Przejdź do sklepu brw.pl

Jak wyczyścić deski do krojenia?

Czytaj
30.09.2020

Jak wyczyścić deski do krojenia?

Deski do krojenia są jednym z najczęściej używanych sprzętów w każdej kuchni. Ponieważ mają bliski kontakt z żywnością należy pamiętać, że czyszczenie deski do krojenia powinno się stać rutyną. Oto garść porad, dzięki którym zyskasz pewność, ze Twoje deski posłużą Ci przez długie lata.

 

Mało osób zdaje sobie sprawę, że deski do krojenia wymagają specyficznej pielęgnacji, w zależności od tego z jakiego materiału zostały wykonane. Zwykłe opłukanie wodą jest w większości wypadków niewystarczające, gdyż na powierzchni deski wciąż mogą pozostać drobnoustroje będące przyczyną wielu chorób. Co więcej, nieodpowiednia pielęgnacja może sprawić, iż deska bardzo szybko ulegnie uszkodzeniu. Jak myć deskę do krojenia wykonaną z drewna, a jak tę zrobioną z plastiku? Oto nasze sprawdzone sposoby.

 

Jak wyczyścić drewnianą deskę do krojenia?

Drewniane deski sprawiają najwięcej trudności w czyszczeniu. Bardzo łatwo chłoną różnego rodzaju zapachy, a struktura drewnianych desek sprawia, że mogą utknąć w nich resztki jedzenia. Dodatkowo, nieodpowiednia pielęgnacja może sprawić, że drewno szybko odkształci się i popęka. Co ciekawe, drewniane deski do krojenia należą do najdroższych. Wszystko dlatego, że są bardzo trwałe i pięknie się prezentują.

Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia, aby nie uległa uszkodzeniu? Przede wszystkim należy unikać dłuższego pozostawiania ich w kontakcie z wodą. Bowiem taka deska pod wpływem wody puchnie. Drewniane deski nie powinny być myte w zmywarce. Po każdym użyciu postaraj się delikatnie przetrzeć produkt wilgotną szmatką lub gąbką namoczoną w lekkim detergencie.

Nieprzyjemnych zapachów z drewnianej deski pozbędziesz się, jeśli wykorzystasz do tego połówkę cytryny. Wystarczy pocierać nią deskę. Jeżeli ta metoda nie zadziała, posyp deskę sporą ilością sody oczyszczonej, a następnie odstaw na kilka godzin. Po tym czasie możesz ją dokładnie opłukać ciepłą wodą i osuszyć przy pomocy szmatki lub papierowego ręcznika. Soda oczyszczona to wszechstronny specyfik, który sprawdzi się także przy czyszczeniu drewnianej deski.

Jak czyścić drewnianą deskę z głębszych zabrudzeń? Jeżeli zauważysz na jej powierzchni odbarwienia, przygotuj gęstą pastę z gruboziarnistej soli oraz kilku łyżeczek soku z cytryny. Po kilku minutach intensywnego pocierania, plamy powinny zniknąć. Metodę tę najlepiej jest stosować na świeże, niezaschnięte zabrudzenia. Deski drewniane tym trudniej oczyścić, im dłużej pozostaje na nich zabrudzenie.

Warto również wiedzieć, przy której drewnianej desce stosować specjalny sposób pielęgnacji. Deski tworzone są z różnych gatunków drewna. Czasem powinniśmy czyścić deskę, a potem ją impregnować, inne deski nie wymagają żadnej impregnacji. Zwróć na to uwagę przy zakupie tego produktu.

Jak zaimpregnować drewnianą deskę do krojenia?

Aby drewniana deska do krojenia służyła Ci przez długi czas, warto zaimpregnować drewnianą powierzchnię jeszcze przed pierwszym użyciem. W ten sposób zabezpieczysz ją przed wnikaniem wilgoci oraz ograniczysz rozwój bakterii. Jak to zrobić? To bardzo proste. Wystarczy dokładnie natrzeć ją niewielką ilością tłuszczu, a następnie poczekać aż drewno go wchłonie. Pamiętaj, że w tym celu możesz użyć wyłącznie produktów naturalnych, które mogą mieć kontakt z żywnością – doskonale sprawdzi się olej rzepakowy, oliwa z oliwek lub olej kokosowy.

A jak wyczyścić drewnianą deskę, która została bardzo zaniedbana? Wbrew pozorom wcale nie musisz jej wyrzucać. Możesz spiłować wierzchnią warstwę przy pomocy papieru ściernego o różnej gradacji. Po takim zabiegu koniecznie zaimpregnuj drewno, aby zapobiec dalszym uszkodzeniom.

Praktyczna DESKA DO KROJENIA Z RANTEM może zdobić Twoje wnętrze
Praktyczna DESKA DO KROJENIA Z RANTEM może zdobić Twoje wnętrze

 

Jak dbać o bambusową deskę do krojenia?

Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, drewnianych desek do krojenia będą te wykonane z bambusa. Są one wytrzymalsze, lżejsze oraz znacznie bardziej odporne na różnego rodzaju zarysowania, dzięki czemu będą Ci służyć przez dłuższy czas. Co ważne, bambusowe deski chłoną mniej wody, dzięki czemu możesz bez obaw myć je w zlewie. Wciąż jednak nie zaleca się czyszczenia ich w zmywarce. Bambusowe deski nie wymagają również tak częstej impregnacji co ich drewniane odpowiedniki. Aby zapobiec uszkodzeniom materiału, zabieg też można wykonać raz na kilka lub kilkanaście miesięcy.

