Przejdź do sklepu brw.pl

Jak zrobić domowe lody?

Czytaj
9.06.2020

Jak zrobić domowe lody?

Lato zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto zaopatrzyć się w sprawdzone przepisy na domowe lody, które zrobią furorę wśród Twoich bliskich. Wbrew pozorom, ich przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga posiadania maszynki czy innego specjalistycznego sprzętu. Wystarczą dobre chęci i kilka składników, które bez trudu znajdziesz w każdym osiedlowym sklepiku.

Przepis na domowe lody - znajdź swój ulubiony

Najlepsze lody to te domowej roboty – przygotowane z naturalnych składników, bez sztucznych dodatków i aromatów. Przekonaj się, że we własnej kuchni bez trudu wyczarujesz lodowe desery na patyku lub w wafelku, dokładnie takie, jak lubisz!

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jak zrobić domowe lody bez użycia maszynki,
  • jakie przepisy na lody nie wymagają wiele wysiłku,
  • jakie sposoby na serwowanie domowych lodów zachwycą domowników i Twoich gości.

Jak zrobić lody w domu bez specjalnej maszynki?

Większość starych przepisów na lody rozpoczyna się od tej samej formułki: „weź maszynkę i włóż do niej wszystkie składniki”. A co jeśli nie dysponujesz takim przyrządem? Jak zrobić lody w domu bez maszynki? To prostsze, niż myślisz.

Aby uzyskać delikatne i wyjątkowo puszyste lody domowe, musisz w czasie schładzania regularnie je mieszać przy pomocy miksera lub widelca. W ten sposób lepiej napowietrzysz masę i zapobiegniesz powstawaniu dużych kryształów lodu. Metoda ta wymaga nieco cierpliwości, jednak dzięki niej uzyskasz deser, który może konkurować z produktami z najlepszych lodziarni.

Komplet obiadowy Tilos: talerz i miseczka
Komplet obiadowy Tilos: talerz i miseczka

Domowe lody śmietankowe z 3 składników

Szukasz przepisu na najlepszy letni deser, dzięki któremu przypomnisz sobie smak dzieciństwa? Lody domowej roboty nie mają sobie równych, nawet jeżeli nie wymagają wielkich umiejętności kulinarnych ani wykwintnych składników. Lody śmietankowe są jednymi z najprostszych do przygotowania – wystarczy, że masz w domu 3 podstawowe produkty: mleko, śmietankę i cukier. Uwaga: według poniższego przepisu do masy nie dodaje się jajek! Z tego powodu lody z pewnością przypadną do gustu wszystkim, którzy stronią od potraw z surowym żółtkiem.

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru lub więcej, do smaku

Wykonanie:

Połowę śmietanki oraz cukier umieść w rondelku i podgrzewaj na niewielkim ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając. Zdejmij rondelek z kuchenki, a jego zawartość przelej do naczynia, które potem umieścisz w lodówce, a następnie w zamrażarce.

Do śmietanki z cukrem dodaj pozostałą śmietankę i mleko, całość dokładnie wymieszaj mikserem. Tak przygotowaną masę należy najpierw schłodzić w lodówce, a następnie przełożyć do zamrażarki. Po ok. 30 minutach mrożenia wyciągnij naczynie i zmiksuj jego zawartość. W ten sposób pozbędziesz się kawałków lodu i napowietrzysz masę. Czynność tę powtarzaj co pół godziny – lody powinny być gotowe po 4-5 godzinach.

Na bazie tradycyjnych lodów śmietankowych możesz przygotować także lody waniliowe. Wystarczy, że do rondelka ze śmietanką dodasz nasiona z jednej laski wanilii lub domowy cukier waniliowy.

Jak zrobić domowe lody truskawkowe?

Jeśli zapytałbyś babci, jak zrobić domowe lody, z pewnością otrzymałbyś recepturę podobną do tej, którą prezentujemy poniżej. Oryginalny przepis bazuje na, ucieranej w kąpieli wodnej masie jajecznej, którą następnie łączy się z tłustą śmietanką. Deser w tej wersji wymaga nieco wysiłku, jednak efekt zdecydowanie wart jest zachodu.

 

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 250 ml śmietany 36%
  • 6 żółtek
  • 250 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

 

Wykonanie:

Truskawki dokładnie umyj i pozbaw szypułek, a następnie zmiksuj je blenderem na gładką masę. Dodaj do nich także sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Żółtka ubij z cukrem na gładką i puszystą masę przy pomocy miksera.

