Pyszne pierniczki. Przepis, którego musisz spróbować tej zimy!

Czytaj
25.11.2020

Pyszne pierniczki. Przepis, którego musisz spróbować tej zimy!

Wspólne wypiekanie i dekorowanie pierniczków jest jedną z najsmaczniejszych, bożonarodzeniowych tradycji. Jak je przygotować oraz czym dekorować, tak aby cieszyły nie tylko podniebienie, ale również oko? Oto kilka naszych sprawdzonych przepisów, które zagwarantują Ci pyszne święta.

pyszne pierniczki

 

Pierniczki są jednym z tych wypieków, bez których wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. Przepis ten przywędrował do Polski setki lat temu i tak naprawdę niewiele zmienił się na przestrzeni wieków. O tytuł ojczyzny pierniczków rywalizują ze sobą Niemcy i Holendrzy, chociaż swoje pretensje do tego miana zgłaszają również Szwajcarzy oraz Francuzi.

Ten pierwszy, historyczny piernik miał ponoć powstać przez przypadek. Ty jednak nie pozostawiaj niczego losowi i zanim zabierzesz się do świątecznych wypieków, zaopatrz się w sprawdzony przepis na pierniczki, dzięki któremu Twoja kuchnia wypełni się niezwykłym aromatem, a Boże Narodzenie nabierze smaku.

 

Jak zrobić domową przyprawę do piernika?

Świąteczny piernik nie może obejść się bez aromatycznej mieszanki przypraw, która w głównej mierze odpowiada za charakterystyczny i intensywny smak tego wypieku. Niestety, w składzie tych sklepowych może znaleźć się więcej mąki, kakao i cukru niż faktycznych przypraw. Tymczasem okazuje się, że zrobienie domowej przyprawy do piernika jest wyjątkowo proste.

Składniki:

  • 2 duże gwiazdki anyżu
  • 6 łyżeczek cynamonu
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • ¾ łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki kardamonu
  • 2,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • Łyżeczka goździków
  • 3 płaskie łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Opcjonalnie: skórka z połówki pomarańczy

Wykonanie:

Wszystkie składniki przesyp do młynka do mielenia przypraw. Możesz też użyć młynka do kawy lub moździerza. Zmiel całość na pył, zwracając uwagę na to, aby w mieszance nie pozostały większe kawałki przypraw. Aby upewnić się, że ich nie ma, możesz dodatkowo przesiać przyprawę przez sitko.

Gotową przyprawę do piernika przesyp do szczelnie zamykanego pojemnika. Możesz przechowywać ją w ten sposób nawet przez kilka miesięcy, wykorzystując ją nie tylko do pierniczków, ale także jako dodatek do kawy lub aromatyczną przyprawę do mięs.

 

Tradycyjny przepis na pierniczki dojrzewające

Pierniczki są jednymi z tych ciast, które warto przygotować ze sporym wyprzedzeniem, gdyż im dłużej dojrzewają, tym lepiej smakują. Jeśli przetestujesz staropolski przepis na pierniczki, szybko przekonasz się, że tego aromatu nie da się porównać z niczym innym.

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 125 g masła
  • 50 g smalcu
  • 200 g miodu
  • Pół szklanki cukru + 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • Pół łyżeczki sody
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki przyprawy do piernika

Wykonanie:

Do średniej wielkości garnka wsyp cukier, a następnie zacznij go podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu, aż się rozpuści i skarmelizuje. Następnie dodaj do niego masło, smalec oraz miód.

Podgrzewaj aż tłuszcz się rozpuści, nieustannie mieszając, a następnie odstaw na kilkanaście minut do przestudzenia.

Do dużej miski przesiej kakao oraz mąkę. Dodaj przyprawę do piernika, sodę rozpuszczoną w mleku, proszek do pieczenia oraz przygotowany wcześniej tłuszcz. Całość dokładnie wymieszaj. Jajka ubij na puszystą masę z dodatkiem 3 łyżek cukru. Dodaj do masy na piernik i dokładnie wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy. Przełóż ją do kamiennego garnka, przykryj gazą i odstaw na siedem dni w przewiewne miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa.

Dojrzałe ciasto podziel na dwie części, a następnie każdą z nich rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. W razie potrzeby możesz delikatnie podsypać ciasto mąką, aby nie kleiło się do wałka. Przy pomocy foremek do ciasta zacznij wykrawać wybrane kształty. Pierniczki piecz przez około 12 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Szybkie pierniczki – jak je zrobić?

A co jeśli nie chcesz czekać kilku tygodni na to, aby cieszyć się smakiem ulubionych, korzennych ciasteczek? W tym wypadku warto przetestować przepis na naprawdę szybkie pierniczki. Wystarczy kilka minut pracy oraz kwadrans w piekarniku, a otrzymasz mięciutkie ciasteczka, którymi możesz zajadać się tuż po tym, jak lekko przestygną.

