Jak się pozbyć moli spożywczych?

Czytaj
30.05.2020

Jak się pozbyć moli spożywczych?

Mole spożywcze nie są mile widzianym gościem w żadnej kuchni. Gdy już się w niej pojawią, potrafią wyrządzić całkiem spore szkody, a na domiar złego bardzo trudno jest je wyprosić. Jak pozbyć się moli spożywczych? Co zrobić, by nigdy więcej nie powróciły?

Jak się pozbyć moli spożywczych?

 

Nawet rygorystyczne pilnowanie porządku oraz przestrzeganie zasad higieny w kuchni nie stanowi zabezpieczenia przed molami spożywczymi. Możesz je przynieść do domu wraz z zakupioną żywnością. Mogą one również wlecieć do środka przez kratkę wentylacyjną lub okno.

Jak się pozbyć moli spożywczych z kuchni, gdy się w niej pojawią? Albo jeszcze lepiej — co zrobić, aby w ogóle nie dopuścić do ich zagnieżdżenia się w naszym domu? By móc skutecznie walczyć z molami, trzeba poznać je trochę lepiej.

 

Jak pozbyć się moli spożywczych? Kilka faktów na ich temat

Dorosła postać mola spożywczego ma brązowo-szare wybarwienie i raczej niewielkie rozmiary. Ciepłe i zaciemnione wnętrze szafek kuchennych oraz opakowania z produktami spożywczymi to miejsca, w których mole składają jaja. Mają one postać cienkich splotów przędzy przypominających pajęczą sieć.

Gdy taki mól znajduje się w stadium larwalnym, jest na tyle mały, że wejdzie w każdą szczelinę. Ani papier, ani plastik – o ile nie jest on bardzo gruby – nie stanowi dla niego przeszkody.

Szkodniki te bytują głównie w kaszy, mące, ryżu, bułce tartej, płatkach zbożowych. Można je znaleźć także w orzechach, nasionach, suszonych grzybach oraz owocach. Kawa, kakao, a nawet herbata również mogą paść ich ofiarą.

 

Larwy moli spożywczych – jak wytępić je skutecznie?

Z molami w kuchni nie uporasz się bez gruntownego sprzątania i przeprowadzenia czystek w kuchennych szafkach. Nie lubisz wyrzucać jedzenia? Dla pewności zawartość każdego opakowania możesz wysypać na szklaną miskę. Dzięki temu łatwiej będzie Ci sprawdzić, czy dany produkt jest czysty.

Ten typ szkodnika najlepiej czuje się w temperaturze pokojowej. Te skrajnie niskie lub wysokie są w stanie zlikwidować zarówno jaja, jak i larwy moli spożywczych. Jak wytępić je z ich wykorzystaniem?

Gdy wygląd danego produktu budzi Twoje podejrzenia, lepiej się go pozbądź. Jeśli jednak masz przeczucie, że nie odniósł on żadnego szwanku, dla pewności umieść go w zamrażalniku. Pomocny będzie hermetyczny pojemnik wykonany z żaroodpornego szkła nadający się do zarówno do mrożenia żywności, jak i podgrzewania jej w mikrofalówce.

Opróżnione szafki oraz wszelkie zakamarki w ich otoczeniu musisz porządnie odkurzyć. Następnie wymyj je ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Na koniec włóż do każdej z nich naczynie wypełnione gorącą mieszaniną wody z octem w proporcji 1:1. Roztwór ten pozostaw w szafkach do czasu, aż wystygnie.

Wiele osób wykorzystuje gorące powietrze w walce z larwami moli spożywczych. Jak wytępić je przy jego użyciu? Po wymyciu środka i zewnętrznych powierzchni szafek kuchennych możesz je również zlikwidować za pomocą strumienia gorącego powietrza z suszarki do włosów.

 

Jak się pozbyć moli spożywczych? Zainwestuj w szklane pojemniki

Nie wiesz, jak można wytępić mole? Sposobem! Wystarczy, że zablokujesz im dostęp do pożywienia. Gdy będzie ono umieszczone w szczelnie zamykanych pojemnikach do przechowywania, szkodniki nie dostaną się do niego.

 

Powinny być one wykonane ze szkła, gdyż jest ono w stanie zwycięsko wyjść ze starcia z larwami moli spożywczych. Materiał ten nie zmienia smaku ani zapachu jedzenia. Postaw na opakowania wyposażone w pokrywkę – szczelnie zakręcaną lub zabezpieczoną uszczelką.

