Patelnia Wok – rozsmakuj się w azjatyckiej kuchni

Masz ochotę na orientalną kuchnię? Polecamy chow mein – do przygotowania tej potrawy potrzebujesz chińskiego makaronu, warzyw i dowolnego mięsa. To danie typu stir-fry (szybkie smażenie), dlatego przyda Ci się również patelnia wok.

Tradycyjny wok kantoński to ciężka półokrągła miska – smażenie na nim byłoby uciążliwe na nowoczesnej kuchence. U nas możesz kupić wok ze spłaszczonym dnem, który jest przystosowany do współczesnego sprzętu AGD, w tym także kuchenek indukcyjnych. To wok z powłoką nieprzywierającą, więc możesz smażyć na małej ilości tłuszczu – tym samym składniki zachowają jędrność i smak, a danie będzie zdrowsze. Patelnię łatwo utrzymasz w czystości, gdyż resztki jedzenia nie przywierają, a olej dobrze spływa po gładkiej powierzchni. Dzięki drewnianej rączce możesz intensywnie mieszać i podrzucać potrawę, co jest typowe w metodzie stir-fry.

Głęboka patelnia typu wok umożliwia bardzo szybkie smażenie – z tego względu wszystkie składniki potrawy należy wcześniej pokroić i ustawić blisko kuchenki . Najpopularniejszym daniem z woka jest makaron z warzywami i mięsem, jednak możesz w nim przygotować również kurczaka po seczuańsku, wołowinę z curry czy krewetki z ryżem.

Wymiary
Waga 0.9 kg
Do pobrania