Grill bez mięsa? Potrawy wege z grilla

Czytaj
26.05.2020

Grill bez mięsa? Potrawy wege z grilla

Jeśli myślisz, że grill to wyłącznie kiełbaski, boczek i karkówka, jesteś w błędzie. Dania wegetariańskie na grilla mogą być równie smaczne, a co najważniejsze, powinny przypaść do gustu zarówno osobom, które mięsa nie jedzą, jak i zdeklarowanym mięsożercom. Oto kilka przepisów, które warto przetestować.

Wege grill

Coraz więcej osób wybiera dietę pozbawioną mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednak nie oznacza to, że muszą rezygnować z pysznych i urozmaiconych posiłków. Wyjątkowo smaczne, bezmięsne potrawy przygotujesz nawet na tak „mięsne” okazje jak grill.

Zastanawiasz się, czym zastąpić mięso, organizując wege-grill? Jak się okazuje, znalezienie dla niego smacznej i pożywnej alternatywy wcale nie jest trudne. Aby przygotować wegetariańskie dania na grilla, możesz sięgnąć po gotowe produkty przygotowane z myślą o jaroszach. Ich konsystencja i smak do złudzenia przypominają tradycyjne wędliny.

Grill węglowy FZG 1001
Grill węglowy FZG 1001
Grill węglowy z blatem FZG 1007
Grill węglowy z blatem FZG 1007

 

Bardzo dobrze sprawdzą się również produkty sojowe, takie jak tempeh lub tofu oraz seitan otrzymywany z pszennego glutenu. Planując dania wegetariańskie na grilla, warto również zaopatrzyć się w warzywa strączkowe i kasze, na bazie których przygotujesz jarskie kiełbaski i kotleciki.

Jeśli chcesz, aby Twój wege-grill był wyjątkowy, przetestuj nasze przepisy. Wystarczy, że spędzisz w kuchni kilkanaście minut, a będziesz mógł zaserwować bliskim wyjątkowo smaczne dania.

Taca Tao Bambus
Taca Tao Bambus

 

Wegegrill – burgery z serem halloumi

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby burgerów. Zwykle kojarzą się one z niezbyt zdrową przekąską, jednak warto wiedzieć, że bez większego wysiłku można przyrządzić ich odchudzoną, bezmięsną wersję. W tym wypadku wszystko sprowadza się do wyboru odpowiednich dodatków i lekkich sosów przygotowanych na bazie jogurtu.

Szykując potrawy wege na grilla, koniecznie zaopatrz się w ser halloumi. Ten grecki przysmak jest idealnym dodatkiem do sałatek lub kanapek. Jego smak doskonale komponuje się z warzywami, dlatego będzie świetnym zamiennikiem mięsa w wegetariańskich burgerach.

 

Składniki:

  • 1 kostka sera halloumi
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 nieduży ogórek
  • Pół czerwonej cebuli
  • Roszponka
  • 4 bułki

Sos koperkowy do burgerów:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • Pół pęczka koperku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • Sól, pieprz

 

Wykonanie:

Rozpocznij od przygotowania sosu do burgerów. Koperek posiekaj bardzo drobno, a czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, możesz też rozgnieść go przy pomocy praski lub noża. Wymieszaj je z jogurtem naturalnym oraz majonezem. Całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie odstaw do lodówki.

Paprykę pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Skrop je oliwą z oliwek i wyłóż na ruszt. Grilluj do momentu, aż papryka ładnie się zarumieni i nieco zmięknie.

Ser halloumi pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Grilluj je z obu stron, tak aby się mocno zarumieniły.

Przecięte na pół bułki wyłóż na grilla. Będą potrzebować zaledwie kilkudziesięciu sekund, aby stać się chrupiące.

Kiedy wszystkie składniki będą gotowe, możesz przystąpić do składania burgerów. Spód bułki posmaruj hojnie przygotowanym wcześniej sosem koperkowym. Następnie wyłóż porcję roszponki, pokrojoną w półplasterki cebulę, grillowaną paprykę, kilka plasterków ogórka oraz ser halloumi. Całość przykryj górną częścią bułki.

