Nie marnuj jedzenia! Pomożemy Ci w tym!

Czytaj
24.11.2020

Nie marnuj jedzenia! Pomożemy Ci w tym!

Marnowanie jedzenia jest jednym z największych problemów naszego społeczeństwa. Co możemy zrobić, aby sobie z nim poradzić? Podpowiemy Ci, jak nie marnować żywności oraz w jaki sposób zamienić niepozorne resztki w wyjątkowe danie.

naczynie żaroodporne Essentials

 

Marnowanie jedzenia – powszechny problem

Badania wskazują, że marnowanie jedzenia stanowi jeden w najpoważniejszych problemów, z jakim mierzy się nasze społeczeństwo. Z alarmujących statystyk wynika, że do wyrzucania żywności przyznaje się blisko połowa naszego społeczeństwa.

Statystyczny Polak marnuje około 253 kilogramów żywności w ciągu roku. W skali całego kraju przekłada się to na ogromne marnotrawstwo, którego w znacznej większości moglibyśmy uniknąć.

Fakt ten wiąże się również ze sporymi stratami finansowymi. Zdaniem ekspertów każdy z nas mógłby zaoszczędzić nawet 250 złotych każdego miesiąca, gdybyśmy rozsądniej planowali zakupy oraz posiłki

Jakie produkty najczęściej wyrzucamy? Ta niechlubna lista obejmuje niemal wszystkie produkty spożywcze, jednak badania wskazują, że na jej początku znajduje się pieczywo. Tuż za nim plasują się owoce, wędliny, warzywa i nabiał. Najrzadziej wyrzucamy gotowe dania oraz ryby.

Zakupy z głową to podstawa

Jeśli zastanawiasz się, jak nie marnować żywności, warto rozpocząć od zmiany przyzwyczajeń zakupowych. Postaraj się unikać bezmyślnego wrzucania do koszyka produktów z myślą, że być może przydadzą się w przyszłości. W ten sposób nie tylko wydasz zbyt dużo pieniędzy, ale również wrócisz do domu z zakupami, których spora część po pewnym czasie trafi do kosza.

Zanim wyruszysz na zakupy, znajdź kilka chwil na przygotowanie jadłospisu na najbliższe dni, a następnie na jego podstawie ułóż listę zakupową. Planując menu, w pierwszej kolejności wykorzystaj składniki, które już masz w domu, zwłaszcza te z kończącym się terminem przydatności do spożycia.

W trakcie zakupów konsekwentnie trzymaj się listy, wybierając jedynie niezbędne produkty. To doskonały sposób na oszczędności i uniknięcie marnotrawstwa.

 

Jak odpowiednio przechowywać żywność?

Każdy, kto zastanawia się, jak nie marnować jedzenia, musi wiedzieć, co zrobić, aby przechowywać żywość w odpowiedni sposób, a tym samym zminimalizować ryzyko ich zepsucia. Kasze, ryż i makarony przesypuj do szklanych słoi, dzięki którym nie będą mogły zalęgnąć się w nich np. mole spożywcze. Wkładając produkty do lodówki, warto przestrzegać zaleceń producenta, dotyczących ich umiejscowienia, gdyż odpowiednia temperatura i wentylacja mogą znacząco wydłużyć ich świeżość. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w próżniowe pojemniki do przechowywania żywności. Dzięki nim możesz lepiej zorganizować przestrzeń w lodówce oraz uchronić przed zepsuciem nie tylko warzywa i owoce, ale również nabiał i wędliny.

Jak nie marnować żywności? Zrób domową kostkę do zup i sosów

Z pewnością doskonale znasz ten scenariusz – w lodówce zostało trochę warzyw, a Tobie brakuje pomysłu na ich wykorzystanie. Możesz zamienić je w zdrową, domową bulionetkę, która wzbogaci smak przygotowywanych przez Ciebie zup lub sosów.

Co bardzo ważne, do wykonania poniższego przepisu, możesz użyć również lekko zwiędłych warzyw. Możesz też skrupulatnie zbierać do pojemnika próżniowego resztki warzyw, które pozostały Ci po przygotowaniu innych dań.

Domowa kostka bulionowa

Składniki:

  • ¼ niedużego selera
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Ok. 10 cm białej części pora
  • Garść liści lubczyku
  • Mały pęczek pietruszki
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • Płaska łyżeczka papryki
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

Wszystkie przyprawy zmiel na proszek przy pomocy młynka lub moździerza. Warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce, z kolei cebulę i pora pokrój w półplasterki. Zioła drobno posiekaj.

W garnku rozgrzej niedużą ilość oleju i podsmaż cebulę oraz pora. Kiedy się lekko zrumienią, dodaj do nich pozostałe warzywa oraz przyprawy. Całość podsmażaj przez około kilka minut, tak aby warzywa się zrumieniły. Dodaj niedużą ilość wody (około 150 ml) i gotuj pod przykryciem do momentu aż większość płynu wyparuje.