Deska do krojenia

Jak wyczyścić plastikową deskę do krojenia?

Plastikowe deski do krojenia przebojem wdarły się do polskich kuchni, stając się tańszą alternatywą dla produktów wykonanych z drewna. Wiele osób uważa także, że plastikowe deski do krojenia są znacznie bardziej higieniczne. Jest to prawdą, o ile są one dezynfekowane w odpowiedni sposób.

Jak czyścić plastikową deskę do krojenia? Do codziennej pielęgnacji w zupełności wystarczy kontakt z ciepłą wodą, gąbką lub druciakiem oraz płynem do mycia naczyń. Warto jednak raz na jakiś czas znaleźć chwilę na nieco dokładniejsze wyczyszczenie desek. W tym celu możesz przygotować gęstą pastę z łyżki sody oczyszczonej oraz wody utlenionej. Nałóż ją grubą warstwą, a następnie odstaw na kwadrans i dokładnie spłucz. Ta metoda pozwoli Ci skutecznie usunąć bakterie ze wszystkich zakamarków i wyczyścić deskę do krojenia, zwracając jej walory estetyczne.

Gdy na powierzchni deski pojawią się przebarwienia, możesz wyczyścić deskę do krojenia przy pomocy soku z cytryny. Nasącz nim ściereczkę lub papierowy ręcznik, przyłóż do zabrudzonego miejsca i pozostaw na około 2-3 godziny. Chcąc uzyskać jeszcze lepszy efekt, powtarzaj tę czynność kilkukrotnie. Możesz też pocierać powierzchnię deski połówką cytryny. Plastikowa deska powinna być podatna na takie czyszczenie. Raz na jakiś czas warto wyczyścić deski plastikowe w ten sposób, by przywrócić im estetyczny wygląd i móc z nich korzystać przez dłuższy czas.

Aby utrzymać plastikowe deski do krojenia w czystości, należy zwracać baczną uwagę na to w jakim są one stanie. Jeśli na jej powierzchni pojawią się wyraźne i głębokie rysy oraz nacięcia, staną się one idealnym miejscem dla namnażania się bakterii. W takim wypadku warto zastanowić się nad zakupem nowych desek.

Deska do krojenia

Czym wyczyścić deskę do krojenia zrobioną ze szkła?

Szklane deski do krojenia są na naszym rynku pewnego rodzaju nowinką. Nie trzeba było jednak wiele czasu, aby Polacy przekonali się o ich zaletach. Zwykle są one wykonane z grubego i wytrzymałego szkła, które trudno jest uszkodzić. Dzięki temu nie musisz obawiać się, że na ich powierzchni powstaną rysy, w których zbierają się zarazki. Dodatkowo, szklane deski do krojenia nie pochłaniają zapachów, nie odkształcają się oraz nie są podatne na odbarwienia. Należy jednak pamiętać, iż ten rodzaj desek może nieco tępić noże.

Czym wyczyścić deskę do krojenia wykonaną ze szkła? W tym wypadku nie trzeba sięgać po żadne wymyślne metody – wystarczy umyć je w ciepłej wodzie. Pomocne będą również mydło lub płyn do mycia naczyń. Aby uniknąć gromadzenia się bakterii na powierzchni deski, czyść ją regularnie po każdym użyciu. Jeśli chcesz myć tego typu deskę w zmywarce, koniecznie sprawdź czy producent dopuszcza tę metodę czyszczenia.

 

Deska do krojenia
Deska do krojenia

 

Jak myć deskę do krojenia wykonaną z kamienia?

Deski wykonane z marmuru lub innego rodzaju kamienia czyści się w bardzo podobny sposób co ich szklane odpowiedniki. Wystarczy jedynie nieduża ilość detergentu, gąbka oraz ciepła woda. Ponieważ mają gładką powierzchnię, w czyszczenie nie trzeba wkładać zbyt wiele wysiłku.

Nieco więcej uwagi będą wymagać od Ciebie deski o nieregularnych kształtach lub te o nieco bardziej porowatej strukturze (np. te zrobione z łupków). W tym wypadku warto raz na jakiś czas dokładniej oczyścić je przy pomocy pasty z gruboziarnistej soli lub sody oczyszczonej wymieszanej z kilkoma łyżeczkami octu. Metoda ta pozwoli Ci niewielkim kosztem odświeżyć i zdezynfekować powierzchnię deski, aby mogła służyć Ci przez długie lata. Czyszczenie desek do krojenia octem to jedna z popularniejszych metod wśród gospodyń domowych.

 

Deska do serwowania Tao Bambus
Deska do serwowania Tao Bambus

 

Aby Twoja kuchnia była w pełni funkcjonalna, powinieneś zaopatrzyć się w co najmniej kilka desek do krojenia. Ze względów higienicznych należy używać osobnych desek do ryb, surowego mięsa oraz warzyw. Warto również wybrać kilka eleganckich desek do serowania, które staną się ozdobą stołu w trakcie każdego przyjęcia. Jeśli chcesz mieć pewność, że wybierzesz deskę, która w stu procentach spełni Twoje oczekiwania, koniecznie przeczytaj nasz poradnik „Która deska do krojenia jest najlepsza?”.