Przejdź do sklepu brw.pl

Jak się pozbyć moli spożywczych?

Czytaj
30.05.2020

Jak się pozbyć moli spożywczych?

Mole spożywcze nie są mile widzianym gościem w żadnej kuchni. Gdy już się w niej pojawią, potrafią wyrządzić całkiem spore szkody, a na domiar złego bardzo trudno jest je wyprosić. Jak pozbyć się moli spożywczych? Co zrobić, by nigdy więcej nie powróciły?

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jak wyglądają mole spożywcze i w jakich produktach znajdziesz je najczęściej,
  • jak wytępić larwy moli spożywczych,
  • jak pozbyć się moli spożywczych i zapobiegać ich powrotom,
  • czy istnieją skuteczne, domowe sposoby na mole spożywcze;
  • jak pozbyć się moli za pomocą przypraw.

Jak się pozbyć moli spożywczych?

Mole spożywcze to postrach każdej kuchni i spiżarni. Niewielkie insekty chętnie zadamawiają się w produktach sypkich, które trzymamy na półkach lub w zamykanych szafkach. Dorosłe osobniki składają jaja, z których wylęgają się larwy moli spożywczych. Co prawda mole nie są bardzo niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia, ale skutecznie niszczą produkty oraz są wyjątkowo uciążliwe w eliminacji. Jak się przed nimi ustrzec i co zrobić, gdy już się pojawią?

Nawet rygorystyczne pilnowanie porządku oraz przestrzeganie zasad higieny w kuchni nie stanowi zabezpieczenia przed molami spożywczymi. Możesz je przynieść do domu wraz z zakupioną żywnością. Mogą one również wlecieć do środka przez kratkę wentylacyjną lub okno. Jak się pozbyć moli spożywczych z kuchni, gdy się w niej pojawią? Albo jeszcze lepiej — co zrobić, aby w ogóle nie dopuścić do ich zagnieżdżenia się w naszym domu?

By móc skutecznie walczyć z molami, trzeba poznać je trochę lepiej. Przedstawiamy najważniejsze informacje na temat kuchennych intruzów i podpowiadamy jak skutecznie pozbyć się moli spożywczych, wykorzystując domowe sposoby.

Jak pozbyć się larw moli spożywczych? Kilka faktów na ich temat

Pierwszym krokiem w skutecznej eliminacji moli jest prawidłowe rozpoznanie szkodników. Dorosłe mole spożywcze mają brązowo-szare wybarwienie i raczej niewielkie rozmiary. Ciepłe i zaciemnione wnętrze szafek kuchennych oraz opakowania z produktami spożywczymi to miejsca, w których dorosłe osobniki składają jaja. Mają one postać cienkich splotów przędzy przypominających pajęczą sieć.

Gdy taki mól znajduje się w stadium larwalnym, jest na tyle mały, że wejdzie w każdą szczelinę. Ani papier, ani plastik – o ile nie jest on bardzo gruby – nie stanowi dla niego przeszkody. Z łatwością jest w stanie przegryźć każdy rodzaj opakowania. Wystarczy niewielka dziurka lub przecięcie, aby znalazł sobie wygodne miejsce do życia.

Szkodniki te bytują głównie w suchych, sypkich produktach spożywczych: kaszy, mące, ryżu, bułce tartej, płatkach zbożowych. Można je znaleźć także w orzechach, nasionach, suszonych grzybach oraz owocach. Kawa, kakao, a nawet herbata czy cukier również mogą paść ich ofiarą.

Produkty, w których zalęgły się mole spożywcze, nie nadają się już do spożycia. Po odkryciu obecności intruzów, należy je jak najszybciej wyrzucić, a całą powierzchnię szafki lub półki dokładnie umyć, tak aby mieć pewność, że wszystkie jaja i szkodniki zostały usunięte.

Czy mole spożywcze mogą być niebezpieczne dla człowieka?

Czytamy o tym, jak pozbyć się moli spożywczych, bo sama ich obecność, a także ich jaja, odchody i ich larwy wywołują naturalną niechęć. Warto jednak chronić się przed molami spożywczymi również dlatego, że są niebezpieczne dla zdrowia. Czym grożą?

  • Mole spożywcze mogą przenosić groźne bakterie i grzyby. Co więcej, niektóre z dolegliwości, które wywołane są obecnością larw moli na produktach sypkich, czy suchych pokarmach, wykazują lekooporność.
  • Najczęściej mole spożywcze, ich larwy, a także odchody, wywołują dolegliwości układu pokarmowego oraz reakcje alergiczne.
  • Na dolegliwości i rozwijające się w związku nimi infekcje najbardziej są narażone osoby z obniżoną odpornością. Dorosłe osobniki, ale także larwy moli spożywczych mogą wywołać biegunki, rozwijanie się ropni, a także infekcje układu moczowego i żółciowego.

Larwy moli spożywczych – jak wytępić je skutecznie?

