Przejdź do sklepu brw.pl

Jaką patelnię kupić? Poradnik zakupowy

Czytaj
18.04.2020

Jaką patelnię kupić? Poradnik zakupowy

Patelnia jest jednym z najpopularniejszych sprzętów kuchennych, który powinien znaleźć się w każdym domu. Mogą różnić się kształtem, wagą, ceną i materiałem z którego zostały wykonane. Istotny jest oczywiście również rozmiar patelni. Zatem jaką patelnię wybrać? Co jest szczególnie istotne i na co zwracać uwagę w trakcie zakupów? Czas rozwiać wszystkie wątpliwości.

Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czy kupić małą, czy dużą patelnię?
  • Jaki kształt powinna mieć patelnia?
  • Jaką patelnię wybrać na indukcję?

Każdy, kto chociaż raz zatrzymał się dłuższą chwilę przy stoisku z patelniami, z pewnością doskonale zdaje sobie sprawę, że od ilości dostępnych tam kształtów, tworzyw i rozmiarów można dostać zawrotów głowy. Jaką patelnię kupić, aby później nie żałować? Które parametry są naprawdę istotne, a które stanowią jedynie sprytny zabieg marketingowy ze strony producentów? Jaka patelnia na indukcję, a jaka na tradycyjną kuchenkę gazową sprawdzi się najlepiej? Dzięki naszemu poradnikowi, już nigdy więcej nie będziesz mieć żadnych wątpliwości.

 

Jaką patelnię wybrać: dużą czy małą?

Biorąc pod uwagę rozmiar patelni, powinieneś zawsze kierować się zasadą złotego środka. Maleńkie patelnie o średnicy kilku lub kilkunastu centymetrów mogą się ładnie prezentować i z pewnością są bardzo łatwe w przechowywaniu. Warto jednak pamiętać, że tak naprawdę sprawdzą się wyłącznie w kuchni singla, a i to nie jest regułą. Jeśli kupisz zbyt małą patelnię, produkty będą na niej za bardzo ściśnięte, a w efekcie nie będą się odpowiednio smażyć.

 

Niezbyt dobrym pomysłem jest również kupowanie zbyt dużych patelni. Po pierwsze dosyć trudno znaleźć na nie odpowiednie miejsce w kuchennych szafkach. Ponadto, dużo łatwiej na nich o przypalenia, gdyż woda znacznie szybciej z nich odparowuje. Warto również mieć na uwadze, że jeśli nie posiadasz odpowiednio dużych palników, Twoja patelnia najpewniej nie będzie się równomiernie nagrzewać. W efekcie możesz skończyć z kotletem, który jest niedopieczony z jednej strony, podczas gdy drugi brzeg będzie mocno zrumieniony. Oczywiście pod warunkiem, że nie przygotowujesz dużych porcji podsmażanego jedzenia.

Tak więc jaką patelnię wybrać? Zastanów się dla ilu osób najczęściej gotujesz i na tej podstawie dokonaj wyboru. Dla dwu- lub trzyosobowej rodziny powinna wystarczyć patelnia o średnicy do 25 cm. Single powinni zaopatrzyć się w patelnię o średnicy 20 cm z kolei większe rodziny będą potrzebować czegoś powyżej 30 cm.

PATELNIA NATUR GERLACH

Dobierając rozmiar patelni warto również odpowiedzieć sobie na kilka pytań:

  • Jakie dania przygotowuję najczęściej? Jeśli na Twojej patelni najczęściej powstają makarony, jajecznica, czy risotto, mniejsza patelnia sprawdzi się dobrze. Jeśli jednak zdarza Ci się piec na patelni tortillę w jej oryginalnym rozmiarze dużego koła – średnica patelni powinna być większa.
  • Jak często zdarza mi się, że patelnia jest za mała? To również bardzo dobre pytanie, które pozwoli ustalić odpowiednie wymiary patelni. Jeśli bowiem zdarza się, że musisz danie rozdzielać już przekładać do większego naczynia, wybierz większą średnicę patelni. Jeśli nie – pozostań przy rozmiarze, którego używałeś ostatnio.
  • Na jakich kuchenkach gotuję? Pamiętaj, że na kuchenkach indukcyjnych używa się innego rodzaju garnków i patelni niż na kuchenkach elektrycznych i gazowych. Pamiętaj o tym przy wyborze patelni, bo w przeciwnym razie Twój zakup może Ci się do niczego nie przydać.
  • Czy dania często przywierają? Pod tym kątem dobierz dno patelni. Istnieje tu bowiem kilka konkretnych propozycji i warto je dostosować do Twoich kulinarnych potrzeb.

Jaki kształt powinna mieć patelnia?

Warto pamiętać, że każda patelnia ma nieco inne zastosowanie w zależności od tego jaki ma kształt.  Najłatwiej rozpoznasz woki, które przypominają duże, szerokie misy. Idealnie nadają się do przygotowywania orientalnych potraw typu stir-fry, gdyż umożliwiają ekspresowe podsmażanie produktów. Pamiętaj, że najwyższa temperatura jest na dnie patelni, a nieco niższa po bokach.

Patelnia uniwersalna najczęściej jest okrągła, niezbyt głęboka i posiada niewysokie brzegi. Idealnie nadaje się do codziennego gotowania, gdyż da się na niej przygotować niemal każdą potrawę. Jeżeli potrzebujesz patelni do duszenia mięs oraz przygotowywania większej ilości sosów, wybierz tę o wysokich brzegach.

Dość charakterystyczna jest również patelnia grillowa. Na jej dnie znajdują się specjalne fale, które mają imitować ruszt grilla. Potrawy z tej patelni są smaczne, a dodatkowo ozdobione grillowym znaczkiem w postaci ciemniejszych pasków.

Bardzo praktycznym narzędziem jest specjalna patelnia do naleśników. Ma ona znacznie cieńsze dno i niewysokie ranty, co znacznie ułatwia smażenie oraz obracanie naleśników. Wariacją na ten temat jest patelnia ze specjalnymi wgłębieniami, która przeznaczona jest to przygotowywania racuchów, kotlecików lub jajek sadzonych.

Jeśli lubisz ryby, z pewnością przyda Ci się do nich specjalna patelnia. Jaka najlepsza? Idealnym wyborem będzie taka o owalnym kształcie, która umożliwi smażenie i łatwe przewracanie całych ryb. Dodatkowo zwykle posiada ona karbowane dno, co pozwala na grillowanie i zapobiega przywieraniu.

Podsumowując ten wątek: wszystko zależy od Twoich indywidualnych potrzeb. Jednak mając na uwadze różnice między nimi, będziesz mógł dokonać świadomego wyboru. Bierz pod uwagę wielkość, kształt i parametry techniczne. Nie sugeruj się opiniami innych i możliwie najlepiej dobierz to naczynie do swoich potrzeb kulinarnych.

PATELNIA TEFAL CHEF

 

Jaka patelnia na indukcję?

Jeśli posiadasz kuchenkę indukcyjną, musisz wiedzieć, że nie każdy rodzaj garnków może być na niej używany. Tak więc jaka patelnia na indukcję sprawdzi się najlepiej? Warunkiem koniecznym jest dno wykonane z materiału ferromagnetycznego, bowiem tylko on umożliwi przewodzenie ciepła. Zastosowanie takich materiałów producenci oznaczają zwykle na opakowaniu, stosując symbol spirali.

Pamiętaj, że patelnia stosowana na kuchence indukcyjnej powinna mieć płaskie dno pozbawione nierówności. Jeśli odkształci się w trakcie użytkowania, istnieje duże ryzyko, że nie będzie się prawidłowo nagrzewać. W tym samym celu patelnia musi być dopasowana do rozmiaru palnika.