Jeżeli w kupionym produkcie przyniesiesz do domu mole, nie wydostaną się z takiego pojemnika. W rezultacie stracisz tylko niewielką część zgromadzonych zapasów, nie zaś wszystkie.

 

Pojemniki z transparentnego szkła wpasują się w stylistykę każdej kuchni. Na ich konstrukcję składa się tylko szkło i wieko. A ono może być wykonane z metalu, drewna i bambusa o naturalnym wybarwieniu lub zachowanym w bieli bądź czerni. Niby drobnostka, ale takie właśnie detale czynią aranżację kuchenną spójną i kompletną.

Pojemnik Kyoto
Pojemnik Kyoto

 

Szklane pojemniki są o tyle wygodne, że umożliwiają bieżące kontrolowanie ilości zawartych w nich produktów, jak również ich stanu. Jeśli będą w nich mole, szybko to wychwycisz.

Wysokie opakowania o kształcie walca sprawdzą się przy przechowywaniu mąki, kaszy, makaronu. A co z przyprawami? One również bywają celem ataków moli. Z myślą o nich możesz kupić mniejsze, bardziej poręczne pojemniki.

 

Wysoka estetyka ich wyglądu sprawia, że z powodzeniem można wyeksponować je na kuchennym blacie lub otwartej półce.

Szeroki asortyment szklanych pojemników do przechowywania żywności umożliwi Ci dobór takich modeli, które idealnie wpasują się w kosze cargo czy systemy szuflad wypełniające wnętrze Twoich szafek kuchennych.

Kuchnia na wymiar — meble z kolekcji Traffic 84th Board Street
Kuchnia na wymiar — meble z kolekcji Traffic 84th Board Street

 

Jak się pozbyć moli spożywczych bez czyszczenia i odkurzania? Naturalnym wabikiem – pułapką przechwytującą mole – jest ocet winny. Nalej go odrobinę do miseczki. Nieproszeni goście zachęceni przyjemnym dla nich aromatem będą opuszczać swoje kryjówki i topić się w occie.

Do przechowywania octu, oliwy, sosu balsamicznego lub sojowego możesz wykorzystać szklaną butelkę z pałąkowym zapięciem. Korek z uszczelką przytrzymywany przez metalową klamrę zabezpieczy zawarty w butelce płyn przed utratą świeżości i aromatu. Nie dostaną się do niego również żadne owady.

W kuchni pomocny będzie dozownik szczelnie zamykany przy użyciu korka pozwalający na przechowywanie octu i oliwy jednocześnie.

 

Jak pozbyć się moli spożywczych bez użycia szkodliwej chemii?

Jak wytępić mole spożywcze z wykorzystaniem naturalnych metod? Jest kilka takich „odstarszaczy”, które można znaleźć w każdym domu. Mole nie tolerują zapachu:

  • cytrusów,
  • wanilii,
  • goździków,
  • liści laurowych i ziela angielskiego,
  • lawendy.

W szafkach kuchennych możesz porozkładać zasuszone skórki lub całe plasterki cytryn i pomarańczy. Świetnym patentem nie tylko na świąteczną ozdobę domu, ale i odstraszenie moli jest pomarańcza naszpikowana goździkami.

Gotowym środkiem, po który bez obaw możesz sięgnąć w takiej sytuacji, jest saszetka zapachowa do kosza na śmieci o aromacie trawy cytrynowej. Dzięki niej nie tylko pozbędziesz się przykrego zapachu odpadów, ale i przepędzisz mole.

 

Jak się pozbyć moli spożywczych z kuchni przy użyciu przypraw?

Razem z zasuszonymi cytrusami lub zamiast nich mogą pojawić się liście laurowe. Dla zwiększenia bezpieczeństwa żywności w pojemnikach możesz do każdego z nich włożyć taki listek oraz kilka ziarenek ziela angielskiego.

Wrzucane do szafek gałązki lawendy nie będą wyglądać zbyt estetycznie, ale gdy znajdą się one w dekoracyjnym woreczku, to już całkiem inna historia. Ich wnętrze możesz raz na jakiś czas spryskać mieszanką wody, octu i kilku kropel olejku eterycznego – eukaliptusowego lub lawendowego.

Warto podkreślić, że tego typu działania mogą zniechęcić mole do powrotu, do ich zwalczenia mogą jednak nie wystarczyć. Na tym obszarze największą skuteczność przyniosą generalne porządki w kuchni.

Garść porad dotyczących sprzątania w kuchni, w tym także sprawdzone patenty na usprawnienie jej organizacji znajdziesz w artykule: „Wiosenne porządki w kuchni – proste i szybkie sposoby na sprzątanie”

Nasz serwis używa plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close