Przejdź do sklepu brw.pl

Przepis na letnie sałatki – poznaj 3 pyszne propozycje!

Czytaj
21.06.2023

Przepis na letnie sałatki – poznaj 3 pyszne propozycje!

Letnie warzywa pomogą Ci przygotować wiele wspaniałych sałatek, które w upalne dni są niezastąpione. Mamy dla Ciebie trzy sprawdzone przepisy na smaczne oraz zdrowe sałatki z sezonowych warzyw i nie tylko. Smacznego!

Salaterka Brunch aranżacja

SALATERKA BRUNCH

Lekkie sałatki – idealna przekąska na lato!

W naszym artykule:

  • wyjaśnimy, dlaczego podanie sałatki latem to strzał w dziesiątkę,
  • „zaserwujemy” trzy przepisy na pyszne sałatki,
  • podpowiemy, jakie akcesoria kuchenne i naczynia z oferty BRW przydadzą się do przyrządzenia warzywnego posiłku.

Letnie miesiące to nie tylko czas zabaw na świeżym powietrzu czy wakacyjnych wyjazdów. To również znakomita okazja do tego, żeby przejść na zdrowszą dietę i zacząć przygotowywać posiłki z wykorzystaniem świeżych warzyw. W gorące dni nie ma nic lepszego niż lekka, ale sycąca sałatka podana ze świeżym pieczywem na obiad lub kolację.

Przeczytaj także: „5 pomysłów na letnie napoje domowe z Black Red White!”.

Letnie sałatki – przepisy szybkie i łatwe od Black Red White

Poniżej znajdziesz przepisy na trzy sałatki, dwie z kurczakiem i jedną wegetariańską. Z pewnością zrobią furorę na spotkaniu z rodziną lub znajomymi!

Letnia sałatka z kurczakiem

Składniki

  • 100 g rukoli,
  • 50 g parmezanu,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 2 kromki białego pieczywa,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny.

Marynata:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz.

Sos:

  • 100 g jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka francuskiej musztardy,
  • 1/2 soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie

W pierwszej kolejności należy zamarynować kurczaka. Do przygotowania marynaty będą potrzebne: słodka papryka, oliwa z oliwek, pieprz, sól. Wymieszaj wszystkie składniki, natrzyj nimi kurczaka i zostaw w lodówce na godzinę.

Aby przyrządzić sos, musisz wymieszać jogurt z musztardą oraz sokiem z cytryny. Potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę pieprzu i soli.

Następny krok to zrobienie grzanek. Pokrojony w kostkę i skropiony oliwą chleb podsmaż na suchej patelni, dopóki się nie przyrumieni.

Kurczaka usmaż na grillowej patelni. Wystarczą 2, 3 minuty z każdej strony, żeby nabrał złocistego koloru.

Na dnie miski ułóż liście rukoli, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i kurczaka pokrojonego w kostkę. Wszystko polej sosem, a na koniec posyp startym parmezanem i grzankami.

Gotowe! Sałatka będzie świetnie smakować ze świeżym pieczywem.

Wegetariańska sałatka z batatami

Składniki

  • 200 g mieszanki sałat,
  • 60 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 100 g rukoli,
  • 100 g pomidorków koktajlowych,
  • 2 małe bataty,
  • 1/2 ogórka zielonego,
  • 1/2 granatu,
  • orzechy nerkowca i pestki dyni wedle uznania.

Sos:

  • 1 płaska łyżeczka sezamu,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • kilka kropli soku z cytryny.

Przygotowanie

Najpierw rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

W brytfance wyłożonej papierem do pieczenia umieść ugotowaną ciecierzycę z obranymi i pokrojonymi w kostkę batatami. Skrop oliwą z oliwek, posyp solą, wymieszaj i piecz około 20 minut.

Do dużej salaterki włóż mieszankę sałat, rukolę, posiekane orzechy, pestki dyni, obrany granat i przekrojone na pół pomidorki. Dodaj upieczone, przestygnięte bataty z ciecierzycą. Wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu i polej nim sałatkę.

Proste, prawda?

