Wielkanocne przepisy proste i pyszne

Czytaj
7.04.2020

Wielkanocne przepisy proste i pyszne

Stresujesz się świątecznymi przygotowaniami? Perspektywa spędzenia wielu długich godzin w kuchni przyprawia Cię o ból głowy? Wiemy, jak sobie z tym poradzić. Wykorzystaj nasze proste przepisy wielkanocne, a wszystko pójdzie jak z płatka. 

 

Wbrew pozorom przygotowania do świąt wcale nie muszą być uciążliwe. Dobrze zaprojektowana i funkcjonalna kuchnia dostosowana do Twoich indywidualnych potrzeb to połowa sukcesu. Drugą stanowią odpowiednie przepisy. Stwórz swoją kolekcję prostych receptur na każdą okazję, dzięki którym bez trudu przygotujesz zarówno codzienny obiad, jak i wystawne przyjęcie dla bliskich. Dziś prezentujemy kilka ciekawych receptur, które z pewnością przydadzą Ci się w trakcie nadchodzących świąt.

Gotowanie w funkcjonalnej i dobrze zaprojektowanej kuchni Royal Kasetta będzie przyjemniejsze.

 

Proste przepisy na Wielkanoc: żurek

Żurek jest jedną z najpopularniejszych, świątecznych zup. O palmę pierwszeństwa walczy z barszczem białym, jednak jeśli kolekcjonujesz proste przepisy na Wielkanoc, to właśnie on będzie lepszym rozwiązaniem. Z przygotowaniem żurku powinien poradzić sobie nawet mało doświadczony kucharz. A efekt? Gwarantujemy, że będzie smakować równie dobrze co ten, przygotowywany przez mamę i babcię.

Żurek

Składniki:

  • 600 ml zakwasu na żurek
  • 1,6 l bulionu warzywnego
  • 600 g wędzonki (boczek, szynka, żeberka)
  • 5 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki suszonego majeranku

Dodatkowo: 

  • 5 białych kiełbas
  • Świeży majeranek
  • 5 jajek ugotowanych na twardo

Wykonanie:

Wędzonkę pokrój w podobnej wielkości kostkę. Dodaj ją do bulionu, a następnie całość umieść w dużym garnku i doprowadź do wrzenia. Gotuj na niedużym ogniu przez około 20-30 minut. 

Po tym czasie dodaj pokrojony w plasterki czosnek, suszony majeranek oraz białą kiełbasę. Gotuj dalej, a po około 15 minutach dodaj gotowy zakwas na żurek. Zmniejsz ogień pod garnkiem i pozwól, aby żurek delikatnie bulgotał jeszcze przez mniej więcej 5 minut – w tym czasie zupa powinna zgęstnieć.  Na samym końcu doprać żurek chrzanem, solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. 

Żurek podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami oraz dekoracją z listków świeżego majeranku.

Komplet obiadowy Touch of the sea

 

Wielkanocna sałatka chrzanowa

Na świątecznym stole nie może zabraknąć przynajmniej jednej sałatki. Zwykle jest to tradycyjna sałatka jarzynowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tym roku zaserwować bliskim coś nieco ciekawszego. 

Składniki:

  • 4 jajka 
  • 200g wędzonej szynki
  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • 1 zielony ogórek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 garści rzeżuchy
  • Garść rodzynek
  • Łyżka ostrego chrzanu
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

Ogórka obierz ze skórki i pokrój w średniej wielkości kostkę. Aby uniknąć rozwodnienia sałatki, możesz usunąć z niego gniazda nasienne.

Jajka ugotuj na twardo, a następnie pokrój je w półplasterki. Szynkę pokrój w grubszą kostkę. 

Rodzynki zalej niedużą ilością wrzątku i odstaw na około 20 minut. Następnie odcedź je na sitku razem z selerem oraz kukurydzą.

Wszystkie składniki na sałatkę wymieszaj ze sobą w dużej misce. Dopraw wedle uznania solą oraz pieprzem i odstaw w chłodne miejsce na minimum pół godziny, aby wszystkie smaki mogły się ze sobą połączyć.

Krzesło Patyczak Modern

 

Proste przepisy wielkanocne: pieczeń z jajkiem

Jeśli do tej pory uważałeś, że pieczenie i pasztety to niezbyt proste przepisy wielkanocne, byłeś w błędzie. Aby zrobić to efektowne danie, potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników. Nie musisz używać skomplikowanych technik ani narzędzi. Całą pracę wykona za Ciebie piekarnik.

Składniki:

  • 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • Sól, pieprz
  • 6 jajek

Wykonanie:

Cebulę i paprykę pokrój w bardzo drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. 4 jajka ugotuj na twardo. 