Miska Tao
Miska Tao

 

Potrawy wege na grilla: szaszłyki z marynowanym tofu

Szaszłyki są w Polsce jedną z najpopularniejszych potraw przygotowywanych na ruszcie. Do ich przyrządzenia najczęściej używana jest kiełbasa, karkówka lub kurczak. Czym je zastąpić, gdy chcemy zorganizować wegegrill? W tym wypadku doskonale sprawdzi się tofu, które już od bardzo dawna jest wykorzystywane jako sycący zamiennik mięsa. Aby uzyskać jeszcze bardziej dymny posmak, użyj wędzonego tofu.

 

Składniki:

  • 200 g tofu
  • 2 papryki (zielona i żółta)
  • 15-20 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 nieduża cukinia
  • 5 dużych pieczarek
  • Sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Marynata do tofu:

  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka curry
  • Łyżka soku z cytryny
  • Skórka starta z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego

 

Wykonanie:

Rozpocznij od zamarynowania tofu. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania marynaty. Pokrój tofu w kostkę o boku ok. 2 cm, a następnie dokładnie obtocz je w marynacie i odstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Pokrój wszystkie warzywa na kawałki o zbliżonej wielkości, dzięki czemu wszystkie elementy szaszłyków będą gotowe w tym samym czasie. Skrop je delikatnie oliwą z oliwek oraz oprósz niedużą ilością soli.

Na długie patyczki nabijaj naprzemiennie tofu, paprykę, pieczarki, cebulę, pomidorki i cukinię. Pamiętaj, aby z obu stron zostawić nieco wolnej przestrzeni, co ułatwi obracanie szaszłyków.

Grilluj ze wszystkich stron przez około 15 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć i lekko się zarumienić. Podawaj z ulubionym dipem lub sosem.

Łyżki Kyoto
Łyżki do sałaty Kyoto

 

Dania wegetariańskie na grilla: warzywa z ziołowym dipem

Planując wegetariańskie dania na grilla, warto zaopatrzyć się w sporą ilość różnego rodzaju warzyw. Wystarczy wrzucić je na ruszt, aby zamienić je w smaczną przekąskę, która powinna zasmakować zarówno wegetarianom, jak i osobom, która na co dzień nie unikają mięsa.

Pamiętaj, że do tej potrawy możesz wykorzystać właściwie dowolny rodzaj warzyw, tworząc swoją ulubioną mieszankę. Twój wege-grill urozmaicą na przykład bataty, marchew lub seler, jednak należy pamiętać, że warzywa korzeniowe wymagają dłuższego grillowania. Co bardzo ważne, resztki grillowanych warzyw możesz później zamienić w bardzo smaczną sałatkę. Wystarczy je nieco drobniej pokroić oraz dodać do nich roszponkę lub rukolę.

 

Składniki:

  • 2 papryki
  • 2 bakłażany
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 6 pieczarek portobello
  • 1 duża czerwona cebula
  • 500 g zielonych szparagów
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Dip ziołowy:

  • 150 g jogurtu greckiego
  • 150 g gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 garści różnych ziół (np. natka pietruszki, bazylia, mięta, oregano, majeranek, lubczyk)
  • 1 ząbek czosnku
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz

 

Wykonanie:

Cukinie, cebulę i bakłażany pokrój na plasterki o grubości około 1,5 cm. Grzyby oczyść, ze szparagów odkrój zdrewniałe końcówki, a papryki pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Wszystkie warzywa skrop oliwą z oliwek, a następnie ułóż je na ruszcie. Grilluj je do momentu aż zmiękną i się ładnie zarumienią. Przed zdjęciem z grilla skrop warzywa sokiem z cytryny i oprósz niedużą ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Przełóż je na duży półmisek.

Przygotuj dip do warzyw. W blenderze zmiksuj zioła razem z czosnkiem i jogurtem greckim. Tak powstałą masę zmieszaj z majonezem i śmietaną. Całość dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj natychmiast razem z grillowanymi wcześniej warzywami.

