Przejdź do sklepu brw.pl

Jakie noże kuchenne kupić, by nie żałować?

Czytaj
11.03.2020

Jakie noże kuchenne kupić, by nie żałować?

Kupując noże kuchenne warto zwrócić uwagę na kilka istotnych detali. Tylko w ten sposób zyskasz pewność, że będą Ci dobrze służyć przez długie lata. Jaki zestaw noży kuchennych obowiązkowo powinien znaleźć się w Twoim domu? Nasz poradnik ułatwi Ci ten wybór.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • ile kosztują dobre noże kuchenne i jak rozpoznać noże wysokiej jakości,
  • na co zwracać uwagę podczas wybierania noży kuchennych,
  • z jakiego materiału powinny być wykonane noże kuchenne,
  • jaki zestaw noży kuchennych powinien znaleźć się w każdej kuchni,
  • noże jakiej marki warto kupić.

Jakie noże do kuchni – dobre noże kuchenne to połowa kulinarnego sukcesu

Na pytanie o kuchenny przyrząd, bez którego nie może się obyć niemal każdy kucharz w pierwszej kolejności wymieni nóż. Nie jest to przypadek, gdyż bez naprawdę dobrego i ostrego noża, przygotowanie jakiejkolwiek potrawy staje się wyjątkowo trudne, jeśli nie niewykonalne. Zasada ta dotyczy nie tylko osób, pracujących w profesjonalnych kuchniach, ale także domowych kucharzy.

To właśnie od jakości używanych przez Ciebie noży w znacznej mierze zależy to, czy gotowanie będzie kojarzyć Ci się ze stresem czy też przyjemnością. Odpowiedni sprzęt nie tylko ułatwi Ci pracę, ale także sprawi, że wykonasz ją szybciej i dokładniej.

Niestety, przygotowując się do zakupu noży można dostać zawrotów głowy. W sklepach znajdziesz mnóstwo noży wykonanych z przeróżnych materiałów i przeznaczonych do różnych celów. Jak wśród nich odnaleźć te, których naprawdę potrzebujesz? Czy warto kupować każdy z noży osobno, czy może lepiej zdecydować się na zestaw noży w bloku? Oto kilka praktycznych rad, które ułatwią Ci wybór.

Noże kuchenne – czy wiesz, że dobry kucharz zawsze ma swoje?

Zestaw noży kuchennych to nie tylko kwestia odpowiedniego wyposażenia domowej kuchni. Chodzi o coś jeszcze. Noże są bowiem insygniami dobrego kucharza. Być może wiesz, ale warto tutaj wspomnieć, że dobry szef kuchni nie przychodzi do restauracji, gdzie dopiero dostanie noże do pracy. Najlepsi szefowie kuchni posiadają swój komplet noży, który zabierają ze sobą zawsze, jeśli zmieniają miejsce pracy. Dlaczego o tym wspominamy? Bo jest to dowodem na to, że te narzędzia to nie tylko ostrza noży i rączki wykonane z poszczególnych materiałów. To również pewnego rodzaju symbol.

Pamiętaj jednak, że każdy nóż – czy to specjalistyczny, czy to nóż uniwersalny, warto dopasowywać do swoich potrzeb. Niepotrzebny Ci komplet noży do filetowania ryb, jeśli nigdy ich nie jadasz. Przyda się natomiast nóż kuchenny do krojenia warzyw lub chleba, jeśli to właśnie one są częstymi składnikami Twoich posiłków. Jeśli zatem trafisz na ranking noży kuchennych, możesz posiłkować się wiedzą z niego płynącą, ale zawsze odnoś ją do swoich własnych potrzeb.

Ile powinny kosztować dobre noże kuchenne?

Zastanawiasz się jakie noże kuchenne kupić – tanie czy dobre? Wbrew pozorom, wcale nie musisz wybierać. Wiele osób uważa, że im więcej za coś zapłacimy, tym lepiej, gdyż w ten sposób otrzymamy znacznie lepszy produkt. Zasada ta została już niejednokrotnie obalona i jak się okazuje nie ma ona także zastosowania w świecie noży. Owszem, na rynku dostępne są noże kosztujące nawet kilka tysięcy złotych za sztukę. Czy jednak biją one na głowę te, za które zapłacimy znacznie mniej? W przypadku profesjonalnego użytku różnice są pewnie zauważalne, ale na zwykłe domowe potrzeby – niekoniecznie.

