Jak wyczyścić piekarnik i kuchenkę?

Czytaj
20.10.2019

Jak wyczyścić piekarnik i kuchenkę?

Po gotowaniu i jedzeniu musi nadejść TEN moment: ktoś musi umyć patelnię i całą resztę naczyń, a także zabrudzony, otłuszczony sprzęt AGD. Jak wyczyścić piekarnik i kuchenkę?

kuchnia Semi Line

 

Pieczenie i duszenie potraw w piekarniku, zwłaszcza, jeśli są one mięsne, skutkuje często przypaleniami oraz osadzaniem się tłuszczu na naczyniach i w trudno dostępnych zakamarkach piekarnika. O jego czyszczenie i mycie kuchenki powinno się dbać regularnie – nie tylko od święta. Przypalony, stary tłuszcz, poza tym, że przenosi nieprzyjemny zapach na inne pieczone aktualnie dania, jest rakotwórczy i przy każdym kolejnym pieczeniu osadza się na kolejnych daniach. Jak czyścić kuchenkę i zadbać o piekarnik, by służył Ci jak najdłużej?

 

Jak umyć piekarnik? Kilka podstawowych zasad

Nowoczesne kuchnie modułowe Black Red White z linii Family Line i kuchnie na wymiar Senso Kitchens są pomyślane w taki sposób, by czyszczenie (czy to frontów, czy wnętrz i sprzętu AGD) przebiegało sprawnie i gładko. Przy zachowaniu regularności będzie ono jeszcze łatwiejsze. Gładkie fronty, brak zagięć i kątów, w których zbiera się brud, zaokrąglone boki, które da się umyć zdecydowanie prościej niż ostre kąty – to wszystko pomoże Ci zaprowadzić ład.

Dobrane meble do kuchni

Warto zwrócić też uwagę na przydatne dodatkowe funkcje w nowoczesnych piekarnikach. Jak umyć piekarnik bez żadnego wysiłku? Najskuteczniejsza będzie tzw. pyroliza. Polega ona na rozgrzaniu jego wnętrza do ok. 500 st. C. W takiej temperaturze nawet zaschnięty, stary brud zamieni się w łatwy do zebrania pył.

 

Czym wyczyścić piekarnik bez “sklepowej chemii”?

NaHCO3 to symbol cudownego środka do domowego czyszczenia piekarnika – sody oczyszczonej. Ta “magiczna” substancja rozpuszcza brud, dzięki czemu jest przyjaciółką wszystkich tych, którym zdarza się myć kuchenne sprzęty AGD.

Jak wyczyścić piekarnik z użyciem tego drobnego białego proszku? Jeśli piekarnik jest tylko lekko zabrudzony i czyszczony regularnie, powinno pomóc zwilżenie jego ścianek i zasypanie ich sodą. Zamknij i zostaw na noc – NaHCO3 zacznie rozpuszczać brud, a rano piekarnik po przetarciu szmatką będzie lśnił.

Jeśli zastanawiasz się, jak umyć piekarnik, który jest zdecydowanie bardziej zabrudzony lub wręcz przypalony, oprócz sody przyda Ci się woda i ocet. Sporządzisz z nich prostą ale skuteczną pastę. Przygotuj gęstą papkę w proporcjach 1:1 i nałóż ją na zabrudzenia, a następnie pozwól jej działać przez całą noc. Soda zacznie rozpuszczać nawet najbardziej uciążliwy brud. Rano sięgnij po szorstką szczotkę lub gąbkę i wyszoruj wnętrze piecyka. Po zakończeniu wszystko dokładnie spłucz letnią wodą.

 

Czym wyczyścić piekarnik, który jest wyjątkowo brudny?

Na bardziej uporczywe zabrudzenia skorzystaj z nieco bardziej skomplikowanej receptury. W miseczce połącz kilka łyżek sody oczyszczonej, wody, soli oraz octu spirytusowego i sok z połowy cytryny, który zneutralizuje nieco zapach octu i działa antybakteryjnie. Zmieszaj całość do uzyskania gęstej papki. W razie potrzeby dolej wody i octu.

Uwaga! Ocet do sody wlewaj powoli. Obie substancje połączone nagle razem mogą gwałtownie się pienić, a nawet… kipieć.

Nałóż mieszankę do wnętrza piekarnika przy pomocy gąbki lub szczotki i odczekaj kwadrans. Po 15 minutach zacznij rozcierać ją szorstką stroną namoczonej gąbki lub szczotką. Po wyczyszczeniu całości zmyj pozostałości pasty przy pomocy wilgotnej szmatki. Brud na szybie “podda się” po wyczyszczeniu pastą przygotowaną z sody i wody z dodatkiem płynu do mycia naczyń.

Pomóc Ci może również NaCl – sól. Jak umyć piekarnik z jej użyciem? Posyp piekarnik drobnoziarnistą solą i rozgrzej go aż do zbrązowienia soli. Odczekaj, aż piecyk wystygnie, zetrzyj sól wilgotną szmatką i wypłucz jej pozostałości za pomocą gąbki.

