Jak zaprojektować kuchnię? 10 błędów, których lepiej unikać

Czytaj
1.09.2019

Jak zaprojektować kuchnię? 10 błędów, których lepiej unikać

Wygodna i funkcjonalna kuchnia może sprawić, że staniesz się wirtuozem domowych posiłków. I odwrotnie – przez zły projekt nawet zagorzały miłośnik gotowania zacznie jadać w restauracjach. A oto nasz krótki przepis, jak nie zrobić „zakalca” ze swojej kuchni.

jak zaprojektować kuchnię

 

Mała kuchnia: tylko dla tych, którzy nie lubią gotować?

Mała kuchnia potrafi skutecznie odstraszyć od tego, by z radością przygotowywać codzienne domowe posiłki. Jednak o ile tyko rozsądnie ją urządzisz, jej nieduże rozmiary nie będą aż tak uciążliwe. Wystarczy zaledwie 220-230 cm, aby zmieścić wszystkie urządzenia niezbędne do pracy w kuchni, tj. lodówkę, zlew, kuchenkę i piekarnik.

Niewątpliwie mały metraż wymusza pewne kompromisy, na przykład zastosowanie kuchenki dwupalnikowej czy zlewu z pojedynczą komorą i bez ociekacza. Jednak nawet wówczas nie musisz rezygnować z trzydaniowych obiadów ani z lepienia 150 sztuk pierogów – o ile tylko weźmiesz sobie do serca nasze porady.

 

Chcesz mieć praktyczną kuchnię? Nie popełniaj tych błędów!

 

1. Blat kuchenny o standardowej wysokości – czy aby na pewno dobry dla Ciebie?

Według obecnych standardów wysokość blatu roboczego powinna wynosić 85-90 centymetrów. To dużo czy mało? To zależy od Twojego wzrostu – długotrwała praca przy zbyt niskim blacie może wywołać bóle kręgosłupa, z kolei przy zbyt wysokim blacie możesz skarżyć się na drętwienie nadgarstków. W takim razie jak zaprojektować kuchnię na własną miarę? Stań w pozycji wyprostowanej i ugnij rękę pod kątem prostym. Niech druga osoba zmierzy odległość Twojego przedramienia od podłogi i od wyniku odejmij 15-20 cm – to idealna wysokość blatu dla Ciebie!

 

 2. Masywne meble robią wrażenie, ale nie w małej kuchni

Szafki z frezowanymi frontami w odcieniu orzecha amerykańskiego to klasyk, jednak taka zabudowa przytłacza i wizualnie zmniejsza wnętrze. Masz słabo doświetloną kuchnię o powierzchni 4 m2? Dobrym wyborem będą jasne meble o gładkich i błyszczących frontach.

Jeżeli posiadasz aneks kuchenny połączony z salonem, weź pod uwagę proste, bezuchwytowe szafki, które nie odwrócą uwagi od wystroju całej przestrzeni dziennej. A jeśli masz już wybrane meble, przeczytaj nasz artykuł o tym, jak montować szafki kuchenne.

Bezuchwytowe fronty w kuchni Capital – 38th Elysee Avenue
Bezuchwytowe fronty w kuchni Capital – 38th Elysee Avenue

 

3. Marnowanie przestrzeni

Polacy kochają robić zapasy jedzenia, jednak nie każda kuchnia jest do tego przystosowana – często szafki są tak przepełnione sprzętami i akcesoriami, że brakuje miejsca na makaron, mąkę czy płatki śniadaniowe. Warto zatem maksymalnie zagospodarować dostępną przestrzeń. W jaki sposób? Oto kilka rad.

  • Zamów szafki sięgające do sufitu.
  • Wstaw więcej półek do szafek.
  • Zamontuj relingi na wolnej ścianie.
  • Wykorzystaj piekarnik do przechowywania blach i patelni.
  • Postaw na praktyczne systemy organizacji, np. kosze i wieszaki montowane do frontów szafek, pojemniki czy mobilny wózek kuchenny.

 

4. Trójkąt roboczy czy… Bermudzki?

Sprzęty kuchenne rozmieszczone wbrew wszelkim regułom ergonomii skutkują tym, że nawet w małym pomieszczeniu trzeba się nabiegać, zanim obiad trafi do garnka czy piekarnika. Dlatego jeśli nie wiesz, jak zaprojektować kuchnię, by codzienne przygotowywanie posiłków było wygodniejsze, koniecznie weź pod uwagę zasadę trójkąta roboczego.

To schemat, w którym trzy najważniejsze strefy w kuchni (przechowywania, zmywania oraz gotowania) tworzą wierzchołki trójkąta. O ile metraż na to pozwala, warto zachować zalecane odległości:

  • 120-210 cm pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem,
  • 120-210 cm pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką,
  • 120-270 cm pomiędzy kuchenką a lodówką.

Dzięki temu systemowi codzienna praca w kuchni jest szybka i niemęcząca – wyjmujesz warzywa z lodówki, obierasz je i opłukujesz przy zlewie, a następnie wkładasz do garnka. Pokonujesz przy tym najkrótszą drogę, a umyte produkty nie chlapią po całej podłodze.

