Przejdź do sklepu brw.pl

W zgodzie z naturą i nurtem zero waste: przygotuj swoją kuchnię na jesienne zapasy

Czytaj
27.09.2021

W zgodzie z naturą i nurtem zero waste: przygotuj swoją kuchnię na jesienne zapasy

Każdego roku w Polsce do śmietników trafia około 5 ton pożywienia, z czego większość pochodzi z gospodarstw domowych. Najczęściej wyrzucamy produkty zepsute lub z przekroczoną datą ważności, a także resztki przygotowanych w nadmiarze potraw. Marnowanie jedzenia to problem, który dotyczy nas wszystkich. I to w dużej mierze od nas – konsumentów – zależy, czy w najbliższych latach uda się zmniejszyć jego skalę.

Przechowywanie w kuchni – w zgodzie z naturą i nurtem zero waste

Jak walczyć z marnotrawieniem żywności i ograniczyć wyrzucanie jedzenia we własnym domu? Planowanie jesiennych zapasów to doskonały pretekst do wprowadzenia w życie drobnych zmian. Przygotowania do zimy warto rozpocząć więc od korekty nawyków i dobrej organizacji strefy przechowywania – tak, aby jak najwięcej wykorzystywać, a jak najmniej marnować.

Dobre praktyki przełożą się nie tylko na korzyść dla środowiska i domowego budżetu, ale także na większą funkcjonalność kuchni, w której będziesz cieszyć się doskonale zorganizowaną strefą zapasów. Kuchnia zero waste to coś więcej niż chwytliwy trend. To przede wszystkim skuteczny sposób na racjonalne zarządzanie zasobami.

Przechowywanie z głową, czyli koniec z marnowaniem żywności!

Dlaczego warto przechowywać z głową? Istnieje wiele powodów: produkty ukryte głęboko w szafkach i po jakimś czasie zupełnie zapomniane, nieprawidłowo przechowywana żywność, która w lodówce psuje się po trzech dniach, poupychane opakowania i niedomykające się szafki kuchenne… to tylko niektóre z nich. Nieprzemyślane przechowywanie i brak strategii sprawiają, że w kuchni panuje chaos, a my kupujemy kolejne opakowanie kaszy czy cukru, chociaż trzy inne mamy już na półkach.

W ten sposób marnujemy wszystko: począwszy od pieczywa, świeżych owoców i warzyw, a skończywszy na nabiale, wędlinach i mięsie. Tracimy czas, uszczuplamy portfele, zapełniamy za to kosze na śmieci.

Dzięki dobrej organizacji strefy przechowywania zyskujesz większą kontrolę nad tym, co i w jakich ilościach kupujesz, a następnie gromadzisz: wiesz, ile produktów rzeczywiście zostaje wykorzystane, a ile zalega w kuchennych szafkach. Dbasz nie tylko o niemarnowanie żywności, pieniędzy i cennego miejsca w kuchni, ale również o swoje zdrowie oraz przyjemność płynącą z jedzenia. Prawidłowo przechowywana żywność na dłużej pozostaje świeża, a także zachowuje swój aromat i wygląd.

Przechowywanie w szufladzie pojemniki LOFT
Przechowywanie w szufladzie? Z pojemnikami LOFT zmieścisz w niej jeszcze więcej!

Jesienne zapasy i kuchnia zero waste: od czego zacząć?

Jak zorganizować strefę jesiennych zapasów w nurcie zero waste i w zgodzie z naturą? Zacznij od podstaw, czyli zakupów i odpowiedzialnego zarządzania kuchennymi (oraz spiżarnianymi) zasobami.

  • Kupuj tylko to, co jest potrzebne – pomoże Ci w tym planowanie jadłospisu na cały tydzień i skrupulatne spisywanie listy zakupów, której następnie będziesz się trzymać. Produkty suche z powodzeniem możesz kupować w większych ilościach, za to rzadziej. Odwrotnie postępuj z żywnością, którą trzeba zużyć jak najszybciej od dnia zakupu – świeżymi owocami czy wędliną. Tych kupuj mniej, lecz częściej odwiedzaj sklep lub targowisko.
  • Zamrażaj, wekuj, susz – korzystaj też z dobrodziejstwa kiszonek i domowych przetworów idealnych na jesienno-zimowy czas! W ten sposób przygotujesz zapasy na bardziej zabiegane dni, a także przypomnisz sobie smak lata, gdy dostęp do owoców i warzyw będzie ograniczony. Co więcej, ograniczysz kupowanie sklepowych przetworów w aluminiowych puszkach czy słoikach. Domowe dżemy, suszone jabłka, marynowane grzyby czy zamrożone zioła to sprytne sposoby na zdrowe posiłki oraz wprowadzenie w życie strategii less waste.

>>Sprawdź nasze przepisy na jesienne przetwory i zobacz, jak zamknąć smak lata w słoikach. Kliknij po garść inspiracji!