Wybierając noże kuchenne i ostrzałki, nie musisz kierować się ceną. Nie musisz kupować tych najtańszych, ale też nie warto zaciągać kredytu na ten cel. Znacznie lepiej będzie poszukać złotego środka. Popularne noże Gerlach czy Fiskars nie ustępują w niczym markom przeznaczonym dla profesjonalistów. Dobrej jakości zestaw noży wraz z akcesoriami kupisz już za kilkadziesiąt lub kilkaset złotych – wszystko zależy od jego rozmiaru oraz Twoich potrzeb.

Noże kuchenne – na co zwracać uwagę w czasie zakupów?

Czym charakteryzują się najlepsze noże kuchenne? Dobry nóż da się rozpoznać już na etapie zakupów. Warto zwrócić uwagę na twardość ostrza, gdyż w dużej mierze na tej podstawie można wywnioskować, jak długo nóż nam posłuży. Solidne noże mają ostrza o twardości powyżej 50 HRC. Jeśli nóż się wygina i jest aż nazbyt elastyczny, praca z nim może przysporzyć wielu problemów.

Co dosyć oczywiste, nóż musi być również ostry. Cięcie nim nie powinno wymagać od nas wkładania zbyt dużo siły, a ręka powinna być dla noża jedynie przewodnikiem. Jeśli masz okazję przetestować noże kuchenne, zrób to na twardym warzywie (np. na ziemniaku) a nie, jak sugeruje wiele reklam, na kartce papieru.

Zwróć także uwagę na to, czy nóż jest dobrze wyważony, a jego uchwyt dobrze leży w dłoni. To bardzo ważne aspekty z punktu widzenia wygody pracy. W czasie krojenia niezwykle istotny jest pewny uchwyt, dlatego dobry nóż powinien mieć rękojeść wykonaną z antypoślizgowego materiału. Dobrze też, gdy jest odpowiednio wyprofilowana i posiada zabezpieczenia uniemożliwiające skaleczenie.

 

Z jakiego materiału powinny być wykonane noże kuchenne?

Kupując noże kuchenne, koniecznie zwróć uwagę na to z jakiego materiału zostały one wykonane, gdyż każdy z nich ma swoje zalety oraz wady.

Najczęściej polecanym wyborem są noże ze stali nierdzewnej z rękojeścią z tworzywa sztucznego. To właśnie one uznawane są za produkty najbardziej wytrzymałe i odporne na różnego rodzaju uszkodzenia. Noże wykonane ze stali nierdzewnej posłużą Ci przez bardzo długi czas. Nieco więcej problemów sprawią narzędzia ze stali węglowej, gdyż jest ona podatna na korozję.

Producenci bardzo często powlekają ostrza cienką warstwą ochronną, która ma zapobiegać korozji, pękaniu i ścieraniu się noża. To bardzo dobre rozwiązanie, wydłużające znacząco żywotność noży.

W ciągu kilkudziesięciu ostatnich lat ogromną popularność zyskały noże ceramiczne, wykonywane zwykle z dwutlenku cyrkonu oraz węglika cyrkonu. W przeciwieństwie do noży stalowych, nie wchodzą one w reakcję z żywnością , nie korodują i zwykle nie wymagają specjalnej pielęgnacji. Ich największą zaletą jest bez wątpienia ostrość, którą zachowują przez bardzo długi czas. Warto jednak pamiętać, iż ceramiczne ostrze jest znacznie bardziej kruche i podatne na uszkodzenia niż to wykonane ze stali. Jest również sztywniejsze, przez co dla wielu osób praca z nim może okazać się mniej przyjemna.

Jakie noże kuchenne kupić? Zestaw noży niezbędny w każdej kuchni

Będąc w sklepie z pewnością zadasz sobie pytanie, jakie noże kuchenne kupić. W końcu wybór jest naprawdę ogromny, a ilość modeli może przyprawić o zawrót głowy. Zastanów się dobrze nad tym co i w jaki sposób gotujesz, a następnie skompletuj zestaw, który w jak największym stopniu spełni Twoje potrzeby.

Nóż szefa kuchni

W każdej kuchni powinien znaleźć się nóż szefa, który uznaje się za najbardziej podstawowy i uniwersalny model. Ma on długie ostrze, zwężające się ku wierzchołkowi, dzięki czemu z łatwością będziesz nim siekać, kroić zarówno mięso, jak i warzywa oraz zioła. Nóż szefa kuchni bez wątpienia przyda się każdemu – tak początkującym, jak i bardziej zaawansowanym kucharzom.