 

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez @blackredwhitepl

 

5. Źle zaprojektowane oświetlenie, czyli „najciemniej pod szafkami”

Najgorszym projektem kuchennym jest jedna mocna żarówka na środku sufitu i brak oświetlenia funkcyjnego. Dlaczego? Otóż jeśli pochylisz się nad blatem, światło z górnej lampy „zderzy” się z Twoimi plecami i rzuci cień na blat roboczy.

W takich warunkach zrobienie kanapki będzie uciążliwe, a krojenie mięsa czy szatkowanie cebuli – wręcz niebezpieczne. Dlatego nawet w małej kuchni zadbaj o oświetlenie dodatkowe, np. spoty w suficie podwieszanym oraz podszafkowe listwy LED.

 

6. Gdy brakuje blatu roboczego…

O ile do zaparzenia herbaty potrzebujesz zaledwie 20 cm blatu roboczego, o tyle do zrobienia gołąbków czy pizzy przyda się co najmniej 60 cm (choć dopiero od 100 cm można mówić o wygodzie). Ale jak zaprojektować kuchnię z dużym blatem, jeśli masz do dyspozycji nie więcej niż 3 metry, a musisz jeszcze zmieścić zlew, płytę grzewczą i lodówkę?

Przy małym pomieszczeniu najlepiej zrezygnuj z piekarnika w wysokiej zabudowie – jeśli umieścisz go pod kuchenką, zyskasz ok. 60 cm blatu. Usuń też urządzenia, które zajmują sporo miejsca – mikrofalówkę możesz podwiesić pod szafkami, a toster, czajnik czy ekspres do kawy postawić na parapecie.

 

7. Kierowanie się modą, czyli jak zaprojektować kuchnię „na pokaz”

Chcesz mieć blat połączony z parapetem? Podobają Ci się otwarte półki w stylu industrialnym? Podążanie za trendami może skutkować brakiem ergonomii i miejsca do przechowywania – w efekcie możesz mieć piękną, ale niefunkcjonalną kuchnię.

W niewielkim wnętrzu warto zabudować szafki pod sam sufit, a wysokość blatu lepiej dopasować do wzrostu. Musisz zatem zrobić „rachunek sumienia” i rozsądzić, czy modne rozwiązania rzeczywiście sprawdzą się w praktyce.

Mistrz Black: Szafki pod sam sufit

 

8. Amerykańska wyspa kuchenna vs polskie realia

Marzy Ci się efektowna wyspa, nad którą wiszą błyszczące garnki i patelnie ze stali nierdzewnej? Aby zaplanować sensowną aranżację kuchni, należy zachować odpowiednią odległość wyspy od szafek (minimum 60 cm przy krótszym boku i ok. 100 przy dłuższym).

Niestety, nawet wtedy możesz z mieć problemy ze swobodnym poruszaniem się czy wyjmowaniem rzeczy z szafek. Dlatego przy metrażu dalekim od amerykańskich standardów lepiej zdecydować się na półwysep lub barek śniadaniowy.

stoły Bryk Ministoły Bryk Mini

Małe stoły Bryk Mini to dodatkowy blat roboczy i miejsce do spożywania posiłków

 

9. Źle zaplanowana elektryka

Żeby zrobić kawę z ekspresu, musisz najpierw wyłączyć czajnik albo mikrofalówkę? A może przedłużacz na stałe wkomponował się w wystrój Twojej kuchni? Warto uczyć się na błędach, dlatego przy projektowaniu kolejnej kuchni zaplanuj jak najwięcej gniazd elektrycznych. Weź pod uwagę wszystkie urządzenia na prąd, których używasz lub które planujesz kupić, a także możliwość zmiany ustawienia mebli za jakiś czas.

 

10. Warto oszczędzać… ale nie na kuchni

Zastanawiasz się, czy kupić „prowizoryczne”, tanie szafki kuchenne, a zaoszczędzone pieniądze wydać na ogromny telewizor? Pamiętaj, że sprzęt RTV łatwiej wymienić niż całą kuchnię. Poza tym, jeśli pomieszczenie jest wąskie i nieustawne, tylko meble kuchenne na wymiar są w stanie w pełni wykorzystać potencjał wnętrza.

To inwestycja na lata – specjaliści wiedzą, jak zaprojektować kuchnię, aby zagospodarować każdy centymetr i uzyskać w pełni funkcjonalną przestrzeń do kulinarnych popisów.

Kuchnia na wymiar Capital 33rd Saperavi Avenue - lakier
Kuchnia na wymiar Capital 33rd Saperavi Avenue – lakier

 

Jeśli Twój budżet na to pozwala, warto również postawić na nowoczesne mechanizmy, (np. cargo, pionowe otwieranie górnych szafek, obrotowe i wysuwane półki narożne, płynne wysuwanie szuflad), dzięki którym łatwiej zachowasz porządek w kuchni i szybciej uporasz się z obiadem.

Szukasz wygodnych i funkcjonalnych mebli kuchennych? Zobacz naszą aktualną ofertę!