Przejdź do sklepu brw.pl

5 sposobów na umilenie sobie wspólnych posiłków

Czytaj
14.09.2020

5 sposobów na umilenie sobie wspólnych posiłków

82% Polaków deklaruje, że wspólne spożywanie posiłków jest dla nich bardzo ważne. Nic dziwnego – spotkania przy stole to rodzaj rodzinnego rytuału, który integruje członków rodziny. To także impuls do rozmowy, okazywania sobie zainteresowania i wsparcia. Jak więc sprawić, by wspólne posiłki były jeszcze przyjemniejsze? Przekonaj się, że dekoracja stołu ma znaczenie i sprawdź proste sposoby na umilenie posiłków.

Talerz obiadowy Magma

 

Spotkania przy stole dziś są szczególnie ważne. Często tempo życia jest na tyle szybkie, że to właśnie rodzinne posiłki stają się najlepszą, o ile nie jedyną, okazją do wyciszenia się i spokojnej rozmowy. Co więcej – wspólne biesiadowanie sprawia, że jesteśmy zdrowsi – jemy wolniej i zwracamy większą uwagę na jakość potraw, więc to szansa na dobry, zbilansowany posiłek.

Taka chwila zasługuje więc na specjalną oprawę. Dekoracja stołu, estetyczny sposób podania posiłków, a nawet detale – takie jak kolor nakryć czy materiał, z którego wykonane są akcesoria do serwowania posiłków – to wszystko wpływa na nasze odczucia i nastrój podczas jedzenia. Przedstawiamy 5 sposobów na to, jak nadać każdemu posiłkowi bardziej uroczystego charakteru.

 

Dekoracja stołu, która cieszy oko

Podstawą dekoracji stołu powinien stać się obrus z dobrej jakości tkaniny. Miłośnicy klasyki wybiorą zapewne tradycyjny, biały materiał lub lniany obrus w róże. Do nowoczesnych aranżacji pasować będzie natomiast dekoracja w kratkę lub obrus w wyrazistym kolorze – czerwonym, pomarańczowym czy fioletowym. Można również, zamiast obrusu, wybrać bieżnik, dzięki któremu ochronisz blat stołu, a jednocześnie nie zakryjesz go w całości. Nadasz tym samym aranżacji więcej lekkości i podkreślisz mniej formalny charakter posiłku. Stylowy obrus sprawi, że efektowne nakrywanie do stołu będzie jeszcze prostsze – masz już bowiem “tło” dla każdego nakrycia. Ponadto obrus lub bieżnik ociepla optycznie dekorację stołu, a więc i posiłku. Jedzenie w takiej oprawie będzie większą przyjemnością i będzie lepiej smakować!

Nakrycie stołu – wybierz elegancką zastawę

Posiłek podany w estetyczny sposób stanie się jeszcze przyjemniejszym doznaniem. Nie od dziś wiadomo przecież, że bodźce wzrokowe mają wpływ na nasz smak. Śniadanie przygotowane w taki sposób nie tylko da energię na cały dzień, ale również pozytywnie wpłynie na humor i nastawienie w jego trakcie. Przygotowane posiłki wyeksponuj więc na półmiskach, a przed każdym członkiem rodziny połóż porcelanowe talerze i sztućce z dobrej jakości stali nierdzewnej. Ekskluzywne akcesoria kuchenne sprawią, że nawet najprostszy posiłek będzie smakował niczym w znakomitej restauracji!

 

Komplet sztućców Gerlach Celestia
Eleganckie sztućce sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych uroczystości

 

Pamiętaj o odpowiednim ułożeniu sztućców:

  • widelec powinien znajdować się po lewej stronie talerza,
  • nóż połóż po prawej stronie, ostrzem skierowanym do naczynia,
  • miejsce łyżki znajduje się na prawo od noża,
  • łyżeczki i widelczyki deserowe ułóż nad talerzem.

Zadbaj o to, by wszystkie naczynia należały do jednego zestawu, w innym przypadku dekoracja stołu może okazać się chaotyczna stylistycznie. Warto skusić się na zakup całego kompletu zastawy stołowej – przyda się w wielu, nie tylko oficjalnych sytuacjach, i wyeliminuje problem niepasujących do siebie talerzyków, misek i filiżanek. Wyjątek stanowi zamierzone zróżnicowanie naczyń, np. w ramach rustykalnej dekoracji. Jednak wówczas wszystkie części zastawy reprezentują ten sam styl i są do siebie podobne. Tylko tak można uznać, że to części danej całości, a nie przypadkowo zebrane naczynia.