W rondelku wymieszaj śmietankę, mleko i cukier waniliowy. Całość zagotuj i zdejmij z kuchenki. Przelej połowę mleka do przygotowanych wcześniej żółtek, dobrze wymieszaj i dopiero wtedy zmieszaj z pozostałym mlekiem. Masę na domowe lody zacznij ponownie podgrzewać na niewielkim ogniu. Pamiętaj, aby cały czas ją mieszać, a kiedy zgęstnieje, odstaw ją do przestygnięcia.

Wymieszaj krem jajeczny z musem truskawkowym, a następnie przelej go do zamykanego, plastikowego pojemnika i włóż do zamrażalnika.

Lody będą gotowe po około 8 godzinach mrożenia. Aby nie powstały w nich kryształki i były bardziej puszyste, miksuj masę co godzinę przez pierwsze 3 godziny chłodzenia.

Gotowe lody truskawkowe podawaj w pucharkach z dodatkiem świeżych owoców i bitej śmietany.

Salaterka Day by Day
Salaterka Day by Day

 

Domowe lody pina colada – bez laktozy i jajek

Jeśli chcesz poczuć się niczym na egotycznych wakacjach, ten przepis jest stworzony dla Ciebie. Dzięki niemu zamienisz jeden z najpopularniejszych drinków świata w pyszne, domowe lody. Co bardzo ważne, do ich przygotowania nie potrzebujesz nabiału, przez co nadają się dla osób nietolerujących laktozy. Chcąc przygotować wersję dla dzieci, wykreśl likier z listy składników.

 

Składniki:

  • 300 g świeżego ananasa
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • Sok z połowy limonki
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 30 ml likieru Malibu

 

Wykonanie:

Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni. Uważaj, aby się nie spaliły. Będą gotowe, kiedy się delikatnie zarumienią. Odstaw je do przestygnięcia.

Ananasa pokrój w dużą kostkę. Dodaj do niego mleczko kokosowe, likier Malibu, miód, sok z limonki oraz wiórki kokosowe. Całość zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę, a następnie przełóż do pojemnika na lody i odstaw do zamrożenia. Gotowe lody podawaj z dodatkową porcją wiórków kokosowych i cząstkami świeżego ananasa.

 

Granita, czyli sycylijskie lody domowe

Oto deser, z którego słynie kuchnia sycylijska. Mieszkańcy tej wyspy musieli odpowiedzieć sobie na pytanie „jak zrobić lody w domu, kiedy nie ma się dostępu do zamrażalki”. W efekcie powstała granita. Tradycyjnie deser ten przygotowuje się w misce włożonej w garnek wypełniony lodem i gruboziarnistą solą. Po kilkunastu minutach energicznego ucierania, powstawał lekki i orzeźwiający deser, który bardzo różnił się o tradycyjnych lodów na bazie tłustej śmietany.

Współcześnie znacznie rzadziej wykorzystuje się tę metodę, a granitę przygotowuje się w zamrażalnikach. Do jej zrobienia potrzebujesz wyłącznie soku owocowego i nieco cierpliwości.

 

Składniki:

  • 500 ml soku z cytryny
  • 150 ml białego wina
  • 100 ml syropu z bzu
  • 250 ml wody
  • 90 g cukru

 

Wykonanie:

W niedużym garnku doprowadź do wrzenia wodę z dodatkiem cukru. Mieszaj do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj syrop z bzu, białe wino oraz soku z cytryny, a następnie całość dokładnie wymieszaj.

Przelej mieszankę do dużego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Co 30 minut mieszaj granitę przy pomocy widelca, skrobiąc ją i rozbijając duże kryształki lodu. Po około 8 godzinach powinna być już odpowiednio schłodzona, przypominając lodowy puch. Wówczas nadaje się do podawania.

Talerz deserowy Sand
Talerz deserowy Sand

 

Bananowe lody domowe – przepis dla dbających o linię

Kto powiedział, że w czasie diety z Twojego jadłospisu muszą zniknąć lody domowe? Przepis, który prezentujemy poniżej możesz wykorzystać nawet wtedy, kiedy uważnie liczysz kalorie. To także fantastyczny sposób na wykorzystanie zbędnych bananów – kiedy są już nieco przejrzałe, wrzuć je do zamrażalnika, a następnie użyj, kiedy tylko będziesz mieć ochotę na domowe lody.