Do ugotowanych warzyw dodaj posiekane warzywa, a następnie zmiksuj wszystko przy pomocy blendera na gładką, gęstą masę. Pastę przełóż do foremki do kostek i wstaw do zamrażarki. Możesz też przełożyć ją do słoiczków i zawekować.

Co zrobić z czerstwym pieczywem?

Chleb otaczany jest w naszym kraju szczególnym szacunkiem, dlatego pod żadnym pozorem nie powinieneś go wyrzucać. Zeschnięte pieczywo idealnie nadaje się do zrobienia francuskich tostów, grzanek do zupy lub po prostu bułki tartej. Ciekawym sposobem na jego wykorzystanie będzie przygotowanie puddingu chlebowego, który idealnie sprawdzi się w roli śniadania na chłodne i ponure dni.

Pudding chlebowy

Składniki:

  • 5 kromek czerstwego pieczywa
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • Garść orzechów włoskich
  • Garść rodzynek
  • 1 gruszka
  • Duża szczypta cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Pieczywo pokrój w dosyć dużą kostkę. Obierz gruszkę i ją również pokrój w kostkę. Orzechy z grubsza posiekaj.

W dużej misce wymieszaj mleko, oba rodzaje cukru oraz jajka. Do tak przygotowanej masy dodaj pieczywo, gruszkę, orzechy, przyprawy oraz rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na około 5 minut, aby chleb wchłonął większość płynu.

W międzyczasie wysmaruj kokilki masłem, a następnie wyłóż do nich masę chlebową. Jeśli w misce zostanie płyn, wlej go również do foremek. Puddingi chlebowe piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, tak aby wierzch się zezłocił i był lekko chrupiący. Podawaj na ciepło.

Jak nie marnować jedzenia – zupa do ostatniej kropli

Rosół jest jedną z tych zup, które najczęściej goszczą na polskich stołach. Resztkę bulionu możesz wykorzystać jako bazę do innych potraw, dzięki czemu ich smak stanie się głębszy i znacznie bardziej wyrazisty.

Możesz również podzielić go na mniejsze porcje i zamrozić na przyszłość. A w jaki sposób wykorzystać warzywa i mięso z rosołu? Pod żadnym pozorem nie należy ich wyrzucać. Zrobisz z nich nie tylko sałatkę jarzynową, ale również doskonały pasztet.

Pasztet z resztek rosołowych

Składniki:

  • Ok. 700 g mięsa z rosołu (np. drób, wołowina)
  • 500 g warzyw z rosołu (marchewka, por, seler, por, opalona cebula itp.)
  • 100 ml bulionu
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso oraz warzywa pokrój na kawałki o podobnej wielkości, a następnie zmiksuj je na gładką masę przy pomocy robota kuchennego lub maszynki do mielenia mięsa. Dodaj do masy żółtka, bulion, bułkę tartą, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy, a następnie dokładnie wymieszaj.

Białka ubij na sztywno z niewielką ilością soli. Pianę dodawaj porcjami do masy mięsno warzywnej, tak aby wciąż zachować jej puszystość. Całość przełóż do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej niedużą ilością bułki tartej. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Podawaj po wystudzeniu.

Nie wyrzucaj zieleniny!

Różnego rodzaju zioła są niezbędne do przygotowania aromatycznych potraw. Niestety, większość z nich szybko więdnie i trafia do kosza. W jaki sposób ich nie marnować? Możesz je posiekać, przełożyć do kostkarki i zamrozić, tak aby były pod ręką zawsze, gdy tego potrzebujesz.

Warto również pamiętać o wykorzystaniu niezbyt popularnej zieleniny, takiej jak natka marchewki lub liście rzodkiewki. Są one jadalne i idealnie nadają się na pesto lub jako dodatek do sałatek.

Pesto z natki marchewki

Składniki:

  • Natka z 1 pęczka marchewki
  • Garść orzechów włoskich
  • 50 g parmezanu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • Dobrej jakości oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki przełóż do misy blendera. Dla lepszego efektu orzechy włoskie możesz delikatnie zrumienić na suchej patelni. Całość zmiksuj na gładką masę, dodając tyle oliwy, aby powstał gęsty sos.

Gotowe pesto przełóż do słoiczka, polej z wierzchu oliwą i dokładnie zamknij. W ten sposób możesz przechowywać je w lodówce przez około tydzień. Doskonale nadaje się, jako dodatek do mięs, kanapek, serów i makaronów.

Zastanawiasz się, co jeszcze możesz zrobić, aby żyć w duchu zero waste? Przeczytaj nasz poradnik, w którym znajdziesz proste sposoby na bycie eko.

Nasz serwis używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close