Jaką patelnię kupić – waga ma znaczenie

Mogłoby się wydawać, że lekka patelnia to idealny wybór. W końcu powinna być praktyczna i łatwiejsza w przenoszeniu. Niestety, jest to dosyć popularny błąd, który może stać się przyczyną wielu kulinarnych frustracji. Jaką patelnię kupić, aby ich uniknąć?

Dobra patelnia powinna być ciężka i mieć grube dno. Jest to pierwsza wskazówka, świadcząca o tym, że sprzęt został wykonany z solidnego materiału. Patelnia, która sporo waży będzie stabilniejsza, a tym samym bezpieczniejsza w użytkowaniu. Co więcej, w takim przypadku istnieje znacznie mniejsze prawdopodobieństwo, że patelnia się odkształci.

PATELNIA GERLACH SPACE

 

Aluminiowa, żelazna czy stalowa patelnia – jaka najlepsza?

W czasie zakupów koniecznie zwróć uwagę na to, z jakiego materiału została wykonana patelnia. Jaką wybrać? Każda z nich ma swoje zalety i wady.

Najpopularniejsze i najtańsze są patelnie aluminiowe. Znajdziesz je w niemal każdym sklepie gospodarstwa domowego. Warto jednak wziąć pod uwagę, że pod wpływem temperatury mogą łatwo się odkształci. Naukowcy też nie są do końca pewni, czy materiał ten pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Pojawiły się bowiem badania, wskazujące, że w czasie podgrzewania patelni aluminiowych, powstają na nich szkodliwe związki.

Eksperci najczęściej polecają te wykonane z żeliwa lub stali nierdzewnej. Materiały te znacznie lepiej utrzymują i rozprowadzają ciepło, dzięki czemu przygotowywanie potraw staje się prostsze. Ponadto, tego rodzaju patelnie dobrze znoszą wysokie temperatury, przez co rzadziej się odkształcają. Jak wskazują specjaliści, żywotność takiej patelni jest znacznie dłuższa nich tych wykonanych z aluminium.

Wśród patelni najwyższej jakości bardzo często wymienia się te, wykonane z miedzi. Są one stosunkowo drogie, ale w tym wypadku cena idzie w parze z wytrzymałością. Te produkty bardzo szybko się nagrzewają, nie są podatne na odkształcenia, a także długo utrzymują ciepło. Ponadto, utrzymanie ich w czystości nie stanowi większego problemu. Należy jednak pamiętać odpowiedniej pielęgnacji tego typu patelni, gdyż tylko w ten sposób będziesz mógł się nią cieszyć przez długie lata.

PATELNIA WILD TREND

 

Powłoka – jaka patelnia jest najlepsza?

Zawodowi kucharze doskonale wiedzą jak ważnym narzędziem jest patelnia. Jaka najlepsza i najbardziej wytrzymała? Na ten temat zwykle potrafią dyskutować godzinami. Większość z nich zgadza się, że kluczowe znaczenie odgrywa powłoka, jaką patelnia została pokryta, gdyż to ona zabezpiecza produkty przed przywieraniem. W tym wypadku mamy do wyboru kilka opcji.

Jeśli zastanawiasz się, jaką patelnię kupić, z pewnością natrafisz na tę z powłoką teflonową. Materiał ten zrobił furorę na całym świecie i jest obecnie powszechnie wykorzystywany do zabezpieczania sprzętu kuchennego. Teflon zapobiega przywieraniu smażonych produktów oraz sprawia, że przygotowywanie potraw nie wymaga użycia tłuszczu. W przypadku takich patelni niezwykle istotna jest odpowiednia pielęgnacja – nawet najdrobniejsze zadrapanie może sprawić, że sprzęt będzie nadawać się do wyrzucenia.

Dużą popularnością cieszą się również patelnie z pokrywami ceramicznymi. Skutecznie zapobiegają przywieraniu i nie są tak delikatne, jak teflon. Należy jednak pamiętać, iż do smażenia na nich zawsze należy używać tłuszczu.