Do dużej miski przełóż mięso, dwa surowe jajka oraz wszystkie pozostałe składniki na pieczeń. Dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy. 

Foremkę do pasztetów wysmaruj tłuszczem i oprósz niedużą ilością bułki tartej. Na dno wyłóż 1/3 mięsnej masy. Zrób nieduże wgłębienie na środku, a następnie ułóż w nim wzdłuż jajka ugotowane na twardo. Przykryj je pozostałym mięsem i wyrównaj. 

Piecz przez 80 minut w temperaturze 180 stopni. Mięso możesz podawać  pokrojone w plastry – zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Salaterka Krosno Basic

 

Wielkanocne przekąski: jajka na trzy sposoby

Czym byłyby święta bez jajek? Z tej okazji pojawiają się one na naszych stołach pod każdą możliwą postacią, a ich najpopularniejszą wersją są te faszerowane. Możesz przygotować je w kilku smakach, tak aby każdy z gości znalazł coś dla siebie. Jeśli kolekcjonujesz proste przepisy wielkanocne, mamy dla Ciebie trzy wersje faszerowanych jajek, których przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilkanaście minut.


Faszerowane jajka
Składniki:

Farsz z awokado

  • 4 jajka
  • 1 małe awokado
  • 1 papryczka chilli
  • Pół czerwonej cebuli
  • Pół łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • Świeżo mielony pieprz, sól

Farsz z curry

  • 4 jajka
  • Pół łyżeczki curry
  • Duża szczypta 
  • 1 łyżka majonezu
  • Duża szczypta ostrej papryki
  • Sól, pieprz
  • Koperek do dekoracji

Farsz pomidorowy

  • 4 jajka
  • 3 suszone pomidory
  • Łyżka przecieru pomidorowego
  • Pół łyżki majonezu
  • Sól, pieprz
  • Szczypiorek do dekoracji

Wykonanie:

Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupek, przekrój na pół, a następnie wyjmij z nich żółtka, uważając, aby nie uszkodzić białek. 

Farsz pierwszy: awokado obierz ze skórki i rozgnieć przy pomocy widelca na gładką masę razem z żółtkami z czterech jajek. Dodaj do nich bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli i cebulę, a także majonez i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem

Farsz drugi: żółtka jajek rozgnieć na gładką masę z wszystkimi pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz także dodać więcej curry.

Farsz trzeci: suszone pomidory posiekaj bardzo drobno, a następnie wymieszaj je dokładnie z pozostałymi składnikami.

Każdy z farszy wyciśnij do białek przy pomocy rękawa cukierniczego. Możesz też nałożyć go przy pomocy łyżeczki. Udekoruj świeżymi ziołami. Jajka możesz natychmiast serwować gościom.

Komplet obiadowy Silver

 

Proste przepisy wielkanocne: roladki z szynki

Oto kolejna, ekspresowa przekąska, która podbije serca Twoich gości. Pamiętaj, aby używać składników najwyższej jakości, gdyż w przypadku tak prostych potraw, to one odgrywają kluczową rolę. 

Składniki:

  • 12 plastrów szynki
  • 300 g kremowego serka śmietankowego
  • 3 łyżki chrzanu
  • 3 ogórki konserwowe
  • Pęczek koperku
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

W dużej misce wymieszaj ze sobą serek śmietankowy oraz chrzan. Następnie dodaj do nich posiekany koperek i ogórki pokrojone w bardzo drobną kostkę. Całość dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. 

Na każdy plaster wyłóż porcję serka i dokładnie rozsmaruj. Zawiń ciasne roladki. Aby łatwiej zachowały swój kształt, możesz spiąć je wykałaczkami.

Bieżnik Duni

 

Tradycyjna babka piaskowa

Wybierając proste przepisy na Wielkanoc, nie możesz zapomnieć o słodkościach. Tak! Przygotowanie efektownego ciasta wcale nie musi być trudne i poniższa receptura jest na to najlepszym dowodem. Udaje się za każdym razem.

Babka wielkanocna

Składniki:

  • 180g mąki tortowej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 120 g cukru
  • 5 jajek
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Skórka otarta z połowy cytryny
  • Lukier do dekoracji

Wykonanie:

Jajka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Następnie zmniejsz obroty miksera i bardzo powoli zacznij wlewać olej. Mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy. 

Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko i dodaj do jajek razem z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wsyp także skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj. 

Foremkę na babkę wysmaruj masłem i obsyp niedużą ilością bułki tartej. Przełóż do niej masę i lekko wyrównaj. Piecz przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Dokładnie wystudź i udekoruj lukrem.

Zobacz też: 10 prostych przekąsek na imprezę

 

Nasz serwis używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close