Przejdź do sklepu brw.pl

Kuchnia w biurze: jak ją urządzić?

Czytaj
31.05.2020

Kuchnia w biurze: jak ją urządzić?

Kuchnia w firmie powinna być tak zorganizowana, aby spełniała swoją podstawową funkcję, a jednocześnie umożliwiała wyciszenie oraz zacieśnienie więzi między pracownikami. W jakie meble i sprzęty trzeba ją wyposażyć? Jak zaplanować ich rozkład, aby był on w pełni funkcjonalny?

Kuchnia w biurze: jak ją urządzić?

Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Jak rozplanować kuchnię w firmie?
  • Czy wybrać modułową kuchnię czy na wymiar?
  • Jak zaaranżować kuchnię w firmie?

Kuchnia biurowa nie tylko podnosi komfort pracy, ale sprzyja również integracji pracowników. To właśnie w niej w czasie przerw członkowie załogi posilają się lub relaksują przy filiżance kawy, wymieniają pomysłami i doświadczeniami.

Przepisy regulują, jak powinno wyglądać minimum, jeśli chodzi o wyposażenie kuchni w biurze, ale tak naprawdę sposób jej organizacji jest uzależniony od posiadanego zamysłu, wielkości pomieszczenia oraz budżetu przeznaczonego na ten cel.

Kuchnia w biurze – nie tylko do spożywania posiłków

Podstawą funkcjonowania każdej organizacji jest dobrze pracujący i zgrany zespół. Kuchnia w biurze jest zatem koniecznością, jeśli chcemy zadbać o nieco mniej formalną część tej integracji. Swobodne rozmowy i zawieranie znajomości odbywa się bowiem nie w pomieszczeniach biurowych, ale właśnie w kuchni. W biurze zjadamy drugie śniadanie, czasem również mamy ochotę na ciepły posiłek przygotowany wcześniej w domu. Potrzebne jest zatem miejsce do podgrzewania jedzenia i odpowiedni sprzęt AGD (np. kuchenka mikrofalowa), podstawowe meble kuchenne i choćby dystrybutory wody. Wystarczy mały aneks kuchenny, by móc umieścić w nim wszystkie wymienione rzeczy. Tak urządzona kuchnia może służyć nie tylko do spożywania posiłków, ale również zacieśniania relacji pomiędzy pracownikami. To ważne, bo jeśli ludzie się lubią – każda praca jest łatwiejsza.

Jak rozplanować kuchnię w firmie?

Kuchnia biurowa, nawet jeśli ma niewielki metraż, powinna zachowywać podział na strefy przeznaczone do różnych zadań. Gdy w czasie krótkiej przerwy spotka się w niej cała załoga, dzięki niemu uda się uniknąć chaosu.

 

1. Strefa zapasów i przechowywania

W strefie zapasów powinny znaleźć się meble do przechowywania artykułów spożywczych. Szafki cargo pozwolą Ci na poukładanie i posortowanie umieszczonych w nich produktów, przy zachowaniu łatwego dostępu do każdego z nich.

Praktyczna szafka cargo w meblach Capital – 38th Elysee Avenue
Praktyczna szafka cargo w meblach Capital – 38th Elysee Avenue

 

Nieodzowną częścią tej strefy jest lodówka. Powinna ona być na tyle duża, by zaspokoić potrzeby całego zespołu.

Strefa przechowywania to także pojemne szafki i szuflady na zastawę obiadową, sztućce, kubki, szklanki, miski. One także powinny znaleźć się na wyposażeniu kuchni w firmie.

 

2. Strefa zmywania

Podstawę tej strefy stanowi zlew. Ilość jego komór uzależnij od liczby osób korzystających z kuchni biurowej. W przypadku sporych pomieszczeń dobrym pomysłem jest wyspa z jednym lub nawet dwoma zlewami rozmieszczonymi w obu jej końcach. Powoli standardem odnośnie wyposażenia kuchni w biurach staje się zmywarka do naczyń.

Zaraz przy zlewie umieść suszarkę do naczyń. Jeśli nie ma na nią miejsca na blacie, możesz zamontować ją w szafce powieszonej nad zlewem. Natomiast w tej znajdującej się tuż pod nim ustaw praktyczne kosze do segregacji odpadów. Obok nich wygospodaruj miejsce na zmiotkę i szufelkę, czy choćby składany mop płaski.