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g miodu
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika

Wykonanie:

W garnuszku rozpuść masło, cukier, miód oraz przyprawę do piernika. Podgrzewaj do momentu, aż tłuszcz całkowicie się roztopi, a wszystkie składniki połączą ze sobą. Odstaw na kilka minut, aby masa przestygła.

Do dużej miski przesiej przez sitko mąkę oraz sodę. Dodaj jajka oraz przestudzone masło z przyprawami. Całość szybko zmiksuj do momentu uzyskania jednolitej masy bez grudek, następnie wstaw ciasto na kwadrans do lodówki.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, a następnie wytnij wybrane kształty przy pomocy foremek do pierniczków. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g otrębów pszennych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 85 g miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 70 ml mleka
  • Łyżeczka stewii lub ksylitolu
  • Ok. 40 suszonych śliwek bez pestek

Wykonanie:

Płatki oraz otręby zmiksuj szybko w blenderze lub robocie kuchennym, tak aby nie było w nich większych kawałków. Następnie przesyp je do miski, dodaj płynny miód, stewię, jajko, oliwę, sodę oraz przyprawę do piernika. Zacznij wyrabiać ciasto przy pomocy miksera, stopniowo dodając do niego ciepłe mleko. Zagniatanie powinno zająć około 5 minut. W tym czasie powinna powstać gęsta i jednolita masa.

Ciasto owiń szczelnie folią spożywczą i pozostaw w lodówce na 24 godziny. Masę podziel na dwie części, a następnie uformuj z nich dwa długie wałki, a je następnie na 40 części.

Każdy z małych kawałków rozpłaszcz w dłoniach, włóż do środka śliwkę, a następnie zagnieć kulkę, tak aby ciasto dokładnie oblepiło śliwkę. Pierniczki rozłóż równomiernie na blaszce, a następnie piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Dekoruj po przestudzeniu.

 

Sprawdzony przepis na pierniczki domowe bez glutenu

Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu deklarują, że najbardziej brakuje im smaku tradycyjnych, świątecznych wypieków. Czy można poradzić sobie z tym wyzwaniem? Oczywiście!

W tym wypadku przepis na pierniczki domowe należy zmodyfikować w ten sposób, aby wyeliminować z niego mąkę pszenną, zastępując ją bezglutenowymi odpowiednikami. Wbrew pozorom, nie powinno to być trudne.

Składniki:

  • 150 g mąki owsianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g płynnego miodu
  • Łyżka oleju kokosowego
  • 1 duże jajko
  • 80 g cukru pudru
  • 20 g mielonych migdałów
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:

Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki. Przemieszaj je przy pomocy widelca, zwracając uwagę czy nie pojawiły się w nich grudki. Następnie dodaj do nich miód, roztrzepane jajko, mleko oraz rozpuszczony olej kokosowy. Szybko zagnieć gęste, jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm, a następnie wykrawaj wybrane kształty przy pomocy foremek. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

 

Jak dekorować pierniczki?

Bez względu na to, czy wybierzesz przepis na szybkie pierniczki, czy też pójdziesz bardziej tradycyjną drogą, należy zarezerwować sobie kilka chwil na dekorację tych aromatycznych ciasteczek. Sposobów na wykonanie zdobień jest co niemiara, jednak najwięcej osób decyduje się na użycie lukru. Aby przygotować ten najprostszy, potrzebujesz wyłącznie cukru pudru oraz kilku kropel soku z cytryny lub mleka.

Do misterniejszych zdobień niezbędny będzie lukier królewski, który łatwiej utrzymuje kształt. Możesz również przygotować lekką glazurę, idealnie nadającą się do tego, aby pokryć nią całe ciasteczka. Chcąc osiągnąć jeszcze lepsze efekty, możesz zabarwić lukier przy pomocy barwników spożywczych lub soków owocowych i warzywnych.

Warto pamiętać, że dekorując pierniczki, wcale nie musisz ograniczać się wyłącznie do lukru. Ciasteczka możesz pięknie ozdobić, wykorzystując chociażby czekoladę, orzechy lub pokruszone cukierki. Efekty, jakie osiągniesz w ten sposób, będą jeszcze lepsze, gdy zaangażujesz w przygotowania także innych członków rodziny.

W oczekiwaniu aż ciasto na pierniczki dojrzeje, możesz zadbać o przygotowanie bożonarodzeniowej aranżacji mieszkania. Aby przygotowania poszły jeszcze łatwiej, koniecznie przeczytaj nasz poradnik „Świąteczne dekoracje balkonu i tarasu”.

Nasz serwis używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close