Zdecydowanie najbardziej wytrzymałą jest powłoka tytanowa. Doskonale przewodzi ciepło, umożliwia smażenie beztłuszczowe i jest wyjątkowo trudna do zarysowania. Niestety, pokryte nią patelnie należą do najdroższych. Jednak jest to jakość, za którą warto zapłacić.

PATELNIA STONE

Obsługa patelni – co zrobić, by służyła jak najdłużej?

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na patelnie stalowe, patelnie z powłoką ceramiczną, czy też patelnie z nieprzywierającą powłoką teflonową, zawsze pojawia się pytanie na temat mycia w zmywarce. Wykorzystanie tego urządzenia do czyszczenia patelni wydaje się opcją wygodną i najmniej czasochłonną, zwłaszcza jeśli smażymy produkty w głębokim tłuszczu lub na patelni powstaną zabrudzenia po delikatnych przypaleniach. Niestety nie wszystkie rodzaje patelni możemy umyć w zmywarce. Część z nich mogą niszczyć wysokie temperatury, inne natomiast stracą przez to swoje właściwości.

Do mycia w zmywarce nie nadają się patelnie żeliwne . Podobnie niestety patelnie miedziane, a także bardzo popularne teflonowe. Zalety patelni teflonowej są szerokie, ale mycie w zmywarce może uszkodzić powierzchnię, a jak już wiemy uszkodzona powłoka teflonowa to same niebezpieczeństwa. Patelnia ceramiczna i patelnia aluminiowa również powinna być zmywana ręcznie.

Jakie patelnie mają możliwość mycia w zmywarce? Szklane, tytanowe i patelnie stalowe. Przy czym warto wspomnieć, że te ostatnie tylko wtedy, gdy w całości są wykonane ze stali nierdzewnej i nie zawierają żadnych elementów, np. drewnianych.

Czym mieszać na patelni?

Warto pamiętać, by na patelni nie używać żadnego „ciężkiego sprzętu”, czyli kuchennych akcesoriów z metalu, nawet metalowych sztućców. Niewiele patelni by to zniosło, a większość najbardziej popularnych z pomocą metalowych akcesoriów szybko zakończy swoją kuchenną służbę. Dlatego na każdej patelni powinniśmy używać tylko silikonowych przyborów kuchennych – łyżek, łopatek, czy szczypców. Dużo lepiej i bezpieczniej współpracują z powłoką nieprzywierającą, przy czym znoszą wysokie temperatury i możemy ich używać w pełni bezpiecznie.

Droga czy tania patelnia – jaką wybrać?

A gdyby kierować się tylko ceną? Co będzie lepszym wyborem – droga czy tania patelnia? Jaką wybrać? Jak się okazuje, decyzja wcale nie jest oczywista, gdyż kwota na paragonie nie zawsze idzie w parze z jakością zakupionego produktu. W sklepach znajdziesz patelnie, które kosztują nawet kilka tysięcy, jednak może się zdarzyć, że ich jakość porównywalna jest z tańszymi modelami – szczególnie jeśli nie jesteś profesjonalistą i używasz ich do celów domowych.

Za dobry sprzęt zapłacisz od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. Jeśli zastanawiasz się jaką patelnię wybrać, uważaj na te w podejrzanie niskich cenach. Znalezienie dobrej patelni za kilka lub kilkanaście złotych jest niczym wygrana na loterii – może się zdarzyć, jednak znacznie bardziej prawdopodobnym jest, że w krótkim czasie będziesz musiał ponownie udać się do sklepu.

 

Teraz powinieneś nie mieć już żadnych wątpliwości co do tego, jaką patelnie kupić. Zwracając uwagę na tych kilka opisanych wyżej aspektów, z pewnością zaopatrzysz się w sprzęt, który posłuży Ci przez długie lata.

Sprawdź także: Jakie noże kuchenne kupić, aby nie żałować?