Z molami w kuchni nie uporasz się bez gruntownego sprzątania i przeprowadzenia czystek w kuchennych szafkach. Nie lubisz wyrzucać jedzenia? Dla pewności zawartość każdego opakowania możesz wysypać na szklaną miskę. Dzięki temu łatwiej będzie Ci sprawdzić, czy dany produkt jest czysty.

Ten typ szkodnika najlepiej czuje się w temperaturze pokojowej, dlatego najchętniej wybiera zamykane szafki lub półki w domowej spiżarni. Z kolei skrajnie niskie lub wysokie temperatury są w stanie zlikwidować zarówno dorosłe osobniki, jaja, jak i larwy moli spożywczych. Jak wytępić je z ich wykorzystaniem?

Gdy wygląd danego produktu budzi Twoje podejrzenia, lepiej się go pozbądź. Jeśli jednak masz przeczucie, że nie odniósł on żadnego szwanku, dla pewności umieść go w zamrażalniku. Pomocny będzie hermetyczny pojemnik wykonany z żaroodpornego szkła nadający się do zarówno do mrożenia żywności, jak i podgrzewania jej w mikrofalówce.

Opróżnione szafki oraz wszelkie zakamarki w ich otoczeniu musisz porządnie odkurzyć. Następnie wymyj je ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Na koniec włóż do każdej z nich naczynie wypełnione gorącą mieszaniną wody z octem w proporcji 1:1. Roztwór ten pozostaw w szafkach do czasu, aż wystygnie. Gorąca para jest skuteczna w eliminacji larw i dorosłych osobników, a dodatkowo pozostawia antybakteryjny osad na powierzchni mebla, dzięki czemu nie musisz martwić się o rychły powrót intruzów.

Wiele osób wykorzystuje gorące powietrze w walce z larwami moli spożywczych. Jak wytępić je przy jego użyciu? Po wymyciu środka i zewnętrznych powierzchni szafek kuchennych możesz je również zlikwidować za pomocą strumienia gorącego powietrza z suszarki do włosów.

Jak się pozbyć moli spożywczych? Zainwestuj w szklane pojemniki

Nie wiesz, jak można wytępić mole? Sposobem! Wystarczy, że zablokujesz im dostęp do pożywienia, w którym składają swojej jaja. Gdy będzie ono umieszczone w szczelnie zamykanych pojemnikach do przechowywania, szkodniki nie dostaną się do niego.

Powinny być one wykonane ze szkła, gdyż jest ono w stanie zwycięsko wyjść ze starcia z larwami moli spożywczych. Materiał ten nie zmienia smaku ani zapachu jedzenia. Postaw na opakowania wyposażone w pokrywkę – szczelnie zakręcaną lub zabezpieczoną uszczelką.

Jeżeli w kupionym produkcie przyniesiesz do domu mole, nie wydostaną się z takiego pojemnika. W rezultacie stracisz tylko niewielką część zgromadzonych zapasów, nie zaś wszystkie.

POJEMNIK OSSO

POJEMNIK OSSO

Pojemnik do przechowywania Blacktop

POJEMNIK DO PRZECHOWYWANIA BLACKTOP

 

Pojemnik z przykrywką Stylo

POJEMNIK Z PRZYKRYWKĄ STYLO

 

Pojemniki z transparentnego szkła wpasują się w stylistykę każdej kuchni. Na ich konstrukcję składa się tylko szkło i wieko. A ono może być wykonane z metalu, drewna i bambusa o naturalnym wybarwieniu lub zachowanym w bieli bądź czerni. Niby drobnostka, ale takie właśnie detale czynią aranżację kuchenną spójną i kompletną.

Pojemnik Kyoto

POJEMNIK KYOTO

 

Szklane pojemniki są o tyle wygodne, że umożliwiają bieżące kontrolowanie ilości zawartych w nich produktów, jak również ich stanu. Jeśli będą w nich mole, szybko to wychwycisz. Transparentny materiał pozwoli Ci także łatwo ocenić zawartość pojemnika, dzięki czemu zawsze szybko znajdziesz, to czego szukasz.

Wysokie opakowania o kształcie walca sprawdzą się przy przechowywaniu mąki, kaszy, makaronu. A co z przyprawami? One również bywają celem ataków moli. Z myślą o nich możesz kupić mniejsze, bardziej poręczne pojemniki.

Komplet 3 pojemników na przyprawy Simple

KOMPLET 3 POJEMNIKÓW NA PRZYPRAWY SIMPLE

Pojemnik na przyprawy Harmony

POJEMNIK NA PRZYPRAWY HARMONY

 

Wysoka estetyka ich wyglądu sprawia, że z powodzeniem można wyeksponować je na kuchennym blacie lub otwartej półce.

Szeroki asortyment szklanych pojemników do przechowywania żywności umożliwi Ci dobór takich modeli, które idealnie wpasują się w kosze cargo czy systemy szuflad wypełniające wnętrze Twoich szafek kuchennych.