Mop płaski z wkładem oraz szczotka i szufelka
Mop płaski z wkładem oraz szczotka i szufelka

 

3. Strefa przygotowywania i gotowania

Strefa przygotowywania to blat roboczy łączący strefę zmywania ze strefą gotowania. W kuchni biurowej mogą znaleźć się na nim różne akcesoria kuchenne np. komplet noży w bloku, solniczka i pieprzniczka. Elementy wykonane z bambusa lub zawierające choćby niewielkie wstawki z tych ciepłych, naturalnych materiałów, złagodzą surowy charakter przestrzeni zakładowej kuchni.

W tym miejscu możesz ustawić czajnik elektryczny. Ekspres do kawy nie jest obowiązkowy, ale pracownicy na pewno docenią taki sprzęt.

Z założenia kuchnia w firmie jest miejscem przewidzianym do podgrzania przyniesionego ze sobą posiłku, dlatego w strefie gotowania powinna znaleźć się kuchenka mikrofalowa. Odgrzanie takiego posiłku jest również możliwe na kuchence elektrycznej i w wielu firmach równolegle funkcjonuje taka kuchenka.

Zgodnie z najnowszymi trendami kuchnie biurowe coraz bardziej zaczynają przypominać te domowe — otwarte. Tyle że w przypadku tych pierwszych mamy raczej do czynienia z aneksem kuchennym połączonym ze strefą jadalnianą, czasem również wypoczynkową. Kuchnia staje się wówczas bardziej przestronna, więc jest to dobry pomysł w małych biurach.

Kuchnia do biura: modułowa czy na wymiar?

Kuchnie modułowe to mnogość elementów różniących się między sobą wielkością i budową. Możesz wybrać spośród nich te, które będą Ci potrzebne, a następnie samodzielnie zaplanować ich konfigurację. Jedyne, czego musisz dopilnować, to zgodność szerokości szafek kuchennych z górnej i dolnej zabudowy.

W przypadku mebli systemowych możesz stanowić o kolorystyce korpusów, frontów i blatów, formie uchwytów, a także designie całego zestawu.

Kuchnia modułowa Family Line Sole
Kuchnia modułowa Family Line Sole

 

Jeśli przestrzeń kuchni biurowej ma nieregularny kształt i wymaga niestandardowych rozwiązań, lepszym pomysłem będzie kuchnia na wymiar. Wybierając kuchenną zabudowę tego typu, możesz decydować o wymiarach szafek, przez co uda Ci się maksymalnie wypełnić dostępną przestrzeń.

Kuchnia na wymiar Capital – 33rd Saperavi Avenue
Kuchnia na wymiar Capital – 33rd Saperavi Avenue

 

„Serce” kuchni w firmie – miejsce do spożywania posiłków

Jeden długi stół umożliwi pracownikom wspólne zjedzenie posiłku. Sprawdzą się tutaj rozkładane modele dające możliwość wydłużenia ich przy użyciu jednej, dwóch, a nawet trzech wkładek. Nie dysponujesz wystarczającą ilością przestrzeni do ustawienia tak dużego mebla? W jego miejscu może pojawić się kilka mniejszych stolików.

Wybrane przez Ciebie do kuchni w firmie stoły powinny mieć stabilną konstrukcję, solidny blat wsparty na prostych, masywnych nogach. Ich powierzchnia musi być pokryta laminatem zwiększającym odporność na zarysowania.

Stół Sto 110/100
Stół Sto 110/100

 

Jakie dobrać do nich krzesła? Najlepsze będą te osadzone na mocnym, drewnianym stelażu. Modele bez siedziska urzekają prostotą swojej formy. Krzesła z korpusem wykonanym z polipropylenu będą łatwe do wyczyszczenia, podczas gdy te z miękkim siedziskiem zapewnią komfort podczas spożywania posiłku.

Katalog krzeseł i stołów znajdziesz tutaj.

Jak widzisz również w biurze kuchnia może być przytulnym miejscem do spożywania posiłków, chwili odpoczynku w miejscu pracy, a także odrobinę mniej służbową przestrzenią do rozmów ze współpracownikami. Poranną kawę lubi chyba każdy, zatem pijmy ją w taki sposób, by była to rutyna jeszcze przyjemniejsza, również w biurze!