Ogórki kiszone: przepis od babci

Czytaj
18.09.2020

Ogórki kiszone: przepis od babci

Nic nie smakuje lepiej niż tradycyjne, samodzielnie przygotowane ogórki kiszone. Przepis na nie jest wyjątkowo prosty, jednak wymaga nieco cierpliwości i wprawy. Dziś podpowiadamy, na co powinieneś zwracać uwagę, aby przygotować przetwory, których nie powstydziłaby się nawet babcia.

Są smaczne, proste w przygotowaniu i wyjątkowo zdrowe. O czym mowa? Oczywiście o ogórkach kiszonych domowej roboty. O tej porze roku warto zarezerwować sobie nieco czasu na ich zrobienie. Wszystko po to, aby w chłodne, jesienne dni móc cieszyć się smakiem lata zamkniętym w słoiczku.

 

Ogórki kiszone: przepis na zdrowie

Jak się okazuje, ogórki kiszone są najprawdziwszą skarbnicą witamin. Nic więc dziwnego, że osoby w których diecie często pojawiają się kiszone warzywa, cieszą się doskonałym zdrowiem. Podczas procesu fermentacji w ogórkach powstaje kwas mlekowy, który wzmacnia nasz układ odpornościowy. Znajdziemy w nich również mnóstwo substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym potas, magnez, sód, fosfor oraz witaminę A i C.

Dodatkowo, włączenie kiszonek do codziennej diety zaleca się wszystkim osobom, które dbają o linię i walczą ze zbędnymi kilogramami. W takich warzywach naturalny cukier został zamieniony na kwas mlekowy, dzięki czemu są znacznie mniej kaloryczne. Ogórki kiszone to zaledwie 11 kcal na 100g, co oznacza, że możemy się nimi zajadać bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Zawarte w nich substancje doskonale regulują metabolizm, na dłużej utrzymują uczucie sytości oraz chronią nas przed nagłymi napadami głodu.

Aby móc cieszyć się dobroczynnym wpływem kiszonek na zdrowie, należy najpierw dowiedzieć się, jak kisić ogórki domowym sposobem. Bowiem tylko w przypadku tych samodzielnie przygotowanych przetworów zyskujemy pewność, że nie znajdziemy w nich zbędnych dodatków ani polepszaczy smaku.

Garnek Nero

Jak kisić ogórki?

Zanim zaczniesz robić ogórki kiszone na zimę , upewnij się, że dysponujesz odpowiednim naczyniem. Ten pozornie nieistotny detal ma ogromny wpływ na to, jak ostatecznie będą smakować Twoje przetwory. Jak kisić ogórki? Z pewnością nie nadają się do tego pojemniki wykonane z plastiku lub innych tworzyw sztucznych. Mogą one reagować z solanką, a tym samym wydzielać szkodliwe substancje, które następnie wnikną w warzywa.

Najlepszym wyborem będę duże, szklane słoje uprzednio wyparzone i dokładnie umyte. Koniecznie sprawdź, czy nie są uszkodzone. Jeśli słoiki przesiąknęły zapachem poprzednich przetworów, wsyp do nich nieco sody oczyszczonej, a po godzinie dokładnie je umyj. W podobny sposób należy również przygotować zakrętki, gdyż nawet niewielka ilość rdzy lub innych zanieczyszczeń może całkowicie zrujnować ogórki.

Jeśli chcesz wcześniej cieszyć się smakiem małosolnych, należy nieznacznie zmienić przepis na ogórki kiszone. Solankę i wszystkie pozostałe składniki umieść w dużym słoju lub specjalnej kamionce, a dopiero po kilku dniach ukiszone już ogórki przełóż do mniejszych słoików.

 

Jakie ogórki najlepiej nadają się do kiszenia?

Czasem zdarza się, że ze słoika wyciągniesz niesmaczne i bardzo nieapetyczne kiszone ogórki. Przepis był dobry, naczynie i solanka również. W takim razie co zawiniło? Najprawdopodobniej produkt bazowy, czyli ogórki. Jeśli one będą marnej jakości, najpewniej także przetwory wykonane z ich użyciem nie będą smaczne.

Szykując ogórki kiszone, postaraj się zaopatrzyć w warzywa ze sprawdzonego źródła – bez zbędnych nawozów i substancji wspomagających wzrost. Idealnie, jeśli będą pochodzić z Twojego prywatnego ogródka. Wybieraj nieduże i jędrne sztuki pozbawione jakichkolwiek uszkodzeń. Jeśli będą zbyt duże, po ukiszeniu mogą pojawić się w nich puste przestrzenie.

Słoik Barell
Słoik Barell

 

Przepis na ogórki kiszone: jak zrobić idealną solankę?