Kuchnia na wymiar — meble z kolekcji Traffic 84th Board Street

Kuchnia na wymiar — meble z kolekcji TRAFFIC 84TH BOARD STREET

 

Jak się pozbyć moli spożywczych bez czyszczenia i odkurzania? Naturalnym wabikiem – pułapką przechwytującą mole – jest ocet winny. Nalej go odrobinę do miseczki. Nieproszeni goście zachęceni przyjemnym dla nich aromatem będą opuszczać swoje kryjówki i topić się w occie.

Do przechowywania octu, oliwy, sosu balsamicznego lub sojowego możesz wykorzystać szklaną butelkę z pałąkowym zapięciem. Korek z uszczelką przytrzymywany przez metalową klamrę zabezpieczy zawarty w butelce płyn przed utratą świeżości i aromatu. Nie dostaną się do niego również żadne owady.

W kuchni pomocny będzie dozownik szczelnie zamykany przy użyciu korka pozwalający na przechowywanie octu i oliwy jednocześnie.

Dozownik do oliwy i octu Avola

DOZOWNIK DO OLIWY I OCTU AVOLA

Butelka Swing

BUTELKA SWING

 

Sposoby na mole spożywcze bez użycia szkodliwej chemii

Jak wytępić mole spożywcze z wykorzystaniem naturalnych metod? Jest kilka takich „odstraszaczy”, całkowicie bezpiecznych dla zdrowia, które można znaleźć w każdym domu. Mole nie tolerują zapachu:

  • cytrusów,
  • wanilii,
  • goździków,
  • liści laurowych i ziela angielskiego,
  • lawendy.

W szafkach kuchennych możesz porozkładać zasuszone skórki lub całe plasterki cytryn i pomarańczy. Świetnym patentem nie tylko na świąteczną ozdobę domu, ale i odstraszenie moli jest pomarańcza naszpikowana goździkami.

Gotowym środkiem, po który bez obaw możesz sięgnąć w takiej sytuacji, jest saszetka zapachowa do kosza na śmieci o aromacie trawy cytrynowej. Dzięki niej nie tylko pozbędziesz się przykrego zapachu odpadów, ale i przepędzisz mole.

Jak się pozbyć moli spożywczych z kuchni przy użyciu przypraw?

Razem z zasuszonymi cytrusami lub zamiast nich mogą pojawić się liście laurowe. Dla zwiększenia bezpieczeństwa żywności w pojemnikach możesz do każdego z nich włożyć taki listek oraz kilka ziarenek ziela angielskiego.

Wrzucane do szafek gałązki lawendy nie będą wyglądać zbyt estetycznie, ale gdy znajdą się one w dekoracyjnym woreczku, to już całkiem inna historia. Ich wnętrze możesz raz na jakiś czas spryskać mieszanką wody, octu i kilku kropel olejku eterycznego – eukaliptusowego lub lawendowego.

Warto podkreślić, że tego typu działania mogą zniechęcić mole do powrotu, do ich zwalczenia mogą jednak nie wystarczyć. Na tym obszarze największą skuteczność przyniosą generalne porządki w kuchni.

Garść porad dotyczących sprzątania w kuchni, w tym także sprawdzone patenty na usprawnienie jej organizacji znajdziesz w artykule: „Wiosenne porządki w kuchni – proste i szybkie sposoby na sprzątanie”

Pułapka w postaci tłuszczu

Mole spożywcze będą lgnąć do sypkich produktów. Obecność moli spożywczych jest tam niezwykle częsta. Warto to wykorzystać i postawić niewielkie pojemniki z tłuszczem po smażeniu na szafce, np. tej, na której przechowujemy ryż, makarony i inne sypkie produkty spożywcze. Mole z pewnością się tam pojawią, a wówczas pojemniki z tłuszczem staną się dla nich śmiertelną pułapką.

Zwalczanie moli spożywczych. Podsumowanie

Mole spożywcze to prawdziwa zmora domowników. Gdy już się pojawią, należy działać możliwie jak najszybciej – w przeciwnym wypadku wyrządzą ogromne szkody, powodując straty w zapasach żywności.

Na szczęście istnieją domowe sposoby na mole, dzięki którym problem uciążliwych szkodników może być rozwiązany raz na zawsze. Poza działaniami mającymi na celu zwalczenie obecnych już w szafkach owadów warto wdrożyć również kroki zapobiegawcze. Jednym z nich jest zaopatrzenie kuchni w szklane, szczelnie zamykane pojemniki, do których przesypane zostaną mąki, kasze, ryże i makarony, a także płatki zbożowe. Tak zabezpieczone produkty spożywcze nie mają szans stać się ofiarą moli.

Pamiętaj również, że istnieją naturalne zapachy, których mole unikają jak ognia. Należą do nich aromaty cytrusów, goździków czy lawendy. Wykorzystuj je w kuchni na co dzień nie tylko jako przyprawy i dodatki do żywności, ale również jako lekarstwo na mole.