Komplet obiadowy Wabi Sabi Dolomite
Komplet obiadowy Wabi Sabi Dolomite

 

Wegetariańskie dania na grilla: hot dogi z fasoli

Hot dogi to przekąska, którą lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Jak się okazuje, kiełbaski mogą pojawić się w Twoim menu, nawet jeśli organizujesz wege-grill. W sklepach bez większego problemu znajdziesz kiełbaski, do których przygotowania nie użyto nawet grama mięsa. Możesz również zrobić je samodzielnie. To naprawdę proste!

Aby zrobić tego typu dania wegetariańskie na grilla, potrzebujesz dobrej jakości warzyw strączkowych. Możesz wykorzystać fasolę lub ciecierzycę z puszki, jednak równie dobrze sprawdzi się mrożony groszek oraz bób. Chcąc urozmaicić ich smak, dodaj do mieszanki ugotowane warzywa korzeniowe takie jak marchew lub pietruszka.

 

Składniki:

Kiełbaski z fasoli:

  • 200 g białej fasoli z puszki
  • Pół szklanki orzechów włoskich
  • 200 ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Skórka starta z 1 cytryny
  • Pół pęczka pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Surówka:

  • ¼ małej główki czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka harrisy

Dodatkowo:

  • 6 bułek do hot dogów
  • Pikantny sos pomidorowy
  • Świeże zioła (np. kolendra, pietruszka lub bazylia)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na kiełbaski zmiksuj w malakserze do uzyskania gęstej masy. Gdyby okazała się zbyt rzadka, dodaj do niej nieco więcej bułki tartej. Przełóż ją do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie możesz uformować z niej 6 niedużych kiełbasek. Posmaruj je oliwą z oliwek, przełóż na płytę grilla i piecz ze wszystkich stron do momentu, aż się zarumienią. Możesz też przygotować je wcześniej w piekarniku, a następnie jedynie odgrzać je na grillu.

Aby przygotować surówkę, poszatkuj drobno kapustę, a następnie wymieszaj ją ze startą na tarce o grubych oczkach marchewką i jabłkiem. Całość skrop sokiem z cytryny. Dodaj jogurt i harrisę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw na ok. pół godziny.

Bułki do hot dogów posmaruj pikantnym sosem pomidorowym, włóż do każdej z nich porcję surówki oraz kiełbaskę z fasoli. Udekoruj ulubionymi ziołami i natychmiast podawaj.

Zestaw mebli ogrodowych Corfu
Zestaw mebli ogrodowych Corfu

 

Wege grill – pita z grzybami z rusztu

Grzyby są jednym z najpopularniejszych (a także najsmaczniejszych) zamienników mięsa. Właśnie z tego względu należy się w nie koniecznie zaopatrzyć, organizując wege-grill. Aby osiągnąć najlepsze efekty, mieszaj ze sobą różne rodzaje grzybów. Shitake, portobello, pieczarki lub boczniaki — wszystkie mają nieco inną teksturę i aromat, dzięki czemu potrawa staje się jeszcze smaczniejsza.

 

Składniki:

  • 4 chlebki pita
  • Liście sałaty
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek
  • 100 g sera feta
  • 300 g boczniaków

Sos czosnkowy:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżych listków oregano
  • Sok z połowy cytryny

 

Wykonanie:

Boczniaki podziel na pojedyncze grzyby. Skrop je oliwą z oliwek, a następnie grilluj do momentu aż się zarumienią z obu stron.

Chlebki pita przekrój od góry, tak aby utworzyły kieszonkę.

Jogurt naturalny wymieszaj z posiekanym oregano i rozgniecionym czosnkiem. Całość dopraw solą i sokiem z cytryny.

Do chlebków pita włóż liście sałaty, pomidora, ogórka, pokrojoną w plasterki fetę, i grillowane boczniaki. Na samym końcu skrop je przygotowanym wcześniej sosem jogurtowo-czosnkowym.

Jak widać, wegetariańskie dania na grilla wcale nie muszą być nudne ani bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Co więcej, z powodzeniem mogą konkurować z przeróżnymi mięsnymi potrawami. Jeśli chcesz zorganizować niezapomniane grill-party, sprawdź także nasze proste przepisy na przekąski.

Nasz serwis używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close