Jak wyczyścić piekarnik? Sposób dla zaawansowanych

Brud zalegający w piekarniku od kilku miesięcy, niczym w odwiedzanych przez Magdę Gessler lokalach to wstydliwy temat, ale jest na to rozwiązanie. Przed przystąpieniem do czyszczenia rozmiękcz najpierw plamy i przypalenia. W tym celu przyda Ci się naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Wstaw je na kilkanaście minut na maksymalne grzanie z termoobiegiem. Gorąca para wodna z naczynia osiądzie na ściankach i ułatwia pozbywanie się tłuszczu. Ten sam sposób możesz wykorzystać przy myciu blach czy rusztów (zostaw je wówczas w piekarniku).

Jeśli zależy Ci na pewnym i szybkim efekcie, sięgnij po środki czystości, których używają również kawiarnie i restauracje. Inwestycja będzie tutaj zdecydowanie wyższa niż w ocet, sól i sodę, ale za to pewna. Przed takim czyszczeniem dobrze założyć rękawice oraz okulary ochronne, ponieważ to mocno drażniące środki. Takie środki trzeba bardzo dokładnie spłukać.

Dla osób przywiązanych do domowych sposobów zostaje mieszanka octu z boraksem. Potrzebujesz:

  • 3 łyżki boraksu,
  • 1/4 szklanki octu,
  • 2 szklanki gorącej wody,
  • łyżka płynu do mycia naczyń.

Zmieszaj ze sobą te substancje i przelej do pojemnika ze sprayem. Rozprowadź detergent na ściankach i drzwiczkach, zostaw na 1-2 godziny i po tym czasie zmyj ściereczką namoczoną ciepłą wodą.

Wiesz już, jak wyczyścić piekarnik i czym to zrobić. Zajmijmy się więc kuchenką.

 

Jak czyścić kuchenkę?

Sprawę znacznie ułatwia posiadanie płyty indukcyjnej. Jest ona bardzo łatwa w czyszczeniu, ale i delikatna, dlatego nie stosuj do niej drażniących mleczek i past. Środek do mycia znajdziesz… w swojej łazience. Wybielająca pasta do zębów świetnie da sobie radę. Nałóż ją na zabrudzenia i odczekaj do 20 minut, a następnie usuń delikatnie zabrudzenia szczoteczką lub ściereczką z mikrofibry.

Wielu zastanawia się, jak czyścić kuchenkę, tymczasem bardzo często zapominamy o czymś, na niejedna perfekcyjna pani domu na pewno zwróciłaby uwagę: kurki i przestrzeń pod nimi. Problem znika, jeśli w domu jest indukcja.

Jeśli jednak kuchnia jest tradycyjna, odkręcone kurki umieść w misce napełnionej octem winnym do wysokości zakrywającej w pełni zanurzone kurki. Odstaw je na kilkanaście minut, by w tym czasie zająć się kuchenką. Najszybszym i najłatwiejszym sposobem (bez konieczności odkręcania) będzie wyczyszczenie kurków nierozcieńczonym płynem do naczyń za pomocą starej szczoteczki do zębów.

 

Czyszczenie kuchenki za pomocą octu i sody oczyszczonej

Jeśli jednak jesteś perfekcjonistą, wypróbuj sposób dla zaawansowanych. Odkręć kurki i umieść je na kilkanaście minut w occie winnym, tak by zakrywał on je w całości. W międzyczasie przygotuj roztwór octu winnego i wody w proporcjach 2:1 i wlej do butelki ze sprayem. Wstrząśnij i spryskaj miejsca, w których dokręcone są korki. Odczekaj minutę i wytrzyj do czysta powierzchnię. W razie potrzeby skorzystaj z szorstkiej strony gąbki lub szczotki. Jeśli brud nie schodzi, dosyp niewielką ilość sody oczyszczonej. Wyjmij kurki z miski z octem i doczyść je szczoteczką, wypłucz w wodzie i wytrzyj do sucha lub pozostaw na kilka godzin, by całkiem wyschły.

Lepiej zapobiegać niż… czyścić grubą warstwę brudu, dlatego usuwaj zabrudzenia po każdym użyciu kuchenki. Wydaje się to męczącym i wymagającym (zwłaszcza po całym dniu w pracy, a następnie “etacie przy garach”), ale zaoszczędzisz dzięki temu na dłuższą metę dużo czasu i nerwów.

Powtórzmy: zalegający tłuszcz jest nośnikiem smaku i zapachu nie tylko w świeżych potrawach, ale też jako brud – wpływa na aromat kolejnych pieczonych dań. Dlatego, jeśli specjalizujesz się w gotowaniu, dbaj nie tylko o naczynia czy jakość swoich potraw, ale też o sprzęt – jak w profesjonalnej restauracji.

Chcesz wiedzieć więcej o tym, jak utrzymać porządek w swoim domu? Przeczytaj nasz poradnik na temat tego, czym wyczyścić meble ogrodowe.