  • Pamiętaj o zabieraniu własnych opakowań na zakupy – kupuj na wagę i pakuj produkty do swoich opakowań. Wybieraj naturalne pojemniki stworzone z łatwo odnawialnych surowców. Do pakowania warzyw i owoców świetnie nadadzą się bawełniane lub lniane woreczki.
  • Zadbaj o porządek w szafkach i szufladach w strefie zapasów – wyposaż je w transparentne pojemniki, które nie zajmą wiele miejsca na półkach, za to umożliwią Ci łatwy i szybki wgląd w stan ilościowy poszczególnych produktów. W małej kuchennej spiżarni do przechowywania wykorzystaj wygodne kosze cargo – z powodzeniem poukładasz w nich słoiki, buteleczki, pojemniki czy kartony, zyskując bezproblemowy dostęp do każdego opakowania.
Smart przechowywanie z pojemnikami LOFT
Pojemnik 2,1 l LOFT – niewielkie rozmiary i duża pojemność!
  • Odpowiedzialnie zarządzaj swoimi zapasami – na zapas kupuj jedynie żywność, która się do tego nadaje, a więc głównie sypkie produkty oraz te przeznaczone na przetwory.

Jak przechowywać, by nie marnować? Sposoby na ekologiczną strefę przechowywania

Przede wszystkim prawidłowo przechowuj produkty żywnościowe. Niewłaściwe warunki przechowywania w ogromnej mierze przyczyniają się do marnowania zakupionych produktów.

Najczęściej błędy te obejmują przechowywanie w lodówce: często nie wiemy, jak układać w niej żywność, by pozostała świeża; nie wiemy też, co właściwie powinno do niej trafić, a co z powodzeniem moglibyśmy przechowywać w temperaturze pokojowej. Zdarza się, że przyniesione ze sklepu sery czy wędliny wkładamy do lodówki w sklepowym papierze, a warzywa w zafoliowanych opakowaniach. Tak potraktowane produkty szybko się psują, schną bądź pleśnieją, a w najlepszym wypadku tracą atrakcyjny wygląd. Tymczasem wędliny i sery najlepiej przechowywać w szczelnych pojemnikach, dzięki którym żywność na dłużej pozostanie świeża, a zapachy w lodówce nie będą się mieszać.

pojemniki zatrzymujące zapach i świeżość produktów linia poj. MEPAL
Pojemnik na wędliny Modula Mepal na długo zatrzyma zapach i świeżość produktu

Prawidłowe przechowywanie w lodówce ułatwią Ci także transparentne organizery, w których przechowasz warzywa, owoce czy inne produkty spożywcze. Lodówka utrzymana w czystości to jeden ze sposobów na przedłużenie trwałości znajdujących się w niej zapasów.

Linia LOFT pojemniki do lodówki organizacja miejsca
Pojemnik do przechowywania w lodówce LOFT pomogą w perfekcyjnej organizacji miejsca

Poza lodówką śmiało można przechowywać większość produktów magazynowanych w strefie zapasów. Należą do nich głównie produkty sypkie, kawa, zioła, przyprawy suszone owoce lub warzywa. Wszystko to, uprzednio przesypane do pojemników, z powodzeniem może trafić do pojemnych szuflad lub na półki. Makarony, kasze czy mąki przechowywane w ten sposób nie tylko zajmą mniej miejsca w kuchni, ale też będą chronione przed molami spożywczymi. Tak zabezpieczony produkt z pewnością się nie zmarnuje!

>>Chcesz wiedzieć więcej o tym, jak przechowywać żywność w lodówce i poza nią? Sprawdź, jak robić to prawidłowo!

Ekologiczną strefę przechowywania zorganizujesz również dzięki odpowiednim opakowaniom. Sięgaj po odnawialne i naturalne surowce – bezpieczne nie tylko dla środowiska, ale również dla jedzenia, z którym mają styczność. Szklane pojemniki z drewnianą pokrywą czy bambusowe pojemniczki wykorzystywane w organizacji w kuchni to więcej zdrowia i pożytku dla planety.

Szklane pojemniki z drewnianą pokrywą Eco
Szklany pojemnik z drewnianą pokrywą – sposób na przechowywanie w stylu EKO!

Nie wyrzucaj, wykorzystaj! Nowa strategia przygotowywania posiłków

Czerstwe pieczywo, które na pierwszy rzut oka nie nadaje się do spożycia. Skórki pomarańczy i cytryny pozostałe po owocowej sałatce. Pestki dyni użytej do ugotowania zupy. Liście rzodkiewki lub głąb kalafiora… Wszystkie te „odpady” tak naprawdę z powodzeniem możesz wykorzystać w swojej kuchni! Jak?

Świetnym pomysłem jest wykorzystanie zasuszonego chleba i przerobienie go na bułkę tartą – czy to za pomocą robota kuchennego, maszynki do mielenia czy tradycyjnej tarki. Skórki pomarańczowej śmiało możesz użyć do domowych wypieków (np. świątecznych) a z liści rzodkiewki zrobić zielone pesto do kanapek. Po wydrążeniu dyni została Ci cała miseczka pestek? Najlepszym rozwiązaniem jest ich zasuszenie – sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i urozmaicenie jesiennych dań. Tak przygotowanych dodatków nie musisz wykorzystywać od razu. W ich przechowywaniu pomogą Ci szczelnie zamykane pojemniki i słoiczki.

Powyższe propozycje to tylko przykłady, które można mnożyć. Myśląc o przygotowywaniu posiłków w ten sposób, z pewnością uda Ci się wprowadzić strategię zero waste w kuchni nie tylko na czas gromadzenia jesiennych zapasów, ale także na cały rok. Powodzenia!