Oprócz typowego noża uniwersalnego na uwagę zasługuje również nóż santoku. Ten wielofunkcyjny model noża znajduje zastosowanie przede wszystkim w kuchni japońskiej, z której się wywodzi, jednak wykorzystasz go także podczas przygotowywania innych potraw. Jego największą zaletą jest szeroki wachlarz możliwości – z powodzeniem posiekasz nim różne produkty, począwszy od mięs i ryb, a skończywszy na warzywach i owocach.

Nóż do chleba

Warto również zaopatrzyć się w specjalny nóż do chleba, który poradzi sobie z nawet najbardziej chrupiącą skórką. Tego rodzaju nóż kuchenny ma ostrze ząbkowane i bardzo długie, co pozwala ukroić równe i nieposzarpane kromki.

Nóż do mięsa oraz nóż do warzyw

Kolejnymi elementami zestawu powinny być nóż do mięsa oraz do jarzyn. Pierwszy z nich charakteryzuje się długim i dosyć cienkim ostrzem. Z kolei nóż do warzyw przypomina nieco miniaturowy nóż szefa kuchni – jego ostrze jest króciutkie i szerokie, dzięki czemu doskonale sprawdzi się przy obieraniu lub krojeniu. Dobrej jakości nóż do obierania umożliwi Ci precyzyjne obieranie warzyw i owoców – bez konieczności wbijania się głęboko pod skórkę.

Tasak

Jeśli często gotujesz mięso, z pewnością przyda Ci się dobrej jakości tasak. Możesz wziąć przykład z azjatyckich szefów kuchni, którzy do perfekcji opanowani sztukę siekania i krojenia przy pomocy tego noża.

Nóż do filetowania

Czego jeszcze nie może zabraknąć w Twojej domowej kolekcji noży kuchennych? Miłośnicy ryb powinni także zainwestować w dobrej jakości nóż do filetowania. Charakteryzuje się on długim i bardzo elastycznym ostrzem, dzięki któremu bez trudu wykroisz piękne filety z każdej ryby.

Komplet noży kuchennych – jaką firmę wybrać?

Zastanawiając się jakiej firmy noże kuchenne kupić, możesz wybierać spośród ofert wielu producentów. W Polsce wyjątkową popularnością cieszą się noże Gerlach czy Fiskars Functional Form. Równie chętnie wybieramy też produkty marki Global, Tefal, Husla, BergHOFF lub Victorinox.

Coraz większą popularność w naszym kraju zyskują również azjatyccy producenci, których produkty słyną z pięknego designu oraz wyjątkowej wytrzymałości. Wśród nich szczególną popularnością cieszą się marki Tojiro, Masahiro, Satake Cutlery oraz Kyocera, która do perfekcji doprowadziła sztukę tworzenia noży ceramicznych.

Noże Gerlach czy Fiskars?

W polskich sklepach znajdziemy produkty wielu światowych marek, jednak większość klientów, którzy zastanawiają się, jakie noże kuchenne kupić, decyduje się na popularnych producentów, którzy obecni są na naszym rynku już od wielu lat. Noże Gerlach czy Fiskars należą do zbliżonej kategorii cenowej, produkują ostrza z wysokiej jakości stali nierdzewnej, które pewnie leżą w dłoni i doskonale służą przez długie lata. Obie marki oferują klasyczne zestawy 5 noży w bloku, w skład których wchodzą: nóż do jarzyn, nóż do pieczywa, noże kuchenne oraz nóż santoku. Elegancki zestaw 5 noży to nie tylko świetny dodatek do kuchni, ale również doskonały pomysł na prezent.

Wiele osób zwraca jednak uwagę na design. W przypadku noży Fiskars jest on bardzo nowoczesny z kolei w przypadku ostrza Gerlach są znacznie bardziej tradycyjne. Sporą różnicę stanowią także uchwyty. Pierwsza z marek postawiła na rękojeści z tworzyw sztucznych, z kolei większość noży Gerlach posiada drewniane uchwyty.

Ostateczna decyzja zależy od Twoich indywidualnych upodobań, jednak wybierając produkty tych marek, możesz być pewien, że kupujesz produkt, który będzie Ci dobrze służyć przez bardzo długi czas.

Zobacz też nasz poradnik: jak wybrać najlepszy komplet obiadowy!