Sałatka z grillowanym kurczakiem i brzoskwiniami

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 50 g sera feta,
  • 2 brzoskwinie,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • liście rukoli, bazylii i mięty (mniej więcej po garści, z przewagą rukoli),
  • sól, pieprz, rozmaryn,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki octu balsamicznego.

Przygotowanie

Natrzyj pierś z kurczaka 1 łyżką oliwy z oliwek wymieszanej z pieprzem, solą i rozmarynem. Na rozgrzanej patelni grillowej usmaż kurczaka z obu stron i odstaw, aby lekko przestygł.

Pokrój brzoskwinie na plastry, posmaruj 1 łyżką oliwy i posyp pieprzem. Każdą ze stron grilluj przez około 2 minuty.

Liście rukoli, mięty i bazylii ułóż w salaterce. Na nich umieść grillowane brzoskwinie i pokrojoną w piórka cebulę. Na całości rozłóż plastry piersi kurczaka, posyp serem feta, polej octem balsamicznym.

Smacznego!

Przygotowanie sałatki – to Ci się przyda!

Zobacz, jakie akcesoria kuchenne i naczynia z oferty Black Red White pomogą Ci przyrządzić i zaserwować sałatkę!

Deska do krojenia Kyoto aranżacja

DESKA DO KROJENIA KYOTO

Nie rekomendujemy krojenia mięsa czy sezonowych warzyw bezpośrednio na blacie kuchennym, ponieważ w ten sposób szybko go zniszczysz. Będzie Ci potrzebna odpowiednia deska, na której wygodnie pokroisz letnie warzywa, liście ziół, drób, pieczywo. Rozważ deskę Kyoto. Wykonano ją z bambusa, który jest trwały i solidny. Co więcej, szybko schnie, nie wchłania wody, zapachów ani barwników. Pamiętaj tylko, żeby nie myć deski w zmywarce. Lepiej zrobić to w zlewozmywaku pod bieżącą wodą, zaraz po użyciu.

Łyżki do sałaty Kyoto aranżacja

ŁYŻKI DO SAŁATY KYOTO

Oprócz deski warto zaopatrzyć się w specjalne łyżki do sałaty. Przyjrzyj się naszym łyżkom Kyoto. Inspirowane japońskim wzornictwem, są poręczne, lekkie i wytrzymałe. Zrobiono je z bambusa. Jedną z licznych zalet tego materiału jest zwiększona odporność na wnikanie brudu. Dzięki łyżkom łatwo wymieszasz wszystkie składniki sałatki, nie rozdrabniając ich ani nie rozgniatając. Łyżki są na tyle estetyczne i uniwersalne, że będą ładnie prezentować się na stole zaaranżowanym nie tylko w stylu japońskim, lecz także skandynawskim, rustykalnym czy boho.

Nóż szefa kuchni Gerlach aranżacja

NÓŻ SZEFA KUCHNI GERLACH

Dobry nóż w kuchni to podstawa! Bez niego ani rusz. Do przygotowania apetycznej sałatki z pewnością przyda Ci się nóż szefa kuchni firmy Gerlach. Ma ostrze z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która jest odporna na korozję. W dodatku nóż nie wymaga częstego ostrzenia. Jego ergonomiczny kształt sprawia, że krojenie różnych produktów jest bardzo komfortowe, niezależnie od stopnia ich twardości.

Miska Acacia aranżacja

MISKA ACCACIA

Wiesz już, czym i na czym pokroisz warzywa do sałatki. Podszepnęliśmy też, jakimi łyżkami najlepiej wymieszać sałatkę. Najwyższy czas odpowiedzieć na pytanie: w czym ją podać? My proponujemy miskę Accacia. To solidne naczynie wykonane z drewna akacjowego posłuży Ci latami. Jego średnica wynosi 30 cm, zatem zmieści się w nim posiłek dla kilku osób. Wizytówką miski jest wyjątkowy design. Dekoracyjna faktura drewna w połączeniu z jego pięknym, głębokim odcieniem będzie wspaniałym tłem dla wielokolorowych sałatek.

Po więcej inspiracji zapraszamy do sklepu internetowego Black Red White!