Gotowanie z dziećmi – przepis na zabawę!

Czytaj
24.07.2020

Gotowanie z dziećmi – przepis na zabawę!

Dzieci w kuchni? To może skończyć się pysznie! Prezentujemy kilka prostych przepisów na dania, w przygotowanie których można zaangażować dzieci. Gwarantujemy doskonałą zabawę i szerokie uśmiechy na twarzach maluchów oraz dorosłych.

 

Chcesz miło spędzić czas ze swoimi dziećmi, przy okazji ucząc je czegoś praktycznego? Zaproś je do kuchni! Nawet jeśli nieco nabałaganicie, będziecie się doskonale bawić. W końcu kuchnia to miejsce, gdzie powinna spotykać się cała rodzina.

 

Dlaczego gotowanie z dzieckiem jest ważne?

Wiele osób unika gotowania z dziećmi, obawiając się nieporządku i spowolnienia prac. Pamiętaj jednak, że korzyści płynące ze wspólnego spędzania czasu w kuchni zdecydowanie przewyższają potencjalne niedogodności.

Przede wszystkim gotowanie z dzieckiem jest doskonałym sposobem na zacieśnienie więzi oraz nauczenie malucha samodzielności. Naukę gotowania warto rozpocząć jak najwcześniej, dzięki czemu dziecko może rozwijać zdolności manualne. Jest to także okazja, aby dowiedziało się nieco więcej o tym, jak powinno się przygotowywać zdrowe i dobrze zbilansowane posiłki.

Jeśli się postarasz, gotowanie z dziećmi może zamienić się w domowe lekcje. Co więcej udowodniono, że maluchy chętniej zjadają potrawy, które same przygotowały, więc może być to świetna metoda na poradzenie sobie z kaprysami małego niejadka. Aby  Ci to ułatwić, przygotowaliśmy kilka przepisów, które możesz przetestować ze swoją pociechą.

Red gotowanie z dziećmi

 

Gotowanie z dziećmi: robimy pizzę

Planując gotowanie z dziećmi, warto zaopatrzyć się w składniki na pizzę. Zagniatanie i formowanie ciasta będzie idealnym zajęciem dla dzieci, w czasie którego będą mogły się wygłupiać i bezkarnie pobrudzić. Smak pizzy możecie dostosować do swoich gustów, sięgając po dodatki, które najbardziej lubicie. W końcu w przypadku tego dania nie ma złych kombinacji.

Pizza dla małych i dużych

Składniki:

Ekspresowy spód do pizzy:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • duża szczypta soli

 

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

 

Ulubione dodatki np.:

  • 150 g twardej mozzarelli
  • Zielona papryka
  • Pieczarki
  • Kukurydza
  • Oliwki
  • Pomidorki koktajlowe
  • Salami
  • Szynka

 

Wykonanie:

W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i oliwą z oliwek. W kubeczku rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku, a następnie przelej je do miski. Dokładnie wymieszaj i wyrabiaj przez kilka minut do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.

W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie przez kilkanaście sekund podsmażaj rozgnieciony czosnek. Dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz przyprawy. Gotuj przez 5-10 minut, do momentu aż pomidory całkowicie się rozpadną. Dla uzyskania idealnej gładkości, sos możesz przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem.

Ciasto podziel na cztery kawałki, a następnie uformuj z nich niewielkie placki. W tym celu możesz użyć wałka lub rąk. Postaraj się zostawić wyższy brzeg. Na ciasto wyłóż sos pomidorowy i ulubione dodatki. Pozwól dzieciom stworzyć swoje kompozycje.

Pizzę piecz w temperaturze 220 stopni przez 15 minut. Przed podaniem posyp pizzę dodatkową porcją sera.

traffic 84th board street
Traffic – 84th Board Street

Wspólne gotowanie z dzieckiem: przepisy na smakowite obiady

Nawet jeśli jesteście bardzo zabiegani, warto wygospodarować nieco czasu na zjedzenie rodzinnego obiadu. Przygotowanie posiłku może ułatwić Ci wspólne gotowanie z dzieckiem. Przepisy, które możecie razem wykonać, warto umieścić w rodzinnej książce kucharskiej, tak aby zawsze były pod ręką. Twoja pociecha z pewnością chętnie pomoże Ci w ich testowaniu i spisywaniu.

