Przejdź do sklepu brw.pl

Jakie są ulubione kuchnie Polaków?

Czytaj
13.08.2020

Jakie są ulubione kuchnie Polaków?

Z wakacyjnych podróży przywozimy nie tylko opaleniznę i piękne zdjęcia, ale również kulinarne wspomnienia, które chcemy odtwarzać we własnym domu. Zabieramy Cię w smakowitą podróż dookoła świata, aby przekonać się, jaka jest ulubiona kuchnia Polaków.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jakie są ulubione kuchnie Polaków?
  • Jakie dania kuchni włoskiej najbardziej nam smakują?
  • Po które potrawy kuchni greckiej najchętniej sięgamy?
  • Za co Polacy pokochali kuchnię gruzińską?
  • Czym różni się kuchnia tajska od chińskiej?
  • Jak interpretujemy kuchnię meksykańską?

Kuchnia polska wyróżnia się bogactwem smaków i różnorodnością smaków. Prawdziwą specjalnością kuchni polskiej są aromatycznie przyprawione mięsa, potrawy mączne oraz pożywne zupy. Tradycyjna dla kuchni polskiej potrawa to także pierogi i dania z kapusty. Zdarza się jednak, że mamy ochotę sięgnąć po coś zupełnie innego lub odtworzyć smaki z wakacyjnych wyjazdów. Mogą to być owoce morza, dania kuchni tureckiej, potrawy kuchni chińskiej, kuchnia meksykańska lub kuchnia indyjska. Jakie są ulubione potrawy Polaków i jakie kuchnie cieszą się największym uznaniem? Zapraszamy na kulinarną podróż dookoła świata!

 

Świeże produkty, wyraziste smaki oraz aromatyczne przyprawy – wszystko to charakteryzuje najlepsze kuchnie świata, które szczególnie pokochali Polacy. Chociaż wciąż cenimy sobie rodzime potrawy, coraz śmielej eksperymentujemy i odkrywamy smaki z przeróżnych zakątków globu. Testując je, możesz bez trudu przenieść się nawet w bardzo odległe zakątki. Dziś odwiedzamy niektóre z nich.

Najlepsze kuchnie świata: Włosi rządzą

Ulubiona kuchnia całego świata? W tym wypadku odpowiedź może być tylko jedna: kuchnia włoska. Dania pochodzące ze słonecznej Italii oczarowały smakoszy w każdym zakątku globu, wygrywając niemal wszystkie rankingi najsmaczniejszych potraw. W tym wypadku gusta Polaków nie odbiegają od upodobań innych nacji. Pokochaliśmy włoskie smaki i nic nie wskazuje na to, aby w najbliższym czasie sytuacja ta miała ulec zmianie.

Półwysep Apeniński jest najprawdziwszym rajem dla smakoszy. Tworząc listę włoskich dań godnych polecenia, można zapisać cały notes, a i tak nie mielibyśmy pewności, że temat został wyczerpany. Bezsprzecznym hitem jest włoska pizza – zwykle bardzo prosta, nieprzeładowana dodatkami i wyjątkowo smaczna. Popularnością może ustępować jedynie makaronom, które Włosi serwują na setki sposobów.

Które z nich Polacy lubią najbardziej? W czołówce z pewnością plasuje się carbonara, cacio e peppe, aglio e olio, lasagne, ravioli oraz klasyczne, bolońskie ragout serwowane z makaronem tagliatelle, a nie spaghetti.

Nie sposób pominąć także owoców morza i aromatycznych mięs, jak bistecca czy jagnięcina. Kuchnię włoską cenimy także za dużą ilość jarzyn oraz przepyszne sery i wino, które towarzyszą właściwie każdemu posiłkowi.

Będąc we Włoszech, postaraj zaopatrzyć się w produkty, które pozwolą Ci odtworzyć tamtejsze smaki w zaciszu własnej kuchni. Z pewnością przydadzą Ci się lokalne sery (np. burrata, mozzarella, parmezan lub pecorino) oraz wędliny (chociażby prosciutto, mortadela lub nduja). Warto również przywieźć ze sobą najlepszej jakości oliwę, ocet balsamiczny oraz słoiczki oryginalnego pesto. Z pewnością nie pożałujesz.

Miska Tao
Miska Tao

 

Smak wakacji, czyli Grecja na talerzu

Rankingi grupujące najlepsze kuchnie świata byłyby niepełne, gdyby nie pojawiła się w nich kuchnia grecka. Polacy bardzo chętnie odwiedzają ten region, dlatego też nad Wisłą zaroiło się od restauracji, serwujących tamtejsze specjały. W kuchni greckiej harmonijnie łączą się ze sobą wpływy śródziemnomorskie i bałkańskie. Znajdziesz w niej mnóstwo aromatycznych przypraw, świeżych warzyw oraz nieskomplikowanych dań, które zaspokoją nawet bardzo duży głód.

Jeśli masz ochotę wyprawić grecką ucztę, nie powinieneś mieć problemów z ustaleniem ciekawego menu. Rozpocznij ją serwując klasyczną grecką sałatkę z solidnym plastrem fety. W roli przekąski doskonale sprawdzą się również pyszne spanakopity, dolmy lub grillowany ser halloumi. Na danie główne możesz zaserwować słynną musakę, aromatyczne kofty lub sycący gyros. Idealnym zwieńczeniem takiego posiłku będzie baklawa pełna greckiego miodu i orzechów.

Kuchnia grecka chętnie sięga także do tureckich tradycji kulinarnych. Jest to między innymi chlebek pita lub jogurt dodawany do bardziej kalorycznych potraw jak szaszłyki czy dania z baraniny. W ramach deseru możesz sięgnąć po takie przysmaki jak figi lub daktyle. Uzupełnieniem posiłku powinno być obowiązkowe greckie wino lub tradycyjne uzo o smaku anyżu.

