Kuchnia w biurze: jak ją urządzić?

Czytaj
31.05.2020

Kuchnia w biurze: jak ją urządzić?

Kuchnia w firmie powinna być tak zorganizowana, aby spełniała swoją podstawową funkcję, a jednocześnie umożliwiała wyciszenie oraz zacieśnienie więzi między pracownikami. W jakie meble i sprzęty trzeba ją wyposażyć? Jak zaplanować ich rozkład, aby był on w pełni funkcjonalny?

Kuchnia w biurze: jak ją urządzić?

 

Kuchnia biurowa nie tylko podnosi komfort pracy, ale sprzyja również integracji pracowników. To właśnie w niej w czasie przerw członkowie załogi posilają się lub relaksują przy filiżance kawy, wymieniają pomysłami i doświadczeniami.

Przepisy regulują, jak powinno wyglądać minimum, jeśli chodzi o wyposażenie kuchni w biurze, ale tak naprawdę sposób jej organizacji jest uzależniony od posiadanego zamysłu, wielkości pomieszczenia oraz budżetu przeznaczonego na ten cel.

 

Jak rozplanować kuchnię w firmie?

Kuchnia biurowa, nawet jeśli ma niewielki metraż, powinna zachowywać podział na strefy przeznaczone do różnych zadań. Gdy w czasie krótkiej przerwy spotka się w niej cała załoga, dzięki niemu uda się uniknąć chaosu.

 

1. Strefa zapasów i przechowywania

W strefie zapasów powinny znaleźć się meble do przechowywania artykułów spożywczych. Szafki cargo pozwolą Ci na poukładanie i posortowanie umieszczonych w nich produktów, przy zachowaniu łatwego dostępu do każdego z nich.

Praktyczna szafka cargo w meblach Capital – 38th Elysee Avenue
Praktyczna szafka cargo w meblach Capital – 38th Elysee Avenue

 

Nieodzowną częścią tej strefy jest lodówka. Powinna ona być na tyle duża, by zaspokoić potrzeby całego zespołu.

Strefa przechowywania to także pojemne szafki i szuflady na zastawę obiadową, sztućce, kubki, szklanki, miski. One także powinny znaleźć się na wyposażeniu kuchni w firmie.

 

2. Strefa zmywania

Podstawę tej strefy stanowi zlew. Ilość jego komór uzależnij od liczby osób korzystających z kuchni biurowej. W przypadku sporych pomieszczeń dobrym pomysłem jest wyspa z jednym lub nawet dwoma zlewami rozmieszczonymi w obu jej końcach. Powoli standardem odnośnie wyposażenia kuchni w biurach staje się zmywarka do naczyń.

 

Zaraz przy zlewie umieść suszarkę do naczyń. Jeśli nie ma na nią miejsca na blacie, możesz zamontować ją w szafce powieszonej nad zlewem. Natomiast w tej znajdującej się tuż pod nim ustaw praktyczne kosze do segregacji odpadów. Obok nich wygospodaruj miejsce na zmiotkę i szufelkę, czy choćby składany mop płaski.

Mop płaski z wkładem oraz szczotka i szufelka
Mop płaski z wkładem oraz szczotka i szufelka

 

3. Strefa przygotowywania i gotowania

Strefa przygotowywania to blat roboczy łączący strefę zmywania ze strefą gotowania. W kuchni biurowej mogą znaleźć się na nim różne akcesoria kuchenne np. komplet noży w bloku, solniczka i pieprzniczka. Elementy wykonane z bambusa lub zawierające choćby niewielkie wstawki z tych ciepłych, naturalnych materiałów, złagodzą surowy charakter przestrzeni zakładowej kuchni.

W tym miejscu możesz ustawić czajnik elektryczny. Ekspres do kawy nie jest obowiązkowy, ale pracownicy na pewno docenią taki sprzęt.

Z założenia kuchnia w firmie jest miejscem służącym do podgrzania przyniesionego ze sobą posiłku, dlatego w strefie gotowania powinna znaleźć się kuchenka mikrofalowa. W wielu firmach równolegle wraz z nią funkcjonuje kuchenka elektryczna.

Zgodnie z najnowszymi trendami kuchnie biurowe coraz bardziej zaczynają przypominać te domowe — otwarte. Tyle że w przypadku tych pierwszych mamy raczej do czynienia z aneksem kuchennym połączonym ze strefą jadalnianą, czasem również wypoczynkową.

 

Kuchnia do biura: modułowa czy na wymiar?

Kuchnie modułowe to mnogość elementów różniących się między sobą wielkością i budową. Możesz wybrać spośród nich te, które będą Ci potrzebne, a następnie samodzielnie zaplanować ich konfigurację. Jedyne, czego musisz dopilnować, to zgodność szerokości szafek kuchennych z górnej i dolnej zabudowy.

W przypadku mebli systemowych możesz stanowić o kolorystyce korpusów, frontów i blatów, formie uchwytów, a także designie całego zestawu.

Kuchnia modułowa Family Line Sole
Kuchnia modułowa Family Line Sole

 

Jeśli przestrzeń kuchni biurowej ma nieregularny kształt i wymaga niestandardowych rozwiązań, lepszym pomysłem będzie kuchnia na wymiar. Wybierając kuchenną zabudowę tego typu, możesz decydować o wymiarach szafek, przez co uda Ci się maksymalnie wypełnić dostępną przestrzeń.

Kuchnia na wymiar Capital – 33rd Saperavi Avenue
Kuchnia na wymiar Capital – 33rd Saperavi Avenue

 

„Serce” kuchni w firmie – miejsce do spożywania posiłków

Jeden długi stół umożliwi pracownikom wspólne zjedzenie posiłku. Sprawdzą się tutaj rozkładane modele dające możliwość wydłużenia ich przy użyciu jednej, dwóch, a nawet trzech wkładek. Nie dysponujesz wystarczającą ilością przestrzeni do ustawienia tak dużego mebla? W jego miejscu może pojawić się kilka mniejszych stolików.

Wybrane przez Ciebie do kuchni w firmie stoły powinny mieć stabilną konstrukcję, solidny blat wsparty na prostych, masywnych nogach. Ich powierzchnia musi być pokryta laminatem zwiększającym odporność na zarysowania.

Stół Sto 110/100
Stół Sto 110/100

 

Jakie dobrać do nich krzesła? Najlepsze będą te osadzone na mocnym, drewnianym stelażu. Modele bez siedziska urzekają prostotą swojej formy. Krzesła z korpusem wykonanym z polipropylenu będą łatwe do wyczyszczenia, podczas gdy te z miękkim siedziskiem zapewnią komfort podczas spożywania posiłku.

Katalog krzeseł i stołów znajdziesz tutaj.

Nasz serwis używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close