Przejdź do sklepu brw.pl

Przepis na zimową herbatę z Black Red White

Czytaj
22.01.2024

Przepis na zimową herbatę z Black Red White

Herbata zimowa to wyjątkowy napój, który nie tylko pozwala się ogrzać, lecz także wspaniale smakuje. Mamy dla Ciebie trzy przepisy na pyszne, rozgrzewające herbaty – klasyczną, doprawioną rumem oraz w wersji de luxe.

Kolekcje Savana i Africa - aranżacja

FILIŻANKA ZE SPODKIEM AFRICA

Czas na… zimową herbatę!

W naszym artykule:

  • wyjaśnimy, dlaczego zimowa herbata jest świetnym pomysłem, gdy za oknem hula mroźny wiatr,
  • zaserwujemy trzy proste przepisy na ten znakomity, aromatyczny napój,
  • podpowiemy, w jaki sposób go podać, aby smakował jeszcze lepiej.

Znasz to uczucie, kiedy w środku zimy wracasz do domu po pracy albo długim spacerze, drżąc z zimna i marząc tylko o tym, aby wskoczyć pod ciepły koc z kubkiem gorącej, zimowej herbaty? Nie należy do najprzyjemniejszych, prawda? Jednak już pierwszy łyk aromatycznego naparu o bogatym smaku sprawia, że natychmiast zapominasz o dyskomforcie wywołanym przez niskie temperatury. Ogarnia Cię błogość, a Twój organizm momentalnie się rozgrzewa.

Co więcej, tradycyjna zimowa herbata kryje w sobie cudowne właściwości. Znajdujące się w niej owoce, przyprawy i miód wpływają bardzo korzystnie na zdrowie i odporność, co zwłaszcza w sezonie zimowym jest potężnym atutem.

Poznaj trzy sprawdzone przepisy na tę herbacianą ambrozję!

Przepis na zimową herbatę z Black Red White

Kubek Manhattan Double Glass - aranżacja

SZKLANKA MANHATTAN DOUBLE GLASS

Zimowa, aromatyczna herbata ma wiele oblicz. My proponujemy trzy różne warianty – tradycyjny z pomarańczami i przyprawami korzennymi, dla dorosłych, czyli z rumem, oraz „na bogato” z bardziej rozbudowaną listą składników. Do wyboru, do koloru!

Klasyka herbaty zimowej, czyli pomarańcze i korzenne przyprawy

SKŁADNIKI (dla 1 osoby):

  • herbata czarna, na przykład earl grey (1 łyżeczka),
  • 2 plastry pomarańczy,
  • 3 plasterki imbiru,
  • 5 goździków,
  • laska cynamonu,
  • syrop malinowy albo miód wedle uznania.

PRZYGOTOWANIE:

Łyżeczkę czarnej herbaty razem z imbirem, goździkami i cynamonem zaparz w ok. 300 ml wody o temperaturze 95 stopni Celsjusza. 5 minut powinno wystarczyć, aby napar stał się mocny i aromatyczny. Następnie włóż do niego plastry pomarańczy. Całość możesz dosłodzić miodem bądź sokiem malinowym.

Proste, prawda? To idealny przepis na herbatę zimową, gdy potrzebujesz szybko się rozgrzać po kilkugodzinnym szusowaniu na nartach.

Rozgrzewająca herbata z rumem

SKŁADNIKI (dla 1 osoby):

  • ulubiona czarna herbata (1 łyżeczka),
  • skórka z cytryny,
  • szczypta sproszkowanego cynamonu,
  • 1 łyżka rumu,
  • 1 łyżeczka miodu.

PRZYGOTOWANIE:

Herbatę zaparz razem ze skórką z cytryny w wodzie o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Nie posiadasz czajnika z termometrem ani termometru kuchennego? Od razu po zagotowaniu się wody zalej nią herbatę. Pozostaw pod przykryciem przez ok. 5 minut. Na koniec dodaj cynamon, miód oraz rum.

I gotowe! Herbaciany napar doprawiony rumem to najskuteczniejsza herbata rozgrzewająca pod słońcem. Ma tylko jeden minus – nie nadaje się dla dzieci.

Przepis na rozgrzewającą herbatę „na bogato”

SKŁADNIKI (dla 2 osób):

  • herbata zielona, czarna lub rooibos,
  • 1 plaster grejpfruta,
  • 2 plastry pomarańczy,
  • 2 plastry jabłka,
  • 4 plasterki imbiru,
  • 8 suszonych goździków,
  • gałązka świeżego rozmarynu (nie większa od naczynia, w którym podajesz herbatę),
  • szczypta sproszkowanego kardamonu,
  • do posłodzenia – syrop gruszkowy, malinowy albo miód wedle uznania.

