzymały obciążenie wielu słoików i pudełek, dlatego też przed zakupem upewnij się, jaki ciężar możesz na nich postawić. Szerokość półek w spiżarni domowej powinna zaczynać się od 25 cm, najlepiej by miała ok. 40 cm.

Ponadto zainstalowane w spiżarni regały powinny mieć zróżnicowaną wysokość, tak aby móc ustawiać na nich różnego rodzaju przedmioty przy maksymalnym wykorzystaniu dostępnej przestrzeni. Szczególnie przydatnym rozwiązaniem będą głębokie szuflady oraz wielopoziomowe półki, dzięki którym wykorzystasz każdy centymetr kwadratowy spiżarni.

 

Jak urządzić spiżarnię w domu, by była jego ozdobą?

O tym, czy spiżarnia będzie estetyczna i funkcjonalna, decydują detale. Zaopatrz się w co najmniej kilka szklanych słoików, które pozwolą Ci przechowywać sypkie produkty.

Większe posłużą do przechowywania mąki, makaronów i kasz. Z kolei mniejsze słoiczki doskonale nadadzą się do trzymania w nich przypraw.

Dzięki etykietom na słoiki już nigdy nie pomylisz soli z cukrem, a dżemu truskawkowego z malinowym. Nie zapomnij również o różnego rodzaju pojemnikach do przechowywania i koszach, które pozwolą Ci utrzymać porządek w spiżarni. Z kolei najróżniejsze wieszaki i uchwyty pozwolą zagospodarować także przestrzeń na suficie.

Urządź własną spiżarnię, dzięki której każdy produkt spożywczy będzie miał swoje miejsce!