Nóż kuchenny Fiskars
Nóż kuchenny Fiskars

 

Ulubiona kuchnia Polaków – czas na Gruzję

Pośród polskich podróżników Gruzja z roku na rok staje się coraz bardziej popularnym kierunkiem. Nic więc dziwnego, że także tamtejsza kuchnia cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Znajdziesz tutaj unikatową mieszankę wpływów europejskich i azjatyckich ze sporą domieszką orientu. Przez setki lat ścierały się tutaj wpływy różnych kultur, dzięki czemu współczesna kultura gruzińska tworzy bajecznie kolorową (i niezwykle smakowitą) mozaikę.

Co jedzą Polacy odwiedzający Gruzję? Jedną z najsłynniejszych potraw z tamtego regionu są pierożki chinkali, wypełnione mięsnym farszem i gorącym rosołem, powstającym w czasie gotowania. Równie popularnym daniem jest kurczak podawany w aromatycznym sosie czosnkowym (czkmeruli) lub śliwkowym (tkemali).

Podobnie jak i inne, najlepsze kuchnie świata, także kuchnia gruzińska może pochwalić się szeroką gamą pysznych przekąsek. Najpopularniejszą z nich jest nadziewany chlebek chaczapuri, który jada się samodzielnie lub jako dodatek do innych dań. Koniecznie spróbuj także gruzińskich serów, wędlin i win – to właśnie one sprawiają, że tamtejsze smaki na długo zapadają w pamięć.

Patelnia Gerlach Natur
Patelnia Gerlach Natur

 

Kuchnia azjatycka czyli jaka?

Jeśli jeść, to w Azji. Kontynent ten jest oszałamiającą mieszanką kultur, smaków i aromatów. Warto jednak pamiętać, że nie istnieje coś takiego, jak jednolita i spójna kuchnia azjatycka. W jej miejscu funkcjonuje za to mnóstwo bardziej i mniej znanych kuchni regionalnych, które tworzą wyjątkowo apetyczną mieszankę.  Każda z nich jest bardzo złożona, a ich poznawanie właściwie nigdy się nie kończy.

Ulubiona kuchnia milionów osób na świecie wywodzi się z Chin. Polacy kojarzą ją przede wszystkim z popularną kaczką po pekińsku, pierożkami dim sum, słynnym kurczakiem gong bao oraz smażonymi sajgonkami. Należy jednak pamiętać, że kuchnia chińska jest znacznie bardziej złożona i warto poświęcić nieco czasu na dokładniejsze zgłębienie jej tajemnic.

Miłośnicy pikantnych potraw z pewnością pokochają dania pochodzące z Tajlandii. Kuchnia tego kraju w ostatnich latach zyskała ogromną popularność. Wszystko to za sprawą  świeżych i unikatowych kompozycji smakowych, które na długo zapadają w pamięć. Chcąc dowiedzieć się, jak smakuje Tajlandia, koniecznie skosztuj zupy tom yam, pad thai, sałatki z papai lub tajskiego, zielonego curry.

Na całym świecie triumfy święci również kuchnia japońska. Najpopularniejszym daniem z tego kraju jest oczywiście sushi, jednak warto pamiętać, że to nie wszystko, co smakoszom może zaoferować Kraj Kwitnącej Wiśni. Koniecznie spróbuj sycących ramenów, słodkiego mochi lub też wyjątkowo oryginalnych placuszków okonomiyaki.

Mówiąc o kuchni azjatyckiej, nie można pominąć Indii. To właśnie stamtąd pochodzą dania, które zachwycają smakoszy z całego świata. W końcu czy ktokolwiek jest w stanie wyobrazić sobie świat bez aromatycznego kurczaka tikka masala, potraw z pieca tandoor lub pierożków samosa?

Łyżka Fiskars
Łyżka Fiskars

 

Co jedzą Polacy, gdy gotują dania meksykańskie?

Wymieniając najlepsze kuchnie świata, nie sposób pominąć kuchni meksykańskiej. Dania wywodzące się z tego kraju są idealną propozycją dla osób, które kochają cieszyć się życiem i nie lubią się nudzić. Znajdziesz w nich nieoczywiste połączenia bardzo wyrazistych smaków, dzięki którym nawet proste i oczywiste składniki mogą zamienić się w danie godne królów.

Co jedzą Polacy, chcący zaprosić Meksyk do kuchni? W tym wypadku masz naprawdę wiele możliwości. Jedną z najpopularniejszych potraw z tego kraju są tacos. Warto jednak pamiętać, że te meksykańskie różnią się od tych, które znamy z amerykańskich filmów i nigdy nie są podawane w twardych i chrupiących skorupkach, przypominających muszelki.

Innym, bardzo popularnym daniem, które w Polsce kojarzy się z Meksykiem jest pikantne chilli con carne – jednak także i w tym wypadku mamy do czynienia z amerykańską wariacją na temat kuchni tego kraju.

Chcąc poznać oryginalne, meksykańskie smaki, skosztuj kukurydzianych tamales, bogatego sosu mole, sycących enchiladas lub zaskakująco prostych i smacznych gorditas. Na deser podaj słynne ciasto tres leches i ciesz się meksykańską fiestą w domowym zaciszu.

 

Aby odtworzyć smaki świata w swojej kuchni, naucz się odpowiednio wykorzystywać i łączyć przyprawy. O tym, jak to robić, przeczytasz w naszym poradniku „Przyprawy – do jakich potraw i po co je dodawać”.