 

Pulpeciki w sosie koperkowym

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 3 płaskie łyżeczki bułki tartej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka papryki
  • 3 łyżki mąki
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • 100 ml mleka
  • pęczek koperku

 

Wykonanie:

W dużej misce wymieszaj jajko, bułkę tartą, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i paprykę. Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą masę, a następnie formuj nieduże pulpeciki o średnicy około 3 cm. Wszystkie kulki obtocz w mące.

Pulpeciki ułóż w garnku, a następnie zalej je niedużą ilością wody, tak aby lekko przykryła mięso. Gotuj pod przykryciem przez około 20-30 minut.

W miseczce wymieszaj mąkę, mleko i śmietanę. Dodaj do nich kilka łyżek płynu, w którym gotowały się pulpeciki i dokładnie wymieszaj. Uważaj, aby nie powstały grudki, a śmietana się nie zważyła. Stopniowo zacznij dodawać do gotujących się pulpecików razem z drobno posiekanym koperkiem. Gotuj przez kolejnych 10 minut. Pulpeciki podawaj z ziemniakami i sałatką.

Kuchnia Traffic 97th West Street
Kuchnia Traffic 97th West Street

 

Zielone placuszki

Składniki:

  • 150 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
  • 100 g brokułów
  • szklanka zielonego groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garści szpinaku
  • garść świeżych ziół (mięta, bazylia, oregano, pietruszka)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • oliwa z oliwek

 

Wykonanie:

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i pozostaw do przestygnięcia. W osobnym garnku ugotuj brokuły i groszek w niedużej ilości wody przez około 10 minut lub do momentu aż zmiękną.

Do odcedzonych warzyw dodaj szpinak, a następnie zmiksuj całość w robocie kuchennym, używając trybu pulsacyjnego  – warzywa powinny być z grubsza posiekane, ale nie rozdrobnione na papkę.

Wymieszaj je z posiekanymi ziołami, czosnkiem, bułką tartą, kaszą jaglaną i jajkiem. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodaj nieco więcej bułki tartej. Wstaw do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie możesz rozpocząć formowanie kotlecików. Smaż je z obu stron, tak aby się równomiernie zarumieniły. Podawaj z ulubionym sosem.

Kuchnia Traffic 97th West Street
Kuchnia Traffic 97th West Street

 

Gotowanie z dziećmi – przepisy na proste ciasteczka

Deser jest zwieńczeniem każdego posiłku, a ciasteczka sprawdzą się w tej roli idealnie. Co bardzo ważne, możesz przechowywać je przez dłuższy czas.  Testując nowe receptury, możesz raz w tygodniu urządzić wielkie gotowanie z dziećmi. Przepisy bez trudu dostosujecie do swoich gustów, dodając ulubione owoce, orzechy lub skórki cytrusów.

 

Ciasteczka z dużymi kawałkami czekolady

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • Szczypta soli

 

Wykonanie:

Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski. Dodaj do niej jajka, sól, pastę waniliową, posiekane w kostkę masło, cukier i proszek do pieczenia. Zagnieć szybko do uzyskania jednolitej masy.

Do wyrobionego ciasta dodaj posiekaną na dosyć duże kawałki czekoladę, a następnie wymieszaj całość, starając się równomiernie rozprowadzić czekoladę po cieście. Uformuj kuleczki o średnicy 3 cm, a następnie je lekko spłaszcz.

Ciasteczka ułóż na blaszce do pieczenia, pozostawiając między nimi spore odstępy. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Podawaj, gdy całkowicie wystygną.

Kuchnia Capital
Kuchnia Capital – 47th Scott Avenue

 

Szybkie ciasteczka owsiane

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki pestek dyni
  • 3 łyżki sezamu
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki żurawiny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 120 g roztopionego masła

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasteczek wymieszaj w dużej misce tak, aby powstała jednolita, zwarta masa.  Uformuj kulki o średnicy 2 cm, a następnie lekko je spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu z pieca przestudź je i dopiero wtedy podawaj.

 

Jak widać, gotowanie z dzieckiem może zaowocować dobrą zabawą i wyjątkowo pysznym posiłkiem. Nie bój się zaprosić malucha do kuchni, gdyż możecie na tym jedynie zyskać. Przeczytaj także nasz poradnik „Jak sprawić, aby dziecko nie nudziło się w czasie wspólnej kolacji”, dzięki któremu dowiesz się, jak sprawić, by wspólny posiłek stał się przyjemnością dla wszystkich biesiadników.

Nasz serwis używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close