PRZYGOTOWANIE:

Zaparz herbatę, jaką najbardziej lubisz. Pamiętaj, że czas parzenia oraz temperatura wody zależą od rodzaju herbaty. Zieloną najlepiej parzyć w temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza. Innymi słowy, odczekaj 8, 9 minut od momentu zagotowania się wody i dopiero wtedy zalej herbatę. Trzymaj ją pod przykryciem przez 2, 3 minuty. Czarną herbatę, tak jak wspomnieliśmy wcześniej, zalewasz wrzątkiem i parzysz ok. 5 minut, podobnie jak rooibosa.

Do parzącej się herbaty od razu dodaj korę cynamonu, imbir i goździki. Resztę składników włóż do dzbanka po wyjęciu z niego fusów herbacianych.

Ciekawostka: rooibos nie jest herbatą w tradycyjnym znaczeniu tego słowa, ale z powodzeniem może ją zastąpić podczas robienia rozgrzewającego, zimowego napoju. Jego napar przygotowuje się z liści czerwonokrzewu afrykańskiego. Rooibos jest bardzo korzystny dla zdrowia, ponieważ pity regularnie spowalnia proces starzenia się, obniża ciśnienie krwi, pomaga w leczeniu trądziku, łagodzi bóle brzucha (w tym kolki u małych dzieci). Co więcej, jest pyszny!

Czytaj również: „Przepis na kakao jesienią z Black Red White”.

Zimowa herbata najlepiej smakuje pięknie podana!

Kubki Gold Tree - aranżacja

KUBEK GOLD TREE bordowy

Podobno nie powinno się oceniać książki po okładce, ale przecież znacznie przyjemniej czyta się ładnie wydaną powieść. To samo dotyczy picia herbaty. Teoretycznie wszystko jedno, do czego ją wlejesz, jednak dużo milej napić się z eleganckiego kubka, stylowej filiżanki czy transparentnej szklanki, która pozwoli malowniczo wyeksponować wielobarwne składniki zimowej herbaty. Dzbanek do parzenia naparu również ma znaczenie.

Oto przegląd wybranych produktów od Black Red White, służących do serwowania herbaty. Zainspiruj się!

Zestaw Kula obejmuje dzbanek o pojemności 670 ml, 4 kubki z uszkami oraz poręczną tacę do przenoszenia naczyń. Dzbanek i szklanki wykonano z wytrzymałego szkła borokrzemowego, które jest odporne na wysokie temperatury. Cały komplet spokojnie możesz umyć w zmywarce. Wartością dodaną jest nowoczesny, minimalistyczny design ożywiony dzięki butelkowozielonym komponentom – zaparzaczowi oraz uchwytom kubków.

Jednolitrowy, szklany dzbanek z zaparzaczem Albedo jest stworzony do skandynawskich wnętrz. Jego wizytówką jest jasna, bambusowa pokrywka z okrągłym uchwytem, która dodaje mu naturalnego wdzięku.

Pojemny, dwulitrowy dzbanek do herbaty Silver John to propozycja dla zwolenników prostoty i funkcjonalności. Naczynie jest zrobione ze szkła, któremu niestraszne wysokie temperatury.

Porcelanowy kubek Savana doskonale nadaje się do picia zimowej herbaty. Zmieści się w nim aż 400 ml naparu ze wszystkimi smakowitymi dodatkami. Zwróć uwagę na niebanalny wygląd naczynia. Czarne pasy na białym tle nawiązują do charakterystycznego umaszczenia zebry.

Lubisz klasyczne aranżacje? Porcelanowa filiżanka Yvette o pojemności 450 ml wspaniale uzupełni wystrój stołu w tym stylu. Kolor naczynia przywodzi na myśl śnieg.

Szklanka ze szkła borosilikatowego jest dość kompaktowa, wlejesz do niej maksymalnie 340 ml napoju. Jednak niewielki rozmiar nadrabia funkcjonalnością i efektownym, szałwiowym wybarwieniem. Kolorystycznie świetnie komponuje się z najczęstszymi składnikami zimowej herbatki – cynamonem oraz pomarańczą.

Po więcej inspiracji zapraszamy do sklepu internetowego Black Red White!