Woda, którą zalewasz ogórki, jest równie istotna, co same warzywa. Unikaj tej chlorowanej, gdyż hamuje ona proces fermentacji. Znacznie lepiej jeśli będzie ona przegotowana lub dodatkowo przefiltrowana. Pamiętaj, że zalewanie ogórków wrzątkiem nie jest dobrym pomysłem, gdyż w ten sposób tracą one część wartości odżywczych.

Każdy przepis na ogórki kiszone wymaga przygotowania solanki. Jest to kluczowy składnik, ponieważ jeśli będzie zbyt słaba, ogórki nie ukiszą się odpowiednio, a po pewnym czasie po prostu zapleśnieją. Zbyt mocna zalewa sprawi, że ogórki staną bardzo słone i właściwie nie będą nadawać się do jedzenia. Przyjmuje się, że najlepsza solanka powstanie, gdy na każdy litr wody dodasz czubatą łyżkę stołową soli do przetworów.

Pojemnik Kyoto
Pojemnik Kyoto

 

Ogórki kiszone na zimę – co dodać do słoika?

Zastanawiasz się co zrobić, aby ogórki kiszone smakowały jak te, które przygotowywała Twoja mama lub babcia? Sekretem są odpowiednio dobrane przyprawy, sprawiające że kiszonki zyskują wyrazisty aromat. Co powinno znaleźć się w każdym słoiczku?

Bardzo istotną przyprawą jest chrzan, zaostrzający smak ogórków. Aby uzyskać jeszcze lepsze efekty, użyj zarówno korzenia, jak i liści tej rośliny. Nie zapominaj również o dodaniu sporej ilości czosnkukoniecznie polskiego, który ma najwięcej aromatu oraz wartości odżywczych. Ponadto do słoików należy włożyć sporą ilość łodyg kopru, zakończonych charakterystycznymi baldachami. Jeśli ich nie posiadasz, możesz użyć zwykłych łodyg koperku, dostępnych niemal w każdym warzywniaku.

Przygotowując ogórki kiszone na zimę warto sięgnąć również po liście krzewów (np. porzeczki i aronii) oraz drzew (dębu lub wiśni). Dzięki nim przetwory zyskają niepowtarzalny aromat oraz będą zabezpieczone przed zepsuciem.

 

Kiszone ogórki – przepis tradycyjny

Zastanawiasz się w jaki sposób przygotować kiszone ogórki? Przepis prezentowany poniżej z pewnością rozwieje Twoje wątpliwości. Postępując zgodnie z tymi wskazówkami, możesz przygotować dowolną ilość przetworów, dostosowując przyprawy wedle własnych upodobań.

Przepis na ogórki kiszone

Składniki:

  • Ogórki gruntowe
  • Liście chrzanu
  • Liście dębu, porzeczki lub winogron
  • Korzeń chrzanu
  • Czosnek
  • Łodygi i baldachy kopru
  • Sól do przetworów
  • Woda

Wykonanie:

Słoiki, w których planujesz kisić ogórki, dokładnie wyparz oraz sprawdź, czy nie mają żadnych wyszczerbień. Ogórki umyj, zwracając uwagę czy przypadkiem nie ma wśród nich nadpsutych sztuk.

Do każdego ze słoików włóż kawałek chrzanu o długości około 5-10 cm, 6 ząbków czosnku, łodygę kopru wraz z kwiatostanem oraz liście dębu, chrzanu lub porzeczki. Następnie zacznij wypełniać słoiki ogórkami, układając je dosyć ciasno obok siebie.

W międzyczasie przygotuj solankę, wsypując sól do wrzącej wody. Pamiętaj, aby zachować proporcję – 1 czubata łyżka stołowa soli na 1 litr wody. W ten sposób możesz przygotować dowolną ilość solanki. Dokładnie wymieszaj, aby sól się rozpuściła, a następnie poczekaj aż wystygnie i zalej nią ogórki. Zakręć i odstaw do spiżarni.

Słoik
Słoik na przetwory

Jak wykorzystać wodę po kiszeniu ogórków?

Pamiętaj, że w nowoczesnej kuchni nic nie powinno się marnować. Dotyczy to również wody, która pozostaje w słoikach po kiszeniu ogórków. Warto ją zachować, ponieważ przenikają do niej składniki odżywcze znajdujące się w warzywach, a do tego można wykorzystać ją na wiele sposobów.

Picie wody z ogórków kiszonych zaleca się nie tylko jako lekarstwo na syndrom dnia wczorajszego, ale również skuteczny sposób na pozbycie się skurczy mięśni oraz zgagi. Możesz także przygotować z niej okład, który ukoi poparzenia słoneczne.

Jeśli chcesz zamknąć smaki lata w słoiku, koniecznie przeczytaj także nasz poradnik: „7 rzeczy, które musisz wiedzieć przygotowując domowe przetwory.