 

Składniki:

  • 5 zamrożonych bananów
  • Łyżeczka pasty waniliowej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • Szczypta cynamonu

 

Wykonanie:

Banany wyjmij z zamrażalnika około 15 minut przed rozpoczęciem przygotowywania lodów. Po tym czasie pokrój je na kawałki o długości kilku centymetrów. Przełóż banany razem z pozostałymi składnikami do misy malaksera, a następnie zmiksuj je na gładką masę.

Możesz natychmiast formować gałki przy pomocy łyżki do lodów lub odstawić masę do dalszego schłodzenia.

Szklanka Casual, dzbanek Karo i taca Garden
Szklanka Casual, dzbanek Karo i taca Garden

 

Jak zrobić domowe lody czekoladowo-orzechowe?

Lody domowe wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem, kiedy to mama lub babcia serwowała je jako zwieńczenie rodzinnego obiadu. Warto kontynuować tę tradycję, aby także nasze dzieci mogły cieszyć się tak wyjątkowymi wspomnieniami. Jak zrobić domowe lody, których nie powstydziłyby się babcie? Oto sprawdzony przepis.

 

Składniki:

  • 2,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 250 ml zagęszczonego mleka niesłodzonego
  • 400 ml śmietanki 36%

 

Wykonanie:

W rondelku podgrzej mleko, a następnie wsyp do niego 2 tabliczki czekolady połamane na kawałki. Gotuj na niewielkim ogniu cały czas mieszając, do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstaw do lodówki, aby masa całkowicie wystygła.

Pozostałe pół tabliczki czekolady posiekaj na drobne kawałki.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. 3 łyżki śmietany przełóż do masła orzechowego i wymieszaj, aby stworzyły w miarę luźną masę.

Do pozostałej śmietany dodaj masę oraz wiórki czekoladowe. Dokładnie wymieszaj. Na samym końcu dodaj masło orzechowe i lekko przemieszaj, tak aby stworzyły marmurkowy wzorek. Całość przełóż do pojemnika i schładzaj w zamrażalce przez minimum 5 godzin.

Zestaw obiadowy Forever
Zestaw obiadowy Forever

 

Przepis na lody domowe z ciasteczkami

Nie możesz zdecydować się na jeden deser? Wybierz dwa i połącz je ze sobą! W końcu podstawowy przepis na lody domowe to doskonała baza do różnego rodzaju słodkich eksperymentów. Dodaj do masy ulubione ciasteczka, a otrzymasz wyjątkowy deser, który zachwyci nie tylko dzieci, ale również dorosłych.

 

Składniki:

  • 400 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 200 g ulubionych ciasteczek (np. herbatników)

 

Wykonanie:

Mocno schłodzoną śmietanę ubij na pół-sztywno z dodatkiem pasty waniliowej. Następnie dodaj do niej mleko skondensowane i ponownie zmiksuj.

Do masy śmietanowej dodaj pokruszone na dosyć duże kawałki ciasteczka. Aby urozmaicić smak lodów możesz dodać do nich także inne dodatki np. czekoladę, suszone owoce lub orzechy. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do pojemnika. Lody wstaw do zamrażarki na całą noc. Podawaj w miseczce, przyozdobione listkami mięty lub melisy.

 

Jak w niebanalny sposób zaserwować domowe lody?

Najbardziej klasycznym sposobem na zaserwowanie lodów jest podanie kształtnych gałek w chrupiących wafelkach lub pucharkach. Aby ułatwić sobie ich formowanie, koniecznie zaopatrz się w specjalną łyżkę do lodów.

Warto również pamiętać, że domowe lody są fantastyczną bazą do różnego rodzaju deserów. Jednym z takich przysmaków są lodowe kanapki, wykonane z lodów oraz ciasteczek. Równie ciekawym pomysłem jest przygotowanie rolady lub tortu, w których ciasto zostanie zastąpione masą lodową i owocami. Aby zaspokoić gusta nawet wszystkich domowników, możesz podać w pucharkach lodowe przekładańce inspirowane brytyjskim deserem o nazwie trifle.

Warto również sięgnąć po klasykę, serwując lody jako dodatek do ciasta, kawy lub shake’a. Podane w ten sposób, będą idealnym zwieńczeniem każdego posiłku. A jeśli chcesz zaskoczyć bliskich czymś zdrowym i pysznym, sprawdź także nasze pomysły na bezmięsne dania z grilla.