 

Zrezygnuj z plastikowych opakowań do jedzenia i gotowania

W obecnych czasach coraz więcej osób rezygnuje z nadmiaru plastiku w swoim otoczeniu i zamienia go na bardziej przyjazne dla zdrowia i środowiska tworzywa. Kuchnia, w której zazwyczaj posiadamy wiele plastikowych przedmiotów, jest doskonałym „polem walki” ze sztucznymi tworzywami.

Zarówno ozdoby na stół, jak i elementy nakrycia stołu oraz akcesoria do serwowania jedzenia, warto zamienić na bardziej ekologiczne: bambusowe, rattanowe, drewniane czy szklane. Będą one nie tylko o wiele bardziej stylowe i „cieszące oko”, ale także znacznie trwalsze i ponadczasowe. Drewno, bambus i szkło sprawdzą się w każdej kuchni i jadalni – zarówno klasycznej, jak i nowoczesnej. Większość przedmiotów z tych materiałów nie traci na uroku z biegiem lat.

Zamiast ustawiać na stole kartoniki z sokami czy butelki z wodą – przelej napoje do szklanych dzbanków lub stylowych karafek. Jeśli natomiast podajesz masło, przełóż je do ceramicznej maselniczki. Będzie to wyglądać bardziej elegancko i estetycznie niż kolorowe fabryczne opakowania. Plastikowe tace czy koszyczki na sztućce zamień na te z bambusa lub rattanu. Twoja dekoracja stołu nabierze nowoczesnego charakteru w stylu eko!

 

Patera na przekąski Tao Bambus
Patera na przekąski Tao Bambus

 

Warto również urozmaicić posiłek odpowiednio dobranym winem, które podkreśli smak potraw i sprawi, że spotkanie upłynie w jeszcze przyjemniejszej atmosferze. Podaj je w ozdobnej karafce i w towarzystwie odpowiednio dopasowanych kieliszków. Pamiętaj, do wina białego przeznaczone są smukłe kieliszki na wysokiej nóżce, do wina czerwonego – kieliszki niższe i szersze.

 

Komplet kieliszków
Warto posiadać w domu kilka kompletów kieliszków, np. kieliszków XXL

 

Serwetki: praktyczne ozdoby na stół

Ozdoby na stół mogą mieć bardzo użyteczny charakter! Serwetki są nie tylko bardzo praktycznym uzupełnieniem aranżacji, ale również prawdziwą dekoracją stołu i wygodą podczas posiłku.

Nie kładź ich pod sztućcami, ale umieść po lewej stronie nakrycia. Możesz je złożyć na skos, zwinąć w rulon lub wykazać się kreatywnością i ułożyć je w kształt tulipana. Ciekawie wyglądają również serwetki ozdobione specjalnym pierścieniem, który zapobiega rozwijaniu się materiału.

 

Ułatw sobie przygotowywanie i serwowanie posiłków

Podawanie dań i nakrywanie do stołu bez wątpienia uprości praktyczna taca – dzięki niej nie będzie już konieczne przenoszenie pojedynczo każdego talerza. Taca stanie się również interesującym dopełnieniem zastawy stołowej – szczególnie gdy wykonana będzie ze stali nierdzewnej.

Bardzo dobrym rozwiązaniem okaże się również taca z pokrywą, dzięki której przygotowane wcześniej potrawy na dłużej zachowają świeżość i pożądany smak. Z kolei taca obrotowa sprawdzi się zwłaszcza podczas przyjęć: możesz ustawić na niej większy półmisek z różnymi rodzajami ciast lub mięs.

 

Taca stalowa
Taca doskonale sprawdzi się podczas uroczystych kolacji i rodzinnych przyjęć w szerszym gronie

 

Podanie dania to jednak nie wszystko. Potrawa powinna być również starannie przygotowana – sprawdź więc również nasze porady o przyrządzaniu posiłków.

 

Ważne są oczywiście nie tylko sposoby podania czy dekoracje stołu, ale przede wszystkim to, co jemy! Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowym i pysznym? Koniecznie zajrzyj do naszego artykułu pt. „Lekkie przekąski na koniec lata – sprawdzone przepisy”!